Alone in the Dark (2024)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S

Ontwikkeld door Pieces
Uitgegeven door THQ Nordic

Keer terug naar Derceto Manor in deze nieuwe versie van Alone in the Dark. In het diepe zuiden van de jaren twintig wordt de oom van Emily Hartwood vermist. Samen met privédetective Edward Carnby begint ze aan een reis naar het oude landhuis Derceto, om de geheimen van deze mysterieuze plek en de verdwijning van haar familielid te ontrafelen. Ontmoet de vreemde bewoners, nachtmerrieachtige rijken, gevaarlijke monsters en onthul dit complot van opkomend kwaad.

Bij Alone in the Dark:

Rarara...?

Ja hoor...ook Alone in The Dark krijgt dus een remake zoals het er naar uitziet.

Alone in the Dark trailer

...nou heb ik hier 30 jasr na dato relatief minder moeite mee dan een remake van een spel van 5 of 10 jaar terug. Ik heb ook geen idee hoe het zich qua verhaal gaat verhouden tot het origineel, dus blijft even afwachten.

Maar ik kan wel zeggen dat bovenstaande trailer alvast aardig uitziet.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Herken er alleen vrij weinig van het origineel in. Van wat ik ervan weet is het origineel één man die één gebouw verkent. De focus zit daar ook meer op puzzelen en rondlopen, terwijl hier de focus lijkt te zitten op uitgebreid vijanden bevechten door verschillende locaties. Wellicht is dit een remake die meer het origineel als basis gebruikt en er van alles omheen bouwt, of dat het meerdere delen in één nieuw pakket verwerkt. Wel een om in de gaten te houden.

avatar van Thomas83
Ik vond het er ook anders uitzien. Niet alleen de gameplay maar ook de sfeer. Dat vertaalt zich misschien ook slecht naar een spel met moderne graphics.

Er is momenteel ook maar weinig van het origineel in te herkennen. Maar het blijft dan ook maar een korte teaser. Maar ik ga er ook een beetje van uit dat ze het basisgegeven / verhaal hebben genomen en daar een hoop aan toegevoegd hebben qua verhaal en / of monsters. Tenslotte was dit een van toch wel een van de eerste (zoniet de eerste) game die onder het kopje survival horror viel. Lijkt me inderdaad dat er wat meer actie in zit (of het kan althans zo overkomen in die minuut om de aandacht te trekken) - maar voor hetzelfde geld is het 50-50.

avatar van AdrievMer86
geplaatst:
Had de game vanmorgen al in de brievenbus. 4 dagen voor release.
Ben pas om 17:00 uur met de game begonnen en heb er anderhalf uur van geproefd.
Moet zeggen dat het heel en dan ook heel anders is dan een silent hill, resident evil en dead space.
Denk ook wel dat Alone in the dark het meer moet hebben van de sfeer, exploration en verhaallijn met vage gebeurtenissen.
Snap nog niet precies hoe alles in zijn werking gaat; dit aangezien je van het ene relaxte exploration moment naar het duistere wereld verandering moment gaat.
Van realiteit naar droom/nachtmerrie en andersom.
Hierbij dacht ik gelijk aan Silent Hill met de otherworld changing.
Alone in the Dark moet het niet van de combat hebben en dat merk je meteen.
Ze hebben er ook een light stealth mechanic ingestopt dat volgens mij niet helemaal optimaal werkt.
Maar in Alone in the Dark gaat het puur om de geweldige jaren 20 sfeer, film noir en verhaallijn met puzzels en cutscenes.

Zal er morgen mee verder.

geplaatst:
Prima. Laat ook maar verder horen wat je er van vind. Wellicht eentje die ik me dit jaar ook nog op de PC in huis haal. Tot nog toe loopt alle footage die ik heb gezien over van de sfeer. En het is inderdaad dat begin jaren 1900 sfeertje met hoog Lovecraft gehalte dat het voor mij net wat interessanter maakt dan wat andere spellen.

...en iets meer dan een uurtje gespeeld tot nog toe en het spel heeft me wel meteen beet. Het Detective Noire sfeertje met occulte invloeden smaakt naar meer en het word ook allemaal erg lekker gebracht door ondermeer David Harbour (mijn personage van keuze). Morgen absoluut mee verder gaan. Ik denk dat dit makkelijk een van de betere delen uit de reeks is.

Ben nu zo'n 4 uur verder (vanwege omstandigheden game ik de laatste twee weken bijzonder weinig) maar het blijft een bijzonder fascinerend spel. Dat jaren '20 Gruff Detective sfeertje, het idee dat je nooit echt weet wie er te vertrouwen is, of wat er zich nou in welke werkelijkheid bevind of niet. Het blijft een erg goed geschreven spel met een sterk mysterie en een rits erg degelijke puzzels. Ook de afwisseling puzzels / detective en combat is erg lekker gedoseerd vind ik. Zodat je toch steeds bij de les word gehouden - iets wat erg aangenaam is.

Uitgespeeld. Ongeveer een 12 uur op de teller. Tel daar wel maar een uurtje koffiedrinken vanaf, en het feit dat dit slechts met 1 van de 2 karakters is (Edward Carnby). Speel je ook nog de Emily Hartwood verhaallijn haal je er makkelijk het dubbel uit. Zeker aangezien haar pad naar het schijnt behoorlijk anders is.

Maar goed - ik heb hier behoorlijk van genoten. De combinatie relaxed rondlopen in het landhuis en aldus detective spelen met af en toe wat puzzels, afgewisseld met de 'andere wereld' (die je naar een resem best interessante locaties brengt) is prima gedaan en voelt inderdaad bijwijlen lichtjes Silent Hill aan. De combat is nergens echt bizar moeilijk (hoewel je wel op je ammo moet letten) en hier en daar is er ook de mogelijkheid to sluipen. (hoewel die, zoals bij zoveel games niet altijd feilloos werkt). Verder vond ik de sfeer heerlijk - wederom, dat hele New Orleans / jaren 20 Detective gedoe vond ik altijd erg leuk en komt hier erg goed naar boven. Net zoals de hele Lovecraftian lore die erin zit.

Wat minder is dat de melee combat niet altijd 100% doeltreffend is, en dat je amper tot geen contact hebt met bvb het ander karakter tijdens je speurtocht (je zou zeggen dat je Emily wel vaker tegen het lijf loopt in de landhuis, dat dan wel erg groot is, maar ook weer niet zo reusachtig dat je er niet zo af en toe eens mee van gedachten kan wisselen). Maar wat mij betreft zijn dat maar kleine minpuntjes. Ik denk dat dit voor mij makkelijk de beste Alone in the Dark is uit de reeks (ja...de 'originelen' blijven hun waarden ook behouden, maar doen helaas wel erg verouderd aan 30 jaar na datum). Dus zeker de moeite imo voor Survival horror fans.