Inmiddels vier runs gedaan... eerste twee gefaald. Bij de tweede hield ik mijn adem niet lang genoeg in terwijl ik
onder een vrachtwagen hing nabij de grens en er iemand met een ademdetector langsliep. De derde wel gehaald, via een
toets bij de grenspost en vierde via een
geheime tunnel.
Wat allemaal niet beleefd.... van actie en opdrachten waarvan de hartslag soms echt wel even wat omhoog ging of een glimlach op m'n gezicht werd getoverd, tot aan momenten van (zelf)reflectie in prachtige omgevingen. De mooie natuur en wegen zijn echter altijd omgeven door oliepijpleidingen, die soms een beetje een makkelijke boundary vormen voor je speelveld. Dit alles in een wereld waar de Orwelliaanse dictatuur heel goed voelbaar wordt, en dilemma's uiteindelijk leiden tot acties met onbekende consequenties. Veelal kiezen tussen opzichtig aanpappen of opzichtig rebelleren, stelling of geen stelling nemen, iets er tussenin is er lang niet altijd. 90's elementen zijn er in overvloed, met name in het ontbreken van moderne communicatiemiddelen en het luisteren van cassettebandjes dat prima werkt om de zeer gevarieerde 90's soundtrack van de game in te passen. De avonturen en settings zouden zijn geïnspireerd door de films van de Coen brothers en Tarantino. De game voelt echter toch wat minder luchtig aan dan een gemiddelde Tarantino of Coen, het absurdisme en de verrassingseffecten die die films kenmerken wordt hier en daar wel redelijk benaderd, maar voorspelbaarheid ligt ook wel op de loer en de toon is over het algemeen wat serieuzer.
Wat is het doel van het spel? Ik vermoed om invloed op de verkiezing uit te oefenen en president Tyrak van zijn troon te stoten. Moet je daarvoor bijv. ook elke verkiezingsposter van Tyrak bekladden? De uitdaging zit hem vooral in het beïnvloeden van het handjevol personages die overal en nergens weer opduiken. Het speelt dan ook iets meer als first-person RPG-avontuur dan een first-person simulatie/survival avontuur. het puzzle genre (minigames van Pong en vier-op-een-rij tot radio's repareren en inbreken) mag ook nog genoemd worden.
Wat me uiteindelijk aanspreekt aan de game is hoe treffend het beklemmende sfeertje van dictatuur wordt neergezet, hoe overzichtelijk de game blijft en het daardoor prima even weg te leggen is en tussendoor te spelen is, en zeker ook de diversiteit aan omgevinkjes en opdrachten.
Nu is er een poosje geleden ook nog een vervolg (of eigenlijk een prequel) verschenen,
Road 96: Mile 0 (2023). Volgens mij mijn handen eerst nog vol aan Road 96.