Brotato (2023)

Android / Apple iOS / PC / Nintendo Switch / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S
Action / Shooter

Ontwikkeld door Blobfish en Erabit
Uitgegeven door Blobfish, Seaven en Red Art

Brotato is een top-down, roguelite arenashooter waarin je speelt als een aardappel die tot wel zes wapens tegelijk kan gebruiken om hordes buitenaardse wezens te verjagen. Kies uit een brede selectie eigenschappen en voorwerpen om unieke builds te maken en te overleven tot er hulp komt.

Moet wel lukken dat er binnen een weekje twee erg goede arcade rogueliteshooters op de markt worden gegooid. (Doomsday Hunter is de tweede maar staat nog niet op de site).

Heb beide gespeeld maar eerst Brotato in huis gehaald - voor dat 5je is het namelijk echt wel een koopje. Heerlijk verslavend, ook hier weer hopen dingen te unlocken (van wapens tot diverse eh.. aardappels elk met hun eigen voor en nadelen) en een aardige soundtrack erbovenop. Nou ben ik niet zo'n fan van het grafisch stijltje ala The Binding of Isaac, maar als je merkt dat je 'even gaat proberen' en intussen al meerdere runs erop hebt zitten weet je wel dat ook dit weer een blijvertje is, net zoals Vampire Survivors of het al eerder genoemde Doomsday Hunters. Heerlijk simpel voor tussendoor een paar potjes te doen.

Overigens...ik zag dat ik het niet vermeld had - maar je kan het ook op 2 verschillende manieren spelen. Met of zonder auto-aim. In geval van zonder krijg je dus een klassieke twin-stick shooter, in de tweede, Vampire Saviour met zwaar bewapende Aardappels.

Erg leuk. Nu nog Doomsday Hunters en Ember Knights eens proberen in de (verre) toekomst.

avatar van panjoe
Ik heb de grote streamer Northernlion Brotato een beetje zien spelen, het zag er destijds nogal onbeholpen en simpel uit, en daarom heb ik het tot gisteren links laten liggen. Maar nu kwam ik erachter dat de twee beste Slay the Spire spelers op Twitch en YouTube (Baalorlord en Jorbs) ook al honderden uren in dit spel hebben zitten, en daardoor (en mede dankzij de lage prijs) heb ik het toch een kans gegeven - er moet immers wel degelijk flink diepgang in zitten als die twee het dusdanig de moeite waard vinden.

Ik heb gisteren gelijk 4 uur gespeeld, en ben blij toe dat ik Brotato toch nog een kans heb gegeven: als je eenmaal door de ongeïnspireerde graphics en ogenschijnlijke simpliciteit heen prikt blijkt er een enorme diversiteit aan strategieën en builds beschikbaar te zijn. Tot nu toe heb ik nog maar één run gewonnen, maar dat komt ook omdat ik gelijk allerlei obscure en lastige characters ging proberen te forceren. En dan heb ik nog lang niet alles gezien wat het spel te bieden heeft - laat staan de mogelijke combinaties en permutaties. Hier ga ik denk ik nog veel plezier aan beleven.

avatar van Confusie
Sinner schreef:

Goed dat je het even vermeldt.

Want dat had ik dus niet door.

Maakt het ook gelijk wel een stukje spannender, met auto aim duurt het erg lang voor er iets van uitdaging in komt.

Nou de eerste paar kaarten zijn vrij simpel...maar om een volledige run van 20 vol te maken met om het even welk karakter (je unlocked er namelijk best wel veel) is echter best wel uitdagend. Ik zou zeggen tot ongeveer de helft is het makkelijk te doen, maar veelal sneuvel ik rond een 14-15-16 toch wel heel vaak.

En dat is dan op de makkelijkste moeilijkheidsgraad. De moeilijkere speel je vrij na iedere run.

Maar het is wel een blijvertje geworden intussen. Ik speel niet dagelijks. Maar voor zo af en toe een half uurtje (vaak een run of twee) is het ideaal. En soms hang je wel eens wat langer en merk je dat je toch al vlug een uur of wat bent aan het spelen.

avatar van Confusie
Speel het nu toch ook met auto aim.

Moest even wennen aan het idee van spelen met een enkele stick en was ook niet wat ik aanvankelijk voor ogen had bij dit spel maar het werkt wel lekker eigenlijk.

Zo rond de vijftiende wave begint de actie inderdaad pas echt en is het vaak ook ineens over.

Maar het nieuwe ronde nieuwe kansen gevoel is sterk en heeft wel een vermakelijk verslavende uitwerking die dit een van de leukere titels maakt die ik de laatste tijd gespeeld heb.

Ja klopt. Het werkt bijwijlen erg verslavend. Net als een Vampire Saviours. En dat voor een 5je. Meer waar voor je geld krijg je niet. Het unlocken van dingetjes blijft erg verslavend, zelfs op de Switch waar geen Achievements of Trophies zijn.

avatar van panjoe
geplaatst:
Zin in de DLC die later dit jaar uitkomt! Ik heb de afgelopen twee weken veel couch co-op Vampire Survivors gespeeld en dat is verrassend leuk, dus voor Brotato (dat visueel wellicht niet aan VS kan tippen, maar inhoudelijk gewoon een stuk meer variatie biedt) zal dat helemaal een welkome toevoeging zijn.