Alisa (2021)

1 stem

PC / Macintosh / Nintendo Switch / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S
Adventure / Action

Ontwikkeld door Casper Croes
Uitgegeven door Casper Croes, Top Hat en Premium Edition

Agent Alisa van de Koninklijke Elite zit een beruchte dief op de hielen in een fantastische wereld die doet denken aan de jaren 20 van de vorige eeuw. Ze wordt plotseling meegesleurd naar een oud, bizar Victoriaans herenhuis. Nu ze gevangen zit in een omgekeerde wereld, moet Alisa een manier vinden om te ontsnappen - terwijl ze wordt achtervolgd door de vreemde, gemechaniseerde popachtige bewoners van het herenhuis. Kun jij het poppenhuis overleven... en ontsnappen met je menselijkheid?

Fonzzz002 (crew)
Soortgelijk als Tormented Souls is dit een terugkeer naar de klassieke survival horror ala RE1 en Silent Hill. In tegenstelling tot die game kiest Alisa voor een vormgeving die identiek aan Playstation 1 games is. Zelfs de pre-rendered cutscenes hebben een oldskool vibe. Ik heb beiden games (nog) nog niet gedaan, maar ze krijgen lovende recensies en het is leuk om te zien dat dit genre niet uitgestorven is.

Fonzzz002 (crew)
Een (grotendeels) leuke ode aan de Playstation 1 horrorklassiekers. Het meest bewonderingswaardige aspect van Alisa is hoe het tot de kleine details een Playstation 1 game weet na te creëren. Als ik niet beter wist had ik gezegd een PS1 game te doen, zo identiek is de stijl nagedaan. Tot de lachwekkend slechte voice acting toe.

Soortgelijk als Resident Evil bestaat de game uit het verkennen van een groot herenhuis vol met puzzels en pittige vijanden. De puzzels zijn nooit diepe breinkrakers, maar vragen je wel goed te onthouden waar alles zat en hoe de items logisch te gebruiken. Soms moest ik ff experimenteren of een extra rondje lopen om zeker te weten niets over het hoofd te zien, maar over het algemeen zijn de puzzels prima op te lossen zonder guide en ik beleefde er goede plezier aan.

Het vechten is intentioneel zo clunky als maar kan, healing items zijn beperkt en kogels zijn schaars waardoor ik liever conflict ontweek. Door de grote variatie in vijanden en de hoeveelheid backtracken is het echter lastig om conflict te ontwijken. Sommige vijanden waren langzaam en zaten alleen in brede ruimtes, maar andere kon je niet omheen wat hard je healing items en kogels kon vreten. Deze moeilijkheidsgraad zorgt voor goede spanning bij het verkennen van het herenhuis, maar het is hels irritant bij boss battles (waar er meerdere van zijn!). Doodgaan kon betekenen dat je een lange route meerdere malen opnieuw moest doen en het gebeurde meerdere keren dat ik verloor omdat Alisa vast bleef zitten in een hitstun animatie. In dat opzicht is Alisa iets te trouw aan zijn inspiraties, door ook de minpunten over te nemen.

Als Alisa moderne tweaks had gehad om het spelervriendelijk en minder frustrerend te maken dan was het een gave terugkeer naar oldskool survival horror. Voor nu is het een leuke, maar wisselvallige ode aan de classics.

Fonzzz002 schreef:
...nu is het een leuke, maar wisselvallige ode aan de classics.

Ga je nou door naar Crow Country (2024) of...?

Sinner schreef:

Ga je nou door naar Crow Country (2024) of...?

..dat heb je engelijk goed ingeschat . Daar nu al een paar uur inzitten. Die verbeterd wel alle problemen die ik met Alisa heb. Zit richting de 4*.

Fonzzz002 schreef:
...dat heb je engelijk goed ingeschat .

ja he Je smaak kennende en het feit dat je deze hebt gespeeld zorgde ervoor dat Crow Country een heel erg logische nieuwe pick was. Leuk! Ben best benieuwd naar wat je er uiteindelijk van vind.