Gran Turismo 3: A-Spec (2001)

Alternatieve titel: The Real Driving Simulator

PlayStation 2
Racing

Ontwikkeld door Polyphony Digital
Uitgegeven door Sony

Het legendarische racespel Gran Turismo is terug met een derde deel. In dit derde deel zitten veel nieuwe auto's en circuits, maar ook is er een vernieuwde rally mode en is de besturing nog realistischer. Zo heeft elke auto een eigen unieke besturing en kun je de auto's tunen zoals je zelf wil. Van het aanbrengen van sportuitlaten tot het inbouwen van turbo's.

avatar van Ravenstein
Deel 1 uit de reeks was een openbaring!! Wat een supergame! En daarboven nog een keer fantastisch goeie muziek.

Deel 2...
Leek erg veel op het eerste deel, alleen wat meer voertuigen en racebanen. En op één of andere manier vond ik de graphics er ook korreliger uitzien.

Deel 3...
Mooie graphics, dat wel, maar het zag er zo steriel uit allemaal.
En voor de rest weer maar eens diezelfde racetracks.

Heb de game thuis liggen gehad, maar heeft nooit veel opgestaan. Ik had het ondertussen allemaal al wel gezien.

Met alleen wat oppoetsen van de graphics maken ze op mij geen indruk...

avatar van LeidseHoodie
Ik heb deel 1 en 2 niet veel gespeeld, dus voor mij was deel drie pure porno

Ik denk dat dit een spel is voor autofanaten. Zóveel auto's, die er allemaal zó mooi uitzagen... dat was fantastisch. De gameplay is misschien niet denderend, met tegenstanders die constant dezelfde rondes rijden en erg passief rijden, maar als je auto niet veel te snel is levert het toch spannende races op.

In het begin is het nog wel uitdagend, daarna kwamen een hoop races die je makkelijk kon winnen als je de juiste auto's kocht en de juiste tuning toepaste. Op het einde werd het dan weer erg spannend, met übersnelle auto's en formule2 toernooien. Veel gehoorde kritiek is dat er een snelheidsgevoel in de game zit, maar in een dikke Le Mans bak zonder hulpmiddelen had ik de grootste moeite de wagen op de baan te houden, hetgeen ook snelheidsgevoel creeert.

Mijn verzamelaarsdrift heeft zijn werk gedaan, ik heb het bijna compleet uitgespeeld. Zelfs 24 uurs races heb ik gedaan, met pauzes natuurlijk, in de hoop die ene brute bak te winnen die nog ontbrak in mijn garage.

Als autofiel geef ik het spel 5 *. Mensen die racers puur spelen voor een spannende race zullen het geheel minder waarderen

avatar van paulisdik

feeder
LeidseHoodie schreef:
Klopt, my bad.
Wel endurance races met 60+ laps, ook veel te lang

Daar ben je inderdaad ook even zoet mee

avatar van Klaas-Jan
Best aardig, het is alleen erg saai. MAar als het je ding is, is het geweldig.

Nijmegen
Endurance-races

avatar van harm1985
December 2001 was het dan zover, eindelijk had ik genoeg geld om een PS2 te kopen (destijds 800 gulden) en dan ook nog de bundel met dit spel. Vanaf het moment dat ik de Demo van Gran Turismo 1 speelde die bij mijn PSX zat was ik verkocht, ik bracht Formula 1 1998 terug en ruilde em in voor GT.

Na GT volgde natuurlijk deel 2, al was dat wel een illegale NTSC kopie, maar sinds de PS2 ben ik weer bona fide.

De graphics waren geweldig, er zaten een hoop nieuwe banen bij, maar dat ging helaas wel ten koste van een hoop andere uit GT2, ook het aantal auto's was een stuk minder. Een beetje zoals de overgang van Final Fantasy van PS2 naar PS3, minder content, maar wel mooi om naar te kijken.

Desondanks een hoop plezier aan gehad, en ook 100% uitgespeeld, met 100% win ratio. Het enige echt lastige vond ik die gouden medaille halen met de Lancer Evo op dat Tahiti Maze Circuit.

Helaas was ik altijd te goed voor vriendjes, dus de enige lol die ik aan 2 player mode beleefde was op SuperSpeedway met de Formule 1 wagens, lekker slipstreamen en dan maar hopen dat je wint. De saaiste race was die race van 10 ronden op Test Course, die ineens 10 km lang was... man wat duurde die race lang.

Vanwege de gebrekkige hoeveelheid circuits en auto's (ten opzichte van deel 2 en 4) krijgt deze toch maar een 4. GT2 krijgt ook maar 4 sterren, maar dat komt door de bugs die er her en der inzitten.

avatar van Confusie
4.5 puur voor het sentiment.

Eigenlijk was dit ook al dodelijk simpel en had je ze op een gegeven moment zelfs bijna voor de tweede keer ingehaald.

Echter vond ik dat toen ik niet erg en kon ik wel genieten van het hele auto's verzamelen en tunen.

Had er sowieso wel wat mee om met gemak door een game te razen, speelde ook altijd alles op easy.

Toen keek ik daar gewoon anders tegenaan.

Ook koester ik overigens warme herinneringen aan de soundtrack.

Deze dagen voldoet dit principe echter voor mij niet meer en heeft deze serie wat mij betreft vrijwel elke glans verloren.

avatar van harm1985
In mijn 'man cave' heb ik mijn PS2 maar weer eens aangesloten voor het eerst in een jaar of 10. Met behulp van een PS2 to HDMI converter (die je wel blind op YPbPr moet zetten) aangesloten op mijn HDTV. Moet zeggen dat het er fantastisch uit ziet, veel scherper dan de component kabel die standaard bij de PS2 zit. Dit spel mag dan wel 20 jaar oud zijn, het ziet er nog steeds verbazingwekkend goed uit!

Enige minpunten, iets dat we te snel vergeten, zijn de rijbewijzen en rubber banding. Ik was in de kwalificatie op de Super Speedway 8 seconden sneller, maar won uiteindelijk maar met 1 seconde verschil. Dat is in de latere delen wel beter.

Wordt nog een dilemma waar ik mijn tijd na FFXV ga steken!

Grappig: ik vond een mini strategy guide van een jongere Harm in het boekje terug, welke auto als eerste te kopen en hoe daarna verder. Doel is blijkbaar om zo snel mogelijk een Corvette Z06 te kopen met Racing Hard banden.

avatar van harm1985
Ik ben er weer klaar mee. De rubber banding, AI die je uit de race beukt en de wel erg geringe keuze aan circuit doen mij afhaken. Wordt gewoon erg eentonig op deze manier

De enige oplossing is een superieure auto kopen zodat ze je niet bij kunnen houden. Daar is de lol ook wel snel af. Alleen de endurance races zijn nog leuk on te rijden.

Op naar GT4, die me al een stuk beter bevalt.