Star Wars: Dark Forces (1995)

Alternatieve titel: Star Wars: Dark Forces Remaster

PC / Macintosh / PlayStation / PlayStation Portable / PlayStation 3 / Nintendo Switch / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S

Ontwikkeld door LucasArts en Nightdive
Uitgegeven door LucasArts, Softgold, Bullet-Proof, Erbe, Sony, Disney en Nightdive

Kyle Katarn is een voormalig agent van het Keizerrijk. Nu is hij echter huurling voor de Rebel Alliance. Als Katarn moet je, na eerst de blauwdrukken voor de Death Star gevonden te hebben, op onderzoek uit naar informatie over een nieuwe, geavanceerde Stormtrooper. Ondertussen krijg je natuurlijk te maken met veel tegenstand van Keizerlijke troepen.

avatar van Jordy
Op de Doom games was ik, nadat de engine "gewoon" werd, vrij snel uitgekeken. Deze "Doom kloon" vond ik echter mateloos boeiend tot het eind. De variatie in leveldesign en de vrijheden als speler vond ik echt adembenemend. De tochten door ijzige gebergten, rivieren en Emperial headquarters staan me nu 12 jaar later nog steeds bij. Die Rebel scum!

4,5 *

neo (crew)
Er zijn veel Star Wars games gemaakt, maar deze is qua sfeer nog steeds de meest waardige aan de films. Ook de opvolger Jedi Knight mag er wezen.

avatar van jedymastertje
neo schreef:

Mee eens als die hard star wars fan vind ik dit spel nog steeds een klassieker vooral de sfeer komt heel dicht bij de films.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Leuk om dit na zoveel jaar weer eens te spelen. Heeft de tand des tijds best goed doorstaan. Het is natuurlijk een Doom kloon maar heeft toch genoeg origineels om op zichzelf te staan. Veel nieuwe dingen ook die later door Duke Nukem 3D geperfectioneerd werden: draaiende sectoren, schuivende deuren, wegen boven elkaar gesmokkeld, omgevingsgeluiden en sprites om het geheel aan te kleden en er een wat herkenbaardere setting van te maken.

Best moeilijk ook, maar dat kan ook liggen aan de besturing. Zonder muis ben ik dat niet echt meer gewend. En dan te bedenken dat ik Quake zelfs nog zonder muis heb gespeeld .

avatar van rpger
neo schreef:

Ik zou zeggen samen met xwing, maar dark forces is inderdaad een game die ik van voor naar achter, van achter naar voor, overdwars, en ondersteboven heb gespeeld.

avatar van DarthSolidKevin
Vandaag één level gedaan en voor mij voelt dit best bijzonder aan. Ik heb dit soort games namelijk nooit gespeeld vroeger dus het is wel leuk om te zien en om te spelen. Ga hier zeker mee verder als ik wat andere spellen heb doorgespeeld .

avatar van DarthSolidKevin
Ondertussen zijn we al bijna een jaar verder. Ik vind het leuk, maar ik heb er geen "verleden" mee zoals de gebruikers boven mij. Ik vind het iets leuks voor tussendoor en natuurlijk een mooie kijk in de oorsprong van de shooters.

DarthSolidKevin schreef:
Ondertussen zijn we al bijna een jaar verder

En nu zijn we al 10 jaar verder!... en versleten en oud .
Maar nog steeds heb ik dit spel niet gespeeld en die remaster lijkt er best goed uit te zien.
Ja dit is een spel die nog steeds welkom is op de Switch maar heeft die heeft nu ook weer geen multiplayer!?.

Banjo schreef:

Dark Forces heeft uberhaupt nooit een multiplayer modus gehad. Dus nee. Zo vreemd is dat niet.

De remaster ziet er trouwens erg puik uit. Ook maar op mijn lijstje plaatsen. Blijft een game die ik graag terug zou willen spelen. Al is het maar in stukjes hier en daar. En wie weet komt er nog ooit eens iemand op het idee om...ja hoor...Blood te porten. Of Heretic en Hexen. Ik zou er niet rouwig om zijn.

Om maar even DF erbij te halen...

Dark Forces Remaster - Digital Foundry

Was destijds toch wel echt een knaller en ze hebben zich aardig wat moeite getroost zo te zien. (...en intussen ook al patches uitgebracht voor de oneffenheden eruit te halen).

Sinner schreef:

Nee man dat weet ik ook wel, maar het is meer een wens om dit spel te zien fonkelen met een uitgebreide Online multiplayer!. Het is wel vaak recht toe, recht aan met jouw he... geen ruimte voor vernieuwing of een wens in dit geval...

Lekker fonkelen jonge.

Ja ik snap dat wel.

Die witte brokjes moeten fonkelen dan heb je het beste spel Confusie!

Ok.

Banjo schreef:

Er zit nou niet echt bizar veel in om te gaan liggen fonkelen in een 'uitgebreide' multiplayer modus. Zat ruimte voor vernieuwing. In nieuwe games. Maar ga je dan toch iets remaken houd je dan het liefst bij wat je al hebt. Het zal je trouwens toch wel opgevallen zijn dat je dit jaar nog de Star Wars Battlefront Collection krijgt EN Star Wars Hunters. Beiden multiplayer games. Dus om dan nog krampachtig een multiplayer in Dark Forces te gaan steken? Weinig nut. Al helemaal voor een console die het sowieso niet van het het MMO gedoe moet hebben.

Sinner schreef:
Het zal je trouwens toch wel opgevallen zijn dat je dit jaar nog de Star Wars Battlefront Collection krijgt EN Star Wars Hunters. Beiden multiplayer games..

Ja dat is waar ook... ik had deze ook nog op mijn wenslijst staan Turok: Rage Wars (1999) - GamesMeter.nl dit spel was altijd multiplayer only, en als die nog eens uitkomt met een online functie!. Nou dan koop ik gelijk die Switch Online + Uitbreidingspakket maar ja...

avatar van AdrievMer86
Had hier Woensdag en Donderdag voor en na het werk nog een beetje van gespeeld.
De game bevat nog steeds de oude sounds en muziek en dan lichtelijk remastered/ge-tuned.
Waar je overigens ook nog keuze in MIDI en OPL3 (nostalgisch geluid die wel stabieler lijkt) hebt.
De gameplay is echt oud en vertrouwd en staat naar mijn mening nog steeds als een huis overeind.
Het gevoel van exploratie in de missies in combinatie met die echte classic star wars sfeer en stijl blijft gewoon fantastisch.
14 levels/missies klinkt niet veel, al ben je met 1 missie soms best nog wel ff bezig.
Dit omdat je soms voorzichtig moet zijn of verder moet exploren voor een key/item of code voor een deur en weet ik wat.
Rise Of The Triad Ludicrous Edition Remaster heeft over de 90 levels/missies en is standaard 20 euro.
Maar Dark Forces had en heeft nog steeds extreem veel sfeer en fun factor.
30 euro voor de xbox series aangeschaft en uiteindelijk een prima prijs wat nightdive ervoor vraagt.
Zal er dit vrije weekend mee verder.

Ik vond het destijds best een lang spel inderdaad. Eingenlijk heel wat van de retro shooters hadden en hebben op het gebied van gameplay best wel wat content. Een 10tje minder had ik echter ook wel geapprecieerd. Eens kijken of er uiteindelijk al dan niet een fysieke versie van komt. Dingen als Republic Commando, Star Wars Racer, Dark Forces en Jedi Knight 2 zijn toch wel bij de hoogtijdagen van Star Wars games. Jammer dat X-Wing en Tie-Fighter nooit diezelfde behandeling hebben gekregen.