Super Mario World (1990)

Alternatieve titels: Super Mario World: Super Mario Bros. 4 | Super Mario Advance 2: Super Mario World

Super NES / Arcade / Game Boy Advance / Nintendo Wii / Nintendo Wii U / Nintendo 3DS / Nintendo Switch
Platform

Ontwikkeld door Nintendo
Uitgegeven door Nintendo

Tijdens het bezoek van Mario, Luigi en Peach aan Dinosaur Land kan Bowser het niet laten om Peach te ontvoeren. Nu moeten Mario en Luigi met behulp van Yoshi het opnemen tegen Bowser.

avatar van SilverGun
Onderhond schreef:
En toch was dit een beetje een teleurstelling.

De graphics waren mooier, inderdaad. Er werden ook een paar nieuwe spelelementen geïntroduceerd (Yoshi, vliegen), maar de controls waren niet helemaal zuiver en het spel was veel (!) te makkelijk.

Na een week had ik alles gezien en da's niet de bedoeling wanneer je een gloednieuwe console in je huiskamer hebt staan.

Niet het spel dat het had moeten zijn, maar nog steeds wel aardig, gevuld met leuke ideetjes.

3.5*

Sorry, maar dit slaat simpelweg nergens op

De controls waren niet helemaal zuiver, zeg je. Dat zul je toch echt wat uitgebreider moeten toelichten, want juist de complete controle die je over je personage hebt in deze game, hoe je puur gevoelsmatig een pixelperfecte jump kunt maken en de levels kan doorlopen zonder erbij stil te staan dat je knoppen aan het indrukken bent, is ongeëvenaard.

Het spel te makkelijk? Je bedoelt dat het behalen van de Yoshi coins in ieder level - wat toch een wezenlijk onderdeel van de gameplay van het spel is aangezien je daarmee de levels pas écht volledig doorgrondt - en het unlocken en uitspelen van de acht star road levels "veel te gemakkelijk" is? Ik geloof er helemaal niks van dat je dat allemaal wel binnen een weekje gezien had, bovendien kun je dat onmogelijk gemakkelijk noemen.

En wat doet spellengte er eigenlijk toe? Moet Dead Leaves ook worden afgerekend worden op z'n korte speelduur?

________

Super Mario World is een groots meesterwerk. Een schoolvoorbeeld van perfect gamedesign. De leveldesigns zitten stampvol geniale ideeën en zijn uiterst zorgvuldig en ingenieus opgezet. Het gevoel van controle dat je hebt bij het besturen van Mario en Yoshi is onovertroffen. De vormgeving en animaties van de objecten en figuren zijn legendarisch en tijdloos. De muziek is schitterend en zit vol klassieke melodieën en themes. Werkelijk alles in deze game straalt charme uit en is afgewerkt tot in de puntjes. De perfecte game, een dikke 10.

avatar van Bahamut Zero
Deze moet ik ook wel 5* geven, bloedmooie graphics. Leuke levels en een uitgebreide wereldkaart waar van alles te unlocken is

avatar van avdj
Sinds ik dit spel voor de eerste keer speelde wist is gelijk met iets bijzonders bezig te zijn. ALLES wat de vorige Mario spellen zo geweldig maakte was verbeterd.

De besturing was natuurlijker en preciezer, je kon gebruik maken van verschillende Yoshi's, er waren savehuizen en de cape werkte veel beter dan de bevermuts in Super Mario Bros. 3. Ik weet nog hoe ik met een kameraad de world map doorkruiste. De moeilijkheidsgraad werd steeds opgekrikt en de talloze geheime uitgangen voegde ontzettend veel toe aan het spel. De zoektocht naar geheime uitgangen zorgde er bovendien voor dat elk level oneindig vaak opnieuw gespeeld kon worden.

Natuurlijk was het grafisch ook een ontzettende verbetering. Een ster betekende niet langer een oranje Mario maar je kreeg allerlei sterretjes om je heen. De geluiden waren ook natuurlijker geworden. Door middel van een Star World kon je razendsnel door de wereld cruisen en bovendien gemakkelijk extra levens verzamelen. Voor diehards was er nog een Special World opgezet waarin alle elementen van het spel werden samengevoegd. Met name Tubular kon veel spelers al een paar uur bezighouden.

Ten slotte stond dit spel gewoon garant voor úren speelplezier. Het is niet voor niks dat er een remake op de GBA is verschenen die ik ook gespeeld heb. Tijdloze game, mijn favoriete platformer ever. 5*

avatar van thoyouknow1980
Fantastische platformer
Ik zal een jaar of 12 geweest zijn toen die uitkwam.
Bij de v&d hadden ze toen al demopods,en elke dag was ik daar aan het gamen.
Tot ik hem dan eindelijk zelf had
En nog steeds wil ik hem om de zoveel tijd even uitspelen.
Het speelt zo lekker weg deze Mario world,en er zijn lekker veel levels.
Voor altijd draag ik deze game met mij mee in mijn hart

avatar van theo79
De beste mario game die er is in mijn ogen. Destijds in de tijd van de snes weet ik nog dat ik werd overrompeld door de mooie graphics. Heel veel plezier beleefd aan deze game waarin veel te ontdekken valt. Ook de toevoeging van yoshi vond ik erg leuk.