Pure Chess is een leuk spel voor schaakfans. Het heeft prachtige graphics en ontspannende muziek: je kunt kiezen uit 4 muziekgenres (klassiek, jazz, chill, nature). Er zijn drie verschillende camera standpunten: een zicht van boven op het speelbord, een normaal zicht zoals je dat in het echte leven zou hebben als je voor een schaakbord zit, en een ingezoomd zicht op het speelstuk dat op dat moment geselecteerd is.
Je kunt het spel spelen tegen een computerbestuurde tegenstander of een menselijke tegenstander, in dezelfde kamer. Nadat een speler een zet heeft gedaan, draait het bord om voor de andere speler, wat erg handig is. Je kunt er ook voor kiezen om een zet 'ongedaan maken' wel of niet toe te staan, en er is de mogelijkheid om een klok te gebruiken (game timer, zoals dat heet).
Dit spel spelen tegen online tegenstanders is echter zenuwtergend! Het is erg moeilijk om online spelers te vinden die bereid zijn een spel te starten, en als je eenmaal een tegenstander hebt gevonden en de openingszet hebt gedaan... lijkt er heel vaak niets te gebeuren. Er is geen optie om een klok te gebruiken, dus het kan zijn dat je dagen of langer moet wachten tot je tegenstander een zet doet! En soms reageert hij of zij gewoon nooit meer.
Ik begon 3 online spellen (er zijn in totaal 6 slots om je spellen op te slaan) en nadat ik de openingszetten tegen twee tegenstanders had gedaan, deden ze na meer dan 30 minuten wachten nog steeds geen zet. De derde partij begon niet eens omdat mijn tegenstander zijn openingszet nog niet had gedaan. Ik zag ook geen optie om te kiezen welk type bord en stukken je in een online wedstrijd wilt gebruiken. Als de ontwikkelaars van Pure Chess de optie hadden gegeven om een klok te gebruiken in online matches, dan had ik dit spel misschien wel 5* gegeven.
Dit is een prachtig spel met leuke ontspannende muziek en geweldige graphics. Maar online spelen met een menselijke tegenstander is gewoon verschrikkelijk omdat er geen klok is, dus spelers kunnen dagenlang tijd rekken voordat ze een zet maken, en vaak annuleren ze het spel zelfs halverwege en er is voor zover ik weet geen manier om dan gewoon de overwinning te claimen. Omdat online gamen op dit moment bijna niet speelbaar is, kan ik Pure Chess niet meer dan een royale 4,5* geven.