Encased (2021)

Alternatieve titel: Encased: A Sci-Fi Post-Apocalyptic RPG

Strategy / RPG

Ontwikkeld door Dark Crystal
Uitgegeven door Prime Matter

Deze tactische sci-fi RPG speelt zich af in een alternatieve jaren zeventig, waar men een enorm en onverklaarbaar artefact ontdekt, de Dome. Schrijf je in bij een van de vijf vleugels van de CRONUS Corporation, elk met eigen unieke specialisaties, en begin aan een ontdekkingsreis naar de mysterieuze Dome. Ga voor het bedrijf op zoek naar unieke artefacten, maar pas op voor de straling, anomalieën en de vele bloeddorstige wezens...

...eerlijk gezegd ben ik erg verrast door dit spel. Zowat compleet aan me voorbij gegaan (en aan heel wat anderen denk ik) - maar deze isometrische sci-fi RPG (denk aan Fallout 1/2 en de Shadowrun games) doet veel meer goed dan fout op het eerste gezicht.

Best een interessant verhaal - uit het niets is er plots 'de dome', een zone waar men de Cronus corporatie naartoe reist op zoek naar artifacten e.d. Het doet heel erg denken aan de film (boek) Annihilation (2018). Alleen is de setting hier een soort alternatief jaren '70 sci-fi sfeertje, inclusief klassensysteem. Eg je kan als karakter beginnen onder een van de vijf gekleurde 'wings' ieder met een specifieke job en verleden. (zo begon ik als Silver - soldaat. Vrij persoon. En kwam ik er achter dat Oranje de werkers waren, meestal het schorum en de gevangenen. - dat iedere klasse zijn eigen kijk op elkaar en hun missie heeft merk je al in de lift en afdaling naar de Dome).

Grafisch is het redelijk, maar niet spectaculair, tot nog toe wel goed geschreven, en deels voorzien van voices, maar eerder beperkt. De combat gebeurt zoals in aangegeven games (of een Wasteland of een Divinity Origins) tactisch en in rondes).

Kortom: ook weer eentje die op de backloglist staat met stip. (hij zat blijkbaar ook in een Humble Bundle). Ik vermoed dat het me zeker zal bevallen als ik er ooit aan kom.