Dead Space (2023)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Shooter / Action

Ontwikkeld door Motive
Uitgegeven door Electronic Arts

In deze remake stap je in de schoenen van de ingenieur Isaac Clarke. Hij krijgt de taak om een groot mijnschip te repareren, maar dan gaat er iets verschrikkelijk mis. De bemanning van het schip is afgeslacht en Isaac zijn geliefde partner Nicole is verdwaalt. Nu moet hij alleen bewapend met zijn gereedschap op zoek gaan naar Nicole, terwijl vijandige wezens genaamd Necromorphs zijn leven in gevaar brengen.

avatar van AdrievMer86

Processor: Ryzen 5 5600X,Core i5 11600K
Grafische kaart: Radeon RX 6700 XT, Geforce RTX 2070
Aanvullende opmerkingen: 50GB SSD PCIe compatible

WOW en nog eens wow.
Was eerst van plan om het op mijn laptop te doen met een amd ryzen 5600H, 16rb ram (4GB ram word al voor windows gebruikt) en RTX 3050Ti 4GB Vram.
De 4GB Vram word al een probleem aangezien far cry 6 ook al bijna 4gb vram gebruikt met low texture filtering en de rest medium met vsync uit.

Word toch maar de fysieke PS5 versie.
PC games worden een ding. Mag wel een 1200 euro of duurdere pc aanschaffen.
Maar dat word hem niet aangezien geld besparen.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Uurtje gespeeld. Gewoon good ol Dead Space met een mooie grafische upgrade. Wel apart dat Isaac er nu uit ziet als Adam Sandler en.. praat? Terwijl de dialogen grotendeels hetzelfde zijn. Nu voelt het wat onlogisch ivm dat Isaac reageert op mensen die tegen zichzelf praten, proberend van een monoloog een gesprek te maken. Het zou mij niets verbazen als liefhebbers van het origineel, die de silent protagonist trope juist waarderen, hier niet vrolijk van worden. Persoonlijk bekoorde het verhaal van Dead Space mij niet genoeg om deze verandering storend te vinden. Het is een geinig experiment, een silent protagonist teksten te geven.

Ooit van het origineel genoten op een Xbox 360, maar mee gestopt toen ik ergens op driekwart vast kwam te zitten. Nu op de PS5 helemaal uitgespeeld en boy, was het de moeite waard. Remake van het kaliber Resident Evil 4.

avatar van horizon

AANBEVOLEN:
Processor: Ryzen 5 5600X,Core i5 11600K
Grafische kaart: Radeon RX 6700 XT, Geforce RTX 2070
Aanvullende opmerkingen: 50GB SSD PCIe compatible

Zie dit nu pas maar dit is eerste game die met minumum eisen boven huidige pc zitten...

avatar van 3bdelilah
Laat ik beginnen met zeggen dat ik eigenlijk niet echt een horrorfan ben. Dat komt omdat ik vind dat velen in dit genre te veel afhankelijk zijn van goedkope jumpscares en veel minder van een echt enge, beklemmende sfeer. In het verleden heb ik weleens van Dead Space gehoord, maar vanwege mijn ervaringen en vooroordelen rondom dit genre toch nooit geprobeerd.

Nou, vorige week ben ik hier dus aan begonnen en na een kleine 25 uur ben ik echt aangenaam verrast. Meer dan dat, ik heb hier ontzettend van genoten. Het origineel heb ik nooit gespeeld, dus ik weet niet in hoeverre dat de verdienste van het origineel of deze remake is. Maar één ding is zeker: deze Dead Space is een geweldige game.

Al vanaf het eerste moment dat je de Ishimura instapt, proef je die ijzige, koude sfeer. En dat het zich in de ruimte afspeelt, maakt het voor mij gevoel alleen maar enger. Zoals de film Alien van Ridley Scott eens mooi als slogan had: “in de ruimte kan niemand je horen schreeuwen”. Dat zet voor mij al meteen de toon. Niet veel later baan je je als ingenieur Isaac Clarke een weg door het ruimteschip, met als doel om samen met je teamgenoten het schip te verlaten. Tussendoor doe je wat ingenieursdingetjes en kom je (scripted, maar toch) verschillende monsters tegen die je op allerlei creatieve – en gore – manieren kunt neutraliseren.

Daar heb je meerdere opties voor. Lekker schieten met wapens, maar ook andere middelen. En dat is maar goed ook, want ammunitie is niet echt in overvloed beschikbaar. Daar moet je op momenten dus redelijk spaarzaam mee omgaan. Gelukkig kun je tijdens je avontuur best wat geld vinden, waarmee je ammunitie, health, upgrademateriaal en nodes (upgradepunten) kunt kopen. Maar ook dat geld is beperkt natuurlijk, dus ook hier heb ik meer dan eens moeten nadenken over mijn keuzes en prioriteiten moeten stellen.

Ten slotte is alles systeemtechnisch ontzettend goed. Grafisch ziet het er schitterend uit met superveel oog voor detail, en ook qua performance draait alles oerdegelijk op 60fps. Hier en daar voelde ik wat frame-drops als er te veel gebeurde, maar dat gebeurde zo sporadisch dat je daar nooit echt last van hebt.

Goed , maar ook niet bijzonder.
3,5 ster.

avatar van drezic
Foi. Ik heb er moeite mee!

avatar van drezic
Leuke game, maar zo positief als de reviews zijn lukt mij niet. Het is wel erg veel hetzelfde en sommige delen zijn domweg irritant. Ik begrijp ook nooit helemaal waarom weinig ammo/health een onderdeel van de gameplay moet zijn. Daar wordt het niet altijd leuker van. Ik ben nu bij één of andere boss maar ik merk dat ik na een aantal pogingen afhaak. Ik heb er gewoon geen zin meer in.

Leuke game, maar geen absolute topper.

avatar van jellecomicgek72
Ben hier nu ook een aantal uren inmiddels mee bezig. Maandje EA account genomen speciaal voor deze remake, zo word er ook weer wat geld bespaart. Ja de game zat eigenlijk nog vers in mijn geheugen omdat ik het origineel in 2022 nog had gespeeld op de pc maar toch was ik benieuwd naar wat ze met deze remake hadden gedaan. Als ik de games naast elkaar leg dan zie ik duidelijk de grafische verschillen maar toch zag Dead Space op de pc in ultra settings er in mijn hoofd ook ongeveer zo uit als deze remake maar dat is in de realiteit echt niet zo. De game ziet er grafisch mooi uit maar minder mooi en slick dan The Callisto Protocol bijvoorbeeld. Isaac Clarke ziet er zonder helm ook raar uit in deze remake, weet niet wat ze hebben gedaan maar hij ziet er hier niet uit als een Engineer, meer als een alledaagse kantoorpikkie in een spacesuit. Hij ziet er raar uit en snap ook niet dat ze dit zo hebben gedaan. De gameplay is van 2008 wel naar 2023 (toen nog) gehaald en dat merk ik gewoon aan de besturing, het loopt net iets lekkerder en vloeiender en je loopt iets minder met de camera te kutviolen als in het origineel. Veel dingen weet ik nu nog omdat ik het 2 jaar terug nog heb gespeeld maar toch lijken sommige stukken net iets anders maar dat kan aan mij liggen. Ik ben nu een chapter of 6 onderweg en ik vermaak mij weer prima. En ondanks dat ik vaak gewoon weet dat er iets gaat komen trap ik regelmatig nog steeds in een jumpscare of ander schrikmoment.

avatar van jellecomicgek72
geplaatst:
Zojuist de endcredits voorbij zien rollen en ik heb mij wederom weer erg vermaakt met Dead Space de remake. Het enige nadeel vind ik dat de game richting het einde wel heel erg action gericht gaat, ook de omgeving van de endgame en het level daarvoor met het verplaatsen van de marker vind ik een behoorlijk sfeerloze bedoeling. Verder heb ik gewoon heel erg genoten van deze remake waar ik toch zo'n kleine 23 uur mee bezig ben geweest. Nu Isaac ook een stem heeft leef je toch wat meer met het personage mee, het is ook gewoon vreemd als mensen om hem heen totaal in paniek zijn via de calls en de facetimes en hij zegt niks terug. Maar goed dat ze dit in deze remake hebben veranderd. De endboss blijf ik alleen een beetje lame vinden, schiet de balletjes kapot en hij gaat eraan, dat is in deze remake nog niks veranderd. zoals u ziet heb ik zeker dingen op de game aan te merken maar dat neemt niet weg dat ik hier van begin tot eind in het donker met een koptelefoon op vol volume gewoon weer heel erg van heb genoten. Het is jammer dat er niet aan een remake van Dead Space 2 word gewerkt als ik zo de wat bekendere websites moet geloven maargoed het is helaas niet anders. Aan deze Dead Space remake ga ik in ieder geval 4,5* toerekenen.