Amanda the Adventurer (2023)

PC / Android / Apple iOS / Nintendo Switch / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S
Puzzle

Ontwikkeld door MANGLEDmaw
Uitgegeven door Dread XP

Op de zolder van haar overleden tante vind Riley een stapel VHS-banden van een animatieserie voor kinderen. Geïntrigeerd stopt Riley de eerste band in de videorecorder. Hoewel de aflevering op het eerste gezicht charmant lijkt, al is het heel goedkoop, begint er een ongemakkelijk gevoel te ontstaan als Riley zich realiseert dat Amanda en Wooly rechtstreeks via de televisie lijken te communiceren. Het is bijna alsof Amanda iets van haar nodig heeft en Riley wilt uitzoeken wat dat kan zijn.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Dora The Explorer is tired of your bullshit

Leuke puzzelgame met een grappig thema: poor man’s Dora The Explorer gone mad. Een soort Escape Room waarbij je hints moet vinden in oude videobanden. De video’s zijn grappige parodieën van educatieseries voor kleine kinderen en ze weten de intensiteit goed op te bouwen. Wat begint als kleine ongemakkelijke trekjes eindigt in bombastische gekte. Het is vooral komisch om met opzet verkeerde antwoorden te geven, waarna Amanda geïrriteerd raakt en jou met opzet het goede antwoord laat geven.

Eng zou ik het niet noemen tenzij je slecht tegen horror kan. Het voelt een beetje als een creepypasta voor pubers (Candle Cove shoot mij te binnen). Don’t Hug Me I’m Scared en Five Nights At Freddy’s zijn ook geen verkeerde vergelijkingen. Cheesy en soms probeert het te hard 'eng' te zijn met overdreven luide geluiden en vreemde beelden, maar dit cheesy gehalte is onderdeel van de charme als je erom kan lachen.

De puzzels zijn leuk om te doen. Niet te makkelijk of te moeilijk. Als je goed de kamer bekijkt en luistert naar wat er gezegd wordt dan zijn de puzzels prima op te lossen. Opmerkelijk is dat de game een aantal verschillende bad-endings heeft die nodig zijn voor hints om het goede einde vrij te spelen. Op het eerste gezicht dacht ik steeds alles opnieuw te moeten doen bij een game over, maar het blijkt dat je op elk punt kunt verdergaan met een puzzel waar je bij je vorige playtrough eindigde (zolang je de code van de verschillende sloten hebt onthouden). Screenshots maken of iets opschrijven is aan te raden.

Het is een game die je in 1 uur kan uitspelen, afhankelijk van hoe lang je doet over de puzzels. Kort maar leuk in de tijd die ik ermee bezig was.