Final Fantasy X (2002)

PlayStation 2 / PlayStation 3 / PlayStation 4 / PlayStation Vita / PC / Nintendo Switch / Xbox One

Ontwikkeld door Square
Uitgegeven door Square Enix en Square

De jonge blitzball-speler Tidus belandt op een vreemde manier in de magische wereld van Spira, een wereld die bedreigd wordt door een reusachtig vernietigend monster genaamd Sin. Tidus ontmoet hier enkele mensen, waaronder de dappere Yuna, met wie hij begint aan een lange en gevaarlijke reis door Spira in een poging de laatste oproep te bemachtigen waarmee Sin verslagen kan worden.

avatar van Rujar
Inmiddels alweer bijna uitgespeeld en bij Sin aangekomen! Nu kan ik eindelijk aan alle sidequest beginnen..

Eerst alle monsters verzamelen. Daarna de crest en sigils zoeken om alvast de ultima weapons te fabriceren. Dan kunnen we Omega Weapon pak op zijn donder gaan geven. Daarna Nemises of misschien nog eerst wat Dark Aeons verslaan. Dan kunnen we aan Panance beginnen (nooit gehaald btw)

Man ik ben nu nog 70 uur bezig!

avatar van Johnno87
Wow, dat gaat snel. Ik zit nu op het Airship net voor Evrae. De eerste week kon ik veel spelen, maar nu helaas niet meer. Misschien dat ik a.s. zaterdag weer wat uren kan maken en het tot de kamer van Yojimbo kan schoppen.

Johnno87 schreef:

ik denk dat ik toen iets van 18-20 uur gespeeld heb. Heb alle sidequest laten liggen. Het is eigenlijk heel simpel de enige lastige tegenstander is Yunalesca.

avatar van Johnno87
Eindelijk weer wat tijd op te spelen. Zit nu op ong. 27-28 uur. Ben nu al een tijdje in Calm Lands. Iedere keer (speel het spel nu voor de 3e keer) blijf ik hier even hangen. Heb de Cloudy Mirror gehaald bij Remien Temple. Toen die geactiveerd in Macalania Woods. Heb ook alle Chocobo Races gehaald. Dus heb de Caladbolg voor Tidus en zijn Sigel te pakken. Ook heb ik de monsters gevangen in Calm Lands. Waardoor ik Yuna's Nirvana heb. Deze heb ik geactiveerd in Macalania Woods. Dus Valefor heeft nu al Break Damage Limit. De crest had ik ook al te pakken aan het begin in Besaid. Nu op weg naar Yojimbo.

avatar van Marcellussss
En dat was Penance; alle trophies binnen behalve de laatste. Alle sphere grids uitmaxen gaat me wat te ver en zie ik de lol ook niet van in. Dan ontwijk ik liever weer 200 bliksemschichten.

Acht jaar na mijn tweede playthrough is dit opnieuw een tijdloze klassieker gebleken. Eén van de meest indrukwekkende HD remasters; alleen de HD versie van Shadow of the Colossus topt dit. Graphics zijn voor het grootste gedeelte netjes opgepoetst (al is het jammer dat de belangrijke characters er nu enorm uitspringen in vergelijking met andere characters en sommige decors), interfaces zijn een stuk netter en crisper, en door de vernieuwde soundtrack voelt de game wat moderner aan zonder de nostalgie aan te tasten.

De game was wel een stuk makkelijker dan ik me herinnerde, en eigenlijk een uitstekende instap voor mensen die zich aan hun eerste JRPG willen wagen. Zelfs de meeste Dark Aeons vallen na wat maxen vrij gemakkelijk als je eenmaal Auto-Phoenix en Auto-Haste armour gecustomized hebt. Eigenlijk zijn enkel Seymour Flux, Lady Yunalesca, Dark Anima en Penance écht uitdagend (maar dat ik meestal nog precies wist wat ik moest doen helpt natuurlijk een hoop).

De dialogen en voice acting zijn echter een stuk zwakker dan dat ik me herinnerde, en dan heb ik het niet eens over de beruchte lachscène die ik best vermakelijk vind. Heeft er natuurlijk mee te maken dat ik nu 23 ben in plaats van 15, en dat dialogen en voice casting in games tegenwoordig een véél hoger niveau kennen in zowel Westerse games als in Engelse dubs van JRPG's (denk aan Persona 3 en 4). Dat het echter zó zwakzinnig was een onaangename verrassing. Gelukkig heb ik dusdanig verstand van Japanse cultuur dat ik wel begrijp wat het spel en zijn karakters proberen te vertolken en kan ik er enigszins langsheen kijken, maar ik snap het dat veel mensen hierdoor het spel onspeelbaar vinden. Achteraf had ik het liefst een nieuwe voiceover en/of vertaling gezien in deze remaster aangezien dit toch het grootste minpunt bleek te zijn.

Heb wederom erg genoten van Spira, maar na die J-Pop intro van X-2 gezien te hebben had ik door dat ik er wel weer genoeg van had gezien, met name omdat de voice acting hier naar mijn herinnering nóg bedroevender is.

avatar van Johnno87
Ik heb zojuist de baas voor Zanarkand verslagen. Deze was echt simpel. Paar keer hakken. Valefor oproepen, Energy Ray Overdrive met Break Damage Limit en daar ging hij al. Ben nu wat overpowered. Maar tegen Yunalesca ga ik het wel nodig hebben. Dat was de enige baas die ik vroeger meedere keren opnieuw moest doen.

avatar van Marcellussss
Is inderdaad wat makkelijk om wat teveel te grinden in de Calm Lands en Mount Gagazet. Met name de Monster Arena moet je eigenlijk zoveel mogelijk met rust laten totdat je het verhaal hebt afgerond.

Yunalesca is (net zoals de meeste vijanden in dit spel) een eitje met de juiste voorbereiding en Break Damage Limit, al is het leuker om met je normale gear en zonder overdrives de battle in te gaan.

avatar van Johnno87
Ik train nu wel, maar level niet op het Sphere Grid totdat ik het te lastig krijg. Dan ga ik pas weer levelen. Zit nu voor de trials of zanarkand. Kijken of ik de ... keeper op huidige kracht kan verslaan.

avatar van harm1985
Ben overstag gegaan en heb de HD remaster besteld. Heb eens zitten kijken naar de trophies en als die er al waren op de PS2 had ik de platinum trophy zeker gehad! Eerst ff deel VII uitspelen en dan weer eens beginnen met deze, kan niet wachten, ben zeer benieuwd!

harm1985 schreef:

Haha je weet welke lange weg je te gaan hebt wil je alle trophies halen.

avatar van Eliandjiee
Hoezo staat deze game niet in de top 250? Gezien het gemiddelde cijfer en het aantal stemmen?

Rujar schreef:

Haha je weet welke lange weg je te gaan hebt wil je alle trophies halen.

200 uur of zo. Dat heb ik er al eens ingestoken op de PS2. Toen heb ik ook Penance verslagen en de sphere grids gemaxt en de celestial weapons verzameld enzo. De rest van de trophies zijn redelijk simpel.

Ik heb destijds echt uren lopen grinden voor AP en Dark Matters. Dark Yojimbo 100+ keer verslagen en in de monster Arena en Omega Ruins gefarmt tot ik een ons woog. Totally worth it. Denk dat ik nu wel eerst de eindbaas versla en daarna pas de rest ga doen. Of niet natuurlijk, haha! Zal nog wel een paar weken zijn eer ik eraan toe kom.

harm1985 schreef:

PS2 heb ik inderdaad ook alles gehaald. Nu ben ik blijven steken bij de Dark Aeons en had even geen zin meer om te levelen. Daar gaat het meeste tijd in zitten. Zijn nog een paar opdrachtjes maar deze duren echt tergend lang. Pak het wellicht nog een keer op.

Eliandjiee schreef:
Dat is een goede vraag: heeft (veel) meer dan 75 stemen en is al meer dan 10 jaar oud. Misschien omdat hij recent opnieuw is uitgekomen? Maar dat lijkt me een "bug" of maw geen goede regel.

avatar van Marcellussss
Enige reden dat ik hiervan de Platinum trophy niet heb gehaald is die Perfect Sphere Master trophy, waar je elke node van elke character op het sphere grid moet invullen. Wat een grindfeest is dat zeg. Betwijfel ook dat jullie dat op de PS2 hebben gedaan, want er is buiten de trophy geen reden om dit wel te doen.

avatar van harm1985
Had niks beters te doen en wilde Nemesis en Penance verslaan.

Schijnt dat die chocobo race met de ballonnen erg lastig is. Kan em me amper herinneren. Die bliksems wel een die vlinders ook. Hij is vandaag binnen gekomen trouwens. Nog wat laatste zaken afronden bij VII en dan gaan we maar beginnen

avatar van Marcellussss
Daar heb je toch lang niet een compleet ingevulde sphere grid voor nodig? Zeker niet bij meer dan 3 characters. Geloof dat ik met Rikku, Wakka en Tidus de helft ingevuld had en toen al alle stats gemaxt had (op Luck na).

De beruchte chocobo race valt reuze mee als je weet wat je doet. Meest vervelende eraan is dat de ballonnen willekeurig geplaatsd worden, waardoor het soms bijna niet te doen is. Ik heb hem iedere keer echter na zo'n 10 pogingen wel gehaald, maar wellicht heb ik elke keer gewoon geluk gehad. Die bliksems vond ik veel vervelender omdat het zo repetitief was.

avatar van harm1985
Zit er inmiddels zo'n 10 uur in. Echt geweldig leuk om weer terug te keren naar Spira! Spel is netjes opgepoetst. Ziet er niet zo mooi uit als XIII, maar wel een stuk beter da op de PS2. De veranderingen in de muziek vallen mij niet direct op maar het victory deuntje lijkt een stuk symfonischer dan eerst, kan zijn dat het altijd al zo was maar ik herinner me het anders.

Nu net voorbij het Blitzball tornooi in Luca, gewonnen natuurlijk

Marcellussss schreef:

Op Youtube staan filmpjes waarbij je per beurt je AP in een keer helemaal vol kan gooien. Wat dat betreft heb ik ook een haat liefde verhouding met trophies. Wil ze hebben om het spel 100% te krijgen, maar dit soort trophies zijn meer endurance trophies en zijn eigenlijk nutteloos.

Rujar schreef:

De Don Tonberry trick met Triple Overdrive + Triple AP + Overdrive -> AP ken ik ja. Heb ik ook altijd gebruikt om mijn stats te maxen voor Dark Aeons en Penance.

Zelfs daarmee ben je echter met deze trophy minimaal een paar uur zoet, en aangezien je met een half gevuld sphere grid je stats kunt maxen en de baas der bazen kunt verslaan is het volkomen zinloos. Vind het ook leuk om trophies te behalen (bij bijna elk spel wat ik leuk vind ga ik voor platinum), zelfs als ik een beetje moet grinden hier en daar, maar het moet wel meer dan alleen een trophy opleveren.

avatar van harm1985
Tja, mensen die grinden leuk vinden zijn een special slag mensen. Japanners vaak

Al moet ik zeggen dat ik zelf ook meer lol beleefde aan het grinden in FFVII om Ruby en Emerald te verslaan dan het vechten zelf. Ik zie meer uitdaging in het grinden dan in een moeilijk gevecht.

Overigens heb ik destijds de sphere grid gemaxt door tientallen uren rond te lopen in Omega Ruins..

Ben nu ff aan het Blitzballen geslagen. Op één wedstrijd na (tegen de Al Bhed Psyches) alles gewonnen. Die Al Bheds zijn echt behoorlijk taai. Komt door die keeper van ze. Voor de rest rol ik iedereen met 4-0 op minimaal. Ik gooi meestal één helft een beetje over, om daarna vol op de aanval te spelen met Tidus en zijn Jecht Shot. Al is Datto inmiddels ook een aardige spits, die legde er laatst ook gewoon vier in tegen de Ronso's.

Trouwens, dat bliksem ontwijken valt niet mee, ben erg vaak te laat. Hadden jullie daar problemen mee? Herinner me dat het makkelijker was op de PS2.

avatar van harm1985
Inmiddels zit er weer zo'n 110 uur in. Ben aardig op weg om de Perfect Sphere master trophy te halen. Gebruik de Don Tonberry AP trick om Sphere Levels te krijgen en dat scheelt al een hoop. Van een aantal mensen de stats al gemaxt, op Luck na.

Ben alleen nog niet toegekomen aan 200 bliksemschichten ontwijken en die catcher chocobo race. Lulu en Tidus hebben dus nog niet hun ultimate weapen gemaxt.

harm1985 schreef:

Jep, komt door de input lag van de Dualshock 3/4 en de lag van het digitale signaal van HDMI t.o.v. het analoge signaal van RCA. Dit is waarom hardcore Smash spelers nog steeds het liefst op een CRT spelen. Je controller via USB verbinden schijnt te helpen, maar ik weet niet zeker of het uitmaakt.

Zelf heb ik het op deze manier gedaan, zodat je precies weet wanneer de bliksem in gaat slaan.

avatar van harm1985
Nou, er resteren nu nog 2 (eigenlijk 3) trophies: bliksems ontwijken en chocbo catcher onder 0,0 seconden. Heb er een kleine 150 uur opzitten nu.

Heb de afgelopen weken flink lopen grinden en de perfect sphere master trophy gescoord, alle stats op 255 (behalve luck op 200) en HP rond de 27000. Ben niet zo ver gegaan als op de PS2, heb alle +1 en +2 nodes deze keer laten staan.

Ook alle Dark Aeons verslagen inclusief Penance en in de Monster Area Nemesis. Ook ultimate armours gemaakt voor iedereen (Auto-Haste, Auto-Protect, Ribbon en Break HP Limit).

Nu dus alleen nog de celestial weapons van Lulu en Tidus upgraden.

Moet zeggen dat Nemesis en Penance me behoorlijk meevielen. Mits je de juiste strategy gebruikt hoef je niet één keer KO te gaan. Is me ook niet gebeurd. Gevechten duurde wel lang, zeker Penance, omdat zijn armen elke keer verslagen moesten worden. Dan vond ik Dark Bahamut of Dark Magus Sisters, of in het normale spel Yunalesca een stuk moeilijker.

Het spel ook even 'normaal' uitgespeeld en het einde wist me toch weer te ontroeren.

Zal kijken of ik me de komende weken ertoe kan zetten om die laatste trophies te pakken.

avatar van Rujar
Ja eigenlijk is het gevecht met Yunalesca het moeilijkst (als je in een ruk door gespeeld hebt zonder te grinden)

Naar mijn mening is Final Fantasy X één van de beste spellen ooit gemaakt! Iedere keer dat ik het speel, geniet ik weer.

Het grootste pluspunt aan deze game is de soundtrack. Wat een schitterende muziek wordt er bij FFX gebruikt. Met name bij de track "Wandering Flame" die vaak wordt afgespeeld tijdens emotionele scenes,(bijvoorbeeld wanneer Tidus' party de Farplane bezoekt of wanneer Auron aan Tidus de waarheid verteld over Sin), krijg ik bijna altijd tranen in mijn ogen. Zo zijn er nog veel meer tracks in de game die mij echt een bijzonder gevoel geven, en die echt bij de sfeer er om heen passen. De graphics zien er ook prachtig uit!

De verhaallijn vind ik ook erg mooi, met een hoop emotionele en ontroerende scenes er tussen, zoals de liefdesscène tussen Tidus en Yuna, of wanneer Yuna afscheid moet nenen van Tidus.. De verschillende personages zijn mooi neergezet, met Sir Auron als mijn favoriet. Van de buitenkant komt hij stoer en intimiderent over, maar hij heeft een rustige, kalme stem. Dat maakt Sir Auron bijzonder.
Ook om Wakka moet ik altijd erg lachen.

Over het gevechtssysteem ben ik ook erg tevreden, ik hou sowieso veel van turnbased gevechtssystemen. Vooral de summons zijn erg leuk, en ik vind het ook prettig dat ik tijdens het gevecht van personages kan wisselen en dat ze tijdens een bepaalde actie soms iets zeggen. Het grootste pluspunt tijdens de gevechten, zijn de Overdrives!

Final Fantasy X heeft iets bij me losgemaakt wat nog maar weinig andere games hebben gedaan! Ik kan dat ook niet anders dan deze game de maximale score geven!

"No matter how dark the night, morning always comes, and our journey begins anew"
- Lulu, Final Fantasy X

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Gave review, Lady Yunalesca!

avatar van harm1985
Na het spel bijna 8 jaar niet te hebben gespeeld dacht ik, kom laat ik de laatste twee trophies gaan halen. Het kostte me 3 uur, maar dankzij YouTube tutorials is het me toch gelukt. Hoe ik dit ooit op de PS2 voor elkaar heb gekregen...

Samen met de butterfly hunt toch wel de meest evil sidequests.

avatar van harm1985
Gelijk maar begonnen aan een replay, wat me meteen opviel is dat de stem acteur van Tidus dezelfde is als die van Ratchet, daar had ik andersom nooit bij stil gestaan.

Natuurlijk wel weer het aloude dilemma, gaan we weer alle celestial weapons halen en dark aeons verslaan?

Platinum trophy was 150 uur in ieder geval.

avatar van harm1985
Mijn dappere poging om alle dark aeons te verslaan en alle stats te maxen is gestrand bij Dark Yojimbo. Ik kan het gewoon niet meer opbrengen om nog 30 a 40 uur te grinden.