Maquette (2021)

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Nintendo Switch / Xbox One / Xbox Series X/S
Adventure / Puzzle

Ontwikkeld door Graceful Decay
Uitgegeven door Annapurna

Maquette is een first-person recursief puzzelspel dat je meeneemt naar een wereld waarin elk gebouw, elke plant en elk object tegelijkertijd super klein en verbluffend groot is. Maquette maakt het mogelijk om de wereld, op een MC Escher-achtige manier, recursief in zichzelf te draaien. Ga naar het centrum van de wereld en je voelt je als een reus die boven gebouwen en muren uittorent. Maar waag je verder weg en de dingen worden steeds groter, tot het punt waarop scheuren in de grond gigantische kloven worden. In deze wereld volg je een hedendaags liefdesverhaal, waarin eveneens de kleinste problemen onoverkomelijke obstakels kunnen worden.

Wel gecharmeerd hiervan. Sowieso wel kunstzinnig verantwoord allemaal met een gemoedelijk stijltje af en toe opgeleukt met een sfeerbepalend liedje en niet te vergeten de gesproken wisselwerking tussen een man en een vrouw doorheen het hele ding tot leven gebracht door uitstekende voice acting waarbij met name het geluid van de dame hier en daar doen denkend aan Elizabeth Olsen mij wel aangenaam in het gehoor ligt. Dat alles maakt dit spelletje ergens wel erg lekker prettig kek voor mij tot zo ver.

Dame in kwestie is de stem van Bryce Dallas Howard. In het verhaal kun je je wel inleven, en de emoties worden oprecht overgebracht. Het is alles geen grote revelatie, maar er is misschien ook wel eens durf voor nodig om een verhaal vol kleine emoties te brengen.

De raadsels zelf zijn best innovatief in elkaar gestoken en duren ook allen niet erg lang, zodat het spel ras vooraan schrijdt. Technisch heeft dit niks met de PS5 te maken, behalve misschien snellere laadtijden, maar bugs zijn er nog steeds te vinden.

Alles bij elkaar niet slecht voor een gratis tussendoortje.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Maquette is een mooi vormgegeven puzzel adventure met veel sfeer. Het verhaal is interessant, klein en alledaags, maar zoals Grovonion hierboven al vertelt wordt het oprecht en geloofwaardig overgebracht. De dromerige singer-songwriter muziek vond ik erg goed bij de sfeer en het verhaal passen.

De rode draad van de puzzels is eigenlijk het manipuleren van dingen op verschillende schaalgroottes, een invalshoek die ik nog nooit eerder heb gezien en die erg goed werkt. De puzzels vond ik niet makkelijk, maar ook nooit onmogelijk vergezocht. Wat mij betreft een goede balans in moeilijkheid.

Na een uur of 5 ben je er ook wel doorheen en ik denk dat deze lengte goed bij de game past.

4* voor dit originele, sfeervolle puzzel adventure!

Annapurna is inmiddels één van mijn favoriete publishers geworden trouwens

avatar van legian
Nu die op gamepass te vinden is heb ik hem eindelijk ook eens kunnen spelen. De eerste trailers maakte mij erg nieuwsgierig naar hoe ze het puzzel element hebben uitgewerkt. Daar werd ik in eerste instantie niet door teleurgesteld, maar helaas komt de game uiteindelijk niet veel verder dan waar het mee begint.

Want dit is eigenlijk gewoon een walking-sim waarbij we door een redelijk cliché liefdesverhaal lopen. Ansich is dat geen probleem en het levert een prima tussendoortje op. Het zijn echter enkele details die mij hier toch irriteren. Het feit dat regelmatig de controle weggenomen wordt om een stukje verhaal te vertellen of een hint te geven waar je daarna naartoe moet. Het voelt heel onnatuurlijk en het zorgt voor flink wat vertraging aangezien je niet daarna direct weer verder kan, maar de game eerst enkele seconden nodig heeft om weer in game modus te moeten komen. Dat wordt vooral vervelend als je na elk kort puzzel element een stukje verhaal krijgt. En in sommige gevallen is het niet eens een stukje puzzel maar wandel je gewoon ergens heen. Maar ook de muziek die erg random in komt vallen en net zo random weer verdwijnt. Of dat de het heen en weer sjouwen van elementen en plaatsen op de puzzels erg moeizaam en stroef werkt. Het zorgt ervoor dat je niet lekker snel dingen kan proberen, iets wat de opzet van de puzzels wel een beetje van je vraagt.

Het puzzel element zelf is wel erg leuk gevonden en vooral in het begin is het leuk om mee te klooien. Helaas blijft het vooral bij dat ene concept wat tot in den treure gebruikt wordt. Richting het einde zit er eindelijk nog een leuke puzzel in waarbij je in een keer 2 puzzels moet oplossen. Dat was wel even verrassend en vroeg om echt even goed na te denken, maar helaas bleef het bij die ene keer.

Maar het gaat uiteindelijk om het verhaal, de ups en downs in een relatie en de acceptatie van het geheel. Het wordt redelijk sterk gebracht maar het voelde uiteindelijk toch wat te cliché om echt een indruk achter te kunnen laten. Het voordeel is wel dat je er met zo'n 3-4 uur wel doorheen bent. Maar ik had hier toch wel wat meer van verwacht.