Sky (2019)

Apple iOS / Android / Nintendo Switch / PC / PlayStation 4
Adventure

Ontwikkeld door thatgamecompany
Uitgegeven door thatgamecompany

Welkom in de betoverende wereld van Sky, een prachtig koninkrijk om te ontdekken voor jou en je dierbaren. In Sky kruip je in de huid van de Children of Light, die hoop verspreiden in het desolate koninkrijk om de gevallen sterren weer te herstellen.

avatar van creepy_one
Ik heb veel uren in deze game zitten, en het blijft een prachtige game. Het is erg rustgevend en het heeft voor mij een speciaal plekje. Ik weet nog hoe magisch Sky was toen ik het voor het eerst speelde. Ik kon gewoon niet geloven hoe prachtig de wereld was, en daarbij ook de soundtrack. Ook vond ik het geweldig om te kunnen vliegen, en hoewel de controls soms een beetje clunky aan kunnen voelen, voelt het vliegen over het algemeen smooth. De controls hebben ook wel een learning curve, en dat is eigenlijk best leuk. Ik was echt overweldigd tijdens mijn eerste indruk van Sky. Ik wist gelijk dat ik deze game veel ging spelen, en dat heb ik ook zeker gedaan! Er is erg veel om te ontdekken, en zelfs toen ik dacht alles al te hebben gezien bleef ik telkens weer nieuwe kleine dingetjes ontdekken.

Uiteindelijk ben ik wel gestopt met Sky. De reden waarom ik ben gestopt met deze game is omdat het erg inspeelt op de "FOMO (fear of missing out)" die mensen ervaren, net zoals bij andere games zoals Fortnite. Ik heb gewoon niet meer de tijd of behoefte voor dagelijkse candle runs en de torenhoge prijzen die ingame items hebben, waardoor de "grind" nooit lijkt te stoppen. Daarnaast zijn er ook genoeg items die je met echt geld kunt kopen, die simpelweg gewoon schandalig hoge prijzen hebben. Ik snap dat het geld ergens vandaan moet komen, maar het is shockerend.

Ondanks dat blijft dit spel erg speciaal voor mij. Aanvankelijk speelde ik het ook helemaal niet met het idee dat ik dagelijks moest of wilde grinden. Maar dat lijkt een soort van fase te zijn die voor veel spelers komt nadat de magie van het ontdekken van de wereld van Sky een beetje vervaagt, en het grinden voor candle wax, en dus cosmetics, het meeste is wat er te doen is. Wat ik dan wel weer leuk vind is dat thatgamecompany de wereld en lore van Sky blijft uitbreiden. Telkens komen er weer nieuwe areas bij met nieuwe verhalen.

Het leukste aan Sky vind ik herinneringen maken met random spelers (al kom ik ze maar één keer ooit tegen), mensen in game ontmoeten en met ze praten/vrienden maken, maar ook gewoon alleen spelen. Stiekem vond ik de candle runs ook erg leuk; ik had na verloop van tijd mijn eigen routes ontwikkeld en streefde ik er naar om steeds sneller te zijn en daardoor ook mijn vlieg skills te verbeteren. Daarnaast plande ik mijn candle runs ook altijd om de tijdstippen van de Geyser en Grandma (twee plekken waar je veel candle wax kunt verzamelen in iets van tien minuten, en wat elke twee uur activeert achter elkaar). Toen ik het nog veel speelde was Sky echt een manier voor mij om even tot rust te komen en te ontsnappen. Ik zal altijd van deze game houden, hoe hard het ook een psychologisch spelletje met de playerbase speelt.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Heb er ook even ingehangen, voornamelijk voor het Aurora concert toen, wat best een mooie ervaring was. Maar buiten dat en idd het fast friends maken, vond ik de game zelf behoorlijk leeg en doelloos voelen...

avatar van creepy_one
Ja, mee eens. Op een gegeven moment heb je alles wel gezien, en ga je op een hele andere manier naar de game kijken dan wanneer je begon; je komt in een andere fase als speler. Eigenlijk is dat best mooi, want de verschillende realms in Sky representeren ook de verschillende fasen van het leven. Dus op een manier ga je als speler ook door die verschillende fasen door hoe je het ervaart naarmate je het langer speelt.

Het enige probleem ermee is dat Sky op een gegeven moment oprecht gewoon saai en eentonig wordt waardoor je je langzaam steeds vaker gaat afvragen waarom je het dagelijks nog speelt, ondanks dat ze het wel blijven uitbreiden en hun doel is dat je het blijft spelen door te grinden voor cosmetics (net zoals Fortnite, bijvoorbeeld). Wat Fortnite dan veel beter doet is dat de speler ervaring constant blijft veranderen en ontwikkelen, en er genoeg te doen is om het interessant te houden. Vaak bij Sky zie je dan dat de nieuwe areas die ze toevoegen visueel prachtig en adembenemend zijn (met een zalige soundtrack elke keer weer), maar ook groot en leeg. Oftewel, nadat je de spirits in een nieuwe area hebt gedaan, voegt het meestal niet veel toe voor de speelervaring in het algemeen waardoor er ook niet veel reden is om er vaak meer te komen (met name de nieuwere areas dan). Dat is jammer.

Ik blijf wel altijd benieuwd waar het spel in zoveel tijd zal zijn, wat er toegevoegd is en hoe de lore zich heeft uitgebreid.