The Witcher (2007)
PC
RPG / Action
Ontwikkeld door CD Projekt
Uitgegeven door Atari
Een actie RPG geïnspireerd door de boeken van de Poolse fantasy schrijver Andrzej Sapkowski. De speler kruipt in de huid van Geralt, een man die een "witcher" wordt. Een witcher is een zwaargetrainde vechter met bijzondere gemuteerde eigenschappen. Een witcher verdient zijn geld met het afslachten van monsters en is lid van een orde die het volk beschermt tegen weervolven.
- nummer 110 in de top 250

Daarnaast: Mensen moeten echt eens stoppen te gamen op laptops, laptops draaien games zelden goed aangezien ze met minder energie op processor, harde schijf (en met name videokaart) draaien. Daarnaast ligt de driverontwikkeling vaak uitbesteed aan de laptopfabrikant ipv NVIDIA of ATi. Je kun beter 300 euro uitgeven voor een cheap werkstation dan 1000 voor een laptop. En dan garandeer ik je dat The Witcher daar prima op draait.
Tja, en verder heb ik alleen een laptop van degelijke kwaliteit. Als student is dat toch net wat handiger dan een desktop PC. Ik heb nog wel een oude desktop PC staan maar daar zal The Witcher gegarandeerd niet op kunnen draaien.
Ik weet ook dat games minder draaien op laptops, vandaar dat ik ook wat oudere games wilde spelen maar blijkbaar heb ik dat toch onderschat. Wel vermaak ik me momenteel heel erg met een aantal klassiekers van LucasArts

Kijk

Heel simpel: het beste spel dat ik ooit gespeeld heb. In ieder geval de beste RPG, een die zeker weten kan tippen aan een topper als Oblivion. Geralt of Rivia is een van de meest fantastische personages uit het RPG genre. Althans, als ik over het spel beoordeel. Het spel ziet er mooi uit, is goed verzorgd. De graphics zullen misschien niet van de bovenste plank zijn, maar het zijn maar graphics. Het ziet er gewoon mooi uit. Het gebruikt een zeer mooi combat-mechanisme: simpel en spectaculair.
Ook de rol van witcher bevalt me heel erg. Een genetisch aangepast mens speciaal ontwikkeld voor het doden van monsters. Twee zwaarden, duizelingwekkende bewegingen, de nodige magische krachten en een volledig arsenaal aan potions om bijvoorbeeld je reflexes te stimuleren.
Heel mooi hoe je verschillende keuzes kunt maken die allerlei onverwachte consequencies hebben. Ook is het fantastisch hoe je eigen manier van denken wordt veranderd door dit spel. Ik begon zeer pro-human, en uiteindelijk koos ik de zijde van de Scoia'tael, de non-humans. De verhaallijn is simpelweg de sterkste die ik een spel heb gezien. In deze wereld bestaan er bijna geen vrienden, alleen maar vijanden.
Ook zeer amusante momenten toen Zoltan Chivay zijn panther-brul demonstreerde, of toen je "Die, old hag!" riep tegen de oude vrouw in het huis van Shani.
Het meest interessante vond ik nogwel de fantastische veelzijdigheid van de verschillende monsters. Een van de weinige fantasy-RPG's waarin geen cliche skeletten rondliepen. Nee, in The Witcher vecht je tegen allerlei mooi vormgegeven ghouls, vampieren, planten (!) en de lichamen van diegene die in een rivier zijn verdronken en 's nachts tevoorschijn komen...
De sfeer is uitstekend, ik ben sinds Guild Wars opzoek gegaan naar een spel met zo'n prachtige setting en mooie verhaallijn. Een RPG in een fantasysetting die eindelijk eens realistischer overkomt dan het merendeel van de spellen. Een spel waarin het Middeleeuwse thema eindelijk weer eens als 'luguber' wordt omschreven.
Om het helemaal af te maken is er nog de prachtige soundtrack.
Minpuntje vond ik dat je niet terug kunt keren naar een oude locatie. Ik had bijvoorbeeld in hoofdstuk 4 een paar quests op een eiland met elkaar gecombineerd, maar toen ik naar het vaste land keerde, werd ik bijvoorbeeld automatisch al in het eindgevecht gegooid, waardoor ik mijn quest niet kon afmaken. Maar als je de quests iets anders inplant, is er nauwelijks een probleem. Ook had ik graag nog eens de reactie gehoord van de verschillende personages in het spel nadat ik klaar was met de eindtaak. Dit kan echter niks meer veranderen aan de geweldige ervaring die The Witcher te bieden heeft. Ik kan haast niet wachten op het vervolg.
"That sword is for monsters..."
5/5

Ik heb de platinum edition (die is al gepatched, bevat ook de soundtrack, walkthrough en heeft 5 nieuwe avonturen) gepre-orderd en komt tegelijk met mijn nieuwe pc eind deze maand in mijn bezit, heb er al zin in.

Ik heb de Enhanced versie met standaard 1.5 patch, ben wel aardig wat bugs en andere foutjes tegengekomen maar niet echt storend, het is geen two worlds 2 gelukkig.
Ikzelf heb ook laatst dragon age origins gespeelt maar ben op de helft gestopt ermee, ik kon er echt niet inkomen, dat invertory management vond ik totaal niet overzichtelijk, en ik ergerde me ook dood aan die cutscenes. Zelfde geld voor Witcher 2, ik vond die 2 toch erg vergelijkbaar met elkaar.
Is deze game meer 'Hack and Slash'', minder cut scenes, en overzichtelijker dan de bovengenoemde games? Lvlen, looten, skills trainen hou ik wel van, ik vond Fallout 3 bijvoorbeeld wel een topper, maargoed mischien zijn dit soort games niet voor mij bedoelt

- Deuren die opengeduwd moesten worden: daar had ik meestal meer dan één poging voor nodig
- Quests die op sommige momenten niet kunnen worden afgesloten omdat het afrondend gesprek niet tot de opties hoort bij bepaalde personages
- Op het begin bij momenten te moeilijk en te vaak op geluk gebasseerd (knockdown of niet)
- Op het einde véél te makkelijk en daardoor gewoon saai (had zelfs geen potions nodig en speelde toch op normale moeilijkheidsgraad)
- Het feit dat je zelf met één hit kan sterven en waar je (zeker op het begin) helemaal niks aan kan doen
- Rommelige inventory en dramatisch "storage systeem". Eén centrale bank oid in het spel was veel beter geweest
- De layout van het "swamp cemetery" was ook dramatisch. Waarom is het nodig dat je hier niks kan zien (diep weggezakt in het water, hoog riet) en dat je continu moet omlopen omdat alle doorgangen versperd zijn?
Maar al bij al heb ik het grootste deel van het spel toch met plezier gespeeld. Ik denk ook niet dat er twee exact dezelfde spelervaringen zijn vanwege de uitgebreidheid van keuzes en sidequests.
Ik ben niet echt een rpg-liefhebber, voor deze game kon enkel Fallout 3 me lang genoeg boeien, maar deze game vond ik echt fantastisch.
Ook leuk dat je met de platinum-editie niet verplicht bent de dvd elke keer in te steken.
Moet verder ook wel zeggen dat ik een beetje schrok van de gametime die The Witcher te bieden heeft, erg veel dat is. Geen punt of zo, maar echt de tijd heb ik er momenteel helaas dus niet voor.
Ik ben toch maar weer doorgegaan, om te zien hoe het verder gaat. Ik kan wel al zeggen dat The Witcher geen 5* game zal worden voor mij.
Zojuist uitgespeeld en de game was echt goed. Vooral chapter IV, V en de Epilogue waren helemaal geweldig. De minpunten van de dialogen waren hier totaal niet aanwezig. Is het de beste game die ik ooit heb gedaan? Dat denk ik niet, maar het is wel een hele goede game. Mijn cijfer zit op een 8,5 en ik ben nog aan het twijfelen of het 4* of 4,5* wordt. Een review volgt zodra ik er meer tijd voor heb.
Mooi dat het uiteindelijk toch goed beviel

The Witcher wordt gezien als een van de beste RPG's aller tijden. Ik had zelf wel eens gehoord over de game, maar dan vooral over het tweede deel. Toen er met de kerst weer een grote verkoop was op Steam en ik het eerste deel van The Witcher kon aanschaffen voor zo'n 5 euro, greep ik die kans meteen. Als ik namelijk wil beginnen aan een serie games, begin ik het liefst bij het begin.
Je speelt als Geralt of Rivia, een lid van een groep die zichzelf Witchers noemen. Witchers zijn mensen die na een lange training speciale vaardigheden en krachten hebben ontwikkeld. Deze krachten gebruiken ze om monsters te doden. Een Witcher is echter geen liefdadigheidswerker en vraagt voor elke monsterjacht een geld bedrag. Geralt is één van de laatste Witchers en alsof dit nog niet vervelend genoeg is, heeft Geralt last van geheugenverlies en wordt de thuisbasis van de Witchers aangevallen door een groep die zichzelf Salamandra noemt. Het is aan Geralt om deze groep op te sporen en ze een halt toe te roepen.
Als speler wordt je volledig vrij gelaten in de manier waarop je dit aanpakt. In de wereld van The Witcher bestaat geen goed of kwaad; alleen keuzes. Deze keuzes kunnen later in de game tegen je werken of ze kunnen je goed van pas komen. Geralt maakt tijdens het verloop van het verhaal een duidelijke groei door, waardoor je hem steeds meer gaat waarderen.
Het is alleen zo jammer dat het eerste deel van de game niet heel sterk is. Dit komt door een combinatie van cheesy voice acting, oninteressante omgevingen en quests. Met het eerste deel bedoel ik hoofdstuk I t/m de helft van hoofdstuk III. Op een of andere manier lijkt de game vanaf de helft van hoofdstuk III beter te weten wat het eigenlijk wil. Ik denk dat dit komt doordat het vanaf dat moment duidelijk wordt wie Geralt of Rivia nu echt is. In hoofdstuk IV had ik pas echt het idee dat ik in een prachtige wereld terecht was gekomen. Geralt deed me als karakter meer, de quests werden leuker en de voice acting was eindelijk van een beter niveau. Het is jammer dat het lang duurde voordat ik me helemaal in de game verloor. Het verhaal van The Witcher is het zeker waard.
De gameplay is door de hele game wel een constante factor. Tijdens gevechten kun je gebruik maken van een steel sword, een silver sword en zogenaamde signs. Je steel sword gebruik je bij het bevechten van mensen, elfen en dwergen, je silver sword gebruik je om monster af te slachten en signs zijn magische aanvallen. Het gebruik van de zwaarden spreekt voor zich. Je klikt simpelweg met je muis op een vijand. Zodra het aanval icoontje veranderd kun je nog een keer klikken om een combo uit te voeren. Tussen de combo's door kun je geen gebruik maken van je signs. De signs voelen hierdoor vaak nutteloos aan. Van de 5 signs die er beschikbaar zijn, heb ik er maar 2 gebruik.
Zoals in veel RPG's ontvang je bij elk level dat je stijgt punten die je kunt gebruiken om vaardigheden te ontgrendelen. In The Witcher kun je deze punten alleen toekennen tijdens een meditatie. Deze meditatie kun je o.a. activeren door bij een kampvuur te gaan zitten. Naast het toekennen van vaardigheden, kun je tijdens de meditatie (d.m.v. alchemy) potions maken. Deze potions kunnen je helpen tijdens gevechten of andere situaties. Het maken van de potions is echter zo onduidelijk dat je vaak geen zin zult hebben om er tijd in te stoppen. Daarnaast zijn ze niet noodzakelijk om de game door te komen. De enige potion die ik echt handig vond, was een potion waarmee je in het donker kunt zien.
Ten slotte wil ik het nog even kort hebben over het inventory systeem. Dit systeem is namelijk heel slecht uitgewerkt. De icoontjes van de items zijn zo ontzettend klein dat je geen idee hebt wat het is. Hierdoor ben je steeds veel tijd kwijt met het zoeken naar items.
Is The Witcher de beste game ooit? Ik vind van niet. Dit wil niet zeggen dat de game slecht is. Het verhaal is overduidelijk goed bedacht en Geralt is een interessant personage die een duidelijke groei doormaakt. Er zijn wel nog duidelijke verbeterpunten. De voice acting heeft meer liefde nodig en het alchemy en inventory systeem moet flink op de schop worden genomen. Ik ben benieuwd wat het tweede deel gaat brengen.
Eindbeoordeling: 8,5 (4*)

Gelukkig is de tweede helft van de game je beter bevallen, dan ben je toch eerder geneigd om het spel af te maken. Veel plezier met deel 2 en deze komt nog op mijn lijst..

Btw, hoe lang was je ongeveer met het spel bezig?