Love? Love is for the living, Sal. I'm only after her for one reason... she's my ticket out of here.
Een kleine 20 jaar terug speelde ik al Grim Fandango. Dat was in een tijdperk dat je geen YouTube had of makkelijk een walktrough kon vinden. En die heb je eigenlijk wel nodig, want Grim Fandango is denk ik de moeilijkste game die ik ooit speelde. Kan me ook niet heugen de game uitgespeeld te hebben, dat was echt lastig. En toen werd een paar jaar terug de Remastered versie aangekondigd, waar ik echt wel zin in had, maar mijn laptop niet. Nu jaren later alsnog de game kunnen spelen en het werd een feestje. Wel weer een frustrerend feestje, maar ik heb genoten.
Echt heel veel wijzigingen kent de Remastered versie volgens mij niet. De beelden zijn wat opgepoetst, maar dat had op zich wel beter gekund. De personages zijn nog steeds vreselijk blokkerig en beschikken over te weinig polygonen. Daarentegen zien de achtergronden er nog steeds waanzinnig fraai uit, met een film-noir stijltje dat ook nu nog steeds prachtig en enorm sfeervol te noemen is. Wel is de speelbaarheid flink beter geworden, doordat dit met een controller best goed te spelen valt. Maar er valt nog wel genoeg op aan te merken vind ik. De manier hoe je door je inventaris heen gaat is nog altijd traag, met item voor item bekijken en ook stoort het regelmatig behoorlijk dat je een actie niet kan annuleren. Sta je te dicht in de buurt van een trap of een lift en loop je er per ongeluk heen, dan moet je weer de hele animatie afkijken waar je weer terug kan. En ook werkt de camera nog steeds enorm tegen. Dan ren je een richting in en plots schiet de camera in een ander standpunt en ren je weer meteen de verkeerde kant op. Zijn toch van die technische zaken die destijds al storend waren en bij deze Remaster misschien wat verbeterd hadden kunnen worden.
Maar voor je denkt dat ik dit een vreselijke game vind, think again
Ik heb me namelijk weer dood geamuseerd (sorry..) en ben nog altijd zeer onder de indruk van een gigantisch boeiend en grappig verhaal in The Land of the Dead. We volgen reisagent Manny die zijn werk doet omdat hij ooit naar het volgende dodenrijk wil gaan en die door krijgt dat hij gruwelijk wordt genaaid door zijn collega's. We volgen hem in 4 jaren waarin hij steeds dichter bij de waarheid komt. De game ademt zo ontzettend veel sfeer uit, dankzij de film-noir setting vol intriges, femme fatales en bizarre figuren. Beeld, geluid, stemmen, soundtrack; alles is van de allerbeste kwaliteit. De 4 jaren verschillen behoorlijk van elkaar en je komt op een hoop leuke plekken waar je behoorlijk taaie puzzels voor je neus krijgt. Jaar 1 is nog een intro, maar zeker niet simpel. Maar vooral in jaar 2 was het zuchten, puffen en vloeken, zo lastig en vaak onlogisch was alles. Ik ben ook eerlijk, zonder de Youtube walktrough was ik weer afgehaakt, echt niet te doen met zoveel bizarre puzzels die vaak verre van logisch zijn. Soms liep ik zo enorm vast dat het gewoon niet anders kon en dan is het erg handig als je even kan spieken. Ik heb er nu bijna 16 uur over gedaan en had weinig zin om er nog 10 uur langer over te doen haha. Gelukkig zijn jaren 3 en 4 beter te doen, ook korter, waardoor ik gelukkig weer in een vlotter tempo het verhaal kon voltooien. Tof om nu wel eens dat einde te bereiken, dat gaf me behoorlijk veel voldoening. De game is zeker niet perfect, maar het is een wereld waar ik graag al die uren in verbleef. Heerlijke humor met het schitterende duo Manny & Glottis.
4,5* blijven staan.