Resident Evil 4: Separate Ways (2023)

Alternatieve titels: Biohazard RE:4 - Separate Ways | Resident Evil 4: Caminhos Distintos

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox Series X/S

Ontwikkeld door Capcom
Uitgegeven door Capcom

‘Separate Ways’ verkent een andere kant van het opnieuw vertelde verhaal van Resident Evil 4 en volgt Ada Wong op een clandestiene missie waarbij de agent wordt herenigd met Leon S. Kennedy tijdens zijn zoektocht naar de vermiste dochter van de president. In deze uitbreiding van de remake reist Ada Wong naar een eenzaam en landelijk deel van Europa om te infiltreren in een dorp dat wordt gecontroleerd door de religieuze groepering die bekend staat als Los Iluminados. Op bevel van Albert Wesker krijgt Ada de opdracht om het donkerste geheim van de sekte te achterhalen: een mysterieus materiaal dat bekend staat als ‘de Amber’. Haar operatie is verweven met de zoektocht van Leon S. Kennedy naar de vermiste dochter van de president en biedt een alternatief perspectief op het hoofdverhaal dat de gebeurtenissen achter de schermen onthult. Voor deze missie is Ada bewapend met een Grappling Gun waarmee je over afgronden kunt slingeren, snelle beklimmingen kunt maken en de diepte in kunt duiken. Ze kan het apparaat ook gebruiken tijdens gevechten om vijanden van dichtbij te verslaan en vanaf een afstand melee-takedowns uit te voeren.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Leuke DLC die ik met plezier meerdere keren achter elkaar deed. De Resident Evil 4 remake heeft sowieso de leukste gameplay die de Resident Evil reeks heeft gehad, dus meer daarvan zeg ik geen nee tegen.

Soortgelijk als de Shadows of Rose DLC leent Separate Ways redelijk veel van de hoofdgame, maar in tegenstelling tot Shadows of Rose zitten er ook redelijk wat nieuwe dingen in Separate Ways. Twee nieuwe goede bosses, het feit dat Ada allerlei zijpaden neemt waar Leon niet kan komen en met name de grijphaak was een leuke toevoeging. Niet alleen handig om rond te bewegen, maar ook hoe zij de grijphaak kon gebruiken voor melee aanvallen (of schilden van vijanden aftrekken) was een leuke toevoeging.

De cutscenes vond ik helaas niet boeiend. Ada heeft de persoonlijkheid van karton en zelfs haar voice performance is heel monotoon. Het minste RE character, als je het mij vraagt. Wel leuk om meer tijd met Luis te besteden en om wat van de verknipte Wesker te zien (zie avatar ). Grafisch wederom hoogstaand, wat geinige bonus missies en de PS5 versie werkt heel smooth.

Een normale playthrough koste mij 5 uur. Speedrun poging deed ik in 1:24. Nu eens zien of professional mode mij gaat lukken. Het is dat de DLC zoveel leent van de hoofdgame, anders kreeg het een hoger cijfer, maar het was zeker het spelen waard.

avatar van -marco-
Ik had altijd gedacht dat dit een simpele, korte DLC was, maar niets is minder waar en ben blij verrast.

Twee namiddagen heb ik ertegen aangegooid om deze DLC te voltooien.
Schandalig dat, ik als groot RE4 liefhebber, dit nooit eerder heb gespeeld. Maar als ik mij goed herinner, was deze DLC destijds enkel en alleen aan Playstation besteed. Ik had vroeger nooit een Playstation, dus prima excuus lijkt me.

Voorheen (maar verbeter mij als ik fout zit ) waren er enkel 5 episodes en deze remake bevat 7 episodes.

Nu is het er dus eindelijk van gekomen en heb hier echt van genoten. Het is denk in een uurtje of 3 a 4 te doen. De game doet niet onder voor de main game, kwa sfeer, setting en gameplay, als je het mij vraagt. Leuke om het verhaal van Leon via de zijkant mee te maken. Ik vond Ada's verhaal en haar karakter interessant. Vooral in haar motivatie en keuzes, maar het is inderdaad geen uitgesproken karakter.

Er zitten puzzel elementen in en nog best dope boss battles. Gameplay technisch ook prima in orde en blijft een feest om wat hoofdjes eraf te knallen.
Ook dope om de, EPISCHE, end scene tussen Leon en Saddler door de ogen van Ada te beleven.

Deze DLC was zeer de moeite waard!! Het geeft een fijn ander perspectief op de klassieker, mijn all time favorite Resident Evil.