Sensible Soccer (1992)

Alternatieve titels: Sensible Soccer: European Champions | Sensible Soccer: European Champions - 92/93 Edition | Championship Soccer '94 | International Sensible Soccer | International Sensible Soccer: World Champions

Commodore Amiga / Atari ST / PC / Commodore Amiga CD32 / Super NES / Sega Master System / Sega Game Gear / Sega Mega Drive/Genesis / Sega CD / Atari Jaguar / Plug and Play / Evercade VS / Evercade EXP
Sports

Ontwikkeld door Sensible, Wave en Eurocom
Uitgegeven door Sensible, Renegade, Telegames en Sony

Sensible Soccer is een voetbalspel voor 1 of 2 spelers. Het spel laat de speler voor het eerst met alle gelicenseerde clubteams van de wereld spelen.

avatar van Kos
Kos
Deel 2 was de beste geloof ik.

avatar van Paap
Dit hele concept is toch werelds, ik heb geen idee welke ik heb gespeeld van SS. Sowieso SS'98, maar ook nog wel eerdere

avatar van JohnWilliams
Ongeveer de beste voetbal game na FIFA geloof ik.

avatar van jordybeukeboom
Dit is een heel bijzonder, uniek voetbalspel, met een razendsnelle en doodeenvoudige gameplay, dat maakt(e) Sensible Soccer zo speciaal.

Een tijd geleden heb ik het weer eens gedownload en gespeeld, maar na een tijdje wordt het mij toch te eentonig.

Ze hebben wel een gigantische database aan competities en spelers (zelfs de eerste divisie, Serie B etc) ook met echte namen (in SS 98 dan, waarin het spel echt 'geperfectioneerd' werd).

4 sterren (deels voor originaliteit)

avatar van gemaster
Dit is het eerste deel. Er zijn nog een paar nieuwe versies van uitgekomen, maar er is nooit echt heel veel veranderd. Ik heb het spel zelf ongelooflijk veel gespeeld op de Amiga. Het beste van dit spel was zonder twijfel de licentie. Hiervoor speelde je met Kick Off bijvoorbeeld met verbasterde namen van nationale elftallen. Nu had je ineens de complete competities van over heel de wereld.

Daarnaast was de introductie van de 'after touch' heel belangrijk. Zo kon je lekkere effectballen schieten die het spel nog een stuk leuker maakten. Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel voetbalfanaten die alleen maar dit spel spelen, zelfs in competitieverband.

4,5* voor dit meesterwerk.

avatar van Paap
Jaaaaa, die aftertouch. Ik heb ballen wel een 90° zien draaien. Dat was ook mijn tactiek, Vanaf schuin in de kruising, werkte altijd haha. En je kon ook ubergrote leagues maken. Met 24 teams en dan 4 keer tegen elkaar, en de bovenste 16 door, en dan weer 1 league etc etc... totdat er een finale uitrolde. Dit simuleerde ik als cijfertjes freak altijd haha. Geweldig. Dit was iig met SS98, ik weet niet hoe dat hier was

avatar van Spawn NL
Wat ging dit spel toch Rete snel.. Pff ik vraag me nu nog af hoe ik dit als jong manneke bij heb kunnen houden. Heerlijk om gewoon lekker simpel te voetballen, dat wat Fifa een beetje kwijt raakt en ik zo geweldig vind.

avatar van Onderhond
Daar ben ik het ook wel mee eens. De appeal van een sportspel voor mij is toch steeds de simpele besturing en de pick up and play-ability om het samen tegen een ander te spelen. Sensible was hier redelijk geweldig in.

Debiele mannetjes die als een razende heen en weer hossen. Erg grappig, snel en lollig game. Veel voetbal is er niet aan, beetje grafische wijzingen en het had zo ijshockey kunnen zijn. Maar dat maakt het er niet minder leuk op.

3.5*

avatar van Thomas83
Voor de PES-reeks en FIFA mijn favoriete voetbalspel. Al vind ik het beter dan vele van de FIFA-games eigenlijk.
De eerste FIFA kwam rond de tijd van Sensibe Soccer uit, en Sensible Soccer was toen nog steeds mijn favoriet. Die grappige cartoonstijl is leuk, en je hebt een grote mate van vrijheid in bewegen, ook al gaat het allemaal vrij snel.
Wel kun je op weinig gevarieerde manieren scoren eigenlijk. Maar, zeker voor die tijd toch vrij bijzonder, je kont wel weer helemaal instellen waar al je spelers stonden als de bal op een bepaalde plek op het veld lag.
Wat het spel vooral bijzonder maakt is de laagdrempeligheid. De besturing is extreem simpel, en daardoor is het een geschikte partygame. Ook een grote troef van het spel was dat je simpel zelf teams en toernooien etc kon maken. Ik heb ook vroeger meng uur zitten editen met de seizoensgids met de nieuwe teamindelingen van de Nederlandse profclubs voor mijn neus.
Ook heel leuk was de commentator met zijn vrij zware accent. Geweldig hoe je hem dan enthousiast "fantastisch save by the goalkeeper!" hoorde brullen.
Sensible Soccer is echt een klassieker in het genre, maar geen tijdloos spel helaas. Daarvoor heeft het qua gameplay toch wat te weinig variatie te bieden. Al met al kom ik uit op een nipte 3.5*.

avatar van Paap
Ik heb dit spel leren kennen dankzij de 96/97 versie en die speel ik nu erg veel nog op een Amiga emulator. Wat een geweldige database aan teams. En competities opzetten waaraan 64 teams meedoen en de hele structuur customen. Het spelen zelf is nog lastiger dan je denkt want de bal ben je zo kwijt en keepers doen de raarste dingen soms, maar het gaat ook om de charme natuurlijk. Het speelt hartstikke vlot. Overigens is dit ook online te spelen en voor meer informatie moet je http://www.sensiblesoccer.de maar eens bezoeken.

avatar van jordybeukeboom
Kennelijk waren licenties toen nog goedkoop. Toch jammer dat PES dit niet lukt, dat zou dat spel eigenlijk perfect maken. Niet dat de Maleisische competitie zoveel boeit, maar teams als Botafogo, Boca Juniors en Yokohama Flugels zijn toch leuk om tegen te spelen. Of wat te denken van de New York Red Bulls nu, met Waterreus en Van Den Bergh, en straks dan Beckham in LA Galaxy

burningonsunday
Misschien wel het beste voetbalspel ooit. Ontzettend leuk om te zien, ontzettend leuk om te spelen, ontzettend tof! Het was ook heel erg leuk om je eigen teams op hele eenvoudige manier te maken en daarmee hele competities te spelen. Erg grappige poppetjes en andere graphics en ook het geluid was heerlijk. Fantastische game!

avatar van W B
W B
Wat nou ook geweldig is aan dit spel, is het feit dat het zingende publiek een geluid/gezang produceert die je ook precies hetzelfde hoort in Fifa07! Geweldig! Als klein ventje dacht ik altijd dat ze zongen "Come on, Van Loen d'r in" (toen nog bij Ajaz voetballend). Briljant om dit dan weer te horen bij Fifa!
Na Fifa (omdat het grafisch mooier is) het beste voetbalspel. Je eigen pakjes en teams maken, eigen competities, als extra een optie om teams die nergens op sloegen te kiezen. Met spelersnamen als Pistol, Knife, Chainsaw, Axe, etc. Het sloeg nergens op, maar was wel geinig

avatar van JonnieBrasco
Eén van de slechtse voetbalgames die ik gespeeld heb. Erg onrealistisch, geen sfeer, en zoals Onderhond al zei: het had net zo goed ijshockey kunnen zijn. Dit hoeft op zich niet af te doen aan de gameplay, maar ik heb me hier gewoon niet mee kunnen vermaken. 1,5*

avatar van Thomas83
Bij dit spel ligt de nadruk ook absoluut niet op realisme en ook niet op sfeer. Het heeft ook een heel eigen stijl.
Maar smaken verschillen ook natuurlijk.

Thomas83 schreef:

Gelukkig, ik was niet de enige... Geweldig spel dit, manman wat heb ik dit veel gespeeld zeg... 5*!

avatar van mrdig
Naast Kick Off 2 (Beter dan Sensi ) heb ik Sensible Soccer ook helemaal grijs gespeeld.

Alleen is deze versie beduidend minder dan Sensible World of Soccer. SWOS 95-96 is de beste versie die er is. Die zie ik trouwens nog niet staan op gamesmeter.nl. Even kijken hoe ik een spel moet toevoegen

avatar van WeZet
Eindeloos met mijn vader gespeeld (Hij schreeuwt zo af en toe nog steeds "HE DID IT AGAIN!", na meer dan 10 jaar, kan je nagaan...). Een goedkopere game dan de fifa reeks (fifa drukte SS eigenlijk uit de markt weg door markting etc.) waardoor we deze uit de budgetbak pikten. Prima vermaak op onze pc met Cyrix processor toendertijd. Het liep perfect (kochten het 5 jaar na het verschijnen van de game).

Voor 2 euro opgepikt op een rommelmarkt, inclusief hoes maar zonder boekje. Kan ermee door, denk ik. Kan ik deze ook eens spelen (op de megadrive), destijds op de Amiga niet aan geraakt.

Nooit gespeeld op de Megadrive, ook geen idee hoe het er vanaf brengt in vergelijking met het origineel op de Amiga. Dat is tot op heden een van de weinige voetbal games waar ik echt bizar veel tijd in heb gestoken, en zelfs maanden terug nog eens gespeeld heb met een gezamelijke, erg onsportieve (zelfs in games) vriend.