Ik heb gisteren met mijn neef ongeveer 6 uur lang Blue Prince gespeeld, en het is inderdaad erg leuk om met z'n tweeën te doen! Veel van de dingen die roguelike draftspelletjes zo goed maken - simpele keuzes met hele diepe implicaties, risico-versus-beloning-mechanismes, gebalanceerd middelenbeheer - worden hier op een hele unieke manier benut, en dat zorgde ervoor dat we na een paar twijfelende runs toch al snel in het spel getrokken werden. Ik ben van veel nog totaal niet zeker - wat die machine bovenin de pump room precies bewerkstelligt, wat de paarse lichtjes in de schakelkast doen, etc. - maar ik wil dat juist precies allemaal zelf uitvinden. En dat is eigenlijk het unique selling point van het spel: het ontdekken van de regels is een groot deel van het spelplezier. Blue Prince is dus zeker niet bedoeld voor liefhebbers van duidelijke spelregels en lineaire gameplay.
Zoals bij de beste draftspelletjes moet je na verloop van tijd een soort inuïtie ontwikkelen voor hoe je moet draften. De meeste kamers zijn niet definitief goed of slecht, en de kamer die in de ene situatie een nachtmerrie is is in de andere situatie juist de beste optie. Een extreem voorbeeld: we openden op een gegeven moment The Furnace vanuit de Dark Room, waarop we dachten dat dat onze run snel zou beëindigen, maar toen vonden we een pizza die ons 10 extra stappen gaf omdat we The Furnace hadden, en dat zorgde ervoor dat we uiteindelijk tot 37 kamers kwamen. Dat houdt het spel dynamisch en zorgt ervoor dat je nooit terug kan vallen in automatismen.
Nu we dit spel samen zijn begonnen denk ik trouwens niet dat ik het in m'n eentje verder ga spelen. Het is juist leuk om het samen uit te vogelen en ik wil dat niet alleen doen voor we weer met z'n tweeën verdergaan. Een definitieve beoordeling zal dus nog even op zich laten wachten, maar ik zou dit spel nu dus al zeker aan durven te bevelen voor liefhebbers van puzzelspellen, draftspellen, en roguelikes - op voorwaarde dat je het geduld en de frustratietolerantie hebt om de puzzels die er echt toe doen over meerdere uren, runs, en pagina's aan notities op te lossen.