God of War: Ragnarök (2022)

PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC

Ontwikkeld door Sony en Jetpack
Uitgegeven door Sony

Het spel speelt zich enkele jaren na het einde van het vorige spel af. Fimbulwinter loopt op zijn einde, en er wordt voorspeld dat Ragnarök zal beginnen nadat Fimbulwinter is afgelopen. Atreus is nog steeds aan het bekomen van de onthullingen van het vorige spel en zoekt antwoorden over zijn identiteit en een manier om te voorkomen dat Ragnarök plaatsvindt. Kratos en Atreus gaan op zoek naar de waarheid en gaan op zoek naar de Noorse oorlogsgod Týr, van wie eerder werd gedacht dat hij dood was. Ondertussen moet het duo ontsnappen aan nieuwe bedreigingen, waaronder Thor en een wraakzuchtige Freya, die nog steeds woedend is na de dood van haar zoon Baldur.

3bdelilah schreef:
De vorige God of War vond ik al met al een toffe ervaring. Vooral vanwege de personages, hun onderlinge verhoudingen, het verhaal en de baasgevechten die soms echt bruut konden zijn, maar over het algemeen was de gameplay niet echt heel bijzonder.

Twee weken geleden gestart met Ragnarök en ik moet zeggen dat 'ie mij nog niet echt trekt. Hij start weliswaar geweldig, maar kakt daarna mijns inziens echt enorm in. Ik gok dat ik nog niet zo ver ben (zojuist aangekomen in Vanaheim met Brock en Freya, een uur of 12 op teller volgens mijn profiel), maar tijdens normale gameplay heb ik een heel sterk gevoel van 'been there, done that'.

Vermakelijk hoor, daar niet van, maar ik moet bekennen dat ik tot nu toe meer geniet van de cutscenes dan het daadwerkelijk spelen. Ik verheug me op de rest van het verhaal, maar qua gameplay zal het waarschijnlijk niet meer worden dan dit.

Dit heb ik dus nu al met het spelen van de 2018 versie. Ben halverwege, moet me er toe aan zetten om verder te gaan. Geweldige gemaakt, maar als game helemaal niet zo boeiend.

avatar van 3bdelilah
Na ruim drie maanden dan uiteindelijk uitgespeeld en ondanks dat de tweede helft van Ragnarök mij een stuk beter beviel, vind ik de algehele ervaring toch wat minder dan het origineel (d.w.z. 2018). Ja, Ragnarök is groter, uitgebreider en bombastischer, maar nauwelijks tot niet innoverend en verrast qua gameplay eigenlijk nergens. Wat dat betreft vond ik het origineel een strakkere ervaring met bovendien een kleinschaliger en persoonlijker verhaal dat mij meer trok.

Wellicht viel de eerste helft van Ragnarök mij tegen omdat ik misschien verwachtte - of hoopte - dat het een aantal schepjes bovenop het origineel zou doen. Denk bijvoorbeeld aan het verder finetunen van gevechtssysteem, dat werkt bij 1v1-gevechten uitstekend, maar bij grotere groepen (of 2+ baasgevechten) kan het targeten soms echt druk zijn. Daar is niks aan veranderd. In algemene zin is überhaupt de gameplay-loop exact dezelfde gebleven. En toen bij mij eenmaal het besef lande dat er wat die schepjes betreft weinig tot niks bovenop gedaan zou worden en ik daarom mijn verwachtingen moest temperen, steeg het plezier weer.

Want ondanks dat is het verhaaltechnisch gewoon weer sterk. Daarbij moet ik wel zeggen dat het tempo op momenten best ernstig inkakt. Dat is vooral te wijten aan de stukken die je met Atreus speelt. Dat doet nogal afbreuk aan het geheel. Los daarvan zijn verder ook de andere sterke punten van het origineel hier weer aanwezig. Visueel is het bijvoorbeeld wederom schitterend, de prestaties zijn ijzersterk (althans op de PS5), de personages zijn memorabel en prima uitgewerkt, het verhaal (wanneer het niet inkakt) is interessant, en 1v1-gevechten kunnen lekker intens zijn.

Al met al verheugde ik me meer op de cutscenes van het verhaal en de onderlinge verhoudingen van de personages dan echt het daadwerkelijk spelen van Ragnarök. Dat gevoel had ik al deels bij het origineel, maar vanwege de nieuwigheid kon ik daar destijds wat makkelijk overheen kijken en ik merk dat ik dat hier toch minder heb.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Ziet er piekfijn uit . Zeker voor iets dat gratis toegevoegd gaat worden.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Berichten verplaatst naar God of War: Ragnarök - Valhalla (2023)