Thymesia (2022)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S / Nintendo Switch

Ontwikkeld door OverBorder
Uitgegeven door Team17

Voor een koninkrijk dat dankzij de macht van alchemie ooit welvarend was, breekt een tijd van rampspoed aan. Toen men ontdekte wat de ware prijs van alchemie was, volgde er een mislukte poging om deze duistere praktijken te beëindigen. Binnen een paar dagen brak de chaos uit in het rijk en wemelde het op straat van de monsters. Corvus heeft de sleutel tot de oplossing in handen, maar hij is z'n geheugen kwijt. De waarheid kan alleen worden achterhaald in zijn herinneringen, maar telkens als hij daar weer in duikt, stuit hij op meer geheimen.

avatar van JacoBaco
Een game die aan bijna iedereen (ongezien) voorbij is gegaan, inclusief mezelf. Maar dankzij PS+ Extra kwam ik hem toch nog tegen.

Oké het kan even schrikken zijn, maar deze game heeft slechts 3 levels! Maar eenmaal een level gehaald speel je sub quests vrij. En vanzelfsprekend kun je dat erg lui vinden van de ontwikkelaars om dit te doen ipv daadwerkelijk nieuwe levels, maar ik vind het niet erg. Je krijgt extra boss fights en de meeste zijn erg de moeite waard. Plus je vindt natuurlijk extra items en het helpt je verder met levelen. Dus ik raad iedereen aan ze te doen. Ik ben sowieso fan van losse levels en daarom vind ik Nioh zo fantastisch.

Ik noem bewust Nioh, want Thymesia heeft daar een klein beetje van afgekeken. Maar de grootste inspiratiebron lijkt toch wel echt Bloodborne te zijn. Met waarschijnlijk ook nog een beetje Sekiro erbij. Dus Bloodborne, Sekiro en Nioh in 1. Dan moet dit toch wel de beste Soulslike game ooit zijn, toch? Nou nee. Als je het echt met deze 3 meesterwerken gaat vergelijken valt het flink tegen. Maar puur als game is dit alsnog een toppertje, ook al heb ik echt een bloedhekel aan het woord toppertje.

De 3 levels zien er overigens prima uit, al zijn vooral de eerste en de laatste een beetje een doolhof en je hebt geen map! De bossfights zijn erg tof! Althans, de meeste. Helaas geldt dit niet voor de normale tegenstanders. Op een enkeling na zijn ze relatief saai en eentonig. Er zijn 2 NPC's en de game heeft nul puzzels. Dat laatste vind ik geen nadeel. Oja, het verhaal stelt niet veel voor, maar ook dit vind ik absoluut geen groot nadeel. De muziek is goed met zelfs een paar echte uitschieters

Er is wel ontzettend veel aandacht naar het vechtsysteem gegaan en hoewel het niet erg ingewikkeld inelkaar zit duurde het wel een paar uurtjes om erachter te komen wat het beste bij mij past. Maar eenmaal vertouwd met de juiste keuzes werd het heerlijk vechten. En het tempo is tevens lekker hoog. Je hebt een zwaard en klauwen. Met je zwaard verwond je ze in principe. Maar wacht je te lang, dan vult de health bar zich weer. Dus voordat dit gebeurd moet je je klauwaanval doen. Pas dan doe je blijvende schade. Daarnaast zijn er ook Plague wapens. Deze pak je vaak automatisch af van vijanden en vervolgens kun je ze levelen met shards. Heb je bijvoorbeeld een Greatsword afgepakt dan droppen alleen vijanden met een Greatsword deze shards.

avatar van richiedoom
Zojuist uitgespeeld op de Steam Deck in 17 uurtjes.
Ik heb me goed vermaakt met deze game. De gameplay zit goed in elkaar en dat is het belangrijkste in een Soulslike game. Ik heb me op 2 bosses toch echt goed stukgebeten, ik denk dat ik hier in totaal toch zeker wel 5 uurtjes over heb gedaan. Groot pluspunt dus.

Ik ben wel een stuk minder te spreken over het feit dat er maar 3 gebieden zijn, welke je soms nog een keer moest doorlopen om bepaalde subquests te behalen. Met iets meer tijd hadden de intwikkelaars van Thymesia echt een ‘volwaardige’ game kunnen maken, nu vind ik het niet meer dan een lekker tussendoortje.

Voor een zacht prijsje raad ik deze game zeker aan.