menu

Starfield (2023)

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

PC / Xbox Series X/S
Action / RPG
single player

Ontwikkeld door Bethesda
Uitgegeven door Bethesda

Deze action RPG speelt zich af in de ruimte. Ruimtereizen in dit spel zijn net zo gevaarlijk als dat vliegen in de jaren veertig van de vorige eeuw was. Spelers sluiten zich aan bij Constellation, een organisatie die de ruimte verkent op de 'laatste reis van de mensheid' honderden jaren in de toekomst. Hierbij dienen verschillende planeten verkend te worden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=qcbbwpBJuX8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van legian
Uitgesteld naar eerste helft 2023, samen met Redfall. Twitter

avatar van Sinner
Niet zo verbazingwekkend. Ergens verwacht je het tegenwoordig wel bij dit soort grote games. Als ik eerlijk moet zijn zie ik een titel als Starfield zelfs nog later komen - eg...eind 2023. In oktober of november. Als iedereen weer richting de winter gaat en weer binnen blijft voor dit soort lange action / rpg - achtige spellen.

avatar van legian
Nee het is inderdaad niet verbazend, vooral van Redfall (die staat niet eens op de site zie ik) hebben we bar weinig van gezien. Het is wel jammer aangezien er nu qua releases voor de xbox weinig overblijft. Maar goed, te weinig games om te spelen heb ik toch niet...

Nou twijfel ik sowieso over Starfield. Vindt de games altijd wel erg gaaf, maar het duur mij veel te lang allemaal. Ben wel benieuwd naar de komend showcase wat ze voor ons in petto hebben. De marketing van Starfield is toch al wel een tijdje bezig ook.

avatar van Sinner
Ja idd. Daar ligt voor mij altijd het probleem van evenementen zoals E3 e.d zoals ik al eens een keer heb aangegeven. 'We hebben een nieuwe game in aankomst die Starfield heet!'. Ziet er wel gaaf uit denk je dan. 'Ja maar je moet niet denken dat je hem de komende 3-4 jaar al kan spelen hoor - koop de Skyrim remaster intussen nog maar een keertje'.

En inderdaad, Redfall is er zo eentje waar dan weer zo weinig over bekend is dat ik er niet echt warm voor loop.

avatar van legian
Sinner schreef:
'Ja maar je moet niet denken dat je hem de komende 3-4 jaar al kan spelen hoor

Ik heb bij die shows vaak die instelling, of er moet direct gameplay met een release in de komende maanden zijn. Maar bij trailers en teasers is het 'ok ziet er tof uit, speel hem over 4 jaar wel'. Voorkomt een hoop teleurstelling.

Hoewel ik altijd wel kan genieten van de shows. Dat is toch ook een stukje entertainment.

Redfall loop ik wel enigszins warm voor trouwens, maar dat komt meer omdat het van Arkane komt. Die heb ik wel hoog zitten. Hopelijk dit jaar nog eens de Deathloop xbox release.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Consoleversie draait op 30 FPS las ik gisteren, geen idee of dat boeit voor deze game trouwens, tis niet echt een supersnelle shooter of racegame oid...

Echt boeien doet het waarschijnlijk niet, alhoewel ik het zo langzamerhand wel een beetje een afgang vind voor een Xbox series X-game. Wat is dit nou voor generatie, denk ik dan, als 60fps nog atlijd niet lukt. En eigenlijk vind ik het uiteindelijk voor élke game wel erg fijn: (minimaal) 60 fps.

Maar goed, dit heeft vast te maken met de grootte van de game.

avatar van mrdig
4,5
Ja 30fps is wat jammer, huidige generatie consoles zijn al weer verouderd volgens mij, maar volgens Phil Spencer is het nog geen tijd voor een SeriesX Pro maar brengen ze wel een nieuwe (zwarte) seriesS met 1TB uit, tja. Volgens mij wil iedereen die 60fps meerdere keren heeft ervaren niet meer terug naar 30fps en zou je zeggen dat er juist nu wel de behoefte is aan een seriesX pro (en ps5 pro of komt ie al?).

Voor Starfield hebben ze verder bewust ervoor gekozen om de console versie te locken op 30fps. Ze willen een consistente game ervaring. Voor deze game gaat het denk ik niet heel erg het spelplezier bederven, net zoals dat ook niet het geval was bij Plague Tale Requiem, maar jammer vind ik het wel. Geef ons desnoods een 1080p/1440p / 60fps optie op de SeriesX zou je zeggen, dan maar geen 4k.

In hun eigen woorden:
"Speaking on an IGN livestream, game director Todd Howard confirmed that while the game will play in 4K resolution on the more powerful Xbox and 1440p on the Series S, "we do lock it at 30[fps] because we want that fidelity, we want all that stuff. We don't want to sacrifice any of it."

Howard went on to say "fortunately, this one, we've got it running great." More than simply poking fun at the releases of some of Bethesda's older games, he says that the team has managed to get Starfield "running way above" that 30fps mark, sometimes as high as 60fps. That's probably good news for PC players, but the Starfield framerate will still remain locked on console because "we want the consistency, where you're not even thinking about it. We don't ever want to sacrifice that experience that makes our games feel really, really special."


Bron: Starfield is locked to 30fps on consoles because Bethesda doesn't want to "sacrifice" gameplay | GamesRadar+

De Starfield direct show was verder wel de moeite waard: https://www.youtube.com/watch?v=uMOPoAq5vIA . Krijg nu echt wel zin in de game.

avatar van Sinner
centurion81 schreef:
Consoleversie draait op 30 FPS las ik gisteren, geen idee of dat boeit voor deze game trouwens, tis niet echt een supersnelle shooter of racegame oid...


Mij niet. Ik wil gewoon een stabiele framerate. Ik ben helemaal niet iemand die zich druk maakt om technische details.

Laten ze hem nou eerst maar een keertje de deur uitkrijgen. En blijkbaar een beetje een betere 1ste indruk achterlaten dan Redfall. Hoewel ik tbh ook Redfall zelf een keertje zou willen spelen. Ik kan me vanwege setting e.d ergens niet inbeelden dat ik er niet tenminste een beetje plezier aan zou beleven.

Ik hoop gewoon dat ze de verwachtingen kunnen waarmaken. Die zijn inmiddels torenhoog.

avatar van Confusie
Super excited om deze strakjes al te playa playa op me Series S.

Spacy stuff is mijn ding en hurts toch wel a little op de zere spot waar it hurts als ik deze niet voor in aanmerking zou komen dus de laatste beelden waren toch wel de druppel die mij tot aanschaf van deze nieuwste machine in mijn collectie deden overgaan.

avatar van Sinner
Foutje of...

Bethesda Twitter account states Starfield physical version won't include a disc

Het zou wel een grap zijn als je de 'fysieke versie' besteld en er alleen een code in dat doosje zit.

avatar van mrdig
4,5
Ja maar wat ik nog vreemder vindt: standaard editie blijkbaar wel een disc maar de duurdere limited edities niet? Hoe dan? Mensen die dure limited collectors edities kopen willen toch juist discs? Bij een standaard versie zou je dan nog eerder de discs kunnen weglaten lijkt me

avatar van Confusie
De disc is een farce discworld is definitief voorbij.

avatar van Sinner
Het ene bericht geeft idd aan dat geen enkele editie een disc bevat, de ander dat de standard edities er dus wel een zullen bevatten. Blijft een beetje vreemd.

avatar van Manny Calavera
Confusie schreef:
De disc is een farce discworld is definitief voorbij.


Zeker niet.

De handel in tweedehands games is nog steeds gigantisch en ook genoeg mensen die de game nog fysiek verzamelen.

Ik hoop bijna niks digitaal. Af en toe een kleinere titel in de aanbieding ofzo. Anders kan ik de game nooit meer doorverkopen.

avatar van -marco-
Ik koop zelden nog op disc. Ik koop ook niet met oog op doorverkoop, ook niet als verzameling btw.
Digitaal is gewoon zoveel makkelijker

On Topic: starfield ziet er echt heel gaaf uit, maar helaas niet mijn game. Ook uit zelfbescherming schaf ik deze niet aan. Zou me er helemaal in verliezen en niets anders meer spelen

avatar van Sinner
Off Topic:: ik doe beide. Doorverkopen doe ik niet meer. Maar ik wil wel de beschikking blijven hebben tot de game. Bij de Switch bvb is dat ideaal. Je gooit de game op een SD kaart en maakt evt een copy op een harde schijf van je PC en klaar is kees. Maar wat als de servers sluiten van Digital Only games? Dan is het hele verhaal voorbij bij non-disc games. (en bvb bij een Switch heb ik nu meerdere SD kaarten vol. Dat zie ik me niet doen bij een XboX of PS). Helaas zie je her en daar wel al eens video's van games die stiekem verdwijnen uit eshops. Niet de meest populaire. Maar het gebeurt. Vervelend discussie.

On-Topic: Ik keek vandaag nog wat previews van Starfield en ik ben nu toch wel benieuw hoe dit uiteindelijk gaat uitpakken. Het hele 'Procedurally Generated' gedeelte van het spel doet me afvragen in hoeverre je ook effectief interessante dingen gaat tegenkomen. Nu weet ik wel dat een gedeelte ook 'handcrafted' is, maar als je van de 1000 planeten er 980 leeg zijn. (daar mag je ettelijke 0'en bijdoen) lijkt me er ook niet zo heel veel aan. Of althans...voor een Bethesda game. No Man's Sky bestaat al. En het vergroot ook weer de kans op bugs (die bij launch toch wel al vaak aanwezig zijn.). Bij een Skyrim of Fallout (waar ik altijd net weer wat meer het 'explorer' gevoel heb dan bij Elder Scrolls) valt het nog wel mee als je een paar minuten rondloopt of met je paard in een lege omgeving terechtkomt. Maar als je hier van halflege to lege planeet reist in de hoop ook wat verhaal tegen te komen lijkt me dat het wel eens wat saai zou kunnen worden. Wat ik niet hoop. Een game kan ook wel eens 'te groot' of te ambitieus willen zijn of worden.

En nogmaals. Ik vind bijvoorbeeld 'No Man's Sky' heel interessant. Iets dat ik in de toekomst best wel eens wil aanschaffen en wat tijd in wil steken. Maar ik hoop dat Starfield zich toch voldoende van die game distantieert en ook echt wel genoeg content qua verhaal / plotlines en een endgame heeft.Of iets wat daar op moet lijken.

avatar van Sinner
Bethesda heeft het hele 'no Disc' verhaal intussen opgehelderd met een statement..

Dat de PC uberhaupt een doosje krijgt met een code vind ik sowieso altijd bizar. Ik denk niet dat ik nog iemand ken die op dat medium gamed en niet gewoon Steam of Epic gebruikt maar naar de winkel rent om daar een doosje met code te halen.

avatar van legian
Ach, die fysieke disc is over het algemeen toch al een veredelde downloadcode exclusief alle patches en dergelijke. Hoeveel kan je verder nou nog met die disc? behalve als onderzetter gebruiken.

avatar van mrdig
4,5
Nou ja een disc heeft als voornaamste voordeel een fysieke licentie die je kan doorverkopen zoals Manny Calavera ook zegt, maar dat is het tegenwoordig ook alleen maar, een licentie en een installer om vervolgens 100gb te downloaden + day one patch. Een echte fysieke disc zou je mijn inziens zonder internet verbinding in je console moeten kunnen douwen, installeren en spelen, maar dat is inmiddels een zeldzaamheid.

avatar van Manny Calavera
Precies. De disc is niks waard, maar je koopt of verkoopt wel de game en als je een half jaartje wacht gewoon voor half geld of nog lager dus vrij bizar dat iemand het een onderzetter noemt. Er hangt gewoon een waarde aan vast. Als ik voor 70 Euro iets digitaal koop kan ik er nooit meer iets mee behalve het zelf spelen. Ze moeten iets bedenken dat je een digitale code ook gewoon door kan verkopen voor een bedrag naar keuze. Dan stop ik vrijwel direct met fysieke aankopen want ik verzamelen geen games.

avatar van legian
mrdig schreef:
Een echte fysieke disc zou je mijn inziens zonder internet verbinding in je console moeten kunnen douwen, installeren en spelen, maar dat is inmiddels een zeldzaamheid.

Een stervend fenomeen waarbij ik ergens nog wel verbaasd ben dat het nog zo lang geduurd heeft. Hoewel we met Alan Wake II natuurlijk wel een grote speler hebben die de disc volledig links laat liggen.

Maar goed, de tweede hands markt is dus het argument voor fysieke discs. Een markt waar ik me dan weer niet mee bezig houd, maar goed ik ben sinds vorige generatie dan ook al volledig over naar digitaal want dat is wat mij betreft gewoon veel makkelijker en efficiënter.


Manny Calavera schreef:
Precies. De disc is niks waard, maar je koopt of verkoopt wel de game en als je een half jaartje wacht gewoon voor half geld of nog lager dus vrij bizar dat iemand het een onderzetter noemt. Er hangt gewoon een waarde aan vast.
Half jaartje wachten en de meeste games zijn digitaal ook al goedkoper te vinden. En anders kan je altijd nog een maandje gamepass nemen, in het geval van Starfield dan, maar je het natuurlijk ook het vergelijkbare ps abbo. Dan ben je helemaal goedkoop uit. Als de kosten zo'n belangrijk item zijn is dat wel het overwegen waard.

Maar de disc is niets waard maar er hangt wel een waarde aan?


Ik heb niets tegen fysieke media, maar op het gebied van games ontgaat mij de meerwaarde ervan. De game staat in veel gevallen niet eens op de schijf en uiteindelijk krijg je altijd nog een serie patches die je moet downloaden. Dat heb je bij films en muziek dan weer niet, daar staat het wel gewoon op het schijfje dus die hebben dan nog een daadwerkelijke waarde.

avatar van Manny Calavera
Kwestie van lezen. De disc zelf heeft geen waarde nee (je moet daarna 100 gig downloaden ofzo), maar het is de enige manier om een game door te kunnen verkopen.

En je hebt voldoende uitleg gehad waarom het voor mensen wel waardevol dus is om een discversie te hebben. Mensen verzamelen nog of mensen doen aan tweedehands kopen/verkopen.

Leuk dat games na een tijd digitaal goedkoper zijn, maar het zal nooit zo goedkoop worden als wanneer mensen onderling wisselen. Dat is een beetje zoals gamedeals op sites als Bol of Gamemania. Na een jaar is een nieuwe game dan nog 38,99 ofzo maar op marktplaats staan ze allang voor 2 tientjes.

Starfield zou ik nooit fysiek kopen omdat het een Gamepass titel is ja. Je hoeft eigen werk van Microsoft nooit meer fysiek te kopen, tenzij je de game in de collectie wil. Zulke titels doen het op marktplaats ook niet goed want iedereen weet dan wel dat je dit voor 13,99 ook op Gamepass kan spelen. Maar pakweg de nieuwe CoD staat daar niet op.

avatar van mrdig
4,5
Nadeel van digital games is verder ook dat je er nooit meer bijkomt als je je account gegevens verliest/vergeet. Of als de game om wat voor reden dan ook zomaar uit de store wordt verwijderd kan je het nooit meer kopen. Digital only DLC is ook irritant trouwens, die van Forza Horizon 1 en 2 en vele andere dlc kun je gewoon niet meer krijgen ook al heb je de base game op disc.
Nog een voorbeeld: de Xbox game Stranger Things 3 had ik via GamePass even gespeeld, vervolgens zorgt Netflix ervoor dat deze game uit de Xbox store wordt gehaald en ik kon de game gewoon niet meer opstarten ook al had ik het nog geïnstalleerd en dus al es een keer gespeeld en een aantal achievements gehaald. Nu heb ik de game achteraf nog kunnen kopen via een oude digital purchase key maar al met al vrij bizar eigenlijk. Xbox heeft trouwens laatst ook een game uit de store verwijderd die je zelfs niet meer kan downloaden/spelen ook al had je hem al een keer gekocht, je aankoop ben je dus gewoon kwijt. (Game deed wat te veel louche achievement only updates)

Verder maak ik er tegenwoordig een hobby van om xbox360 games te kopen die uit de store zijn verwijderd maar nog wel fysiek verkrijgbaar zijn. Tzt zal ik hetzelfde doen met Xbox one games gok ik

avatar van legian
Manny Calavera schreef:
Kwestie van lezen. De disc zelf heeft geen waarde nee (je moet daarna 100 gig downloaden ofzo), maar het is de enige manier om een game door te kunnen verkopen.

Het leest wat vreemd om te zien dat je eerst zegt dat de disc geen waarde heeft om vervolgens te zeggen dat er een waarde aan hangt. Ik begrijp wel wat je bedoelt, daarom ook de . Maar vond het wel komisch lezen.

En je hebt voldoende uitleg gehad waarom het voor mensen wel waardevol dus is om een discversie te hebben. Mensen verzamelen nog of mensen doen aan tweedehands kopen/verkopen.

Dat zijn ook de enige twee punten die aangehaald worden. Doorverkoop of verzameling. Als je het graag zo doet moet je dat vooral blijven doen. Ik zie echter de meerwaarde ervan niet in. Helemaal niet met het gemak dat digitaal bied. En als ik de cijfers moet geloven zit de meerderheid van de game aankopen in de digitale hoek en niet in de fysieke hoek. Die lijkt elk jaar verder terug te lopen.

mrdig schreef:
Nadeel van digital games is verder ook dat je er nooit meer bijkomt als je je account gegevens verliest/vergeet.

Maar dat heb je bij doorverkoop ook. Uiteindelijk gaat het niet om het bezitten ervan, maar om goedkoop games te kunnen spelen.

Dat ze uit de store verdwijnen is wel jammer daar ben ik het geheel mee eens.

Xbox heeft trouwens laatst ook een game uit de store verwijderd die je zelfs niet meer kan downloaden/spelen ook al had je hem al een keer gekocht, je aankoop ben je dus gewoon kwijt. (Game deed wat te veel louche achievement only updates)

Dat heb ik ook gelezen, maar in dat geval was dat iets waar veel mensen ook om vroegen. Die type games zijn erg discutabel. Maar het is ook direct de uitzondering, want gekochte digitale games kan je nog altijd gewoon downloaden.

avatar van mrdig
4,5
legian schreef:

Maar dat heb je bij doorverkoop ook.


Ja maar ik heb het mbt dit punt niet over doorverkoop, als je al je digitale game en fysieke games nooit wilt verkopen en dus altijd nog wilt kunnen spelen (ook jaren later) dan kun je fluiten naar je digitale games als je je account gegevens verliest of als je account wordt geblocked. Fysieke games kun je altijd nog spelen onder een nieuw account.

avatar van legian
mrdig schreef:
(quote)


Ja maar ik heb het mbt dit punt niet over doorverkoop, als je al je digitale game en fysieke games nooit wilt verkopen en dus altijd nog wilt kunnen spelen (ook jaren later) dan kun je fluiten naar je digitale games als je je account gegevens verliest of als je account wordt geblocked. Fysieke games kun je altijd nog spelen onder een nieuw account.

En als je huis afbrand en je fysieke games vergaan? Dan kan je er ook naar fluiten. Behalve als je ze digitaal hebt, dan kan je makkelijk weer verder gamen.
Zo kunnen we denk ik nog wel even doorgaan, maar het argument was juist doorverkoop dus daar had ik het over.

Ik wil niet zeggen dat digitaal heilig is trouwens, want juist dat je de games eigenlijk niet meer bezit vindt ik erg discutabel (hoewel ik tot dusver nog nooit problemen heb gehad). Maar dat geld voor de veredelde downloadcode op disc ook, want als die download dus niet meer aangeboden wordt kan je daar ook naar fluiten. Het liefst heb je de echt disc met alles erop, maar dat is in deze tijd niet meer het geval. Al helemaal niet met alle dlc, updates en dergelijke die er voor games uitgebracht worden tegenwoordig.

avatar van Confusie
Zit er nu dan echt aan te komen.

Release vlak om de hoek.

Eerste reviews mogen we naar het schijnt overmorgen al verwachten.

Lees her en der wel de nodige geluiden van mensen die de nodige twijfels uiten.

Denk persoonlijk dat het allemaal wel mee zal vallen, toch een Bethesda single player RPG, Skyrim en Fallout 4 had ik ook op release en die zijn mij toen als zeer genietbaar bevallen.

Gezien de beelden en Bethesda’s staat van dienst verwacht ik wel een monumentaal top product eigenlijk.

Niet voor niets meerdere keren uitgesteld, denk met bugs enzo dat ze hun lesje ook wel geleerd hebben en het cynisme dat nu her en der wel heerst daaromtrent ook tot zich nemen.

Tenminste, lijkt mij wel.

Gaan het meemaken volgende week, in ieder geval.

avatar van Manny Calavera
Reviewembargo ligt volgens Gamekings inderdaad op donderdag. Ben echt zeer benieuwd. Ik loop er niet zwaar warm voor, maar ben als gamer wel heel benieuwd. Als dit echt goed is wil ik het ook wel spelen.

avatar van Sinner
Confusie schreef:
Niet voor niets meerdere keren uitgesteld, denk met bugs enzo dat ze hun lesje ook wel geleerd hebben en het cynisme dat nu her en der wel heerst daaromtrent ook tot zich nemen.


Nou ja, de nodige bugs of glitches zal je wellicht mogen verwachten. Alleen...dat is in een project zoals dit (een gigantische open world game) toch een stuk makkelijker door de vingers te zien dan bij een lineaire game van een 10-15 uur lang. De kans dat je ze treft of echt storend zijn is dan veel kleiner.

Want ja. Ook ik had met bvb Fallout 4 (of beide delen ervoor) of Skyrim of soortgelijke games een hoop minder problemen dat je eg een Call of Duty zou opzetten en het loopt helemaal uit de hand.

Zolang het niet gamebrekend is knijp ik wel een oogje dicht. Ik ben in ieder geval razend benieuwd. Na Fire Emblem, Hogwarth, Zelda en Baldur's Gate lijkt ook dit een echte topper te worden. (en dan heb ik het enkel over de games waar ik wellicht een 4,5 tot 5 zou opplakken).

2023 is een prima jaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:08 uur

geplaatst: vandaag om 05:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.