logo GamesMeter menu
logo GamesMeter

Final Fantasy X (2001)

Alternatieve titels: Final Fantasy X HD Remaster | Final Fantasy X International

PlayStation 2 / PlayStation Vita / PlayStation 3 / PlayStation 4 / PC / Xbox One / Nintendo Switch / Nintendo Switch 2

Ontwikkeld door Square
Uitgegeven door Square en Square Enix

De magische wereld van Spira wordt bedreigd door Sin, een kwaadaardig wezen die zorgt voor verwoesting, angst en ondergang. Sluit je aan bij Tidus, een heldhaftig Blitzball-speler, en Yuna, een dapper meisje en ervaren in de oude kunst van het oproepen, in hun heldhaftige strijd om de aartsvijand van Spira te verslaan. Alleen de laatste oproep kan Sin verslaan en de vrede herstellen in Spira.

• vanaf donderdag 23 juli te koop voor de Nintendo Switch 2
  • nummer 63 in de top 250

Fietsflip schreef:
Die chocobo mini-game om de sun sigil te krijgen is niet te doen!!!
Verder een erg goed spel, erg lang en behoorlijk uitdagend.

Nu je het zegt, wat heb ik daar lang over gedaan, net zoals die vlinders in dat bos pakken voor Kimahri zijn wapen volgens mij. Dat vond ik wel leuk aan FFX, de tijd die je erin moest steken om alle special weapons te halen. Nu heb ik ze wel allemaal Succes

avatar van Marcellussss
Heb die van Lullu nog steeds niet weten te halen - een stuk of 400 keer bliksem vermijden toch? Mijn record staat op 30. Is de moeite ook niet waard imo.

Die van Kimahri was nog wel te doen, en gek genoeg heb ik zelf nooit moeite gehad met de chocobo race.

SvV_Ying
Haha die van Lulu was ook verschrikkelijk. Om de 25 deed ik even pauze omdat ik klamme handjes kreeg Volgens mij was het 200 keer bliksem vermijden, ik wil niet weten wat ik zou doen als het fout ging bij 190 ofzo, ik denk dat ik dan een nieuwe controller kon kopen en een pit in m'n kast had.

avatar van Naomi Watts
Die bliksem evaden was een piece of cake. Laatst ook weer uitgespeeld en al de ultima weapons gehaald voor mijn party. Al raad ik het ten zeerste af, haalt een enorme challenge af van de final battles. Dan is er vrij weinig aan.

Naomi Watts schreef:

Ik zie de eindbazen ook niet echt als het moeilijkste gevecht... Die Dark Aeons daarentegen

avatar van Naomi Watts
Die waren wel een pain in the ass ja . Daar heb ik ook nog wel de meeste moeite mee gehad.

avatar van Rujar
Toen ik voor het eerst bij Omgea weapon kwam dacht ik al van WTF! Dark Aeons zijn gewoon niet leuk meer. Uhm Penance anyone?? Die heb ik nooit gehaald btw.

avatar van Bahamut Zero
Penance was ik toen heel lang mee bezig, maar ik heb het nooit afgemaakt. Misschien dat ik het nog eens oppik...
Omega Weapon kwam ik per ongeluk tegen. Wist helemaal niet waar hij zat en de ene na de andere teamgenoot ging dood. Toen ik Yojimbo inzette was het (niet volgens plan) zomaar afgelopen d.m.v. Zanmato (one hit k.o.). Dat redde mij, maar nam wel een grote uitdaging weg...

Relax
Toendertijd ik de PS2 nog in bezit had vond ik het begin van de game echt magisch.
De gameplay was ook wel aardig, maar op een gegeven moment begonnen die te lange filmpjes mij de keel uit te hangen.
Ik moest dan een filmpje volgen van rond 10 minuten en ondertussen werd ik al wel 2x geroepen door me vader of ik iets kon doen... en sinds ik niet op pauze kon drukken...
Nja, afgezien van dat waren de mini-puzzels zeer grappig om te doen en de gevechten wel leuk, maar tot op een punt je bent vergeten te saven en je zit vast met je team bij een bepaalde baas.. toen was de lol er bij mij vanaf.
PS2 uit, spel uit, huppa verkocht, ik heb daar helemaal geen tijd voor, haha.
Ik stem ook niet, maar het zou wel een voldoende geweest zijn als het wat gebruiksvriendelijker was.

Relax schreef:

De bazen vond ik in dit deel heel erg goed te doen, op een paar side-bosses na. Sin in de lucht heb ik trouwens wel een paar keer overnieuw moeten doen

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Onzinberichten verwijderd.

Heb deze game juist 10 minuten geleden gaan kopen, ben zeer benieuwd want ik ben nieuw in het final fantasy genre. Hopelijk bevalt het me, ikga nu een paar uurtjes spele en laat dan weten wat ik ervan vind.

avatar van Rujar
Hmm geef het meer dan een paar uurtjes de tijd het duurt altijd even voordat zo een spel op gang komt.

Ben nu toch al enkele uurtjes verder in de game, en ik moet zeggen het is geweldig. Het verhaal begint goed op gang te komen, en het spel verveeld niet. Zit nu bij het stuk van het Blitzball tournament, geweldig gewoon!! Ik schrijf binnenkort een uitgebreider verslag als ik de game uitgespeeld heb.

Marcellussss schreef:

Ik heb er ook heel lang over gedaan om dat te halen, heb meerdere malen diep in de 100 een foutje gemaakt. Het is gewoon een kwestie van in een ritme raken en als ik het me goed herinner kun je de bliksem van te voren zien 'aankomen'. Was wel behoorlijk blij dat ik em uiteindelijk had.

Ik heb ook echt 100 keer tegen Dark Yojimbo gevochten voor dat speciale armour met ribbon en 3 slots vrij..

Maar ja, ik heb ook weer een paar 100 keer tegen dat beest in die fighting arena gevochten voor dark matters. Wel handig als Wakku al die overdrive heeft waar ie 12 keer een bal tegen iemands kanus gooit met 99,999 hp schade.

Rujar schreef:
Ik heb dit spel een week lang 10 uur per dag gespeeld. Lag ziek op bed Met dit soort spellen is een uurtje gamen helemaal niks.
Ik heb het spel meerdere keren uitgespeeld, en mijn complete save-game was zo'n 200 uur. Had ik wel alle characters helemaal uitgelevelled, alles stats op 255 enzo. Was echt een enorme job, die halve grid gewist en vervangen door +4 dingen enzo... oh ja en Penance verslagen.

Jer0en schreef:
Oeh wat ben ik verslaafd geweest aan deeltje 10. Ik heb me een partij lopen trainen om een poging te doen de Dark Aeons te verslaan. Tot irritatie aantoe de Chocobo race gespeeld om een item te krijgen waarmee het sterkste wapen voor één van je characters kan maken. Monster verzamelen voor in de monster arena. Wat was deze game uitgebreid en leuk om te spelen. Ik heb me geen moment verveeld. De main story had een verhaal die prima in elkaar stak met party members die stuk voor stuk orgineel waren. (Riku vond ik als enige ontzettend irritant). Tidus als echt een rookie main character en die ook echt zo overkwam was een geweldige zet. Waarom altijd stoere helden zoals Cloud en Squall. Het gebeurt ook zo vaak in rpg's dat een character onervaren moet uitstralen maar dat ik al vrij snel het idee krijg van niet. Met Tidus had ik dit gewoon niet. De manier van vechten, losjes een zwaard in hand houdend, zijn houding en de bijdehante opmerkingen. Final Fantasy X had natuurlijk weer een boel mini games waarvan Blitzball wel de meest prominente was. Helaas vond ik Blitzball saai en onintressant om te spelen. Ik heb me er toe aangezet om alle overdrives te halen voor Wakka, maar meer dan dat ook niet.
De soundtrack van dit deel is ook van erg goede kwaliteit. Iets dat je wel mag verwachten van een Final Fantasy game. Lekker vernieuwend was het grid systeem en ik kon het zeker wel waarderen. Het geeft eens een nieuwe draai aan het anders altijd maar levelen. Geweldige game en een geweldig Final Fantasy deel.

Ik vond blitzball juist wel tof, leuker dan het kaartspel van VIII in ieder geval, heb het heel wat uurtjes zitten spelen. Helpt wel mee als je die speciale move van Tidus hebt. Heb zelfs dat tournooi gewonnen... eerste helft veel passen, zodat je spelers skills krijgen en daarna Tidus het laten afmaken met dat speciale schot van 'em.

misterwhite
Heb hier een demo van gespeeld. En ik werd gewoon gek dat ik niet verder kon spelen. Ziet er prachtig uit!
Heb het besteld, deze week of volgende week kan ik eindelijk mij uitleven op deze game. Kan niet meer wachten!

Final Fantasy ruelzz

misterwhite schreef:

Final Fantasy ruelzz

Ik ben blij dat je de game nog hebt kunnen vinden Mister White. Zag laatst in het koop en ruil topic al dat je hem wel overnemen wou. Nou heb ik dit spel wel liggen, maar Final Fantasy titels doe ik van mijn levensdagen niet de deur uit. Denk dat je heel erg van dit spel gaat genieten, de demo is nog maar een voorproefje op het magische avontuur wat je hierin gaat beleven

misterwhite
Echt een perfect koopje: voor maar 10 euro. Alleen moet ik nog wachten tot volgende week en heb geen geduld meer

Final Fantasy X [Previeuw]

Woaaw, ben onder de indruk. Heb al heel wat uren erop zitten bij deze game. Echt fantastisch!
Ik ben vaak niet weg te halen van het scherm dankzij deze prachtige game. Het is totaal anders dan ik verwacht had.

Ik verwachtte de game meer zoals zijn voorgangers maar het is dus volledig anders. Hier wordt in gesproken wat wel leuk is al zelfs had ik er niks op tegen om de dialogen te lezen. De animatie had ik wel zien aankomen dat het zo mooi was. Maar wat ik totaal niet zag aankomen zijn de prachtige omgevingen, zit er allemaal lekker tropisch uit. Brengt mij volledig in een zomerse sfeer. Ook de soundtracks zijn goed passend.

De personages vallen ook zeker weten in de smaak. Ook het verhaal is weer epic!

Gewoon een game dat 5* verdiend!
Kan binnekort nog in top 10 komen!

avatar van LimeLou
Ja, precies de omgevingen enzo zijn erg tropisch en ik heb nog prettige herrineringen van het spelen van deze game in de zomervakantie van 2008 Sowieso een van de beste games om in de zomer te spelen.

avatar van rpger
Met zo'n 20 uur op de teller denk ik dat het nu wel veilig is te stellen dat ik het einde van FFX niet ga halen. De game kwam in de eerste plaats prima op me over, maar begon me meer en meer tegen te staan naarmate ik er verder in kwam, ik stapte in de val van me te laten overweldigen door een dure produktie. Als je eenmaal voorbij alle "ooh en aah" komt van de visuals, beginnen de scheuren in de fundering van deze nogal overgeproduceerde game zichtbaar te worden. Ik kan me goed voorstellen dat als je dit als kleine jongen speelt op je gloednieuwe PS2 het erg indrukwekkend overkomt, maar helaas is dit een spel wat er met de jaren niet beter op word.

Laat ik eerst positief beginnen, de wereld is schitterend gemaakt, het hele concept van de tropische waterwereld en de dreigende Sin is origineel en overweldigend. De gevechten met haar uitgebreide gameplay worden filmisch in beeld gebracht en bieden meer variatie dan de eerdere FF delen.

Waar Final Fantasy X over struikelt is gek genoeg over zichzelf, het wil heel graag een verhaal vertellen, je kunt stellen dat er is een extreme focus is op het verhaal, dat is opzich prima, echter de werkelijk ver-schrik-kelijk slecht geschreven dialogen en slap ontwikkelde karakters verdrinken wat in de kern een best origineel verhaal is.. Met name de twee "leading" karakters, Yuna en Tidus beginnen na eindeloze noninteraktieve cutscenes vreselijk op de zenuwen te werken. Sommige willen je misschien doen geloven dat dit allemaal aan de slechte engelse voiceovers ligt, maar een goed geschreven dialoog kan vrijwel niet verpest worden door slechte voiceovers. Ook vertaling is geen excuus. De karakters ontwikkelen zich niet, klagen eindeloos over hun lot en maken absurde keuzes. Tekst is goed of slecht, FFX is simpelweg slecht geschreven.

Mijn punt is, een RPG is in de eerste plaats een role playing game, jij als gamer stapt in de huid van het karakter. Als deze karakters vervolgens zeer vreemd reageren op gebeurtenissen, en nogal rare keuzes maken (waar je nogmaals geen enkele invloed op heb) ontstaat er een kloof tussen jou en de karakters waardoor het me uiteindelijk niets meer interesseerde wat er verder met ze gebeurde, dat is nogal lastig als je er nog 20 uur mee verder moet. Uiteindelijk raakte ik de draad van het verhaal ook kwijt, wat moest ik nu precies doen? Waarom zijn we ook alweer de halve wereld over aan het reizen? De interesse was er gewoon niet meer.

Gooi in de mix de random combat die vreselijk repetitief wordt. Savepunten die erg ver uit elkaar liggen, nietszeggende vijanden die (behalve de bossfights) niets tot weinig met het verhaal of de setting te maken hebben, en continue dezelfde strategie gebruiken helpt allemaal niet mee. Daarnaast is de game volledig linear, dat hoeft geen minpunt te zijn, maar nogmaals je kunt er gewoon niet omheen, stil zitten, kijken, kop houden, paar minuten vechten, repeat process.

Voor zover ik goed begrijp waren veel fans van het prima deel VII erg teleurgesteld in Final Fantasy X. Wat VII erg goed deed was een deel van de gebeurtenissen overlaten aan de fantasie van de gamer. Ik ben daar wel voor, het hoeft niet allemaal verwoord, uitgelegd en door de strot geduwd te worden, zet iets neer, en laat de gamer zijn gang gaan en zijn wereld vormen. FFX is helaas niet zo'n game.

avatar van LimeLou
Heel mooi verwoord, rpger. Maar het verhaal en karakterontwikkeling wordt juist beter naarmate je het verder speelt. Het verhaal begint pas echt geweldig te worden als je het einde nadert. Ik snap hoe je je voelde, maarja ik heb deze game dan ook als 'kleine jongen' gespeeld en het maakte destijds een grote indruk op me. Ik vond de dialogen een beetje lomp, maar later neemt het meer een serieuze draai en heeft het meer invloed op het verhaal.

SvV_Ying
Ik denk dat het ook erg te maken heeft met de 8 jaar die tussen de release en nu zit. Je beoordeelt volgens mij veel aan de maatstaven van nu. Je geeft het zelf al aan met de productie.

Daarnaast wordt het spel naar het einde toe veel minder lineair. Je kunt altijd nog het lineaire pad blijven volgen, zoals bij haast elke game, maar er komen tegen het eind veel meer sidequests.

En vijanden die niks met het verhaal te maken hebben vind ik een beetje apart. Is dat niet normaal voor een RPG? En is het niet gewoon de wereld van FFX die zo is, waardoor die beesten daar gewoon leven. Dat is volgens mij zo in elke Final Fantasy.

Verder heb je je mening goed verwoord. Wil je ook niet van je mening afzetten, maar discussiëren over een spel is altijd leuk. Vooral als het mijn nummer 1 spel is.

avatar van rpger
SvV_Ying schreef:

Ik bedoelde als je zelf ouder word. Ik kan nu naar mijn idee beter een oordeel vellen hoe b.v. dialogen en karakters zich verhouden tot literatuur en films dan toen. Leeftijd van het spel zegt niks. Games als Ultima zijn al veel ouder dan Final Fantasy en zijn veel beter geschreven.

SvV_Ying schreef:

Misschien wel in FF, maar in RPGs als Morrowind, Oblivion etc. zijn er redenen waarom de wezens er zijn. In een game als The Witcher was het helemaal fantastisch gedaan waar elk monster zo'n beetje een achtergrond had. De monsters in X lijken ook erg random, sommige zijn niet veel meer dan een rondraaiende sleutel. Al met al helpt het mij niet om in de wereld gezogen te worden. Toegegeven, dit is wel een kwaal van veel JRPGs, maar het is hier storend,

SvV_Ying schreef:

Keurige reactie toch van je? Ik kan me voorstellen als je dit spel te gek vind het niet leuk is om te lezen wat ik schrijf. Ik weet niet hoe bekend je trouwens bent met andere (J)RPGs, maar er zijn hele mooie te vinden die je vast beter gaat vinden dan FFX.

avatar van Marcellussss
Ben het toch eens met rpger over de Engelse voicecasts. Gelukkig was ik vroeger gezegend met een gehackte versie met Japanse voicecast en Engelse subs. Heb later de Internationale versie gekocht en bij mij leidde het soms zelfs tot schaterlach, met name dat stuk waar ze zo dom gaan staan lachen in Kilika. Bij deze; qua dialogen ligt het dus wel aan een slechte voicecasting, characterdevelopment daar gelaten (dat komt volgensmij later pas op gang). Vreemde keuzes en beweegredenen kan ik mij eigenlijk niet voorhalen. Wellicht dat deze door de beroerde voicecasting vreemd overkwamen. Voorbeeld?

Kan wel begrijpen dat je je stoort aan het gebrek aan invloed. Op het verhaal heb je dat uberhaupt niet - op dat gebied kun je het inderdaad amper een RPG noemen. Enkel hoe de characters zich als strijders ontwikkelen, heb jij totale controle d.m.v. het sphere grid systeem, weapon upgrading etc.

Ook ik ben een fan van VII (nummer 2), maar was totaal niet teleurgesteld in X (nummer 1). Er zijn inderdaad grote verschillen wat betreft de mate van invloed, maar de karakters, het geweldige verhaal en de geweldige setting van X overwegen de invloed die je hebt in VII wat mij betreft. VII is mij iets te kil en afstandelijk - ontroert op slechts één moment, terwijl X dat meerdere malen doet.

Marcellussss schreef:

Dat probeerde ik ook tegen rpger te zeggen. Thanks Marcellus.

avatar van Rujar
Ik vond FFX toch wel erg kloppen. Boss battles die niks met het verhaal te maken hadden? Hmm tja het is meer een trip naar Sin toe waarbij ze onderweg allerlei obstakels tegenkomen. Maar op zich hebben al die battles niks met het spel te maken (vind ik). De focus van het verhaal ligt volgens mij meer op de groep en als individu ipv het verslaan van Sin.

avatar van LimeLou
Later in het spel krijg je zeker wel eindbaasgevechten die met het verhaal te maken hebben. Final Fantasy X is overigens niet de enige FF die 'random' boss battles heeft.