menu

The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991)

Alternatieve titel: Zelda no Densetsu: Kamigami no Triforce

mijn stem
4,29 (217)
217 stemmen

Super NES / Nintendo Wii / Nintendo Wii U / Nintendo 3DS
Action / Adventure
single player

Ontwikkeld door Nintendo
Uitgegeven door Nintendo

Lang geleden werd het Gouden Land bestuurd door de almachtige en alwetende Triforce. Toen de gemene Ganon in het Gouden Land kwam nam hij de Triforce over en veranderde het land in de Dark World. Om Ganon daar op te sluiten zegelden zeven wijze mannen de wereld af, dit kan alleen verbroken worden door de zeven wijze mannen of hun afstammelingen. Voordat het spel begint heeft de tovenaar Agahnim, een belangrijke raadgever van de koning, zich ontdaan van de koning. Hij begint een zoektocht naar zeven meisjes, afstammelingen van de wijze mannen, om ze naar de Donkere Wereld te sturen om het zegel te verbreken. Link is de aangewezen held om dit kwaad uit het Gouden Land te verbannen.

zoeken in:
5,0
Mijn favoriete videogame tot noch toe. Nooit heb ik een spel meegemaakt dat zo uitgebreid is, zo'n ingenieus verhaal kent, zo'n mysterieuze sfeer heeft, waar je zo lang over kan doen en zo kan boeien als The Legend of Zelda: A Link to the Past. Maar misschien moet ik daarvoor de andere Zelda-delen eens proberen.

Ik voeg in ieder geval een 5.0 toe aan deze verrassend lage score. Vele SNES games heb ik gespeeld, maar niets kwam in de buurt van Zelda.

(heb hem overigens opnieuw gekocht, kan niet wachten deze game weer eens helemaal van voren te gaan spelen, en om hem nu eindelijk eens uit te spelen)

avatar van Mojo Pin
Komt door DoraRing, die haalt bij vrijwel elke game het gemiddelde fors omlaag.

5,0
Beetje flauw, anders zou het gemiddelde 4,38 zijn ipv 3,7. Maar ach, met meer stemmers verdwijnt de invloed op den duur.

avatar van Wade Wilson
5,0
Mojo Pin schreef:
Komt door DoraRing, die haalt bij vrijwel elke game het gemiddelde fors omlaag.


Ik had het al gezien bij andere games, ja. Wat zielig...

avatar van kArIzMa_TuRk
4,5
Ik had het hier dus over deze Zelda!

speelde het vroeger bij mijn neef altijd. hele leuke spel. heb zin om het weer te spelen...

een 4,5*!

avatar van sxesven
5,0
Ha, grappig, want ik speelde dit altijd bij mijn nicht. Nu kwamen we daar niet zo vaak, dus ik speelde altijd maar met welke savegame er beschikbaar was, maar toch wist dit spel me elke keer direct te boeien. Heb die schade overigens later uiteraard ingehaald en het m.b.v. ZSNES zo vaak gespeeld als ik wilde, wanneer ik maar wilde. Fenomenaal. 5* en top 10.

En 1*, bok toch op man.

avatar van Onderhond
4,0
Ach ja, ik kende ook mensen die dit spel echt helemaal niks vonden. Al is het met RPGs wel snel zo dat je ze gewoon links laat liggen (gezien de te investeren tijd).

Verder mooi spel dit, uitgebreide, lollige spelwereld met leuke subgames en mooie graphics. Goeie update van deel 1 op de NES, groter en uitgebreider maar uiteindelijk niet bestand tegen het "echte" RPG werk. Best kort ook, en te makkelijk. Na drie dagen waren we er doorheen.

Maar dat heb je dan ook als je opgegroeid bent op NES games. Erg leuk spel, 4*


5,0
Wat jammer zeg dat de GBA de score zo verpest, anders was dit top 10 werk.

Ik vind het vreemd dat de GBA-versie lagere stemmen krijgt, want het is in principe dezelfde game. Het is ook niet een gemakzuchtige port, want er zitten weldegelijk extra's bij die echt de moeite waard zijn.

Daarnaast, al zou het een gemakzuchtige poort zijn, het biedt juist een nieuwe generatie gamers de mogelijkheid ALttP op een legale manier te kunnen spelen zonder diep in de buidel te hoeven tasten, want als ze al een SNES hebben, dan betalen ze zich ook nog scheel aan een tweedehands versie van de game. Die zijn meestal niet mals geprijsd. Als een game het verdient om heruitgebracht te worden, is het deze wel. Gelukkig hebben we inmiddels de Virtual Console.

De game op zich is fantastisch en op de GBA ook op een nette manier heruitgebracht, dus de maximale score voor dat platform.

avatar van JonnieBrasco
Hier volgt een crew bericht. Er bleven correcties binnenkomen om GBA bij deze game als platform weg te halen. Nu is die 11 jaar jongere GBA versie apart toegevoegd. BoordAppel zal de stemmen verplaatsen, en daarna zullen we het platform GBA hier weghalen. Einde crew bericht.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Een nobel streven met slechts één probleem: ik kan alleen stemmen verwijderen . Iedereen die voor de GBA wil stemmen zal dat dus even zelf moeten doen bij de GBA versie.

5,0
Vandaag voor het eerst 100% uitgespeeld, met alle items, equipment gear en heart containers uit de game. Toch wel een beetje fier, ook al moet ik bekennen dat ik voor 3 dungeons uit de Dark World een walkthrough heb gebruikt van internet; anders kwam ik er écht niet door.

Na alle herplay van de afgelopen tijd is mijn mening niet veranderd over de kwaliteit van The Legend of Zelda: A Link to the Past. De wereld(en) is prachtig, geheimzinnig en leuk om te verkennen. Ook zo intrigerend om alle geheimen en sidequests te leren kennen. Wie kent het gevoel niet een plek te zien waar je niet kan komen en daar 's nachts nog steeds over te piekeren?

De verscheidenheid aan vijanden is groot. Tientallen verschillende vijanden, allemaal met hun unieke eigenschappen en andere manieren waarop ze verslagen kunnen worden, zul je aantreffen. Ook de bosses zijn erg origineel. Alleen scheelde het nogal eens aan de moeilijkheidsgraad van de boss. Heb je net een megamoeilijke dungeon éindelijk weten te volbrengen, krijg je een boss die je moeiteloos verslaat. Alleen de boss van de 1e dungeon uit de Dark World (Palace of Darkness) heeft me moeite gekost, zelfs Ganondorf was redelijk simpel. Op een Engels zeldaforum zei iemand daarover: "een boss moet ook niet verschrikkelijk moeilijk zijn, een boss verslaan is een heerlijke beloning voor de prestatie die je geleverd hebt door de dungeon te volbrengen." Als je het zo bekijkt kan ik me daar eigenlijk ook best in vinden.

De puzzels in A Link to the Past (en uberhaupt in de hele game an sich) zijn geweldig en vaak behoorlijk moeilijk. In de Tower of Ganon is elke ruimte haast een queeste op zichzelf. Maar puzzelen blijft fun, het oplossen ervan blijft toch altijd weer een heerlijke beloning. Uitvinden hoe je aan die 4e pot geraakt, hoe je de Cane of Bryna in handen krijgt, hoe je die ene heart container verkrijgt en waar dan nou toch die 6e sleutel van de dungeon ligt die je nog mist waardoor je niet verder komt is vaak erg pittig, maar bovenal gewoon leuk om uit te zoeken.

Leuk is ook hoe de wereld verandert naarmate de game vordert en uit te zoeken hoe je hiervan kan profiteren. Al even goed is het gevoel wanneer je je zwaard, of een ander deel van je uitrusting, upgrade. En zo heeft deze Zelda veel meer kleine dingetjes die het zo leuk maken. Ook als je niet bezig bent met het uitspelen van dungeons etc. zijn er genoeg andere dingen te doen. Denk aan praten met bewoners, sidequests oplossen, de omgeving verkennen en aan grapjes als het aanvallen van kippen waarna je zelf opeens aangevallen wordt door een zwerm kippen.

Wat ook zo knap is aan de game is het feit dat, ondanks dat hij uit 1991 is, de graphics absoluut niet negatief ervaren worden. Integendeel. De wereld ziet er heerlijk gedetailleerd en sprookjesachtig uit. Ook de sound is uitstekend, de geschreven score is ook even passend als dat hij legendarisch is (alhoewel je het hoofdmelodietje op den duur wel genoeg gehoord hebt). Het verhaal is op en top Zelda en is origineel en boeiend genoeg om af te vragen wat er nu weer zal gebeuren.

Eigenlijk kan ik geen slecht woord zeggen over deze game. Zoals elke game heeft ook The Legend of Zelda: A Link to the Past zo zijn minpuntjes, maar daar valt eigenlijk niet over te vallen. Niet door mij in ieder geval. Voor mij is ALTTP haast een perfecte game, die een hoge moeilijkheidsgraad heeft en waar veel uren in zitten. De afgelopen week, waarin ik de game weer ben gaan spelen, heeft benadrukt dat de 5 sterren en toppositie in mijn favorietenlijstje meer dan terecht is. ALTTP is een grandioze klassieker waarvan ik blij ben te zegen dat ik de collectors's edition (met maps, boekjes etc.) voor de SNES in bezit heb. Die gaat absoluut nooit meer weg.

Volgende week maar eens beginnen aan Twilight Princess op de GameCube; het zal me benieuwen of ALTTP te overtreffen dan wel te benaderen valt.

avatar van SilverGun
5,0
Onderhond schreef:
Ach ja, ik kende ook mensen die dit spel echt helemaal niks vonden. Al is het met RPGs wel snel zo dat je ze gewoon links laat liggen (gezien de te investeren tijd).

Verder mooi spel dit, uitgebreide, lollige spelwereld met leuke subgames en mooie graphics. Goeie update van deel 1 op de NES, groter en uitgebreider maar uiteindelijk niet bestand tegen het "echte" RPG werk. Best kort ook, en te makkelijk. Na drie dagen waren we er doorheen.

Maar dat heb je dan ook als je opgegroeid bent op NES games. Erg leuk spel, 4*

Sinds wanneer is ALTTP een RPG?

Dankzij de GBA heb ik dit spel toch mogen spelen. Vooral de kerkers zijn ingenieus ontworpen en knap uitdagend. De overworld vond ik daarentegen minder indrukwekkend. Zóveel viel daar volgens mij niet te beleven en de designs van omgeving en vijanden vond ik er altijd maar flets. Maar die kerkers... gelukkig nooit ver weg en wat mij betreft toch wel het hart van dit spel. Van tijd tot tijd is het een briljant spel, maar alle ophef over ALttP heb ik nooit meer helemaal begrepen.

3,5*

5,0
Hoezo is GBA plots weer toegevoegd als platform? Die versie staat apart op de site en dat maakt de gemaakte GBA stemmen hier ook ongeldig.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Platform verwijderd. Hier moet je zijn voor de GBA versie.

avatar van leroy*
4,5
Hoort hier geen OST bij??

5,0
neo (crew)
Ik snap de vraag niet helemaal. Een link naar de ost?

avatar van leroy*
4,5
jaa die nummers (muziek) in dit spel zijn dat nieuwe nummers of oude nummers?? want de nummers zijn ook niet op een OST cd te verkrijgen?

avatar van Squall Lionheart
5,0
Squall Lionheart (moderator)
Hier, onderaan de pagina kan je de originele Snes-soundtrack vinden, ook even een SPC-player erbij downloaden (ik gebruik audio overload).

avatar van leroy*
4,5
Ja dat suigt met die SPC en die players :S ik heb ze liever in mp3

avatar van Squall Lionheart
5,0
Squall Lionheart (moderator)
Dat suigt idd een aanzienlijke hoeveelheid balzak, neem mij niet kwalijk.
Okee dan...

Hier de Link to the Past Mp3 soundtrack.
En hier een linkje voor alle andere Zelda soundtracks in Mp3.

Enjoy!

avatar van leroy*
4,5
juist bedankt

avatar van Squall Lionheart
5,0
Squall Lionheart (moderator)
Kennen jullie die chicken-secret in deze Zelda?

Als je 100x (ofzo) tegen een kip slaat achtermekaar, komt er een zwerm van kippen het beeld in vliegen en blijven je prikken tot je dood bent!
Een keer uit frustratie, toen ik vast zat, een arme kip zitten mangelen... ik wist niet meer hoe ik het had!

5,0
Met 30x ben je er ook al hoor. Leuke sport overigens om daarna alle kippen te ontwijken; met wat kunst en vliegwerk zeker te doen!

5,0
neo (crew)
Bij Ocarina of time al na een keer of 3 slaan.

avatar van Princess Piranha
4,0
neo schreef:
Bij Ocarina of time al na een keer of 3 slaan.

Ja maar de zwerm kippen is echt VEEL minder in OOT!!

avatar van Noahh
5,0
De beste Zelda van allemaal en 1 van de beste videogames ooit! Het gevoel en uren dat ik heb ervaren aan deze game is niet uit te leggen, dat moet je gwoon zelf beleven en dan begrijp je me.

5*

avatar van drezic
4,5
Ik heb hem! ga hem maar gauw eens even uitproberen...

Gast
geplaatst: vandaag om 11:55 uur

geplaatst: vandaag om 11:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.