Pfoe, dit is dus een flinke tegenvaller geworden. De eerste Syberia was een erg leuke game, natuurlijk niet geheel zonder kritiek, maar een sfeervolle ervaring was het wel. De sfeer was in dit deel stukken minder, de puzzels waren nog even frustrerend en geen van de karakters -behalve de al geïntroduceerde Hans en Oscar- konden me wat schelen.
Het 'probleem' dat er geen achtergrondmuziek is 80% van de tijd dat je Syberia speelt is niet verholpen in dit tweede deel. Ik realiseer me dat elke keer dat als ik een goede prestatie heb verricht een van de drie a vier liedjes afgespeeld wordt die als het ware zeggen: 'Goed gedaan! Maar zo is er weer stilte'. Dit maakt de game er niet leuker op, en ik had graag wat meer bestrijding van de saaiheid gewild, want vervelen deed ik me snel in deze game. Ook de graphics heb ik geen sprong vooruit zien maken. Ik realiseer me dat er maar 2 jaar verschil tussen het origineel en het tweede deel is, maar een paar kleine tweaks zouden wel gewaardeerd worden. Waarbij ik in het 1e deel onder de indruk was (aangezien het een game was uit 2002) is hier het 'wow'-gevoel grotendeels weg. De cutscenes zijn dan wel prachtig en de zeldzame keren dat er muziek gebruikt wordt, geniet ik er ook van.
Ik had al enkele keren van tevoren verteld dat Adventure games niks voor me zijn. Ik vind ze persoonlijk veels te traag en de gameplay is minimaal. Ik voel me meer een soort zombie die onbegrijpelijke puzzels moet oplossen in plaats van dat ik het gevoel heb deel te zijn van een interactieve wereld. Nee, ik hou ook niet van puzzels, ik word er chagrijnig van. Is deze luie gamer van de nieuwe generatie dan nooit tevreden? Nou, toch wel. Het design van de game is erg mooi, het voelde echt of ik in Siberië was beland, vooral de Orthodoxe kerk en ijsgrot zijn imponerend. Het sound design is ook erg fraai. Sommige puzzels (die overigens op maar één hand te tellen zijn) zijn wel te doen en het verhaal blijft aandoenlijk. Niet super episch of meeslepend, maar gewoon lief en ingetogen, dat zie ik nooit meer bij games tegenwoordig. Ik krijg ook meer respect voor Hans, die centraal staat in dit deel en Kate zelf, echt een van de meest onderschatte gamevrouwen waar ik van gehoord heb.
Maar helaas, ik heb een mening die ik graag uit, en deze game voldoet -naar mijn mening- niet aan alle eisen. Een leuke Adventure game is het zeker, maar met weinig variatie. Veel puzzels, weinig logica. Verschillende situaties, maar weinig interessants te ervaren (met uitzondering van de laatste 30 minuten) De game was eigenlijk ook nog vrij kort.
3* Sterren dus. Geen onvoldoende en het was zeker geen slechte game, maar ik heb het niet met veel hartstocht en plezier gespeeld.
PS: Dit is de 1e keer dat ik een game uit heb gespeeld in maanden. Damn, ik begin oud te worden.