Return to Monkey Island (2022)

PC / Nintendo Switch / Macintosh / PlayStation 5 / Xbox Series X/S / Android / Apple iOS
Adventure

Ontwikkeld door Terrible Toybox
Uitgegeven door Devolver Digital

Het is al vele jaren geleden dat Guybrush Threepwood voor het laatst in een gevecht verwikkeld was met zijn aartsvijand, de zombiepiraat LeChuck. Zijn ware liefde, Elaine Marley, regeert nauwelijks meer en Guybrush zelf is stuurloos en ontevreden, omdat hij nooit het Geheim van Apeneiland heeft gevonden. Hippe, jonge piratenleiders onder leiding van kapitein Madison hebben de oude garde uit de macht verdreven, de situatie op Melee Island is verslechterd en de beroemde zakenman Stan is gevangengezet wegens ‘marketing-gerelateerde misdaden‘. Maak kennis met oude vrienden en nieuwe gezichten op vertrouwde eilanden die nu onder gevaarlijk nieuw leiderschap staan. Ga vervolgens de volle zee op en verken het nieuwe en onbekende terwijl je je een weg baant uit lastige hachelijke situaties. Slimme puzzels, bizarre situaties en verwoestende ripostes zijn alles wat tussen Guybrush en glorie in staat.

avatar van mrdig
Manny Calavera schreef:
Gamekings review

Opvallend, de game krijgt hier een zeer negatieve review. Gedateerd, slecht geschreven, niet grappig, vergane glorie.

Wel weer grappig zijn de YT comments, die snappen niks van de negativiteit haha.

Haha ja ik zag hem ook, Boris vindt het net zoals Jordy teleurstellend en dat kan natuurlijk. Love it or hate it blijkbaar met deze nieuwe Monkey Island.

Teleurstellend kan ik inkomen maar dingen als 'gedateerd' vind ik zelf eigenlijk ook wel eh...wat dubieus...what had je dan eigenlijk voorgesteld bij een classic point & click adventure? (doelend op Gamekings).

Het is nu eenmaal net zoals specifieke RPG's op een vrij niche genre / publiek gericht dat niet meteen op vernieuwing zit te wachting. Die fase hebben we een hele tijd gehad bij de 3D overstap. Met niet al te beste resultaten. Tot het Indie genre een paar jaar geleden weer de 'klassieke vorm' terugbracht tot genoegen van veel fans.

Ik zit overigens nog altijd maar in hoodstuk 2, op het einde denk ik. Niet veel gespeeld afgelopen week en ook dit weekend en komend weekend zal er vrij weinig van komen, plus het zijn vooral Triangle Strategy en Bear and Breakfast die mijn aandacht hebbe. Deze doe ik even een half uurtje tussendoor tot ik dan even over een puzzel moet denken of zo, eat ik dan weer doe bij een van de beide andere games onder het spelen. Tot ik er plots weer volledig wordt ingezogen. En mijn bed & breakfasts moet opknappen of morele keuzes moet maken die mijn klein stukje van de wereld en leger beinvloeden

Luxeproblemen

Maar goed. Ik vind deze dus wel nog altijd erg leuk. En ben altijd weer blij als ik Murray terugzie Toch een van de leukste personages uit de reeks voor mij.

avatar van horizon
Nu een tijdje mee bezig en het begin is in ieder geval leuk. De terugkeer fijn gedaan.

En hoewel ik deze art style kan waarderen... Zou ik een pixelart remaster toejuichen.
Nog steeds als ik pixelart, tegenwoordig gemaakt, zie krijg ik daar een positieve vibe bij.

Wel van de zotte dat mensen Gilbert zowat van internet hebben verjaagd.

Gamen heeft een tijdje stilgelegen maar de afgelopen twee dagen eindelijk Return to Monkey Island terug opgepikt, uitgespeeld en volgens de Switch zit ik boven de 10 uur (net iets meer) op 'hard'. Kan ook wel omdat ik momenteel wat trager ben - maar goed. Sommige puzzels waren vrij simpel - anderen had ik toch even voor nodig - met name in act IV en het herhaaldelijk hergebruiken van bepaalde items (iets wat voor de hand lag vaak - maar...ik zit nog steeds bij dit soort spellen in de '1 x gebruikt, items is dan ook waardeloos of weg' vibe).

Verder kon ik er mijn lol mee op - het spel doet netjes wat het moet doen, het Monkey Island sfeertje zit er lekker in, het weerzien met de diverse karakters is hartstikke leuk en de gekozen grafische en animatiestijl is prima en toch uiteindelijk denk ik dat ik meer plezier had aan 1, 2, Curse en Tales (van Telltale) en zijn er behoorlijk wat voorbeelden tegenwoordig die gewoonweg 'beter' zijn. En ja, zoals ook al vermeld door Jordy had ik ook best wel weer een beetje een teleurstellend gevoel aan het einde met de cop-out ending. Terwijl ik de gekozen introductie Guybrush en zoon dan weer prima vond als springplank voor eventuele verdere delen in de serie mochten ze er komen.

Maar goed - al met al heb ik me hier zeer zeker mee vermaakt - deels qua nostalgie, maar zeker ook qua puzzelen en de introductie van enkele nieuwe karakters. Maar een absolute topper is het dan toch net niet geworden. Moest ik een rating geven zou dat tussen de 7.5 en 8 op 10 zijn. Dus wordt dat een 3.5 voor mij.

avatar van horizon
Vanochtend uitgespeeld. En beetje gemend gevoel erover. Was de hype te groot? Ik denk het wel. Chapter 2 was een van de leukste stukken, pas in Chapter 4 werd het puzzelen echt leuk. Chapter 3 vond ik nog het minste.

Het gehele verhaal in de lijn van vroeger hoewel de eilanden minder 'spannend' waren dan in deel 2.

Het einde, waarvan er blijkbaar dus stuk of 8-9 varianten zijn, heb ik niet zo'n moeite mee als menigeen op het wereldwijde web.

avatar van mrdig
Out of the blue werd bekend dat deze 8 november naar GamePass komt. Nog maar es spelen dan.

mrdig schreef:

Dat wordt wel weer leuk, met oa de geremasterde GoldenEye en deze op Gamepass. Blijft een geweldige dienst. Ik heb hem nu even weer opgezegd maar binnenkort weer afsluiten.

nuf
Is dit nou een remake of een heel nieuw vervolg?

avatar van Dudady
Het is een nieuw vervolg van de maker van de eerste twee delen.

nuf
De artwork schrok me eerst af maar werkt eigenlijk uitstekend. Een nieuwe game die absoluut de eer houdt aan de originele delen. Humor, lekkere denkpuzzels, geweldige karakters. Hij lijkt wel een stuk makkelijker dan de originele delen, hoewel ik voor hard mode koos bij het begin.