The Rogue Prince of Persia (2025)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S / Nintendo Switch / Nintendo Switch 2
Action / Platform

Ontwikkeld door Evil Empire
Uitgegeven door Ubisoft en U&I

Dompel jezelf onder in een dynamische, uitdagende maar toegankelijke roguelite waarin het beheersen van acrobatische vaardigheden en soepele overgangen tussen platforming en gevechten je pad naar de overwinning vormen. Ga op een missie om je arsenaal te verbeteren met nieuwe wapens, draag kleding met unieke krachten en personaliseer ze om je eigen speelstijl te creëren. Ontrafel nieuwe personages, geheimen en gebieden terwijl je probeert Perzië te redden van de rand van een Hunneninvasie en je lot vervult als de held die je hoort te zijn. Leid de Prins in zijn dappere strijd tegen een Hunnenmacht die bezoedeld is door sinistere sjamanistische tovenarij, en stel je nalatenschap binnen de koninklijke lijn veilig, terwijl je navigeert door Perzië. Puzzel het verhaal in elkaar en ontgrendel nieuwe gebieden door herhaaldelijk de strijd in te gaan, verrijkt door een niet-lineaire verhaallijn die een scala aan levendige persoonlijkheden introduceert.

• vanaf dinsdag 16 december te koop voor de Nintendo Switch
  • vanaf dinsdag 16 december te koop voor de Nintendo Switch 2

avatar van mrdig
Ineens uitgekomen en meteen in Gamepass en op PS+ Extra. Al even gespeeld en ja dit is een roguelite ding, niet echt mijn genre maar ga het een kans geven en 1e uurtje was best aardig

avatar van legian
Hier ben ik wel benieuwd naar, Dead Cells vermaakt ook nog steeds. Heerlijke visuele stijl ook. Ben benieuwd of deze ook weer zo onvergefelijk is als Dead cells, heb daar toch flink zitten zweten.
Binnenkort maar eens proberen.

Fonzzz002 (crew)
Inmiddels 2 uur inzitten. De besturing is superieur: het is erg prettig om te springen, dashen en vechten. Vooral de wall-run optie, waarmee je over muren op de achtergronden kunt rennen, geeft je veel controle. Ikzelf ben doorgaans niet zo van roguelikes en ik twijfel deze tot het einde door te willen spelen, maar de eerste indruk is iig positief. Deze kan prima naast The Lost Crown staan.

avatar van legian
Gister ook even een uurtje zitten spelen. Speelt heerlijk weg, ook leuk dat je over de achterliggende muren heen kan. Nog wel even wennen, voor mijn gevoel is dit iets minder direct dan Dead Cells. Maar hier ga ik nog wel wat tijd aan verliezen.
De artstyle ziet er erg tof uit en ook de muziek is echt geweldig. Heb de soundtrack op het werk ook opstaan. En dat is toch wel heerlijk.

Ook ik ga deze waarschijnlijk niet uitspelen, maar net zoals bij Dead Cells en Hades ga ik hier toch wel wat tijd aan verliezen.

Hopelijk is dit de start van de terugkeer van Prince of Persia. Die serie ligt al te lang niets te doen.

avatar van mrdig
legian schreef:

Erm Lost Crown is toch al de terugkeer, laatste DLC daarvan is nog geen jaar oud.

Deze PoP inmiddels ook al wat meer gespeeld en ja verslavend is het zeker, vaak komt het neer op: vooruit nog 1x een run...

mrdig schreef:

Inderdaad. Lost Crown was ook echt een bijzonder sterke game in het genre imo. Sowieso is niet alleen de DLC, maar het hele spel uit 2024. Geen idee of dit het voor mij gaat overtreffen maar dat zal ik mettertijd wel ontdekken.

avatar van legian
mrdig ja klopt, bedoelde meer dat ik hoop dat dit betekend dat we het niet weer 10+ jaar met maar deze games moeten doen. Maar dat we de komende jaren wat meer PoP games gaan zien* en niet een eenmalige opleving. Hoewel ik er weinig hoop in heb gezien het lot van de studio van The Lost Crown...

*Afgezien van die eeuwig beloofde remake van Sands of Time.

legian schreef:

*Afgezien van die eeuwig beloofde remake van Sands of Time.

Nou...2 games met DLC op 2 jaar is al een aardige start vind ik. Het lot van de studio is idd jammerlijk maar dat gebeurt tegenwoordig zo vaak...hoofdzaak is dat beide games wel goed beoordeeld zijn en over langere periode blijven verkopen. (ook al kende Lost Crown geen daverende start - het is wel een game die zowat iedereen die ik ken intussen in zijn library heeft - meestal ook gekocht). En aangezien het er bijna op lijkt dat Ubisoft een beetje oude franchises een doorstart aan het geven is...(Rayman en de Splinter Cell remake + animatie serie)...

...je kan alleen maar hopen. Maar tbh...ik vond van wat ik gezien heb AC Mirage ook best wel weg hebben van een free-roaming Prince of Persia. Wat alleen nog maar werd versterkt door bepaalde items (vriend liet me zien dat er een DLC pakket is met POP skins e.d...wat eigenlijk wel geinig was. Moet de game zelf nog in huis halen though.)

Zijn toch alweer drie games in hetzelfde sfeertje.

Twijfel trouwens wel of ik deze Rogue Prince of Persia op de Switch haal (wellicht) of de PC. Even een weekje laten bezinken.

Fonzzz002 (crew)
Ik ben achter een sterke combinatie gekomen die de game aanzienlijk makkelijker maakt (eindbaas 2x zonder moeite verslagen met deze setup): een gold Iron Mace gecombineerd met de Slicing Flames medallion. Iron Mace heeft een snelle special attack, terwijl de Slicing Flames meerdere vuurprojectielen tegelijk afschiet tijdens een special attack. Alles wat je hoeft te doen is de special attack spammen en de healthbar van de eindbaas loopt snel leeg.

Fonzzz002 (crew)
Roguelikes zijn hit and miss voor mij. Bij Returnal en Dead Cells kon ik de besturing goed waarderen, maar raakte ik op gegeven moment uitgekeken op steeds opnieuw te beginnen. Bij The Rogue Prince of Persia had ik hier, tot mijn verrassing, niet last van. Eén run is relatief kort waardoor het nooit als een groot verlies voelde om opnieuw te beginnen. De besturing zit zo dusdanig prettig in elkaar (zowel de combat als het platformen) dat ik er niet op uitgekeken raakte, zelfs na meerdere malen de eindbaas verslagen te hebben.

De fijnste toevoeging aan de gameplay is de wallrun: de Prins is in staat om over de muur op de achtergrond te redden, wat hem behoorlijk wat bewegingsvrijheid geeft. Op hoog tempo schakelen tussen sprongen, dashes en wallruns was erg prettig om te doen. Daarnaast zit er voldoende variatie tussen de wapens en power ups. Sommige combinaties moedigen je aan om veel special attacks te gebruiken, andere om voornamelijk projectielen te gebruiken, andere om elementen tactisch toe te passen. Hoewel “erop afrennen en meppen” meestal een prima strategie is, hadden de wapens genoeg leuke gimmicks om met meerdere speelstijlen te experimenteren.

Een ander leuk aspect is dat het verhaal je meerdere redenen geeft om runs te blijven doen. De Prins kan belangrijke informatie leren in run A, die hij pas in run C kan toepassen. Soms moet je een beetje speurwerk doen en uitstippelen welke gebieden je af gaat reizen. Zelfs spelers die het verhaal overslaan kunnen makkelijk richtlijnen terugvinden, zodat men altijd een duidelijk doel voor ogen heeft.

Grafisch ziet het er prima uit. Niet bijzonder hoogstaand en de optionele kostuums van de Prins zijn soms aan de lelijke kant, maar de werelden zien er goed en gevarieerd genoeg uit om fijn te zijn naar te kijken. Combineer dat met energieke muziek die goed bij het Arabische thema past en de presentatie van dit spel zit positief in elkaar.

Een goede tijd. 2D PoP is misschien niet de terugkeer van de reeks waar ik in de eerste instantie naar vroeg (wilde meer games als Sands Of Time zien), maar zowel The Lost Crown als Rogue Prince Of Persia hebben bewezen sterke titels in de action-platformer tak te zijn.