Rytmos (2023)

Nintendo Switch / Android / Apple iOS / Macintosh / PC
Music / Puzzle

Ontwikkeld door Floppy Club
Uitgegeven door Floppy Club

Rytmos is een puzzelspel waarbij je van planeet naar planeet reist om orde in de chaos te creëren. Dit doe je door ritmisch blokken met elkaar te verbinden. Onderweg ontdek je instrumenten en muzieksoorten waarmee je ook zelf muziek kan maken.

Toffe vertegenwoordiger van het soort puzzle games met muzikale invloeden. Dit is geen muziek-ritme game, maar is wel erg verwoven met muziek en laat je zelfs toe zelf bepaalde stukken te jammen en op te nemen, wat soms voor best goed klinkende resulaten zorgt. De eigenlijke game-play is redelijk traditioneel. Je moet een weg vinden om bepaalde stukken met elkaar te verbinden, en er komen telkens elementen bij die de gameplay wat moeilijker maken. Erg relaxet tot nu en goed om even tot rust te komen.

Ik had de game inderdaad ok al zien staan in je switch lijst maar die gameplay trailer was dus werkelijk even nietszeggend als de omschrijving. Kon er eigenlijk echt niet uithalen wat precies de bedoeling van het geheel was. Bijna een puzzel op zich. Dit is dus zo een geval waar een korte demo toch best wel eens een goed idee zou zijn geweest. Wat niet wil zeggen dat ik niet wil proberen. Komt het in een sale voor een fijn prijsje...tja...je weet hoe dat gaat.

avatar van JonnieBrasco
Eerste indruk toch veel positiever dan ik had verwacht op basis van de trailers. Wanneer je al puzzelend van synthpop in Hawaïaanse traditionele muziek terechtkomt is dat toch wel een soort ideale ontspanning. Mijn partner moet zelfs lachen om de ultieme ontspannenheid waarmee ik dit speel op de Switch. De puzzelwereld is verzorgd vormgegeven, voelt minder kitsch aan dan ik vooraf had gevreesd. De muziek is behoorlijk repetitief maar doordat het een tikkeltje generatief in elkaar steekt is het toch in zekere zin afwisselend en prima te verdragen als je eens in een puzzel vastzit. Het jammen valt wel tegen. Maar vier tonen om te kiezen en er zit duidelijk een fractie vertraging op de lijn tussen joycon en geluid. Een niet zo geslaagde nice-to-have die me echter niet weerhoudt van zin hebben om het spel verder te gaan spelen. Bij elke achievement die in de LP-koffer bijgeplaatst wordt denk ik: "please, zo dun mogelijk! Er moeten nog zo veel mogelijk bij passen!" Compliment toch voor de game, als dat je reactie is.

avatar van JonnieBrasco
Het was dan toch uiteindelijk voorbij voordat het was begonnen, bij wijze van dan. Moeilijkheidsgraad toch eigenlijk veel te laag. Audiovisueel erg mooi vormgegeven en enkele uurtjes erg van genoten, gewoon een mooi concept binnen een leuke niche. Maar ik twijfel aan de herspeelbaarheid. Hopelijk komt er een vervolg dat tenminste vijf of tien keer zo uitgebreid is.