Ys X: Nordics (2023)

Nintendo Switch / PC / PlayStation 4 / PlayStation 5
Action / RPG

Ontwikkeld door Nihon Falcom
Uitgegeven door Nihon Falcom en Clouded Leopard

De setting is de noordelijke zee Obelia Bay, die bestaat uit talloze grote en kleine eilanden. Na het voltooien van zijn avonturen in het oude koninkrijk van Ys, ontmoet de jonge avonturier Adol Christin een maritiem volk dat bekend staat als "Normans" in dit nieuwe land. Met het nieuwe "Cross Action" -systeem kan de speler vechten op twee verschillende manieren, afhankelijk van de situatie. In de snelle "Solo-modus" bestuurt de speler één personage met behulp van automatische aanvallen en ondersteuning van zijn partner. In de "Combination Mode" kan de speler tegelijkertijd een reeks acties voor beide personages uitvoeren om het op te nemen tegen formidabele vijanden in heen en weer gevechten. Daarnaast kun je een schip besturen, waarmee je oceanen kunt verkennen met behulp van zeekaarten als jouw kompas. Tenslotte is het bevechten van vijandelijke schepen tijdens zeeslagen ook een niet eerder vertoonde functie binnen het spel.

avatar van Maxigames
Ik zie hier dat de release date er pas over een paar dagen zou zijn? Mijn copy viel al 2 dagen geleden op de mat!

Toen ik het doosje alleen al zag met die prachtige illustratie en dat Ys logo met die oceaan kleur verlopend naar een landkaart, het geeft gelijk het gevoel in een andere wereld te belanden.

Heb het al een aantal uur gespeeld, vooral gisteravond, toen begon de Ys magie gelukkig ook weer echt toe te slaan! Het verhaal moet eventjes op gang komen maar dan heb je ook wat!
De nordic/viking sfeer spreekt me erg aan en en wat een geweldig metgezel heeft Adol in deze game
Op het moment dat de actie soundtrack begint en dan zitten er van die viking soundeffects in... kippevel

De button layout moet ik best nog wel aan wennen, maar dat maakt me niet uit, ik oefen graag tot het normaal voelt.
Met wat ik tot nog toe gespeeld heb, is dit precies waar ik op hoopte, een mysterieus en spannend verhaal met super leuke action gameplay ondersteund door die magische sfeer van de muziek graphics. Net als bij Ys8 het gevoel van: Dit is waarom van games houd, ik raak al in trans als ik er aan denk.

Ys 9 was trouwens ook erg goed, maar ik de setting in de stad vond ik iets minder tot de verbeelding spreken. Ook liep dat spel niet zo soepel op de Switch wat bij deze wel stukken beter is voor zover ik gespeeld heb, volgens mij komt dat omdat ze een nieuwe engine gebruiken had ik ergens gehoord.

Maxigames schreef:

Ik denk dat dit intussen wel naar behoren is aangepakt met diverse patches. Een van de Switchkanalen had maanden terug nog een item erover in hun 'all patched up' reeks. Ik had eerlijk gezegd meer schrik dat deze het niet echt meer ging doen dan de vorige - maar het is wel aardig om te horen dat dit blijkbaar niet zo het geval is. Ik wil namelijk de laatste 3 of zo delen van YS ook nog een keertje spelen.

avatar van Maxigames
Sinner Oh goed om te horen dat Ys 9 nog patches heeft gehad, ik zal die later dan zeker nog eens gaan spelen.
Ja in Ys 9 probeerde ze ook een beetje "open world" effect te creëren ( naar mijn mening compleet onnodig, gaf alleen een hoop loze ruimte) en nu ben ik helemaal niet gevoelig voor frame-rate problemen, maar in in Ys9 had ik (rond de release) er wel last van haperingen zelfs voor mij regelmatig zichtbaar waren.

Zoals ik daar in die game last van had merk ik het in deze zeker niet, zit er nu een paar uur in en voelt voor mij prima speelbaar.
Het is met een nieuwe engine gemaakt, maar ik zie tot zover ik ben ook nog geen extreem grote open-world ruimtes wat mogelijk ook helpt.

Toch vond ik Ys 9 een erg leuke game, die zeker als verhaal erg goed is, Ys8 vind ik een van de beste/leukste games die ik ooit gespeeld heb, deel 10 doet daar in de eerste indruk in ieder geval niet voor onder.