Gothic: Remake (2025)

Alternatieve titel: Gothic 1 Remake

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S

Ontwikkeld door Alkimia
Uitgegeven door THQ Nordic

Het koninkrijk Myrtana wordt aangevallen door een woeste horde orks. Koning Rhobar II heeft een grote hoeveelheid magisch erts nodig om krachtige wapens te smeden. Daarom heeft hij al zijn gevangenen aan het werk gezet in de Khorinis-mijnen. Om te voorkomen dat ze ontsnappen, heeft de vorst zijn beste magiërs gevraagd om een magische barrière te maken. Maar er gaat iets mis. De magie slaat op hol en na een muiterij weten de meest gewelddadige gevangenen de mijnen te veroveren. De koning moet met de nieuwe eigenaren onderhandelen, terwijl de spanning tussen de verschillende facties in de mijnen toeneemt. Maar wat niemand kan bevroeden, is dat de komst van een onbekende gevangene absoluut alles zal veranderen.

Ook hiervan staat tegenwoordig een demo (proloog) van op Steam. Ik moet zeggen dat ik de originelen nooit echt heb gespeeld. Serie is tot Arcania en Risen volledig aan me voorbij gegaan. Maar ik moet zeggen dat de remaken het redelijk doet. Je ziet meteen dat het geen A+++ product is, maar dat is tegenwoordig ook echt niet meer nodig. Het zou eigenlijk 25 jaar na dato toch wel leuk zijn om een keertje op het gemak door het spel heen te gaan (er is overigens ook de insteek dat als deze het redelijk doet, dat ook 2 en 3 een soortgelijke behandeling ondergaan).

Het lijkt wel alsof we tegenwoordig in een timeloop zitten en ik de midden jaren '90 / begin jaren 2000 volledig opnieuw beleef maar om eerlijk te zijn...bij sommige franchises die je destijds gemist hebt iks het wel leuk. (of die je graag overnieuw zou willen doen). Ik zou alvast ook geen neen zeggen tegen Wing Commander (Hele reeks) of X-Wing / Tie Fighter. (dus los van het thema RPG).

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
WCIV al een behoorlijk promising looking fanmake van comin' up...

De allereerste Gothic heb ik redelijk wat tijd ingestoken, en qua spel ervaring was het best bijzonder. Je had echt het gevoel een gevangene te zijn en te zoeken naar mogelijkheden je situatie te verbeteren. Op een gegeven ogenblik dan ermee gestopt, misschien omdat een ander spel voorkeur kreeg of misschien omdat mijn RSI toen begon op te komen. Hoedanook een spel waar ik nog eens op terug kom.

De remaster van de originelen hebben trouwens ook een fysieke editie op de switch.