Vanochtend uitgespeeld en tijd voor de review!
Ik had eigenlijk gedacht dat Kirby and the Forgotten World mijn nr 1 van 2022 zou worden, maar dit lijkt nu toch Guardians of the Galaxy te worden. Verrassend, want zo goed vond ik de eerste beelden niet en sowieso mislukken de meeste licentiegames, maar met deze game is er een klein meesterwerkje afgeleverd.
Deze game volgt grotendeels de sfeer en de humor die je ook in de Guardians of the Galaxy films van Marvel tegen bent gekomen de laatste jaren, dus verwacht een 80's vibe en veel onderling gekibbel en geouwehoer. Ik ben zelden een game tegen gekomen die zo enorm tof is geschreven als deze game. Over de gameplay heb ik het zo wel, maar die staat duidelijk in dienst van een dik 20 uur durend space adventure waarbij alle Guardians mogen shinen en waar ik regelmatig hardop heb gelachen of gewoon zat te genieten van de absurde situaties en locaties. Want deze game is mooi, bloedjemooi. Samen met Assassin's Creed Valhalla toch wel grafisch het beste wat er uit mijn Xbox series X is geperst tot nu toe. De locaties zijn heel divers, maar passen o zo goed bij dit avontuur en alles is ook nog eens massaal, gigantisch, kleurrijk en explosief. De laatste keer dat een superheldengame zo goed aan sloot bij een franchise was toch wel toen ik Batman Arkham Asylum en Arkham City speelde, maar dat is 10+ jaar geleden. Ik ben niet eens heel goed thuis in de wereld van de Guardians, zal de films binnenkort nog eens opzetten maar ze trekken hier wel alles uit de licentie voor mijn gevoel. De onderlinge clashes zijn gewoon constant leuk, ik ken echt geen game met zoveel gesproken dialoog als hier.
Als gamer bestuur je Peter Quill, een wat excentrieke jongen met een slecht gevoel voor timing, maar dat is juist grappig omdat hij wel het team aan mag voeren. Rocket is een chagrijnige wasbeer met een klein hartje, Groot een flinke boom die alleen I am Groot kan zeggen maar het team nooit in de steek laat, Drax een enorm sterke maar sobere vechtmachine en Gomorra een explosieve dame. Bij elkaar werkt het gevoel en ieder heeft dan ook eigen abilities die jij als Peter Quill steeds mag beheren, want je kan tijdens gevechten orders geven ze in te zetten. Zelf heb je ook wapens, maar zeker in de laatste hoofdstukken heb je toch vooral je collega's nodig. Ik moet wel zeggen dat de game dus vooral in dienst van het verhaal en de sfeer staat, want zo ver over de helft sloeg bij mij de moeheid wel een beetje toe bij het zoveelste gevecht tegen vijanden die ik al tig keer eerder heb gezien. Toen werd het vooral de moves van mijn teamgenoten steeds inzetten. Eigenlijk duurde de game een uurtje of 5 te lang voor me, maar dat is een persoonlijke mening. Het is nooit saai, nooit oninteressant en door de humor en de locaties bleef ik genieten, maar er had nog meer in kunnen zitten.
Overigens speelt de game als een zonnetje, tot de laatste 2, 3 chapters. Toen werden de gevechten grootschaliger en kwamen er serieuze framerate problemen, zelfs op mijn krachtige Xbox. Niet al te storend, wel jammer.
Wat ik ook leuk vind is dat je constant keuzes moet maken in de game. Het zijn soms kleine keuzes, soms grote keuzes en het verhaal zal denk ik niet anders eindigen maar het plot verandert wel regelmatig. Zo heb ik Cosmo de hond op het einde geholpen en die kwam me daardoor toch vlak voor het einde even goed versterken met zijn wapens. Ook in Peter Quill zijn persoonlijke verhaal met flashbacks naar zijn ouderlijk huis of met Nikkie geven je keuzes met impact. Sowieso is dat verhaal mooi uitgewerkt, met een aantal aangrijpende momenten die laten zien hoe sterk het script is. Met die keuzes kreeg je nog meer het gevoel in een interactieve Guardians film mee te spelen. De game is niet overdreven moeilijk, maar ook zeker niet makkelijk. Latere levelbosses zijn beste uitdagingen, maar het blijft wel prima te doen.
Uiteindelijk heb ik wat twijfels over mijn eindcijfer, het is eigenlijk een 8,5/10 voor me, maar aangezien we hier met halve sterren werken rond ik het gewoon omhoog af, want dit is echt grandioos. Iedereen die iets met de Guardians of the Galaxy heeft of met lineaire avonturengames voor de singleplayer gamer, die moet dit checken. Het staat op Gamepass, dus zeker de Xbox gamers hebben geen excuus. Mega monsters in elkaar hakken op de muziek van Rick Astley, wie is er dan niet overtuigd?