Tony Hawk's Pro Skater 4 (2002)

Alternatieve titel: Tony Hawk’s Pro Skater 2003

PlayStation / PlayStation 2 / Xbox / Nintendo GameCube / PC / Macintosh
Sports
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Neversoft
Uitgegeven door Activision, Aspyr, Capcom en Russobit-M

In Tony Hawk is het de bedoeling om te skaten. Dit keer zijn er veel verschillende levels, waar veelal bekende skaters je vragen om een opdracht voor hun te voltooien. Dat kan variëren van een bepaald aantal punten krijgen, tot het verzamelen van het woord SKATE. De levels variëren van een kermis tot een dierentuin.

avatar van Foetsj_NL
Altijd een leuke game geweest, ondanks dat het niet realistisch was vond ik het vroeger erg leuk.

Mooie graphics en degelijke gameplay, blijft een beetje hetzelfde als zijn voorganger, zonder de levels dan.

3 *

avatar van equalizersound
leuke levels vooral zoo was leuk maar voor de rest was het niet veel nieuws

Game_Kaza
De pro-skater reeks lijkt inderdaad erg op elkaar.
Ik was bij de muziek erg lang verslaafd aan Goldfinger - Spokesman. Dat was eigenlijk de enige reden dat ik deze game speelde. Ik kwam muziek tekort.

Overigens ben ik nu bezig met alle missies halen. De eerste paar waren makkelijk. Maar nu beginnen ze irritirend moeilijk te worden. Ik was ongeveer een half uur bezig met de Escape From Alcatraz missie.

avatar van dangerous-beast
Ik heb dit spel 1 keer gespeeld en vond het zeker niet stom .
Ik vond het een goeie opvolger van THPS 3.
Ik vond het wel jammer dat je niet kon lopen maar dat kon na een tijdje wel toen de game Tony Hawk Underground kwam.

Misschien dat ik het type er niet voor ben, maar deze aankoop was erg dom van me. Ik hou er al niet zo van maar de game was ook nog eens best saai. Daarna nooit meer een TH game gespeeld. Niet mijn ding, zo bleek.

avatar van Mephisto
Onderschatte game. Je moet eerst en vooral voor de reeks zijn. Een skater creëeren valt tegen, maar de levels, missies, filmpjes zijn werkelijk tof. Ik heb me hier aan kapot gespeeld.

avatar van JustinW
Kreeg ik als eerste spel bij mij Xboxje toen, ik had nog niks anders en dus speelde ik deze veel en dan leer je hem bijna altijd wel waarderen. Toch een leuke game

en zoals een van mijn vrienden altijd zegt

Voel je beter, trap een Skater

Nijmegen
Dit spel is zo koning, vroeger heel veel gespeeld. En zeker onderschat.
En de missies zijn echt geweldig ook de levels waren top.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
geplaatst:
Een spel waarin de verminderingen, zwakke kanten of miereneuk punten aanzienlijk makkelijker zijn om te benadrukken dan de 75% die leuk is. In de essentie is Pro Skater 4 een leuk vervolg die uitbreid, vernieuwing brengt waar het nodig is en niet bang is compleet andere dingen te proberen. Maar tegelijkertijd werken de meeste dingen minder prettig dan zijn voorganger (of de Underground games).

Pro Skater 4 is het eerste deel in de reeks die de classic 2-minute missies vervangt met een nieuw systeem waar men NPC’s moet aanspreken voor elke losse missie. Dit systeem heeft zijn voor- en nadelen: het is niet meer mogelijk meerdere missies tegelijk te doen, zoals meerdere score missies in één lange combo te halen, maar daartegenover zijn er nu ‘grotere’ missies ivm dat er geen tijdlimiet is.

De nieuwe missies zijn hit and miss. Soms moet je gimmicky races houden, tricks nadoen of langdurig skitchen, maar andere momenten zijn er leuke combo uitdagingen, score missies in een klein gebied of lastige speurtochten. De levels zijn leuk om doorheen te skaten, gevarieerd en er is een verrassend grote selectie tot je beschikking. Met name de dierentuin, waarin er allerlei gekke missies met dieren zijn, was een leuke afwisseling van de gebruikelijke skategebieden.

Dit deel introduceert transfers, wat één van de betere toevoegingen in de reeks is. Met transfers is het mogelijk naar andere ramps te draaien middenin een sprong, waardoor je makkelijker kunt skaten naar andere gebieden zonder de combo te verbreken. Daarnaast heeft het wederom een sterke muziekselectie: ik was verbaasd over dat ik meerdere nummers die al jaren in mijn playlist stonden (Avail, Bouncing Souls, Goldfinger en Flogging Molly) hier oorspronkelijk van leerde kennen.

Deel 4 is echter wat ruig aan de zijkanten. Na elke godganse missie komt er een kort congratulationsscherm waarbij je beloningen krijgt en de game vraagt of je het wilt saven. Zelfs op een emulator met fastforward en save-state functie werd deze frequente onderbreking irritant.
In tegenstelling tot wat ik voorheen dacht is juist een lage moeilijkheidsgraad prettiger bij de Tony Hawk games. Deel 4 begint sterk en aan de makkelijke kant, maar gaandeweg worden de missies te moeilijk. In 90 seconden 1.5 miljoen punten scoren, lange combo’s waar haast speedrun perfectie voor nodig is of races waar je tot de laatste tel het net kunt halen. Na de hoofdmissies uitgespeeld te hebben worden de “hard missions” vrijgespeeld en hier gaf ik het vrij snel bij op.

Pro Skater 4 is het deel dat het meest heen en weer schommelt. De besturing werkt fijner, er zijn wat leuke nieuwe missies en uitgebreide levels. Daarentegen worden de missies nogal frustrerend en lastig. Ik las dat ze deel 4 voor de 3+4 remake hebben aangepast zodat deze ook het traditionele 2-minute systeem heeft. Op papier klinkt dat klinkt fijner en ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.

3/3,5*