Indiana Jones and the Great Circle (2024)

PC / Xbox Series X/S / PlayStation 5

Ontwikkeld door MachineGames
Uitgegeven door Bethesda

Indiana Jones and The Great Circle speelt zich af tussen “Raiders of the Lost Ark” en “The Last Crusade” en is een first-person singleplayer-avontuur dat je over de hele wereld meeneemt waarbij je aanwijzingen blootlegt en een eeuwenoud mysterie oplost. Word een avonturier in een race tegen sinistere krachten. Je reizen brengen je van de heilige zalen van het Vaticaan en de dorre woestijnen van Egypte naar de weelderige en verzonken tempels van Sukhothai en de ijskoude toppen van de Himalaya.

avatar van -marco-
Prima reviews, toch wel zin in gekregen.

-marco- schreef:
Prima reviews, toch wel zin in gekregen.

Wat je ervan ziet en leest ziet er in ieder geval heel erg solide uit. Had ik aanvankelijk het idee (zoals ik ergens ook al vermelde) dat het bijna een Wolfenstein game in een Indiana Jones jasje leek blijkt dat ze toch heel erg hun best hebben gedaan om er 'iets anders van te maken'.

Eg. geen tot weinig shootouts lijkt het, meer de nadruk op exploreren en puzzels oplossen. Stealth. Hier en daar wel een gevechtje met wat er op dat moment ook voorhanden is. En de voice acting en mimiek van Troy Baker zijn toch echt wel heel erg sterk.

Mijn interesse is ook heel erg gestegen. Hoewel ik vrees dat ook deze game nog wel op de wishlist zal moeten.

Krijgt hele goede reviews, zie zelfs veel negens en hoger.

Heb hier echt zin in, heb hier ook Gamepass weer voor genomen.

Sinner schreef:

Ik ging ook uit van Wolfenjones, maar schijnbaar is het inderdaad alles behalve dat. En daar ben ik blij mee, want Indy is geen man die 982 mensen overhoop knalt in 1 verhaal.

Jammer dat Harrison Ford de stem niet doet, maar Baker is wel wereldtop als voice actor dus ach.

avatar van legian
Zo, Gamer.nl gooit er direct hoge verwachtingen tegenaan. Niet de minste namen waar deze overheen zou moeten gaan dus. Een moderne klassieker volgens hun.
Zo’n vijftien jaar geleden kwam de filmische game op, met titels als Uncharted, Heavy Rain, LA Noire, Metal Gear Solid 4 en The Last of Us. De gemene delers: een strak geregisseerd verhaal, nauwe samenwerking met (stem)acteurs en het samenvloeien van gameplay en tussenfilmpjes. The Last of Us: Part 2 deed dat met de meeste overtuiging. Tot nu. Indiana Jones and the Great Circle gaat nog een tandje verder en combineert het beste van beide werelden.

Wel mooi om te zien dat dit zo veel goede reacties krijgt. En dat ze Indy ook trouw gebleven lijken te zijn. Hoe meer ik er van heb gezien de afgelopen maanden hoe meer interesse ik erin kreeg. Deze ga ik zeker komend jaar eens opstarten. Benieuwd hoe de ervaringen hier gaan zijn.

Manny Calavera schreef:

Ford klinkt nu natuurlijk ook niet meer zoals toen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo kan zeggen dat het niet Ford is eigenlijk. Baker doet echt een goede jonge Ford na zo.

avatar van mrdig
Ja verrassende hoge scores het en der, ik zet hem in de download queue. Maandag ff opstarten

avatar van FlorisV
Deze staat zeker op mijn verlanglijstje. Ik begrijp de reserves die men eerder had maar afgaande op de kritieken is dit een topper. Ook al zullen sommigen meer actie willen dan ontdekking en onderzoek. En stealth moeten gebruiken...dat doe ik juist graag!

FlorisV schreef:

Ik denk juist dat iedereen blij is met de wijze hoe je deze game moet gaan spelen. Ik vind bv stealth in Call of Duty vaak erg irritant omdat het er niet bij hoort, maar bij Indiana Jones is het wel gepast en logisch. Daar zou het onlogisch zijn als je er 914 dood moet schieten.

Manny Calavera schreef:
Daar zou zou het onlogisch zijn als je er 914 dood moet schieten.

Inderdaad. Indiana Jones mag wel wat in karakter blijven. Het hoeft niet zo'n half psychopatisch wijf met seriemoordenaar allures als Lara Croft te worden

Sinner schreef:

Haha, heb jij die reboot uit 2013 gespeeld? Lara die huilde dat ze een hertje aan het doden was, om daarna tientallen bad guys om te maaien.

Manny Calavera schreef:

Die ja. Prima spel, maar de overgang van erg zachte avonturier naar keiharde psychopaat onthing me een beetje. Maar goed. Suspension of disbelief. Vond het verder wel een prima spel. De overige twee staan nog in de library te wachten.

avatar van FlorisV
Manny Calavera schreef:

In Rise of the Tomb Raider is ze een soort Rambo geworden met stealth aanvallen. Ik vond het heerlijk! Ik vind de knipoog van de eerdere delen ook beter passen maar grafisch zijn die reboot delen gewoon heel mooi en ze spelen heel lekker. Ik heb al die delen van Crystal Dynamics al 2x met veel plezier gespeeld. Recentelijk de remasters van Tomb Raider 2 en een flink stuk van 3 ook gespeeld dat is een bijzonder fraaie update geweest.

De game is ieder geval te installeren al. Met een high texture pack erbij zit je op 132 gig. Damn.

Eerste uur gespeeld en de proloog behaald. Wat een mooie game zeg, de liefde voor de Indiana Jones franchise spat er vanaf in beeld, geluid en gameplay. Ook superfijn om de Raiders Marsch een paar keer zachtjes te horen.

En je speelt gewoon een stuk van Raiders of the Lost Ark in de beginfase

Moet wel even wennen aan het gezoek, gepuzzel de de controls, maar dat went snel genoeg.

Wel opvallend, niemand speelt dit verder? Had hier wel een lading berichten verwacht.

Xboner, hé.. Ik was van plan hem aan te schaffen, dus nog even in mijn geval

avatar van -marco-
Even gespeeld, maar vond wat traag allemaal. Ff toe zetten een dezer dagen

-marco- schreef:
Even gespeeld, maar vond wat traag allemaal. Ff toe zetten een dezer dagen

Dat ervaar ik ook wel ja. En het is ook een beetje een game uit 2008 qua gameplay voor mijn gevoel. Dat is overigens niet negatief bedoeld, maar het is niet flitsend.

Maar het wél een heel erg Indiana Jones avontuur met werkelijk geweldige beelden. Dat gevoel brengt de game heel fraai over.

Het komt ook wel op een moment dat er best wat prima titels op de markt zijn gegooid tbh. Ik vraag me wel af hoe het zich verkoopt. Vaak hoor je na week 1 al met veel hyperbool roepen dat het of een flop is of een superhit. En aangezien het op Gamepass staat...

Meerderheid van de mensen die ik ken zijn voor of Stalker 2 of Silent Hill 2 gegaan of zit blijkbaar in COD of Diablo runs.

Ik heb er nu een paar uurtjes inzitten en ik ben er ook plots vrij hooked aan geraakt. Het exploreren is echt enorm boeiend gedaan. Ik zit nu al een hele tijd te speuren in het Vaticaan en het is echt cool als je ergens helemaal onderin de catacomben door stoffige gangen gaat en daar skeletten ziet liggen die er al 1000 jaar zijn. Zoveel side-missions. Ik ga ze niet allemaal doen maar het is wel de moeite.

Heb al tijden niemand meer gedood en dat bevalt eigenlijk wel.

Nu is deze bij mij ook aangekomen, ik dacht hem eerst in een winkel te kopen maar dat is in mijn omgeving blijkbaar niet meer mogelijk. Dreamland heeft enkel nog oude stock en Carrefour heeft de Xbox al volledig opgegeven. Eens kijken deze namiddag.

Vandaag een uur gespeeld, en nadat het begin-stukje van Raiders nog erg lineair is, begint het spel je al heel snel het gevoel te geven een echt avontuur te spelen. Je wordt maar weinig bij de hand gehouden en moet zelf uitzoeken hoe je verder geraakt. Combat is wat clunky, maar dat ligt vermoedelijk aan mij. Ik hoop dat ik hieraan wen. De screen shake bij het lopen kun je spijtig genoeg niet helemaal uitzetten, maar gelukkig wel wat minderen. Smaakt naar meer!

avatar van mrdig
Het knokken vind ik heerlijk en met allerlei voorwerpen mensen neerknuppelen geeft ook voldoening. Met gitaren, pannen, paraplu’s noem maar op. Mooi gedaan. Heb een gun nog niet gebruikt. Zelfs later als je een nazi gun pakt kun je er ook voor kiezen om die als knuppel te gebruiken, veel leuker.

Verder speel ik al Indiana Jones games sinds de AtariST, de hele matige actie platformer Crusade game maar ook de point en click classic Faith of Atlantis en later de pc games. Als zware Indy fan is dit wel het beste ooit wat je qua Indy game kan spelen. Alles zit erin, mythisch verhaal, puzzel, actie, exploratie, humor, goede main karakters en bad guys etc. Het ademt Indy zoals je het kent en wilt. Voice acting is ook spot on.

Vaticaan ben ik nu net uit en zo’n beetje alles gedaan qua main en side missies (die ook echt allemaal goed zijn en meerwaarde bieden). Nu met de nazi zeppelin naar Egypte. Genieten!

Hopelijk dit jaar nog uitspelen maar wordt krap ivm vakantie.

mrdig schreef:

Hopelijk dit jaar nog uitspelen maar wordt krap ivm vakantie.

Gaat mij ook niet meer lukken dit jaar, dus niet op mijn eindejaarslijstje. Jammer dat deze game niet een maandje eerder uit is gekomen.

Maar gaat sowieso 4 sterren worden. Wie weet nog hoger.

avatar van mrdig
Morgen voor een week op vakantie en wilde hem graag daarvoor nog uitspelen, en dat is net gelukt. Pareltje hoor, zeker 1 van de leukste en mooiste games die ik dit jaar gespeeld heb, wellicht wel mijn nummer 1. Verder veel lopen exploren en side missies gedaan waardoor mijn totale speelduur op ca 28 uur zit. Zeker geen kleine game dus.

En wat een mooie variatie aan levels en omgevingen. Van woestijnen tot prachtige flora en fauna. Ook echt dat avontuur gevoel, veel exploreren, puzzelen, actie en genoeg humor. En dan de grafische pracht, voice acting etc. Ook 1 van de beste bad guys sinds die dude in Far Cry 3.

1 van de kortere levels zal me nog lang blijven, man wat episch. Iedereen die op dat punt gaat komen weet wat ik hiermee bedoel.

Was bij de aankondiging van deze game sceptisch, maar ze hebben er een prachtige game van gemaakt. 4.5*

Ik ben er ook van aan het genieten. Momenteel nog steeds Vaticaan aan het uitpluizen, hoewel ik nu tegen de laatste missie aanzit, denk ik. Want ik kreeg de waarschuwing van Indy eerst de andere opdrachten te doen aleer naar de fontein te gaan.

Prachtig spel, genoten van de eerste tot de 117.000ste seconde. Dit is een actie-adventure dat op mijn lijf is geschreven.

De combat is prettig maar absoluut niet moeilijk, een beetje comic-achtig misschien, en extreem goed passend in het Indy universum. Hij is tenslotte een soort van super-held (laten we eerlijk zijn), en dan zou het niet passen dat hij om de haverklap slaag krijgt. Indy is er om slaag uit te delen. En dat liefst zonder gebruik van wapens, want die zijn nogal luid en trekken iedere nazi in de omgeving aan. De AI is niet van hoog niveau, maar om een diepgaand, uitdagend stealth-game te vinden moet je hier niet blijven zoeken. Dat is er niet. En dat vind ik ook goed zo.

De raadsels en puzzles zijn mooi gemaakt, maar ook niet van een grote moeilijkheidsgraad voorzien. Al heb ik op normal gespeeld, geen idee of het moeilijker kan. Het aller belangrijkste: ze passen perfect in de game-wereld en het Indy-universe en kunnen ook zomaar in een film-voorkomen.

Het allerbeste is de pacing, je hebt altijd iets te doen, en het verhaal gaat zo snel vooruit als je zelf wilt. Wil je echter de omgeving verkennen, kan dat ook. En anders dan bij veel andere games, waar je de wereld moet redden, maar toch even tijd maakt om oma'tje 12 eieren te brengen, horen de side-quests hier gewoon bij het verhaal en geven je een beter gevoel van het groter geheel.

Ook het RPG-gedeelte past perfect bij het spel, je kunt op zich niet op-levelen, en in principe is het ook niet nodig, denk ik. Maar door het vinden van boeken kun je je zelf nieuwe eigenschappen aanleren, die combat in het vervolg wat makkelijker maken. En het vinden van die boeken is organisch in het spel verweven. Je moet enkel soms eens wat harder naar de sleutel zoeken.

Grafisch is het top-niveau, het blijft een lust voor het oog om telkens weer door de omgevingen te stappen. Of het nu Vatikaanstad is, Gizeh, de Himalayas, Shanghai of Sukhothai. Het blijft verbazen hoe veel details er in de spelwereld verstopt zijn. Hier of daar zijn er wel eens glitches te bespeuren, en het naladen van texturen in Sukhothai stoorden me wel eens, maar al bij al niet echt iets om lang over te zeuren.

Verdiende 4.5* en plaats 2 in mijn top van 2024.

Grovonion schreef:

Ik vind je een goed verhaal typen, maar met bovenstaande ben ik het alleen oneens.

Indiana Jones is juist geen superheld, de man is juist iemand met veel kwetsbaarheden. Maar hij is intelligent en heeft doorzettingsvermogen, daar komt hij een eind mee.

Maar neem bv helemaal het begin, als hij een pak slaag van reus krijgt in het museum. Dat is Indiana Jones. Fysiek gewoon geen gigant, zijn kwaliteiten liggen ergens anders. Dat zie je in zijn films ook terug. Moet weer denken aan de scène in ik meen Raiders of the Lost Ark dat hij op een plein wordt uitgedaagd voor een man tegen man gevecht en uiteindelijk schiet Indy hem droogjes neer.