The Devil in Me (2022)

Adventure
single player / online

Ontwikkeld door Supermassive
Uitgegeven door Bandai Namco

Een groep documentairemakers krijgt een mysterieus telefoontje met de uitnodiging om naar een moderne replica van het 'moordpaleis' van seriemoordenaar H. H. Holmes te komen. Deze kans zou weleens hun grote doorbraak kunnen worden, dus die willen ze niet missen. Het hotel is de perfecte omgeving voor hun nieuwe aflevering, maar niet alles is wat het lijkt. De crew ontdekt dat ze in de gaten worden gehouden en misleid worden, dus plotseling staat er meer op het spel dan alleen hun kijkcijfers!

Fonzzz002 (crew)
Er worden maar liefst 6 delen in de reeks verwacht!

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Dan komen we op in totaal 10 toch? Man of Medan al een paar keer over getwijfeld mee te pikken, maar is 'm nog nie geworden

Fonzzz002 (crew)
Hele lullige timing deze, zo vlak na GOW Ragnarok en Bayonetta 3. Dit zal dan de eerste Dark Pictures game zijn die ik daarom even uitstel. Het thema lijkt me wel erg gaaf: een soort Saw, maar dan in interactive drama format. Saw is sowieso een concept dat altijd potentie had voor horrorgames, maar tot dusver heeft alleen Resident Evil 7 daar goed gebruik van gemaakt (laten we het niet over de officiële Saw games hebben..).

99Zowel deze als de Swith port van Sifu (afhankelijk van hoe die draait) staan toch nog op mijn lijstje om dit jaar in huis te halen. Of dat deze maand zal zijn weet ik niet maar de kans is er zeker en met name voor The Devil in Me.

Ben wel benieuwd of de volgende games ook nog beschikbaar zullen zijn voor de last-gens. En of ze zich niet een beetje voorbij galloperen zometeen met 2 delen per jaar plus eventueel nog eens een groot project ala The Quarry. Zo is het bij Telltale games ook bergaf gegaan - teveel de markt willen verzadigen met eenzelfde soort game op zowat dezelfde engine.

Edit: te zien aan de reviews van Sifu op de Switch draait hij bijzonder goed. Lagere resolutie en FPS dan de PS5 versie maar het ziet er nog steeds erg goed uit en de gameplay blijft obvious de reden om dit te spelen.

Het worden dus beide games MAAR het kan best zijn dat ik even wacht tot Black Friday en kijk wat er voordelig in shops en sales ligt en deze twee games voor mijn Kerstmis worden gekocht.

Fonzzz002 (crew)
Als ik zou zeggen dat deze niet lekker wegspeelt en ik mij niet vermaakt heb dan zou ik liegen, maar The Devil in Me is de enige in de reeks waar ik meer neig naar het negatieve dan het positieve. Soms konden de clichés en het b-film gehalte onderdeel zijn van de charme, soms was het wat saaitjes of frustrerend (zoals hoe de hoofdpersonages steeds wegrennen van de vijand, zelfs als het 3 VS 1 is en de vijand op z'n knieën zit).

De trailer wekte de indruk dat het een Saw-inspired story was. Dat blijkt het niet echt te zijn, minus 2 stukken (die misbaar zijn). Geen morbide puzzels doen, geen zware offers maken om te overleven of voor pittige morele keuzes staan. Het gaat meer om een standaard slasher-flick waarin een man met een bijl steeds achter je aanzit.

De game begon ondermaats voor Supermassive. Grafisch leek het te gehaast in elkaar te zitten met zwakke belichting en een gebrek aan details, waardoor het er ongemakkelijk uitzag. De hele reden waarom de crew naar het eiland ging was ook zo geforceerd als maar kon. Maar zodra je eenmaal op het eiland komt wordt het veel beter (alsof dan de ‘echte’ game pas begint). Hier krijgen alle personages voldoende onderbouwing voordat er dingen fout gaan en grafisch ziet het er on par uit met andere Dark Pictures games.

Er was in het begin een aardig mysterie over wie de man is die je naar het huis leidt en wie het meisje is die je in het raam ziet staan. Uiteindelijk focust de game zich meer op kat-en-muisspellen dan dat het interessant uitbreidt op de mysteries, wat enigszins jammer is maar er was ook plezier in het kat-en-muisspel te beleven. Het was leuk om te zien hoe deze moordenaar je in allerlei gekke manieren in vallen probeerde te leiden, alsof je een pion was in een verstrooid versie van Betoverde Doolhof.

Het mysterie van de man en het meisje is uiteindelijk wat aan de kant geschoven en afgeraffeld, evenals dat heel de identiteit van de moordenaar niet voldoende toevoegde om echt diepgang te hebben. Banaal gezegd komt het allemaal neer op “gekke psychopaat is gek en doet kwaad omdat kwaad”. Qua verhaal is dit de minst interessante in de DPA reeks tot zover. Wel is het gaaf dat ze het verhaal baseerde op iets dat echt gebeurd is. H. H. Holmes was een echte seriemoordenaar die inderdaad een groot herenhuis had. De verhalen dat dit “moordhuis” vol met booby traps zit is, voor zover bekend is, bedacht door de media. The Devil in Me stelt de vraag hoe het zou zijn geweest als deze geruchten echt waar bleken te zijn.

Er is plezier te beleven en er zijn genoeg sfeervolle, grauwe gebieden te verkennen zoals in alle DPA games. Wat me uiteindelijk weerhoudt van een voldoende zijn allerlei kleine veranderingen die gewoon niet goed werken. Er zitten ditmaal allerlei muntjes verstopt door de levels heen die je kunt gebruiken om concept art te vrijspelen. Geen boeiende collectables en het was jammer om steeds te denken iets interessants te vinden om vervolgens: “oh, het is weer een munt..” te hebben. Ditmaal zijn er ook een paar lichte 'puzzle platform' elementen toegevoegd. Deze worden echter nooit meer dan “een krat verschuiven om een muur op te komen” of “vind eerst de sleutel voor deze dichte deur voordat je verder kunt”. Het verstoorde de pacing teveel en past niet goed thuis in een game als dit.

Als je een liefhebber van de reeks bent zou ik niet afraden deze te doen omdat ik plezier had, maar het is duidelijk gehaaster, minder origineel en minder spannend dan de rest.

2,5/3*

geplaatst:
Ook hier heb ik me weer erg mee vermaakt. Net zoals eigenlijk alle delen in de reeks wel. Ik zag dat die steevast een 4 krijgen - wat misschien een beetje veel is. Vroeg of laat eens een herspeelbeurt doen om wat onderscheid te scheppen tussen welk deel nu mijn favoriet is en mijn minst favoriet. Of althans...dat is eigenlijk wel duidelijk...dat is dus ook voor mij 'The Devil in Me'.

Zeker niet omdat het slecht is - maar eigenlijk voornamelijk om dezelfde redenen die Fonzzz002 ook al aangeeft. Het verhaal voelt een klein beetje als een verplicht nummertje. Terwijl er met deze setting toch echt wel wat meer had gedaan kunnen worden. Het echte 'mysterie' boeide nergens echt bijzonder en was redelijk voorspelbaar - maar werd wel overeind gehouden door een aantal spannende momenten en de onderlinge banden tussen de personages en de setting. Maar een paar dingen waren net wat te cliche, en anderen weer net wat te vaag (of daar moet ik de clue gemist hebben omdat het een of ander personage stierf bij mij) om echt helemaal te boeien.

Toch een 3,5 van mij (twijfelde tussen 3 en 3,5) - het blijft voor mij gewoon bijzonder vermakelijk om dergelijke games / entertainment te spelen. En zelfs met een iet of wat minder verhaal als The Devil in Me blijft de gameplay en hetgeen zich afspeelt tot het einde toe boeien.