menu

The Witcher (2007)

Alternatieve titels: The Witcher: Enhanced Edition | The Witcher: Enhanced Edition Director's Cut

mijn stem
4,18 (72)
72 stemmen

PC / Macintosh
Action / RPG
single player

Ontwikkeld door CD Projekt
Uitgegeven door Atari, Noviy Disk, CD Projekt en 1C-SoftClub

Een actie RPG geïnspireerd door de boeken van de Poolse fantasy schrijver Andrzej Sapkowski. De speler kruipt in de huid van Geralt, een man die een "witcher" wordt. Een witcher is een zwaargetrainde vechter met bijzondere gemuteerde eigenschappen. Een witcher verdient zijn geld met het afslachten van monsters en is lid van een orde die het volk beschermt tegen weervolven.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=MOitUoui4po

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kaholiic
Hoop ook dat die op de ps3 komt, dan kan ik ook weer van een RPG genieten op de ps3. Kan hem ook voor de PC kopen, heb toch 2 bijna nieuwe laptops.

avatar van Brains
Ik ben hier vandaag mee begonnen maar ik betwijfel of ik er mee door ga. Het lijkt me een hele leuke game, maar op de PC gamen gaat echt voor geen meter voor mij. Bovendien trekt mijn laptop de game amper en daalt de framerate soms tot een vervelend laag niveau. Wel raar want mijn laptop is net een half jaar oud...

avatar van rpger
5,0
Dat vind ik apart Brains, aangezien je vrijwel alleen PC games in je top 10 heb staan, wat er al van is geport naar een console (Morrowind bv.) is van inferieure kwaliteit op de console of ernstig beperkt.

Daarnaast: Mensen moeten echt eens stoppen te gamen op laptops, laptops draaien games zelden goed aangezien ze met minder energie op processor, harde schijf (en met name videokaart) draaien. Daarnaast ligt de driverontwikkeling vaak uitbesteed aan de laptopfabrikant ipv NVIDIA of ATi. Je kun beter 300 euro uitgeven voor een cheap werkstation dan 1000 voor een laptop. En dan garandeer ik je dat The Witcher daar prima op draait.

avatar van Brains
Klopt (alhoewel, vrijwel alleen is wat overdreven, maar de helft heb ik op de PC gespeeld), maar ik heb al 5 jaar niet meer games op de PC gespeeld, dus het zal ongetwijfeld opnieuw moeten wennen. Morrowind vond ik zowel op de xbox en de PC geweldig.

Tja, en verder heb ik alleen een laptop van degelijke kwaliteit. Als student is dat toch net wat handiger dan een desktop PC. Ik heb nog wel een oude desktop PC staan maar daar zal The Witcher gegarandeerd niet op kunnen draaien.

Ik weet ook dat games minder draaien op laptops, vandaar dat ik ook wat oudere games wilde spelen maar blijkbaar heb ik dat toch onderschat. Wel vermaak ik me momenteel heel erg met een aantal klassiekers van LucasArts .

avatar van rpger
5,0
Brains schreef:

Ik weet ook dat games minder draaien op laptops, vandaar dat ik ook wat oudere games wilde spelen maar blijkbaar heb ik dat toch onderschat. Wel vermaak ik me momenteel heel erg met een aantal klassiekers van LucasArts .


Kijk heb zelf net een mooie grote doos van Grim Fandango op de kop weten te tikken.

Akron777
Ik wilde er al aan beginnen in 2007 of 2008, maar mijn pc kon het helaas nooit aan. Gelukkig heb ik me een laptop aan moeten schaffen omdat ik ging studeren. Toen ik ontdekte dat deze spellen als Oblivion of Gothic 3 geweldig kon draaien, ben ik meteen teruggevallen op de demo van The Witcher. Eindelijk, na 3 jaar, kan ik ervan genieten.

Heel simpel: het beste spel dat ik ooit gespeeld heb. In ieder geval de beste RPG, een die zeker weten kan tippen aan een topper als Oblivion. Geralt of Rivia is een van de meest fantastische personages uit het RPG genre. Althans, als ik over het spel beoordeel. Het spel ziet er mooi uit, is goed verzorgd. De graphics zullen misschien niet van de bovenste plank zijn, maar het zijn maar graphics. Het ziet er gewoon mooi uit. Het gebruikt een zeer mooi combat-mechanisme: simpel en spectaculair.

Ook de rol van witcher bevalt me heel erg. Een genetisch aangepast mens speciaal ontwikkeld voor het doden van monsters. Twee zwaarden, duizelingwekkende bewegingen, de nodige magische krachten en een volledig arsenaal aan potions om bijvoorbeeld je reflexes te stimuleren.

Heel mooi hoe je verschillende keuzes kunt maken die allerlei onverwachte consequencies hebben. Ook is het fantastisch hoe je eigen manier van denken wordt veranderd door dit spel. Ik begon zeer pro-human, en uiteindelijk koos ik de zijde van de Scoia'tael, de non-humans. De verhaallijn is simpelweg de sterkste die ik een spel heb gezien. In deze wereld bestaan er bijna geen vrienden, alleen maar vijanden.

Ook zeer amusante momenten toen Zoltan Chivay zijn panther-brul demonstreerde, of toen je "Die, old hag!" riep tegen de oude vrouw in het huis van Shani.

Het meest interessante vond ik nogwel de fantastische veelzijdigheid van de verschillende monsters. Een van de weinige fantasy-RPG's waarin geen cliche skeletten rondliepen. Nee, in The Witcher vecht je tegen allerlei mooi vormgegeven ghouls, vampieren, planten (!) en de lichamen van diegene die in een rivier zijn verdronken en 's nachts tevoorschijn komen...

De sfeer is uitstekend, ik ben sinds Guild Wars opzoek gegaan naar een spel met zo'n prachtige setting en mooie verhaallijn. Een RPG in een fantasysetting die eindelijk eens realistischer overkomt dan het merendeel van de spellen. Een spel waarin het Middeleeuwse thema eindelijk weer eens als 'luguber' wordt omschreven.

Om het helemaal af te maken is er nog de prachtige soundtrack.

Minpuntje vond ik dat je niet terug kunt keren naar een oude locatie. Ik had bijvoorbeeld in hoofdstuk 4 een paar quests op een eiland met elkaar gecombineerd, maar toen ik naar het vaste land keerde, werd ik bijvoorbeeld automatisch al in het eindgevecht gegooid, waardoor ik mijn quest niet kon afmaken. Maar als je de quests iets anders inplant, is er nauwelijks een probleem. Ook had ik graag nog eens de reactie gehoord van de verschillende personages in het spel nadat ik klaar was met de eindtaak. Dit kan echter niks meer veranderen aan de geweldige ervaring die The Witcher te bieden heeft. Ik kan haast niet wachten op het vervolg.

"That sword is for monsters..."

5/5

avatar van rpger
5,0
Yes weer een Witcher fan erbij

Akron777
Heb hem overigens moeten patchen tot 1.5 omdat ik Windows 7 heb, vanwege het DRM van Tages. Het valt me op dat ik geen enkele bug heb kunnen vinden. Spellen als Gothic 3 en Oblivion zaten vol met glitches en bugs, en deze heeft er vrijwel geen. Ook valt me op dat de voice-acting is aangepast als ik hem vergelijk met de standaard versie. Patchen dus!

Akron777
Ik ben maar weer opnieuw begonnen. Nadat ik een of andere FPS limiter heb gedownload kan ik hem praktisch op de hoogste settings spelen. De graphics zijn echt geniaal. Vooral de lighting is prachtig. De groene gloed van de barghests in hoofdstuk 1 die over de muren van de huisjes heenschijnt, dat is echt fantastisch. Of het licht dat door de tralies in de riolen binnen komt vallen. Kortom: het beste spel ooit!

AvMerode
Deze ontwikkelaars zijn aardig goed heb ik in de gaten, want the witcher is hun eerste project en het gemiddelde is zeer hoog.
Ik heb de platinum edition (die is al gepatched, bevat ook de soundtrack, walkthrough en heeft 5 nieuwe avonturen) gepre-orderd en komt tegelijk met mijn nieuwe pc eind deze maand in mijn bezit, heb er al zin in.

AvMerode
Dit is mijn favoriete Wrpg op dit moment, ben aardig ver, nog niet uitgespeeld en dus nog geen cijfer.
Ik heb de Enhanced versie met standaard 1.5 patch, ben wel aardig wat bugs en andere foutjes tegengekomen maar niet echt storend, het is geen two worlds 2 gelukkig.

4,5
Prachtige game. Mooi verhaal. Wel veel heen en weer lopen. Mooie muziek. 4.5*

avatar van Spock
5,0
Beste spel ooit gemaakt. Heerlijke sfeer, vooral in chapter 1 (toen de barghests ´s nachts ineens tevoorschijn kwamen). Na dit spel te spelen ben ik spontaan de boeken gaan lezen. Helaas is mijn Pools niet meer zoals het ooit geweest is (:p), dus moet nog maar even wachten op de komende paar vertalingen.

k w
Is deze game beter dan ''The Witcher 2''?

Ikzelf heb ook laatst dragon age origins gespeelt maar ben op de helft gestopt ermee, ik kon er echt niet inkomen, dat invertory management vond ik totaal niet overzichtelijk, en ik ergerde me ook dood aan die cutscenes. Zelfde geld voor Witcher 2, ik vond die 2 toch erg vergelijkbaar met elkaar.

Is deze game meer 'Hack and Slash'', minder cut scenes, en overzichtelijker dan de bovengenoemde games? Lvlen, looten, skills trainen hou ik wel van, ik vond Fallout 3 bijvoorbeeld wel een topper, maargoed mischien zijn dit soort games niet voor mij bedoelt

avatar van Spock
5,0
Ik heb deel 2 nooit gespeeld, maar deze heeft ook vrij veel dialoog. Als je het spel patcht, heb je echter wel vrij aardige dialoog. Het vechtsysteem is op zich best hack n slash, met drie verschillende "standen", waaronder een waarmee je in feite een volledige groep kunt onthoofden. Je kunt looten, levellen, upgraden, etc. Het is misschien wat minder uitgebreid als een titel als Fallout 3, maar dat maakt het misschien wel veel overzichtelijker.

avatar van JustMike
als nog 11 mensen stemmen staat hij misschien in top 250"D

3,5
Toch wel een gemengd verhaal deze Witcher. Veel positieve dingen (verhaal, gevechtssysteem) maar andere dingen waren dan weer dramatisch uitgewerkt:
- Deuren die opengeduwd moesten worden: daar had ik meestal meer dan één poging voor nodig
- Quests die op sommige momenten niet kunnen worden afgesloten omdat het afrondend gesprek niet tot de opties hoort bij bepaalde personages
- Op het begin bij momenten te moeilijk en te vaak op geluk gebasseerd (knockdown of niet)
- Op het einde véél te makkelijk en daardoor gewoon saai (had zelfs geen potions nodig en speelde toch op normale moeilijkheidsgraad)
- Het feit dat je zelf met één hit kan sterven en waar je (zeker op het begin) helemaal niks aan kan doen
- Rommelige inventory en dramatisch "storage systeem". Eén centrale bank oid in het spel was veel beter geweest
- De layout van het "swamp cemetery" was ook dramatisch. Waarom is het nodig dat je hier niks kan zien (diep weggezakt in het water, hoog riet) en dat je continu moet omlopen omdat alle doorgangen versperd zijn?

Maar al bij al heb ik het grootste deel van het spel toch met plezier gespeeld. Ik denk ook niet dat er twee exact dezelfde spelervaringen zijn vanwege de uitgebreidheid van keuzes en sidequests.

4,5
Schitterende game.
Ik ben niet echt een rpg-liefhebber, voor deze game kon enkel Fallout 3 me lang genoeg boeien, maar deze game vond ik echt fantastisch.

Ook leuk dat je met de platinum-editie niet verplicht bent de dvd elke keer in te steken.

4,5
Wat een geweldige game. Sterk verhaal en de sfeer is ook heerlijk. Nog briljanter zijn de dialogen. Ongelofelijk humorvol, sarcastisch en droog. De schrijvers verdienen een pluim hiervoor. Ook sta je voor keuzes die je daadwerkelijk doen nadenken. De game maakte het mij in ieder geval niet makkelijk.

avatar van DarthSolidKevin
4,0
Gisteren begonnen met The Witcher, maar niet na flink wat gedoe met de grafische instellingen. Hij doet het in ieder geval en ik ben benieuwd wat het gaat brengen.

avatar van DarthSolidKevin
4,0
Ik ben nu in het midden van Act 2, maar ik kom er maar niet doorheen. Dit komt vooral door de genante dialogen en de oninteressante missies. Daarnaast is het inventory systeem en het alchemy systeem onoverzichtelijk. Op dit moment heb ik geen zin om er mee door te gaan.

avatar van threeohthree
4,5
Oh, slecht nieuws, heb hem namelijk ook gisteren gekocht tijden de GOG sale, maar goed, was gelukkig maar 2 euro dus mocht het Inventory Management e.d. mij ook tegenvallen, is het verlies niet heel groot.

Moet verder ook wel zeggen dat ik een beetje schrok van de gametime die The Witcher te bieden heeft, erg veel dat is. Geen punt of zo, maar echt de tijd heb ik er momenteel helaas dus niet voor.

4,5
Genante dialogen? De dialogen zijn briljant in dit deel.

avatar van Sinner
5,0
...in beide delen vind ik trouwens. Het alchemy gedeelte ben ik het wel mee eens, heb ik overigens nooit veel aandacht aan besteed tijdens het spelen.

avatar van DarthSolidKevin
4,0
Misschien is genant niet het juist woord, maar de dialogen zijn niet altijd even logisch opgebouwd. Zo vraagt/zegt Geralt iets en één zin daarna vraagt/zegt hij precies hetzelfde. De dialogen voelen daarom vaak dubbelop.

Ik ben toch maar weer doorgegaan, om te zien hoe het verder gaat. Ik kan wel al zeggen dat The Witcher geen 5* game zal worden voor mij.

avatar van DarthSolidKevin
4,0
Zojuist uitgespeeld en de game was echt goed. Vooral chapter IV, V en de Epilogue waren helemaal geweldig. De minpunten van de dialogen waren hier totaal niet aanwezig. Is het de beste game die ik ooit heb gedaan? Dat denk ik niet, maar het is wel een hele goede game. Mijn cijfer zit op een 8,5 en ik ben nog aan het twijfelen of het 4* of 4,5* wordt. Een review volgt zodra ik er meer tijd voor heb.

avatar van JustMike
Wij wachten geduldig af!

4,5
DarthSolidKevin schreef:
Zojuist uitgespeeld en de game was echt goed. Vooral chapter IV, V en de Epilogue waren helemaal geweldig. De minpunten van de dialogen waren hier totaal niet aanwezig. Is het de beste game die ik ooit heb gedaan? Dat denk ik niet, maar het is wel een hele goede game. Mijn cijfer zit op een 8,5 en ik ben nog aan het twijfelen of het 4* of 4,5* wordt. Een review volgt zodra ik er meer tijd voor heb.


Mooi dat het uiteindelijk toch goed beviel

avatar van DarthSolidKevin
4,0
Review: The Witcher

The Witcher wordt gezien als een van de beste RPG's aller tijden. Ik had zelf wel eens gehoord over de game, maar dan vooral over het tweede deel. Toen er met de kerst weer een grote verkoop was op Steam en ik het eerste deel van The Witcher kon aanschaffen voor zo'n 5 euro, greep ik die kans meteen. Als ik namelijk wil beginnen aan een serie games, begin ik het liefst bij het begin.

Je speelt als Geralt of Rivia, een lid van een groep die zichzelf Witchers noemen. Witchers zijn mensen die na een lange training speciale vaardigheden en krachten hebben ontwikkeld. Deze krachten gebruiken ze om monsters te doden. Een Witcher is echter geen liefdadigheidswerker en vraagt voor elke monsterjacht een geld bedrag. Geralt is één van de laatste Witchers en alsof dit nog niet vervelend genoeg is, heeft Geralt last van geheugenverlies en wordt de thuisbasis van de Witchers aangevallen door een groep die zichzelf Salamandra noemt. Het is aan Geralt om deze groep op te sporen en ze een halt toe te roepen.

Als speler wordt je volledig vrij gelaten in de manier waarop je dit aanpakt. In de wereld van The Witcher bestaat geen goed of kwaad; alleen keuzes. Deze keuzes kunnen later in de game tegen je werken of ze kunnen je goed van pas komen. Geralt maakt tijdens het verloop van het verhaal een duidelijke groei door, waardoor je hem steeds meer gaat waarderen.

Het is alleen zo jammer dat het eerste deel van de game niet heel sterk is. Dit komt door een combinatie van cheesy voice acting, oninteressante omgevingen en quests. Met het eerste deel bedoel ik hoofdstuk I t/m de helft van hoofdstuk III. Op een of andere manier lijkt de game vanaf de helft van hoofdstuk III beter te weten wat het eigenlijk wil. Ik denk dat dit komt doordat het vanaf dat moment duidelijk wordt wie Geralt of Rivia nu echt is. In hoofdstuk IV had ik pas echt het idee dat ik in een prachtige wereld terecht was gekomen. Geralt deed me als karakter meer, de quests werden leuker en de voice acting was eindelijk van een beter niveau. Het is jammer dat het lang duurde voordat ik me helemaal in de game verloor. Het verhaal van The Witcher is het zeker waard.

De gameplay is door de hele game wel een constante factor. Tijdens gevechten kun je gebruik maken van een steel sword, een silver sword en zogenaamde signs. Je steel sword gebruik je bij het bevechten van mensen, elfen en dwergen, je silver sword gebruik je om monster af te slachten en signs zijn magische aanvallen. Het gebruik van de zwaarden spreekt voor zich. Je klikt simpelweg met je muis op een vijand. Zodra het aanval icoontje veranderd kun je nog een keer klikken om een combo uit te voeren. Tussen de combo's door kun je geen gebruik maken van je signs. De signs voelen hierdoor vaak nutteloos aan. Van de 5 signs die er beschikbaar zijn, heb ik er maar 2 gebruik.

Zoals in veel RPG's ontvang je bij elk level dat je stijgt punten die je kunt gebruiken om vaardigheden te ontgrendelen. In The Witcher kun je deze punten alleen toekennen tijdens een meditatie. Deze meditatie kun je o.a. activeren door bij een kampvuur te gaan zitten. Naast het toekennen van vaardigheden, kun je tijdens de meditatie (d.m.v. alchemy) potions maken. Deze potions kunnen je helpen tijdens gevechten of andere situaties. Het maken van de potions is echter zo onduidelijk dat je vaak geen zin zult hebben om er tijd in te stoppen. Daarnaast zijn ze niet noodzakelijk om de game door te komen. De enige potion die ik echt handig vond, was een potion waarmee je in het donker kunt zien.

Ten slotte wil ik het nog even kort hebben over het inventory systeem. Dit systeem is namelijk heel slecht uitgewerkt. De icoontjes van de items zijn zo ontzettend klein dat je geen idee hebt wat het is. Hierdoor ben je steeds veel tijd kwijt met het zoeken naar items.

Is The Witcher de beste game ooit? Ik vind van niet. Dit wil niet zeggen dat de game slecht is. Het verhaal is overduidelijk goed bedacht en Geralt is een interessant personage die een duidelijke groei doormaakt. Er zijn wel nog duidelijke verbeterpunten. De voice acting heeft meer liefde nodig en het alchemy en inventory systeem moet flink op de schop worden genomen. Ik ben benieuwd wat het tweede deel gaat brengen.

Eindbeoordeling: 8,5 (4*)

avatar van JustMike
Goede review solidKevin en erg grappig dat je (door de onduidelijkheid) het maken van potions niet eens de moeite waard vond

Gelukkig is de tweede helft van de game je beter bevallen, dan ben je toch eerder geneigd om het spel af te maken. Veel plezier met deel 2 en deze komt nog op mijn lijst..

Btw, hoe lang was je ongeveer met het spel bezig?

Gast
geplaatst: vandaag om 01:56 uur

geplaatst: vandaag om 01:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.