Ahaa Brothers in Arms, nog een game waar ik een review over zou moeten schrijven. De game is al sinds m'n 10e in mijn geheugen gebrand en is een voorbeeld van een hyperrealistische game als het gaat om authentieke situaties, sfeer en karakters. De inspiratie van de mini-serie Band of Brothers is zeer sterk te merken alleen is het drama in deze game minder goed gedaan en is het soms zelfs wat eenzijdig en melodramatisch. Maar dit is een game, geen film en het idee van 'samen soldaat' zijn is in geen andere game zo goed of origineel uitgewerkt. De opening doet me al denken aan BoB. Je zit in een vliegtuig op D-Day en je moet samen met je oorlogsmaten eruit springen en in de Franse weilanden zien te landen. De stress en sfeer is goed te merken en je hoort je karakter (Matt Baker) wat info geven over de situatie waarin jij en je mannen je bevinden. Het verhaal zelf is niet echt zo zeer bijzonder, maar de karakters zijn bijzonder goed ontwikkeld. Hoe je je mannen leert kennen de komende dagen in oorlogstijd en hoe je squad schreeuwt als je hun bevelen geeft. Dit is overigens geen Call of Duty, dus verwacht geen bloedbad waarbij je hele legers kan uitroeien met een lullig pistooltje. Gewoon meer team-gerichte gameplay waarbij je logisch moet nadenken voordat je je manschappen verplaatst. Je mannen zijn namelijk echte personen , van echt vlees en bloed en geen marionetten die om je heen neergeschoten worden zoals in CoD of MoH. Als je iemand ziet kan diegene ook doodgaan en dat is wat BIA vaak zo tof maakt.
De graphics zijn piekfijn voor 2005. Hier en daar wat neppe textures maar er zijn weinig problemen te merken. De gebieden worden niet echt als iets bijzonders gepresenteerd, gewoon typisch Frans platteland. Ik heb ook nog in 2006 enkele locaties bezocht waar je in de game vocht. Alle locaties in de game waar je vecht, bestaan namelijk ook in het echt! Dat is echt zeer origineel. Waar ken je een andere game waarbij je werkelijk in een bestaand gebied strijd? Ik niet.
Zelfs de tank van een goede maat van je ontploft, en precies op die plek waar 't is gebeurd is een museumpje nu opgericht! De omgevingen beginnen ook te hechten. Het is niet zoals Call of Duty waarbij je van gletsjes naar vliegvelden teleporteerd zowat. Waar je bij je vorige missie was, moet je weer verder gaan.
De game kent ook een erg bijzonder laatste level. Erg aangrijpend en best wel hard voor een game. Gewoon een game, die vroeger tot een van mijn favorieten behoorde!