Carto (2020)

PC / PlayStation 4 / Nintendo Switch / Xbox One / Macintosh
Adventure / Puzzle

Ontwikkeld door Sunhead
Uitgegeven door Humble, XD en iam8bit

Carto is een avonturengame die is opgebouwd rond een puzzelmechanisme waarmee je de wereld om je heen verandert. Gebruik deze kracht om mysterieuze landen te verkennen, grappige personages te helpen en Carto te helpen tijdens haar reis naar haar familie. Tijdens een storm verliest Carto haar oma uit het oog. Ze moet haar aangeboren cartografische talenten aanwenden om de wereld om haar heen in kaart te brengen en te manipuleren, als ze haar familie ooit terug wilt zien. Naarmate ze nieuwe 'stukjes' van de wereldkaart ontdekt, kun je de levels zelf vormgeven en ontgrendel je nieuwe routes, puzzels en verhaalmomenten.

Ook dit is weer zo een licht, prettig spel om de tijd op een aangename manier mee door te brengen en zonder al te veel stress. Het doet nog het meest denken aan een soort van Carcassonne-achtig idee. Je figuurtje valt uit haar Oma's vliegend schip en komt neer op de grond waarna ze door middel van het aaneen schakelen van diverse puzzelstukjes ('het speelbord') steeds verder door de wereld heengaat, bewoners en dergelijke tegenkomt. Zo vind ze dus ook nieuwe stukjes die ze (ala Carcassonne) ook weer verder aan de kaart kan breien (op aanwijzing soms van de mensen die ze tegenkomt) om nieuwe dingen te ontdekken. Ook kan je echter weer stukjes van de map oprapen, draaien, wijzigen en zo nodig herschikken - heel simpel, maar best leuk. Geen idee hoe lang het weet te boeien maar na even te hebben geprobeerd (ja...ik ben me nog steeds door enkele tientallen games aan het werken uit die Humble Bundle's) wel een leuk idee, met ditto soundtrack en koddig uiterlijk.

avatar van legian
Geinige puzzelaar die het vooral van de lieve uitstraling moet hebben. De gimmick van de map aanpassen heb je op den duur wel een beetje gehad eigenlijk. De puzzels zelf vond ik niet altijd even duidelijk, helemaal aangezien je de map op meerdere manieren kan maken. Geinig om even via Gamepass gespeeld te hebben als tussendoortje.

Een puzzle game met zo een beetje de Carcasonne mechanics. Eerste uurtje vloog in ieder geval al om.

Tja, zowel legian als Sinner hebben gelijk. Het is een rustig spelletje met lieve uitstraling en een goed bedachte gimmick. Maar gedurende de 6 uur speelduur loerde de verveling af en toe een beetje om de hoek, de mega-motivatie die ik voor een goed spel voel kwam hier maar zelden bovendrijven waardoor ik uitindelijk gewoon blij was dat het was afgelopen. Geen spel dat ik me nog lang ga herinneren.

avatar van Finidi
Oh, ik zit hier toch een stuk hoger mee dan de bovenstaande berichten. Charmante puzzler met wat mij betreft een inventieve mechanic die ook nog 'ns op een leuke manier gebruik wordt. Maar misschien is dat de geograaf/cartograaf in mij (ik werk in Geografische Informatie Systemen (GIS)).