Tomb Raider: Legend (2006)

Alternatieve titel: Lara Croft: Tomb Raider - Legend

PC / PlayStation 2 / Xbox / Xbox 360 / PlayStation Portable / Nintendo GameCube / PlayStation 3 / PlayStation 4 / PlayStation 5

Ontwikkeld door Crystal Dynamics en Buzz Monkey
Uitgegeven door Eidos, Spike en Mastertronic

Lara gaat op zoek naar een Zuid-Amerikaans relikwie. Als ze een duister figuur uit haar verleden ontmoet, begint er een race tegen de klok om de relikwie te pakken te krijgen voordat haar bekende tegenstander deze in handen krijgt.

avatar van Hannibal
Ik dacht al dat het me niet zou lukken de hele reeks op mijn naam te krijgen.

Fantastische game dit, en een flinke afstraffing voor Core Design die The Angel of Darkness flink verneukt heeft.

avatar van Artifact
Bovendien ziet ze er op deze hoes bloedmooi uit

avatar van Hannibal
Shangri-la schreef:
Dit is een terugkeer naar het eerste deel, maar dan met de grafische kwaliteit van de hedendaagse games.

Je bent vast in de war met 'Anniversary', wat een écht feest van herkenning is. Dit is volgens mij gewoon weer een soort eerste deel van een nieuwe trilogie. Deel 2 van dit verhaal verschijnt na 'Anniversary'

avatar van Shangri-la
Hannibal schreef:

Ja dit stukje was voor Anniversary bedoeld dus heb ik hem gelijk maar even verwijdert.

avatar van Stan
Geweldig spel dit!
Ja sorry Hannibal ik kon het niet laten

Ik heb het op de pc en op de Xbox360 uitgespeeld, toen ik het op de pc speelde dacht ik al woow vet spel maar toen ik het op de Xbox had gekocht was ik helemaal sprakeloos!!

Echt een heel leuk deel uit de Lara Croft reeks!

4 sterren.

avatar van Ansem
Is dit niet het verhaal van de 1ste Tomb Raider film?

MovieMeter schreef:
Lara Croft, afkomstig uit een rijk milieu, reist de hele wereld af op zoek naar zeldzame objecten. Haar nieuwste doel zijn de twee helften van een antiek object die de eigenaar ervan ultieme macht geeft. Om het te vinden moet ze eerst een machtig en gevaarlijk geheime genootschap verslaan

avatar van Foetsj_NL
Jammer dat haar jetsers zijn gekrompen

Verder zeer mooi en leuk spel, veel variatie en gepuzzel. Grafisch ziet het er allemaal heel mooi uit, echt nat zijn na onder water zijn geweest, enz.
Zeer goed vervolg na een toch zeer tegenvallende Angel of Darkness.

avatar van Evita
verrassend leuke game die de reeks back to basics bracht zonder het oog voor ietwat vernieuwing te verliezen.

de singleplayer kwam te kort over, maar dat kwam omdat je gewoon meer wou.

erg sterk einde ook.

Lag in een bak voor slechts 5 euro voor de Game Boy Advance. Voor de grap maar even meegenomen, heb geen idee wat te verwachten.

Niet best. De GBA-versie blijkt niet meer dan een erg saaie repetitieve platformer, gezien van opzij, waarin je heel soms even op de A-knop moet rammen om iemand rechts van je neer te schieten. Daarnaast is de besturing Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. 2*

avatar van Naomi Watts
Geweldige game.

Eindelijk een TR game die me echt weet te bekoren en die boven de middelmaat uitspringt. De gameplay is varierend, de physics zijn geweldig, het verhaal is ook goed verzorgd en Lara ziet er weer geweldig uit. Jammer dat ze haar boobs heeft laten verkleinen maar je kan niet alles hebben

De variatie van de levels zijn een groot pluspunt. Van de Boliviaanse tombs naar Japan's Yakuza Industrial grounds (waarin Lara te zien is in een black low cut dress met raging hormones als gevolg ) Ik ben nu halverwege wat mij zo'n 5 uur gekost heeft, dat geeft aan dat de game niet al te lang is maar dat werk niet ten nadele van Legend. Kwaliteit boven kwantiteit.

Dikke 4,5* voorlopig. Nu maar afwachten of ik van de Kerstman Anniversary krijg.

avatar van Mega Man
Zo had Tomb Raider III moeten zijn. En dan bedoel ik qua settings en stijl. TRIII was namelijk een deel waar men teveel in wilde stoppen en teveel vergde van de verouderde engine (zie mijn review bij TRIII topic). Ook de moeilijkheidsgraad lag in deel 3 te veel te hoog wat deze game voor mij minder leuk maakte. De settings van deze game en Legend komen aardig overheen: jungle met good-old puzzels en vallen en de stad die voor een moderner tintje zorgd. Alleen is Legend een stuk makkelijker qua moeilijkheidsgraad en is er dankzij de nieuwe engine meer bewegingsvrijheid dan ooit. Verder is Legend een perfecte reboot van de serie die alleen wat aan de korte kant is. Dat het huis direct is overgenomen van de films vind ik erg jammer. Tot slot blijft Legend na Anniversary en Tomb Raider 1 de beste in de reeks naar mijn mening.

avatar van Donkerwoud
Vooral de graphics zijn echt bloedmooi om te zien en geven een heel overtuigend Tombraider-gevoel. Helaas dat je het wel erg snel uitgespeeld had. Ik had er 6 of 7 uurtjes voor nodig. Normaal zeik ik niet zo als een game niet zo lang duurt, maar hier voelde het wel erg karig.

avatar van rpger
Tomb Raider Legend is een beetje als een Michael Bay film onder de games. Het gaat geen oscars winnen, maar het ziet er erg gelikt uit, speelt heerlijk weg en het verhaal, alhoewel het erg snel aan je voorbij gaat, blijft interessant genoeg gedurende de korte speeltijd van het spel. De prachtige soundtrack verdiend extra lof. Tomb Raider Legend wint geen originaliteitsprijs, maar het maakt waar wat de hoes belooft, een prima Tomb Raider game. Op naar Underworld!

gamelord
Tof spel deze van lara...eindelijk weer afdalingen in tombes, leuk afgewisseld met motorrijden, waar je weer andere vijanden van de moter kunt schieten. En de quicktime in deze game zijn van hoge kwaliteit...denk maar eens aan de rooftop met de mortor, waar je allehanden combos moet uitvoeren om veilig op de steigers te geraken aan de overkant van de flat.
één eindbaas zal ik nooit vergeten, die vond ik super, waar je in de ronde nok van een gebouw zit en rondjes moet rennen al schietende om de eindbaas bossfight te halen voor die level en de bossfight met de helikopter was ook strak bedacht.
Cool spel 4,5*.

joeri592
leuke game, jammer van de slechte gameplay en soms wat irritante camera, maar toch is ie erg leuk

Jeeeej! mijn eerste uitgespeelde spel

Natan85
Toch maar weer eens proberen, al was het alleen maar omdat hij dit weekend gratis op Gametap valt te spelen (hint, hint )

Hopelijk bevalt hij nu beter

avatar van maxo922
Erg Gave game!

Dit was mijn eerste Tomb Raider die ik speelde. Het heeft mooie graphics en Lara Croft heeft coole moves . De verschillende werelden zijn prachtig weergegeven en het level in de grot en in de ondergrondse kerker vond ik erg spannend. Het enige minpunt aan dit spel is dat het toch wel kort is. Het bevat genoeg werelden, maar de speelduur daarvan is niet lang.

Uiteindelijk een mooi spel geworden die ik vaak opnieuw speelde .

* 4,0

avatar van Miss.Blonde
En daar gaan we weer, ik heb net een heel verhaal getypt, maar ik had op een knopje gedrukt waardoor het nu weg is, en nu kan ik het weer helemaal opnieuw doen. -Zucht-.

Maargoed, k heb ooit eens een demo gespeeld op de playstation, met nadruk op ooit en dat is alweer een hele tijd geleden. Toen was Lara opgesloten in een grot met allemaal tijgers, en ik wist eigenlijk nooit wat je precies moest doen. Maar het was immers ook maar een demo.
Er was ook water, en toen ik onderwater ging zwemmen, verdronk ik altijd want ik wist nooit hoe ik boven moest komen .

Maar nu even terug naar het spel, ik heb het spel gekocht voor de PC en ik vind het tot nu toe erg leuk. Ik heb al veel verschillende dingen gedaan, en ben blij dat het niet zo moeilijk is maar ook niet te makkelijk. De beelden zijn erg mooi, en gelukkig is het beeld niet schokkerig en niet haperig als je bijv. het beeld draait. Het nadeel is wel dat ik de besturing wat minder vind, als je bijv. iemand moet doodschieten, moet je er eerst helemaal naartoe lopen, dan snel met het beeld draaien (muis) en dan snel schieten. Maarja, dat is meestal irritant bij de PC.
Ben ook al vaak gevallen, en dan kan ik er weer helemaal opnieuw opklimmen .

Ik ben nog niet zo heel ver, maar ik ben nu net in het huis/kasteel. De eerste tijger heb ik al ontmoet en die is vrij eng haha. Gelukkig is Lara niet zo'n watje en ze is ook een echte held. Ben al bij het einde aangekomen (denk ik) en er liggen 3 vierkanten op de vloer. Als je erop gaat staan dan gebeurd er iets, en ga je er weer af dan gaat het weer over in normale toestand. Ik weet niet zogoed wat je moet doen, maar ik ben er achter gekomen dat ik er dingen op moet plaatsen, want ze moeten alle 3 tegelijk werken. Gelukkig zag ik al 1 kist staan, en die heb ik erop geplaats. Bij de eerste 2 gebeurde er niet veel, en bij de achterste gebeurde er wel wat. Dus die liet ik daar staan. Daarna zag ik nog 2 andere kisten maar die staan ergens anders. Die moet ik dus naar die vierkanten zien te krijgen, maar ze staan wat dieper dus dat gaat niet. Ik zie daar wel een soort wip staan, waarbij ik de kisten naar de vierkanten kan smijten, maar weet niet hoe dat precies gaat.

Dus wie kan mij helpen?

avatar van Hadouken
Ik weet dat Engels niet je sterkste punt is maar deze FAQ kan wel helpen. Heb de game zelf niet gespeeld dus weet niet precies waar je bent.

avatar van Miss.Blonde
Ja idd Maar bedankt, ik kijk ook even op youtube walkthrough voor de zekerheid

(Daar kom ik nu pas achter)

Maar nu ik het zo bekijk ziet het er echt makkelijk uit, en bij lukte het dan weer niet .

Weet ook niet eens hoe je moet rollen enzo.

avatar van Miss.Blonde
Nou ben al een eindje verder gekomen en het is allemaal erg mooi gemaakt met alles erop en eraan. Ik kijk soms filmpjes op youtube van dit spel, en dan zie ik de spelers allemaal mooie bewegingen maken met springen, verschuilen, slaan, schoppen, salto's en noem het maar op. Ik kan dat allemaal niet hoor, tenminste ik schiet gewoon op ze en ga tussentijd een paar keer dood en dan lukt het uiteindelijk.
Met die motor vond ik echt gaaf.

En soms vind ik wel irritant. Soms als ik tegen de muur aan klauter en dan moet springen naar een ander stuk dan komt er een handje omdat ze er bijna afvalt, maar dan weet ik niet hoe ik me moet blijven vasthouden aan de muur. Want dan valt ze en meestal is ze dan dood op grote hoogte .

avatar van Hadouken
Moet je even bij opties kijken Waarschijnlijk nog een keer de springknop indrukken of iets dergelijks.

avatar van Miss.Blonde
Nee, het staat niet op bij opties, maar ik heb het zelf maar even uitgezocht, en nu weet ik het

Je moet idd de pijltjestoets loslaten en dan op spatiebalk = springen drukken.

Bedankt Hadouken

avatar van DarthSolidKevin
Net uitgespeeld en ik moet zeggen dat ik het een leuke game vond. Een lekkere afwisseling tussen mijn normale lijstje .

avatar van JustMike
goed dat je genoten hebt, zelf nog niet gespeeld, misschien dat ik dat nog moet doen

bro
Heb hem ook uit, zeer zeker aardige game met een toffe setting. Als je hem wilt spelen ga gerust je gang, maar eigenlijk zijn er al betere nieuwe games in dit genre. Alhoewel, je gaat wel een paar jaar terug in de game design, maar eenmaal aan het spelen gaat het vlot en heb je helemaal geen last van een outdated gevoel. En zelf speelde ik hem ook voor dat Tomb Raider gevoel, en dat is best wel eens de moeite waard. De levels zijn goed en duidelijk, en de puzzels zijn soms eens diep nadenken en zoeken, maar uiteindelijk nooit onoplosbaar. Het speelt zo soepel als dat ze eruit ziet en knalt er geregeld ook zeker eens lekker op los

avatar van Delloo
Goeie gameplay. Grafisch wat mager. Lang niet zo goed als Anniversary, maar toch zeker de moeite waard.

avatar van FlorisV
Ben weer bezig met deze en geniet er wederom van. Klopt dat het niet een enorm spel is, je vliegt er doorheen. Maar zeker genoeg voor minstens een uur of 10 plezier. Recensietje in aantocht!

avatar van FlorisV
Erg leuk weer om nog een keer te spelen. Dit spel is een enorme upgrade geweest voor de Tomb Raider franchise. En terecht uitgebracht in een aantrekkelijk HD remaster pakket van 3 TR spellen (Underworld en Anniversary incluis). Bij Legend was het een goed nieuwe idee om wat commentaar toe te voegen van tech expert Zip en historicus Allister die je op afstand in de gaten houden, dit maakt het spelen wat levendiger. Deze Tomb Raider heeft ook wel de beste stem actrice voor Lara. Soundtrack is lekker vlot, de sfeer blijft grotendeels luchtig.

Erg leuke tombes en zeer toegankelijk in de regel. Slechts een enkele keer heb je misschien een hint nodig. Zeer gevarieerd qua locaties ook, je gaat de hele wereld rond. Net als de uiteraard veel mooiere latere trilogie is ook deze trilogie echt het herspelen waard. Tijdloos plezier waar je van tijd tot tijd weer van kunt genieten.

Enige minpuntjes:
-sommige eindbazen zijn erg vervelend, vooral als de gameplay het toch wat af laat weten (bij het zeemonster kun je niet snel genoeg je haak gebruiken);
-aan de korte kant;
-granaten kun je niet goed mikken;
-ik mis een optie om te wisselen tussen doelwitten.

Nu verder met Underworld, die voortborduurt op het verhaal en grafisch nog een tandje bijzet.

Legend is ook hier mijn eerste Tomb Raider game geweest, en heb sindsdien élke opvolger van de game gespeeld, dus (de game / Lara croft) zal toch wel ergens haar indruk gemaakt hebben.

Was een leuke kennismaking met het genre; puzzels in een avontuurlijk jasje. Had daarvoor hoofdzakelijk racegames gespeeld.

Leuk verhaal en dito omgevingen, netjes aan elkaar gezet met de cutscenes.

Achteraf gezien misschien ietsje te eenvoudig/rechtlijnig/kort (of gewoonweg jammer wanneer de game uitgespeeld was).

Ter vergelijking vond ik de opvolger Anniversary wél pittig qua puzzels en ruim lang genoeg qua speelduur.