Metal Gear Solid Δ: Snake Eater (2025)
Alternatieve titel: Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Action / Shooter
single player / online
Ontwikkeld door Konami
Uitgegeven door Konami
Je staat in de schoenen van een geheim agent die in dienst is van de C.I.A. In het begin krijg je de codenaam Snake toegewezen en onder deze naam zul je de gehele verhaallijn spelen. Snake wordt naar de jungles in Rusland gestuurd om daar een belangrijke raketgeleerde terug te halen voor zijn moederland de Verenigde Staten. Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Koude Oorlog.

Is dat dan in dat pakketje een minder goed opgepoetste versie of dezelfde game?
Wat ik nou niet snapte, dit is toch een remake van deel 3?
Dat laatste
...als ze al opgepoetst zijn
Zal trouwens Konami zijn die dit uitbrengt
Is dat dan in dat pakketje een minder goed opgepoetste versie of dezelfde game?
Zoals centurion81 al zei wordt de Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 uitgeven door Konami. Dit pakket bevat de PS1-versie van Metal Gear Solid en de HD-versies van Metal Gear Solid 2 en 3. De twee laatstgenoemde zijn, wat ik begrijp, dezelfde versies als die ook voor de Xbox 360 en PS3 zijn uitgekomen. Daarnaast zitten ook Metal Gear en Metal Gear 2: Solid Snake in het pakket. Dit zijn MSX2 PC games die tevens ook in de Metal Gear Solid HD Collections uit het PS3 en Xbox 360 tijdperk zaten.
De grote vraag met deze collectie is: komt het alleen naar PlayStation of ook naar andere platformen? De eerste Metal Gear Solid is namelijk alleen op PC en de consoles van PlayStation speelbaar geweest. Technisch gezien ook op de GameCube als je de geweldige Twin Snakes remake meerekent. Daarnaast ben ik zeer benieuwd of ze Metal Gear Solid 4 in een eventuele Vol. 2 gaan stoppen. Na al die jaren is die game nog steeds alleen speelbaar op de PS3.
Over deze remake: ik moet eerst gameplay zien voordat ik echt enthousiast kan worden. Konami heeft de laatste jaren niet bepaald de beste reputatie op het gebied van games. Ik ben wel heel nieuwsgierig wat ze er van maken.
En? Iemand al?
Hij is nu 40 euries op Steam en nog wat minder op Instant Gaming. Vind ik normaal te veel voor een game maar gezien mijn geweldige ervaring met MGS V: verleidelijk!
Tsja MGS 5 was zo uitgebreid en zo soepel in gameplay daar raakte ik echt verslingerd aan. Dit voelt als een simpelere MGS. Maar je wordt toch weer de bizarre doch zeer vermakelijker Kojima wereld ingezogen. Aardig is dat je hier jongere versies te zien krijgt van personages van andere delen: Ocelot, Big Boss...en Snake zelf...
Wat bizar zeg. Nou heb ik de Metal Gears wel allemaal in de kast t.e.m 5 en tot mijn grote trots nog steeds geen enkele weten uit te spelen. (Bizar - allemaal op PS3 btw). Maar die Steam collection heb ik ook wel al voorbij zien komen waarbij ik dus dacht dat het de originele MSG 3 was in plaats van de remake. Je zou dus inderdaad denken...nou ja het is goedkoper dan het spel alleen...zal ook wel de originele remasters zijn. Niet dus.
Vandaag gezwicht voor deze koop en meteen een paar uur gespeeld. Het voelt qua gameplay net meer als MGS 4 dan 5 helaas...maar het is zeker speelbaar en heeft weer de typische lange cutscenes en die uitgebreide gesprekken over de radio. Het is ook echt een frame voor frame remake maar ik vind hem zeker soepeler spelen dan het origineel die ik een tijd terug uitprobeerde en nooit uitspeelde. Die veel mooiere graphics helpen zeker! Kennelijk is het binnen 20 uur wel uitgespeeld. Als hij net zo goed is als MGS 5 en dat idee heb ik nog niet, wil ik hem mogelijk wel nog een keer spelen. Maar MGS 4 was ook best leuk. Ik moet de fijnere stealth tactieken nog aanleren geloof ik, hoewel het al een keer lukte een bewaker vast te pakken om te ondervragen of killen. Het is nu vooral schieten met de stun gun of close quarter combat met de vuist.
Dat het niet op 5 lijkt was te verwachten aangezien het een remake is van 3. 5 is de enige die een soort van open world had. Persoonlijk was 4 mijn favoriet, na deel 1, the OG.
Het is dikke cheese en soms denk je wat is dit allemaal in godsnaam, maar het is ook wel cool op zijn manier door Kojima's obsessie met Amerikaanse western-, actie- en oorlogsfilms.
Bijna dezelfde reden als Suda51 zijn games dus. Alleen drijft die het nog wat meer op de spits. Je weet soms niet of je het waanzinnig of cool moet vinden of een combinatie van de twee. Maar het werkt voor een select publiek dus duidelijk wel.
Ik wist vooraf dat de serie bekendstaat om zijn vele cutscenes. Dat vind ik op zich geen probleem , het verhaal wist me best te boeien. De cinematografie en sfeer zijn sterk.
Waar het voor mij misgaat, is de gameplay. Die voelde voor mij echt dramatisch aan. Het speelt traag, stroef en wist me geen moment echt te pakken. Na drie à vier uur merkte ik dat ik mezelf moest dwingen om verder te spelen, en toen kwam het moment: dit is gewoon niet mijn game. Ik ben normaal wel een doorzetter, maar zie die enkel perspectief.
Ik had het graag een klassieke masterpiece willen noemen, maar daar kan ik helaas niet in meegaan. Daarom kap ik ermee en kom ik niet verder dan 2 sterren voor de moeite. Niet mijn stijl, en dat ligt vooral aan de gameplay.
Heerlijk is Ocelot, de kleurrijke villain met zijn revolver fetish. Volgin is meer een rechttoe rechtaan bruut. Er wacht je verder wederom een trits bizarre mutanten op om te verslaan. De coolste vond ik die man in het Russische astronautenpak met de vlammenwerper. 1 van de weinige boss fights waar ik geen hulp nodig had ook. De game heeft veel filmachtige over de top momenten, daar staat Metal Gear ook wel bekend om. Het is vaak wel smullen en werkt goed en verslavend als beloning...je weet gewoon dat elke keer als je wat verder komt weer een scene komt.
Snake Eater eindigt ook met een toch wel spetterende (en langdurige) finale boordevol spectaculaire of in ieder geval belangrijke cutscenes met veel memorabele momenten. Daar moet je echt voor gaan zitten. De dosering tot die tijd is meestal prima maar hierna kun je echt gewoon naar heel lange cutscenes gaan kijken, met een laatste pittige confrontatie.
Voor de boss fights geldt weer dat ze een stuk makkelijker zijn als je precies weet wat je moet doen. Ik ontkwam zelf niet aan hulp in deze.
De stealth liet wel wat te wensen over. Er zijn zeker interessante tactieken, zoals afleiding door een magazijn te gooien en in sommige gebieden werkt de kartonnen doos om je in te verstoppen (hij moet binnen de locatie passen). Maar je vindt dempers voor je pistolen die helaas op raken...en dan is het jammer.
Ook heel jammer vond ik dat de bewakers je zo snel ontdekte als je die van achteren besloop, terwijl dat de coolste manier hoort te zijn om ze uit te schakelen (dwz met wurging na eventuele ondervraging, wat in Splinter Cell altijd perfect werkte). CQC werkte vaak nog wel net op het moment van ontdekt worden. Je hebt je stun pistool teveel nodig vond ik, niet dat je kogels tekort komt, maar het voelt gewoon minder cool.
De gameplay: een aantal minpunten. Eentje die in de vorige 2 delen meer gold was dat je niet kon draaien met de camera. Dit is nu eindelijk opgelost. Maar het voelt toch minder soepel dan MGS V. Het kruipen blijft lomp omdat Snake niet meebeweegt met de camera...wil je een andere richting op gaat hij achteruitkruipen. Is op te lossen met inzoomen of links/rechts draaien met thumbstick maar het voelt weer onhandig net als in MGS1 en 2.
Het gedoe met wonden genezen is vooral rompslomp. Genezen zelf is nog erger: je moet gaan liggen en niks doen dan herstel je heel langzaam. Geef mij maar medikits! Het eten zoeken...dat was nog wel aardig.
Het spel kan soms wat rommelig en chaotisch zijn met alarmen die afgaan, wat voor mij meestal opnieuw laden betekende, want er blijven dan soldaten komen, maar soms kun je juist heel makkelijk en snel door gedeeltes heensluipen als je dat maar dat op de goeie momenten doet. De balans is dan ook een beetje zoek. De soldaten zijn niet heel slim.
Maar ik heb zeker plezier beleefd aan MGS Delta. Ook aan het spelen, niet alleen de cutscenes. Voor mij blijft het m.u.v. MGSV, die echt ontzettend veel goed deed, een mindere reeks dan Splinter Cell qua gameplay. Die is verder ook gewoon wennen want het werkt wel degelijk, maar wie Splinter Cell gewend is zal dit niet als verbetering ervaren.
Maar het maakt weer zoveel goed met het verhaal, deels geaard in de echte wereld met historische figuren, maar ook soms buitenissig met teveel fantasie, soms op het hilarische af weird en dan weer filosofisch getint. Met soms ook erg veel plot twists die uit de hoge hoed worden getoverd.
De basis was gelegd met MGS1 daarin was dit ook allemaal aanwezig. En dat was toch echt wel baanbrekend: lang voor Splinter Cell. Ik vond het leuk om nu in een korte periode MGS1, 2 en 3 te spelen en heb al zin in een replay van deel 4, waarin The Boss weer terugkomt en Peace Walker waarin Kazuhira Miller weer zit. MGSV blijft de beste en die heb ik al 2x helemaal uitgespeeld.