INDIKA (2024)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Adventure

Ontwikkeld door Odd Meter
Uitgegeven door 11 bit

INDIKA is een third-person verhaalgedreven spel dat zich afspeelt in een vreemde wereld waarin religieuze visioenen botsen met de harde werkelijkheid. Het vertelt het verhaal van een jonge non die aan een reis van zelfontdekking begint, terwijl ze wordt bijgestaan door een zeer ongebruikelijke metgezel met een hoorn op zijn hoofd. Aan de buitenkant lijkt Indika een typische non die zich probeert aan te passen aan een moeilijk en monotoon kloosterleven. Ze ziet er nederig en onschuldig uit, maar laat je niet misleiden: dit jonge meisje heeft ook een hoogst onwaarschijnlijke vriendschap gesloten: ze spreekt namelijk met de duivel zelf. Indika’s ongewone connectie met de Boze leidt haar op een tocht die haar verder brengt dan de veilige muren van het klooster. De wereld die ze ontdekt kan nog het best beschreven worden als een wilde combinatie van komedie en tragedie, rechtstreeks uit de romans van Dostojevski en Boelgakov.

Dit hou ik zeker in de gaten.

Mij nog niet helemaal duidelijk wat het precies moet worden maar intrigeren doet het zeker.

Ook eentje die ik zeker niet voorbij laat gaan. Van de middag even wat demo gameplay gezien en het lijkt erg creepy en diep te gaan qua moraal en sfeer.

Indika Demo Gameplay

Maand 2 en 2024 lijkt me al net zo sterk te worden als 2023.

Nog gedacht aan deze game onlangs.

Kon even niet meer op de naam komen.

Nu zie ik hier op de hoofdpagina dat ie blijkbaar op uitkomen staat.

Nog steeds zeer benieuwd.

Het is zo zonde dat ik geen Sony of Microsoft speler ben...
Want dit kan best wel eens een interessant spel gaan worden.

Banjo schreef:
Het is zo zonde dat ik geen Sony of Microsoft speler ben...
Wie of wat houdt je tegen?

Nou Series S-je heb je zo opgetrommeld en ronkt als een maddefakker.

Game krijgt overigens goede reviews.

Zag inderdaad dat de release komende week is. En blijkbaar positief onthaald word. Hoewel het blijkbaar iets is waar je blijkbaar niet echt vrolijker van word. En van wat ik qua gameplay heb gezien lijkt me dat wel te kloppen.

Grovonion schreef:
Wie of wat houdt je tegen?

Mijzelf! ik ben zo aan de Switch verslaafd geraakt dat ik nu ongeveer zo'n 250 spellen daar voor heb gekocht. Je kunt het gerust een verslaving noemen.. Die kleine rode doosjes passen zo mooi in mijn game kast .

Enkel een Switch kan een man niet op teren dan krijg je last van tunnelvisie.

Confusie schreef:
Enkel een Switch kan een man niet op teren dan krijg je last van tunnelvisie.

Ja in zekere zin is dat waar, want wij als fanatieke gamers zijnde dan heb je altijd wel spellen waar van je denkt goh... Dat zou ik wel heel graag eens willen spelen maar je hebt die console niet in je bezit!.
Maar toch ben ik (de laatste tijd) meer een Nintendo speler want die spellen zijn meestal makkelijk op te pikken maar erg moeilijk om weer neerteleggen. En ik heb de Ps4 ook nog die gaat ook gewoon maar door met veel goedkope spellen..

Altijd je horizon blijven verbreden anders krimpt je wereld om je heen en verandert yolo in fomo en dat is niet chill.

een 78

Een behoorlijk apart en donker spel die zich afspeelt in Rusland met de duivel op de brommer!.
Het heeft wel iets van de sfeer van Resident Evil Village...

Confusie
Deze maand alleen nog Paper Mario: The Thousand-Year Door (2004) - GamesMeter.nl en dan gewoon even niks meer kopen, het moet leuk blijven onze hobby .

Niet te gek jongen.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Originele game die hard zijn best doet zo om bizar mogelijk te zijn. In de eerste instantie is het inderdaad heel vreemd en creatief, maar gaandeweg went deze stijl en maakt het plaats voor een redelijk straightforward verhaal.

Indika heeft een apart thema voor een videogame: een non die een gevaarlijke roadtrip maakt waarin haar geloof op de proef wordt gesteld. Door het verhaal zitten meerdere momenten waarop een duivel communiceert naar Indika, die probeert haar overtuigingen ten twijfel te trekken. Dit leidt naar interessante filosofische gesprekken over moraliteit, geloof, het leven en haar rol als non. Zeker als iemand die met plezier veel naar de Atheist Experience heeft geluisterd voelen deze thema’s vertrouwd. Sommige gesprekken voelen alsof ze rechtstreeks van AE zijn overgenomen. Ook heeft het wat weg van de vunzige animatieserie Moral Orel, waarin wordt bekritiseerd wat er gebeurt als je religie te letterlijk gaat nemen (het verhaal van de kindermoordenaar die ervan overtuigd was dat hij kinderen naar de hemel stuurde).

Qua gameplay gaat Indika voor een walking simulator met minimale puzzel / platform stukken. Deze dienen eerder om even op adem te komen na een intens stuk dan dat ze denkvermogen vragen. Sterker zelfs, de platforms/puzzels voelde meestal meer als een saaie onderbreking dan iets dat ik met plezier deed. Met name de flashback stukken, ondanks dat ze mooi vormgegeven waren, vond ik niet leuk om te doen.

Het einde is één van de betere videogame eindes die ik gezien heb. Het verhaal is gestructureerd als een religieuze road trip waarin het vinden van een heilig object het einddoel is, wat naar een happy ending zal leiden. Het ware verhaal is echter een non die haar geloof verliest, wat tussendoor in kleine momenten wordt aangekaart. Je zou verwachten dat het eindigt met het vinden van het heilige object, wat het probleem van Indika oplost (of ze vinden een alternatieve oplossing). In de praktijk eindigt het nogal kil: ze vinden het object, maar de brute realiteit blijkt dat het een doodnormaal object is zonder helende krachten. Wanneer deze realisatie is ingezonken verdwijnt het laatste korreltje geloof dat Indika nog had. Precies op dit moment stopt het verhaal anticlimax, en wat er verder gebeurt ligt open voor interpretatie.

Ik heb comments op Youtube gelezen van mensen die vonden dat het een negatief einde was die alleen kan volgen met narigheid, maar persoonlijk vind ik het juist een grijs einde met ruimte voor hoop. Indika was heel haar leven geleid door haar religieuze overtuigingen; ze maakte haar keuzes aan de hand van wat god wilde. Nu ze volledig haar geloof kwijt is betekent het dat ze een eigen richting kan maken, los van de ketenen waar ze voorheen aan vast zat. Ze kan bv nu weg van het klooster, terug naar haar vader en uitleggen wat er gebeurd is.

Interessante game en ben blij het gedaan te hebben, al was het soms wat traag en waren de gameplay stukken eerder storend dan een fijne afwisseling. Niet een game die ik perse kan aanraden, maar ook zeker niet afraden voor wie interesse heeft in bizarre walking simulators.

geplaatst:
Deze inmiddels ook uitgespeeld.

Vind het bijzonder hoe er met een veelkoppig team is gewerkt om deze curieuze productie tot stand te brengen die bij vlagen erg bijtijds oogt en lichtelijk groots aandoet.

Een opmerkelijk project dat wel wat aandacht verdient.