menu

Stray (2022)

mijn stem
3,88 (29)
29 stemmen

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S / Macintosh / Nintendo Switch
Adventure
single player

Ontwikkeld door BlueTwelve
Uitgegeven door Annapurna

Stap in de pootjes van een verdwaalde kat. Verloren, alleen en gescheiden van zijn familie, probeert hij zijn weg terug naar huis te vinden. Maar om te ontsnappen uit deze lang vergeten, volledig geautomatiseerde, cyberstad, moet hij een eeuwenoud mysterie zien te ontrafelen...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=P4l6uWxe-vk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van FlorisV
Interessant gameplay concept, sluipen, rondlopen en springen als lenige kat. Ik blijf het sowieso prachtige beesten vinden.

avatar van centurion81
4,0
centurion81 (moderator)
Lijkt me ook een heel toffe game te gaan worden! Geldt sowieso trouwens wel voor games van deze publisher dat ze per definitie interessant zijn vind ik

avatar van ZZ TOP
Lijkt mij erg gaaf! Komt op het lijstje.

avatar van jellecomicgek72
4,0
Ziet er uit als een schitterende game, ben benieuwd hoe het verhaal zich precies ontvouwd en wat de gameplay precies is, maar als kattenliefhebber moet ik dit eigenlijk gewoon spelen. De 19e is al snel gelukkig.

avatar van Banjo
Nou.. dit lijkt me ook een heel leuk spel te gaan worden met heel veel katten gedrag en katten karakters.
Dit is wel een goed gekozen onderwerp maar in het verleden heb ik ook veel slechte katten simulators gespeeld dus sceptisch ben ik nog wel.

avatar van Banjo
Stray Review - Nu mag jij aan de bank krabben - nl.ign.com

"Stray is een game gemaakt voor katliefhebbers, door katliefhebbers."

Stray Review - Nine Lives - GameSpot
En zelfs een 9 van Gamespot!

Lijkt mij wel leuk om te spelen, maar vier tientjes.. Kweenie. Komt wel een keer in Ps Plus voorbij gok ik.

avatar van centurion81
4,0
centurion81 (moderator)
Merijn82 schreef:
Lijkt mij wel leuk om te spelen, maar vier tientjes.. Kweenie. Komt wel een keer in Ps Plus voorbij gok ik.


Day 1 in PS Plus Extra, Je kunt je ps plus essentiële.upgraden, krijg je er 300 ps4/ps5 games bij

avatar van AdrievMer86
4,0
Was 22:00 uur thuis van werk en net uurtje STRAY gespeeld omdat ik erg benieuwd was.
Wel leuke sfeerrijke game.
Platform adventure met levels waar je soms meerdere kanten op kunt. Maar nog steeds wel wat lineair.
Het is geen open world met een kat in ieder geval.
Maar je kunt wel tegen robots praten en typische katten dingen die je kunt uitvoeren. Van cute tot kattenkwaad zoals het krabben op een bankstel of kleed.
Doet me ook wel beetje denken aan portal met een kat, ofzoiets.
Ja het heeft wel wat en helemaal voor katten liefhebbers zoals ikzelf.

Game is ook best heavy met graphics.
Moest met steam deck vsync uitzetten en fps op 30 locken. Maar veel settings kunnen wel medium tot high.

Ga hier morgen op vrije dag mee verder.

avatar van centurion81
4,0
centurion81 (moderator)
Merijn82 schreef:
Lijkt mij wel leuk om te spelen, maar vier tientjes.. Kweenie. Komt wel een keer in Ps Plus voorbij gok ik.


Ah..en maar drie tientjes

centurion81 schreef:
(quote)


Ah..en maar drie tientjes


True! Ik keek naar de fysieke disc, die is wel duurder. En ook nog niet verkrijgbaar in NL.

avatar van Banjo
centurion81 schreef:

Day 1 in PS Plus Extra, Je kunt je ps plus essentiële.upgraden, krijg je er 300 ps4/ps5 games bij


Yeah... waar je in het einde van de rit geen enkel spel meer van overhoud je leent ze namelijk!.
En dat scoort bij veel mensen die dat makkelijk en goedkoop vinden.
ik heb altijd al gezegd dit is niet hoe ik het wil.. mijn streven is digitaal of fysiek games aanschaffen dan heb je ook geen druk om de tijdelijke spellen uit te moeten spelen wat niemand echt lukt.

avatar van Banjo
Merijn82 schreef:


True! Ik keek naar de fysieke disc, die is wel duurder. En ook nog niet verkrijgbaar in NL.


Even afwachten fysiek games komen vaak later nog...

avatar van Sinner
Heel even aanschouwd (en gespeeld) bij een bevriend koppel en het ziet er ook erg leuk en sfeervol uit. (PC). Ik zou haast zeggen jammer dat het niet op de de Xboxone verschijnt en mijn pc een wrak is dat herleid is tot het rippen van mijn fysieke cd's, maar aan de andere kant...aangezien er bij mij op gamingvlak niet zo veel gebeurt is om allerhande redenen de laatse tijd en mijn backlog toch wel groot is ook geen ramp.

En ja...het blijft gewoon charmant om als kat te kunnen spelen en al de kleine kantjes en trekjes van die diertjes terug te zien (van kinds af aan katten gehad en heb er nog altijd eentje rondlopen - al een hele senior van rond de 20).

Dus vind het wel erg knap hoeveel aandacht er toch aan besteed is door de devs.

avatar van jellecomicgek72
4,0
Ik heb er nu ook drie uurtjes inzitten. Erg speciale game met een origineel concept. Het spel is ook veel pittiger dan verwacht eigenlijk. Ik ben vaak echt een tijdje aan het ronddwalen voordat ik weet wat de bedoeling is terwijl de missies nou niet per se heel complex in elkaar zitten ofzo. De kat zelf is geweldig, heel schattig gemaakt en precies het gedrag van een echte kat heeft deze ook, echt heel goed gedaan. De stad zelf vind ik ook schitterend, erg sci-fi achtig ook zou je haast zeggen al hebben de npc's die erin rondlopen niet echt diepgang, het is ook nogal vreemd volk eerlijk gezegd met hun eigen taal. Ook zijn er vijanden, soort van, tja ik weet niet wat het zijn, soort van pluizachtige beesten die in groepen op je springen, daardoor is het snel gedaan met je. Het is vooral de sfeer die deze game zo bijzonder maakt, want de gameplay zelf vind ik niet heel spectaculair en natuurlijk de Kat zelf. Blijf het schitterende beesten vinden. Ik mis ook echt de 4 katten die bij mij in het ouderlijk huis wonen, helaas kan ik in mijn eigen woning geen dieren houden.

avatar van Fonzzz002
4,0
Fonzzz002 (crew)
“Ik mihauw van dit spel”
“Geen game voor pussies. Er waren momenten dat ik d8: dat scheelde een haar-bal!"
“Purr-pecte combinatie van dingen waar ik dol op ben”
Aandacht!


En dat zijn weer genoeg slechte woordgrappen voor deze week .

Als kattenpersoon en game fanaat (die dol is op Little Nightmares en Inside) klinkt Stray als een muziek in de oren. Soortgelijk als Little Nightmares bestaat de game uit eenvoudige platforming en puzzelmomenten met een grote nadruk op het narratief. In tegenstelling tot die games is Stray wat luchtiger, met meer humor en bestaat het meer uit dialogen volgen dan dat het zich geheel op visual storytelling stort.

Het is sowieso bijzonder om een game te zien waarin je geheel voor een kat speelt die realistisch reageert op de omgeving. Alleen al in realistische manieren hoe de kat geanimeerd is en de realistische geluiden die ie maakt zijn indrukwekkend gedaan. Maar Stray voegt allerlei heerlijke, gekke trekjes toe die herkenbaar zijn voor kattenliefhebbers: spullen van bureaus duwen, graag in dozen kruipen, krabben aan banken etc. Deze aspecten kunnen voor heel wat humoristische, maar ook schattige momenten zorgen waarin je de kat gewoon leuk ziet reageren op de wereld. En als de kat niet voor een lach zorgde dan waren het wel de vele personages die leuk regeerde op wat jij deed (ik lag in een deuk toen ik sprong op een tafel waar 2 personages Majong aan het spelen waren. Nog bedankt, mijn oude kat Jey, voor alle keren dat ie besloot op mijn schoot te springen toen ik midden in een pittig game moment zat).

Het verhaal is interessant. Wat begint als een simpele “keer terug naar de kudde” verhaal loopt uit tot verwikkeld raken in een groots probleem die een hele beschaving gevangen houd. De vele personages die je leert kennen zijn goed uitgeschreven en ik wilde ten oprechte dat dingen goed voor hun zouden eindigen. Grafisch is het prachtig om te zien en de laadtijden waren (op de PS5) lekker kort. De omgevingen zagen er zo mooi uit dat ik een groot deel van mijn playtrough gewoon op rustig tempo liep, ipv rennen, om gewoon van de omgeving te kunnen genieten.

In tegenstelling tot wat mijn slechte pun aan het begin van de recensie beweerd is de gameplay eenvoudig: een beetje klimmen, soms wegrennen, standaard stealth stukjes, soms een simpele puzzel. Ik had nergens moeite met de gameplay, maar het werd ook nooit onprettig om te doen oid. De focus zit op een prettige, levendige wereld verkennen en dit doet Stray goed.

Gewoon een goede game die zeker de moeite waard is als je belangstelling bij het thema hebt! Het lijkt er haast op dat 2022 één van mijn favo game jaren kan worden. Ik heb o.a. goed genoten van The Quarry, de Klonoa ports, Sifu, TMNT: Shredder’s Revenge, Kirby: Forgotten Lands en nu Stray. Terwijl o.a. GOW Ragnarok, Bayonetta 3, Hogwarts Legacy, Midnight Suns, The Devil In Me en Mario + Rabbids er nog aan gaan komen. Genoeg te gamen iig.

4*

avatar van Confusie
Gaat een beetje richting een walking sim zeer milde uitdagingen om progressie te boeken voor mij staat gameplay altijd voorop dus mijn spel is het niet helemaal hoe koddig vormgegeven het ook allemaal moge zijn.

avatar van Manny Calavera
4,0
Waanzinnig gave game tot nu toe, echt smullen van de visuele stijl van de game. Beetje zo'n cyberpunk sfeer, zonder mensen, met robots en met veel lichtjes en neon. En met een schattige kat in de hoofdrol. Ik vind het puzzelen echt heerlijk (en zeker niet altijd makkelijk) maar geniet vooral van de sfeer. Heb nog wel even te gaan, maar dit speel ik zeker snel uit.

avatar van Manny Calavera
4,0
Vanavond uitgespeeld en gelukkig gaat mijn eerste stem van 2023 een hele mooie zijn, want wat heb ik genoten van Stray. Het concept is vrij uniek, je beleeft een verhaal vanuit het perspectief van een kat. En geen speciale kat, maar gewoon een normale kat zonder krachten (al krijg je uiteraard wel hulp waardoor je meer kan dan een standaard beestje). Wat begint als een basic verhaal om je mede-katten terug te vinden, loopt toch al snel uit op een vrij groot en episch verhaal zonder dat de game het intieme sfeertje en de kleinschaligheid uit het oog verliest.

Het is ongelofelijk wat het ontwikkelingsteam van Stray heeft gemaakt, omdat dit toch als indie-game word gezien waar niet overdreven veel budget en mankracht in zit. Maar op diverse gebieden voelt dit echt als een titel van het hoogste niveau. Dan doel ik toch vooral op het visuele aspect, want Stray is bloedmooi. De donkere levels vol met neon-lichten en de cyberpunk-achtige sfeer van trieste steden is soms adembenemend mooi. Zeker als je de tweede stad bezoekt zo richting het slot, met knipperende lichten van barren, winkels en straatversieringen dan raak je echt wel onder de indruk. De cut-scènes mogen er ook absoluut wezen. Maar ook ziet de naamloze kat in de hoofdrol er echt heel goed uit en is het bijzonder knap om te zien hoe de kat echt loopt, klimt en reageert zoals je van zo'n diertje verwacht. Het klimmen gaat heerlijk soepel, al kan dat ook niet fout gaan door de gameplay-mechanics. Ik was met een dikke zeven uur door de game heen. Klinkt niet als heel lang, maar ik vond het lang genoeg omdat er gewoon een mooi pakkend verhaal is verteld.

Want ook al waren het mooie uren, qua gameplay is er natuurlijk niet overdreven veel te beleven. Je kan lopen, rennen en springen en daar zijn de levels dan ook goed op ingericht. Zeker in beide steden waar je komt kun je je heerlijk uitleven met de hoogteverschillen om diverse ruimtes te bereiken. Stray is een adventuregame en je zal vooral vaak aan het puzzelen zijn hoe je bepaalde locaties bereikt of dingen kan vinden. Dit doe je door de dialoog aan te gaan met de robot-bewoners. Je kan communiceren via je gevonden drone, B-12, waarmee je bevriend raakt. Deze drone is zijn geheugen kwijt en langzaamaan vindt hij meer info terug als jij geheugenmomenten verzamelt. Verder is er nog wel een beetje actie, als je last krijgt van Zurks, zeg een soort bacteriën die je in rap tempo kunnen achtervolgen en doden. Eerst ontwijk je ze, later heb je een mogelijkheid om ze te doden. Niet de meest boeiende gameplay, maar het was ook wel weer geregeld spannend. Maar je merkt wel dat deze game niet al te uitgebreid is, zeker in dialoog met de robots. Ze hebben weinig tekst en dus ben je weer snel op weg om de missies te voltooien.

Toch is er best nagedacht over die missies. Zo moet je richting het einde een ruimte in die bewaakt word door een medewerker van dat bedrijf. Je kan er alleen in als een robot-vriend een hesje en een pet op kan zetten. Die je weer moet vinden door voor diverse robots problemen op te lossen. Voor wat hang-robots vernietig je camera's, je krijgt een cassettebandje en daarmee veroorzaak je lawaai in een kledingwinkel, waarna je een hesje kan stelen. De pet krijg je weer door een dronken robot die eigenlijk moet werken uit de kroeg te halen, waarna ze dozen een kledingwinkel in brengen waar je je in kan verstoppen en daar een petje mee kan nemen. Je moet toch tijdens het spelen af en toe even nadenken hoe je het op kan lossen. Het is niet al te lastig, maar wel uitdagend op een fijne manier.

Qua looks en sfeer zou ik deze game vijf sterren geven, maar dat laat de gameplay niet toe. Wel is het absoluut een aanrader om te spelen voor wie een beetje wat met dit soort games heeft. Het is bijzonder, het is goed uitgewerkt en je bent toch tevreden om dit boeiende verhaal uit te spelen.

4*

avatar van centurion81
4,0
centurion81 (moderator)
Gisteravond met ongeveer 7 uur op de teller uitgespeeld ook

Kan me helemaal vinden in wat Ajax&Litmanen1 zegt en kom ook uit op 4*. Ik vond de gameplay inderdaad onderhoudend, nergens wereldschokkend en misschien wat aan de makkelijke kant. Dit spel wordt echter gedragen door de sfeer, gecreëerd door een knappe mix van een geloofwaardig neergezette interessante wereld, een interessant verhaal, een toch wel tot de verbeelding sprekende protagonist, verpakt in prachtige graphics en dito sfx en muziek.

Twee kleine minpunten:

- Naarmate de game vorderde zie je dat er minder tijd/aandacht is geweest voor sidequests en inkleuring door bv bijrollen. Waar ik de sloppenwijk als kleine sandbox eindeloos interessant vond, had ik dat bij de andere locaties een stuk minder. Er was gewoon minder te doen en men had minder te melden. Ook was er minder te verkennen en had je minder het gevoel dat je overal op iets interessants kon stuiten.

- Ik miste aan het eind best veel herinneringen uit het tweede deel van de game. De reden daarvan is dat ik op een gegeven moment onverwacht afscheid nam van een locatie en niet de gelegenheid meer kreeg om er naar terug te keren. Daar baal ik wel van, ik mis nu toch wat van wat er in Middendorp te beleven viel. Ik was er niet verdacht op, omdat bij de Sloppenwijk een duidelijke markering is met zoiets als: "Weet je zeker dat je hier klaar bent? Je komt hier namelijk niet meer terug". Daarom verwachtte ik dit in de rest van de game ook. Slordig, wmb.

Al met al toch wel erg fijne game die ik echt iedereen aan kan raden. 4*

O ja, Als je upgrade van PS Plus Essential naar PS Plus Extra voor 40 euro, kun je Stray spelen à 30 euro en heb je voor een tientje een jaar toegang tot nog eens 400 titels..Just sayin' omdat ik het echt ongelooflijke value for money vind

avatar van Manny Calavera
4,0
Ik vond maar 1 ding echt een minpunt, leg eens iemand uit dat je met een kat een metro-wagon hebt gestart en bestuurd

avatar van Rujar
centurion81 schreef:


O ja, Als je upgrade van PS Plus Essential naar PS Plus Extra voor 40 euro, kun je Stray spelen à 30 euro en heb je voor een tientje een jaar toegang tot nog eens 400 titels..Just sayin' omdat ik het echt ongelooflijke value for money vind


Exact de reden dat ik het ook heb gedaan

avatar van mrdig
4,0
Afgelopen weken wat tussendoor gespeeld en nu dan ook echt uitgespeeld. Reviews hierboven sluit ik me helemaal bij aan. Super sfeervolle game met toffe looks en gameplay. Ook tof dat de puzzels nooit echt moeilijk zijn, maar je moet wel even goed opletten, lezen en begrijpen wat er gebeurt. Nergens komt gelukkig een dikke marker in beeld van dit moet je doen of hier moet je heen. Nee gewoon zelf lekker alles ontdekken en uitzoeken en dat beviel heel goed.

Heerlijk laidback gamepje voor tussendoor. 4*

avatar van Manny Calavera
4,0
mrdig schreef:
Afgelopen weken wat tussendoor gespeeld en nu dan ook echt uitgespeeld. Reviews hierboven sluit ik me helemaal bij aan. Super sfeervolle game met toffe looks en gameplay. Ook tof dat de puzzels nooit echt moeilijk zijn, maar je moet wel even goed opletten, lezen en begrijpen wat er gebeurt. Nergens komt gelukkig een dikke marker in beeld van dit moet je doen of hier moet je heen. Nee gewoon zelf lekker alles ontdekken en uitzoeken en dat beviel heel goed.

Heerlijk laidback gamepje voor tussendoor. 4*


Vergeet niet je stem te plaatsen

En mooi dat je genoten hebt. Echt een aanrader dit ja.

avatar van drezic
4,5
Ik heb het nog niet uitgespeeld maar wat een pareltje. Alleen al voor de originaliteit, in een wat dat betreft behoorlijk verzadigd gamelandschap, verdiend deze game grote complimenten.

Het is geen hoog tempo alles overhoop schieten, gooien, knallen of opblazen maar laid back en heel sympathiek. Een must play voor wanneer je een tussendoortje of lekker rustige game zoekt.

avatar van centurion81
4,0
centurion81 (moderator)
Heads up voor wie deze nog in de backlog heeft staan om via PS Plus Extra te spelen: Stray verlaat de service op 18 juli!

avatar van Manny Calavera
4,0
Wat gaaf, Stray komt vanaf 10 augustus ook op de Xbox!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:28 uur

geplaatst: vandaag om 15:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.