Pro Evolution Soccer 6 (2006)

Alternatieve titel: PES 6

PC / PlayStation 2 / Xbox 360 / PlayStation Portable
Sports
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Konami
Uitgegeven door Konami

In het zesde deel uit de populaire Pro Evolution Soccer serie is het onder andere mogelijk om een master leauge en een internationaal toernooi te spelen. Er zijn licenties van de Nederlandse, Italiaanse, Spaanse en Franse competitie.

avatar van Maarten||
Er staat bij stemmen geen playstation portable mogelijkheid bij

Kooshiba schreef:
maar het ontbreken van een edit mode zorgt ervoor dat hij blijft haken op 3,5*

Op welke console speel je hem dan? PS2 heeft namelijk een niet-beter-kunnende edit-mode...

avatar van gemaster
XBOX 360 heeft die edit mode niet.

avatar van T37king
Ik ben eigelijk verslaafd op dit spel dus ben ik er goed in.Echt de beste spel van de wereld vind ik!!

avatar van Thomas83
Ik ben voetballiefhebber en games-liefhebber, dus een spel over voetbal spreekt me sowieso dan al wel aan. En de PES-reeks is dan de ultieme spelervaring. Nouja, de spellen zijn nog niet perfect, maar het komt er al wel aardig dicht in de buurt.
Grafisch kan het nog best beter (al vind ik het spel niet zo lelijk of zoveel minder dan FIFA als vaak wordt beweerd, de tekenstijl is ook wat anders) en er zitten nog best wel bugs in en mogelijkheden tot uitbreiding of verbetering, maar toch is de gameplay fantastisch. Toch behoorlijk gevariëerd, en in dit deel voelen de spelers echter aan dan ooit. Kuijt en Ibrahimovic voelen ook echt als Kuijt en Ibrahimovic.
Verder zijn al die soorten stats van de spelers ook goed uitgewerkt, en doordat er zoveel verschillende spelers en teams zijn hoeft het spel nooit hetzelfde aan te voelen. Laat staan dat je echt op de automatisch piloot speelt en scoort, zoals in de FIFA-reeks. Je moet in PES gewoon echt voetballen en creatief zijn. Dan geven de goals ook zoveel meer voldoening.
De spelbesturing is nog redelijk uitgebreid maar het speelt heerlijk als je het gewend bent. Een gamepad is bij dit spel trouwens echt een aanrader. Zelf gebruik ik een Logitech Rumblepad 2, kan ik iedereen van harte aanraden.
Naast het spelen van je wedstrijden in oefenwedstrijden of de Master League of andere toernooien heb je ook nog de challenges. Die zijn ook erg leuk voor de variatie. Je eigen records verbreken en tegelijk werken aan je vaardigheden.
De in-game tutorials zijn ook vrij goed.
4.5* voor de moeder der voetbalspellen. En het volgende deel belooft weer een vooruitgang te zijn. Een PES met de echte topgraphics en alle interessante licenties (de meesten zitten in PES 6 inmiddels al, dat was in deel 3, toen ik kennis maakte met de reeks, nog behoorlijk anders) en niet zulke irritante commentators (die steeds dezelfde dingen zeggen en soms situaties niet goed beoordelen, bijvoorbeeld door te zeggen dat je verdedigender gaat spelen om de voorsprong te verdediger, terwijl je juist net een extra aanvaller er in brengt) tikt de FIFA-reeks helemaal van de mat. Zeker als de menustructuur nog wat wordt verbeterd.

avatar van jordybeukeboom
Ik moet toch ook wel kritiek geven op de commentatoren. Ik hoor continu dezelfde zinnetjes, die dan soms ook nergens op slaan ("Ref seems a little harsh" bij een gele kaart voor een tackle van achteren).

4,5 blijf staan, maar minpunten zijn toch ook redelijk eenvoudig te vinden. Ik wacht af wat versie 7 brengt (een algemeen gelukscijfer, misschien de perfecte game? )

avatar van Paap
Ja, het commentaar is toch wel erg ruk hoewel ik eraan gewend ben. Waarschijnlijk hebben deze heren een contract tot 3007 dus . Maargoed, we wachten af. Ik ga nog even Sensible Soccer doen

avatar van Ploppesteksel
Gewoon klank af & goeie muziek opzetten is de oplossing !

avatar van thomzi50
jordybeukeboom schreef:

Denk dat het niet veel beter wordt dan het nu is hoor. Het commentaar is al altijd al even bagger, en daar lijken ze nou niet ineens enorm verandering in te brengen. Lijkt me overigens ook heel erg moeilijk - zo niet onmogelijk - om echt goed commentaar bij een spel te doen. Kost in ieder geval heel veel tijd, en dat ze die liever steken in het spel lijkt me compleet logisch. Oplossing: geluid uit, muziek aan.

Ploppesteksel schreef:
Gewoon klank af & goeie muziek opzetten is de oplossing !

Vind ik geen oplossing, het commentaar bij de spelers (het noemen van spelersnamen) vind ik namelijk wel weer erg leuk/goed, vooral het enthousiasme bij als een speler dichtbij de goal is of schiet. Zonder geluid is de voetbalbeleving voor mij toch een stuk minder

avatar van Osiris Apis
Dan kun je het commentaar ook op het Spaans zetten.

edit: Of kan dat niet meer in dit deel? Ik zie die optie niet bij het menu Options staan. Vorige delen kon je wel de taal van het commentaar selecteren.

lex
ik vind het veel realistischer dan fifa maar tog ik vind fifa leuker 4*

avatar van Thomas83
Het commentaar moet inderdaad uitgebreid worden en vooral toepasselijker zijn.
Het is niet onmogelijk om goed commentaar in een wedstrijd te krijgen, al is het wel veel werk.
Maar ik zou die geluidsbestanden gewoon hetzelfde houden en dan met elk deel gewoon het aantal zinnetjes flink uitbreiden.
Alleen makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Je hebt ook te maken met contracten. Op een gegeven moment zou Konami bijvoorbeeld over kunnen stappen op andere commentators.

avatar van jordybeukeboom
Wat ik het meest mooie vind aan dit spel is de scheidsrechter die eerst voordeel geeft, en dan later, terwijl we alweer letterlijk een minuut verder zijn, een speler alsnog geel geeft... Over AI gesproken, fe-no-me-naal!!!

avatar van Paap
Ging goed vanavond he Jammer dat je er steeds uitvloog. Een meeting bij iemand thuis moet op korte termijn lukken. Het lijkt me geweldig allemaal met een eigen teampje in een competitie of 4 tegen 4 en dan lekker tieren op elkaar
Je bent wel een felle viel me op Jordy

avatar van jordybeukeboom
Haha, ik moet eerlijk zeggen dat het met zn tweeen spelen me wat verwarde, normaal ben ik alerter. Maar ik ben iemand die veel gebruik maakt van de sliding. Daarvoor krijg ik veel gele kaarten, in de rust wissel ik dan ook vaak de 'gele' spelers. Eigenlijk is het gewoon onvermogen, maar het haalt af en toe wel lekker de snelheid uit het spel

avatar van Freestyle
Tot op heden de beste footie die ik heb gespeeld. De Pro Evo reeks staan bekend om de verslavingsfactor en realistische gameplay. Na 5 seizoenen Master League (15 min per match, top player en very Hard) had ik er echter wel genoeg van. Maar ondanks de uitstekende gameplay, kent dit spel ook een hoge irritatiefactor. Ik heb daarom ook een haat-liefde verhouding met dit spel . Ik zie iig erg uit naar PES 7, dat wellicht eindelijk eens een echte vooruitgang blijkt te worden.

avatar van Osiris Apis
Waar irriteer je je dan aan?

Freestyle schreef:
Tot op heden de beste footie die ik heb gespeeld. De Pro Evo reeks staan bekend om de verslavingsfactor, iets wat Fifa jammer genoeg mist. Na 5 seizoenen Master League (15 min per match, top player en very Hard) had ik er echter wel genoeg van. Ondanks dat de gameplay van dit spel uitstekend is, kent dit spel ook een hoge irritatiefactor. Ik heb daarom ook een haat-liefde verhouding met dit spel. Ik zie iig erg uit naar het volgende deel, dat wellicht eindelijk eens een echte vooruitgang zal worden.
Dan moet je eens wat online gaan spelen ofzo

Iemand nog in voor een spelletje vanavond ofzo?

avatar van Osiris Apis
Ik ben wel in voor een potje. Ik heet Osiris-Apis dacht ik (of zonder streepje).
Ik denk dat ik rond 8 uur online ben. Heet jij ook Paap daarzo?

Osiris Apis schreef:
Waar irriteer je je dan aan?
Stomzinnige scheidsrechtersbeslissingen, perfect genomen symmetrische doelpunten en ingeprogrameerde tackles van de computer. Ook is het irritant als je de beste verdedigers opstelt die mogelijk zijn, en ze toch weer (ingeprogrameerd) hun mannetje laten lopen bij bijv. corners. Maar qua gameplay en realisme overklast dit spel Fifa.

avatar van Osiris Apis
Ja, die scheidsen zijn nog steeds matig.
Keepers zijn soms ook drama. Dan stompen ze de bal zo lomp weg. Of gaat de bal via het lichaam van de keeper in het doel.

avatar van dvdschaaf
Osiris Apis schreef:
Ja, die scheidsen zijn nog steeds matig.

Net echt dus...

avatar van Osiris Apis
Ja, dat is wel zo. Maar het is wel klote als het jouw keeper in de finale is.

avatar van Freestyle
Tja, gewoon je beste elftal opstellen en flammen. De minpunten van dit spel vallen eigenlijk alleen het meest op wanneer je het pas begint te spelen. Op een gegeven moment wanneer je met 5-0 voor staat maakt een fout van je keeper niet zoveel meer uit.

avatar van jordybeukeboom
Ja maar elk duel met 5-0 winnen is ook niet leuk, toch?

avatar van Ploppesteksel
Paap schreef:
Dan moet je eens wat online gaan spelen ofzo

Iemand nog in voor een spelletje vanavond ofzo?

Voor dit online te spelen moet je wat juist hebben?
Ik denk me iets in maar hier heb ik het in ieder geval nog niet gezien & rond welke prijs is dat normaal aan te schaffen want zou graag wel eens online wat spelen, kijken of ik tegen andere tegenstanders ook zo (eenvoudig) win als tegen de PC ..

jordybeukeboom schreef:
Ja maar elk duel met 5-0 winnen is ook niet leuk, toch?

Daarom was ik er ook mee gestopt. Op een gegeven moment was mijn gemiddelde score 7-0, met als record 14-0. (15 min)

Ploppesteksel schreef:

Voor dit online te spelen moet je wat juist hebben?
Ik heb geen idee hoe online te spelen met de PC, maar er zullen vast mensen zijn die dat wel weten.

Zelf zit ik al maanden met een probleempje waardoor ik mijn zo graag gespeelde voetbal niet goed uit kan voeren:

Ik speel graag erg aanvallend maar ik heb vaak het idee dat bij aanvallen de mannetjes niet echt mee lopen naar voren. Dan is het weer een kwartier wachten, balletje dan maar terugleggen maar dan staat er alweer een muur van 86 verdedigers. Voor elke speler heb ik de attackpijltjes in de goede richting, alle settings heb ik wel een beetje gesteld maar ik ben uiteindelijk maar al mijn ventjes een paar plekken vooruit op het veld gaan zetten wat resulteert in een vreselijk groot gat bij mijn verdediging. Natuurlijk is dit tegen de computer niet zo heel erg want daar red ik me vaak wel, maar online kom ik serieus in de problemen.

Herkennen jullie dit probleem en wat doe ik (al 6 jaar) niet goed

avatar van Osiris Apis
3 aanvallers vinden ik altijd wel helpen.

Je kan ook handmatig tijdens de wedstrijd de aanval-niveau (die kleurenbalk: rood, oranje, geel, groen of blauw ) aanpassen d.m.v. L2+R1 of L2+R2. Met R1 is aanvallender (rood is aanvallenst).

Of counter-attack als strategie helpt misschien ook wel. Dan blijven je aanvallers voorin.