Warhammer 40,000: Boltgun (2023)

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Nintendo Switch / Xbox One / Xbox Series X/S

Ontwikkeld door Auroch
Uitgegeven door Focus

Laad je beruchte Boltgun en stort je in de strijd van het Imperium! Ervaar een mix van Warhammer 40.000 strategie en klassieke, hectische FPS-gameplay, in deze ode aan retro-shooters. Speel een door strijd geharde Space Marine, op een gevaarlijke missie door de melkweg, naar het hart van de Daemons of Chaos.

Jeetje. Uurtje ingestopt tot nog toe, maar als ik moet afgaan op hetgeen ik tot nog toe gespeeld heb is dit wat mij betreft een nieuw klassiekertje onder de retro (of boomer - what's in a name) Shooters. Alles ziet en voelt hier gewoon zo perfect juist aan, niet alleen grafisch (het gotische design, de bloodspetters als je weer eens een cultist met je chainfist of boltgun terug op het juiste pad zet), maar ook qua geluid (de eerder atmosferische achtergrondsgeluiden, het voortdurend clunken van je armor als loopt of springt, waardoor het ook echt voelt alsof je een Space Marine bent, en geen standaard poppetje). Ook de levels duren niet TE lang, en hoewel deels open, zijn na (nog maar drie welteverstaan dus dat verandert denk ik wel nog) tot nog toe ook lekker te doen voor mensen die nogal eens in cirkeltjes rond rennen als een kip zonder kip. Tot nog toe een topper. Helemaal geen spijt van die 20 euro die de game gekost heeft. 'Retro-gaming' op zijn fijnst. (of New Wave of Retro Gaming?)

waar heb je dit spel op gespeeld ? en zo te zien is hij ook te spelen op de Switch dan is dit de eerste Warhammer ooit op een Nintendo console? .

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Banjo schreef:

O.a. omdat dit een retroshooter is draait dat prima op Switch denk ik, maar er zijn wel meer hoor!

The best Warhammer games on Switch and mobile | Pocket Tactics - pockettactics.com

Ach ja! Warhammer Age of Sigmar daar weet ik nog van de het grafisch niet al te best was op de Switch ik heb daar zelfs nog op gereageerd, ik denk toch dat het een typisch Pc spel is. Maar deze Boltgun niet dit is totaal andere koek en is ook maar 1 gigabyte groot .

Banjo schreef:

Switch idd. Hoewel ik in een vergelijkende test vanmorgen zag dat bepaalde soundeffects missen zoals reloaden. Goed. Ik had geen vergelijking dus viel niet op. Maar speelt heel lekker.

Age of Sigmar is een beetje erg gedowngrade, maar wil je vergelijkbare en goed (en complete, incl DLC) turn based spellen op de Switch in het 40k universum heb je wel nog 40k Space Wolf en 40k Mechanicus. Beide aanraders imo.

avatar van TonyTHorror
Heerlijke retro shooter. Ben zelf helaas niet echt fan van dit type level-design. Ik ga altijd lekker op goede gunplay, maar om vervolgens weer al die gangetjes te backtracken om een key te vinden voor een deur... kan soms even een puzzel zijn. Ik vind dat als enige element iets te achterhaald (en gemakkelijk), dat weerhoudt mij ervan om een nóg hogere score uit te delen. Want het is een fenomenale shooter met een heerlijke visuele stijl. In +- 9 uur ben je er wel doorheen geknald en dat is meer dan prima.

TonyTHorror schreef:

Ik had / heb zelf niet zo een probleem met het backtracken bij retro shooters om een key of pass te vinden moet ik zeggen, ook niet zozeer bij Boltgun - de levels zijn gelukkig niet al te ingewikkeld of te lang om echt een uur bij vast te zitten. Was dat wel zo dan kan ik me daar inderdaad wel iets bij voorstellen. Maar idd - het is een fenomenale shooter in het 40k universum. Persoonlijk moet ik zelfs zeggen dat de grafisch superieure games als Darktide, Deathwing of Necromunda Hired Gun het qua gevoel en lol het hier echt tegen moeten afleggen. (ondanks dat ik ook best wel wat plezier aan die spellen heb beleefd - maar wel nog geen van de drie heb uitgespeeld).

TonyTHorror schreef:

Ik heb hem op de Switch gespeeld. Als je op select drukt geeft hij met pijltjes aan op de grond hoe je moet lopen.

avatar van angelo2
Geweldige boomer-shooter! Sommige bazen waren wat lastig om te verslaan mede omdat de framerate soms aardig naar beneden dook. Een aantal levels hadden ook te lijden om de lagere framerate maar over het geheel gezien was het spel goed te spelen op de Switch. Leveldesign was verder ook helemaal top. Een 8

angelo2 schreef:

Meen je niet Nou, lekker dan.

Jawel hoor. Alleen....die feature is er pas later in gepatched. Dus best veel mensen hebben dit gemist of zijn er pas bij de DLC achtergekomen.

avatar van TonyTHorror
Aha, dan ben ik gelukkig niet compleet achterlijk.

Meen je niet Nou, lekker dan.

Ik wist pas in het laatste level dat je van granaten kon wisselen. Was ook wel handig geweest om dat eerder te weten!

Sinner schreef:

Oh echt. Goede toevoeging wel! Bespaard je een hoop tijd.

Inderdaad. Hell Yeah! For the Emperor!

Overigens wel een Warhammer 40K feestje vandaag blijkbaar. Een nieuwe tactische RPG in de vorm van Dark Heresy, Boltgun 2, meer DLC voor Space Marine 2 en Rogue Trader...en een gratis Boltgun Type spelletje op Steam...erg netjes voor de liefhebbers van het universum.

avatar van lennert
De gameplay trailer gaf wel een enorme 'radical' vibe met het constant geschreeuwde BOLTGUN en ja, het werkte voor mij wel meteen om het ook te willen spelen. Het is lang geleden dat ik mijn Ultramarine leger schilderde, maar ik heb de modellen nog in de kast staan, dus een goede shooter gebaseerd op deze Space Marine chapter, yes please!

WH40K: Boltgun is geen absolute klassieker, daarvoor lijken de levels net iets teveel op elkaar en voelen ze toch allemaal vrij lang aan, en mis ik toch ook wat afwisseling in de vijanden (alleen maar Chaos, ik zou zo graag eens een shooter hebben waar er ook op Tyranids of Dark Eldar gejaagd kan worden), maar het vermaak is verder enorm. De titulaire boltgun is eigenlijk het hele spel door een nuttig wapen, maar ook de allesverpulverende heavy bolter voelt heerlijk heavy. Cultists uit elkaar laten spatten geeft ook enorm veel voldoening, helemaal als ze in grote hordes op je afkomen.

De Greater Demons (Lord Of Change en Great Unclean One) zorgen voor wat extra spektakel en bij vlagen zelfs frustratie, maar het is nooit genoeg om het erbij te willen laten. Die plague toads daarentegen... urgh. Niet getreurd, er zijn ook granaten en de melta gun en gravity gun zorgen ervoor dat dit soort vijanden snel het loodje leggen.

Grafisch is het allemaal prima voor wat deze boomershooter probeert te bewerkstelligen. Het spel is bij vlagen lekker kleurrijk, zonder dat het te overdonderend overkomt. Het is fijn om beledigingen en bedreigingen naar de heretics te schreeuwen en het is zeker heerlijk om heen en weer te springen en met chainsaw en wapenarsenaal jezelf een weg te banen door de hordes vijanden. Na 18 uur heb ik het spel eindelijk uitgespeeld (het eindlevel kostte me best wat moeite!) en daarmee voel ik me ook wel voldaan. Ik heb niet per se interesse om het snel nog een keer aan te zetten, maar kan het ook niet uitsluiten dat het BOLTGUN-gevoel toch weer een keer bezit van me neemt. In dat opzicht gewoon een ultieme 8 uit 10 game.