menu

The Last of Us: Part II (2020)

mijn stem
4,23 (107)
107 stemmen

PlayStation 4
Action / Adventure
single player

Ontwikkeld door Naughty Dog
Uitgegeven door Sony

Vijf jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel strijken Joel en Ellie neer in de Amerikaanse staat Wyoming. Daar kiezen ze ervoor om zich te voegen in een gemeenschap die, ondanks de voortdurende bedreiging van geïnfecteerden, voor stabiliteit zorgt. Maar wanneer een gewelddadige gebeurtenis de rust verstoort, is Ellie gedwongen te vluchten – en gaat ze op zoek naar gerechtigheid.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=II5UsqP2JAk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van JacoBaco
4,0
Nou, inmiddels op 3/4 denk ik. Volop bezig met Abby. En de seksscène is ook voorbij gekomen. De video later nog even op Youtube gekeken om te zien hoe mensen erop reageren. De video krijgt duizenden dislikes en heel veel kritiek. Abby ziet eruit als een jonge jongen en tegelijk als een oudere vrouw. De musculus pectoralis major klopt niet, want dat is te mannelijk zeggen ze. Haar bescheiden tieten en tepels komen in beeld, maar daarna ziet het er inderdaad een beetje gek uit. Abby is dan ook een echte sportschool chick. En dat snap ik ook wel gezien de wereld waarin ze leeft. Lekker trainen meid, waarom niet. Hoe het met Ellie afloopt weet ik nog niet, al zag ik op youtube per ongeluk al een video met als titel: Abby kills Ellie. Maar goed, Abby is interessant en je ontdekt wel echt wat het voor een persoon is. En ik mag haar graag. Ook al vermoord ze Joel best gruwelijk. Daarnaast is het in de echte wereld ook niet zo dat je alles maar overleeft en zoals Joel in deel 1 al zegt: It's just luck and it's going to run out. Nou, inderdaad.. Wel jammer, had Joel nog graag in leven gezien hoor..

En dan al die vrouwen.. In The Last of Us 1 zitten ook al veel vrouwen die hun mannetje staan. Sowieso Ellie, en Tess is ook een pittige chick. Maar ook Marlene is geen breekbaar poppetje. Of het er nou ineens te dik bovenop ligt in deel 2. Mwa, een beetje misschien..
Maar niet storend.

4,5
JacoBaco

Ik raad je aan om weg te blijven van youtube vanaf nu. De spoilers daar, ook gewoon in thumbnails, zijn absurd. Gewoon het spel helemaal uitspelen zodat je je eigen mening kunt vormen, en er dan pas over lezen en opzoeken, maar dat weet je vast wel

5,0
Poeh, sterk en een grauw vervolg.

Het is narratief een gewaagde move om dit vervolg op zo'n manier te vertellen.
De switch naar Abbey gaf mij een onnatuurlijke en verraderlijke gevoel op.
Zeker als dit op het internet gelezen wordt zonder juiste context kan dit behoorlijk verkeerd vallen. Doodzonde om onder andere het spel hierdoor links te laten liggen.
Want Uiteindelijk wordt al snel duidelijk dat de wereld die hier neergezet wordt complexer is dan de meeste game werelden die ik ken.

SeptuSword
Heb er nu 2 uurtjes inzitten, ga echt mijn tijd nemen voor deze game. Maar Jezus, zit echt op het puntje van mijn.. bank. Ouderwets goede gameplay van voorgaande deel maar dan nog beter, ben blij dat je geen nieuwe mes hoeft te craften iedere keer. Of überhaupt schudden met je controller om je lampje op te laden, ook al had dat iets geinigs.

avatar van JacoBaco
4,0
Uitgespeeld! En toch nog verrast door het einde. Ik hoopte al dat Abby het zou overleven. Oorspronkelijk was dit niet de bedoeling van de schrijver(s). Wat ik mooi/goed vind aan dit einde: Ellie kan de dood van Joel niet loslaten en ziet in haar hoofd nog regelmatig de dood van Joel. Kortom, PTSS. Zolang ze dit blijft zien kan ze de drang naar wraak niet negeren. Abby moet boeten, Abby moet sterven. Maar als Ellie op het einde Abby aan het verdrinken is, ziet Ellie geen dode Joel in haar hoofd, maar een levende Joel. Alsof Joel zegt, het is genoeg zo Ellie. Echter, als Abby nog steeds de dode Joel zag, dan had ze Abby verdronken. Een indrukwekkend cruciaal moment in de game. Als Ellie wel Abby had vermoord en terugkeert naar de boerderij, dan had ze dus haar wraak. Maar de prijs die ze ervoor moet betalen is dat Dina haar verlaten heeft. Dit had misschien een meer voor de hand liggend einde kunnen zijn..

4,5
Het moment dat Ellie voor de eerste keer een niet dode Joel in haar hoofd ziet bij het verdrinken van Abby, niet toevallig net een flits van de cruciale laatste flashback waar ze Joel vergeeft, zegt voor mij dat dit hele spel niet om wraak gaat, maar om vergiffenis. Ik denk zeker niet dat ze Abby vergeeft, but she’d like to try en kan het eindelijk loslaten. Een erg belangrijke evolutie in de arc van Ellie. En of ze nu Abby doodt of niet, Dina is ze toch verloren. De wraak had zinloos geweest want uiteindelijk is ze alles kwijt op het einde. Maar door Abby net toch te sparen, behoudt ze het allerlaatste van haar menselijkheid en de link met Joel. Erg mooi.

Verder zijn er trouwens theorieën dat Ellie toch terug bij Dina is. Ik denk dat we er van uit kunnen gaan dat Dina naar Jackson is teruggekeerd door die brief. En Ellie draagt op het einde de armband die ze van Dina heeft gekregen, maar nog niet droeg toen ze naar Californië ging. Ze zou naar de boerderij zijn terug gekeerd om de gitaar te gaan halen, maar besluit om hem achter te laten om het einde van haar wraak te duiden en de afsluiting met Joel.

Ik vind het einde onder zijn miserabele façade toch bijzonder hoopvol en is niet zo donker als iedereen denkt. Het eerste deel ging over licht zoeken in de duisternis en dat is hier in deel 2 niet anders. In de allerlaatste frame zien we tenslotte ook (net als de eerste frame en loading screens) een mot. Die mot symboliseert de pull to the light. Jawel, ik denk dat het wel goed komt met onze meid Ellie.

avatar van JacoBaco
4,0
synec schreef:
voor mij dat dit hele spel niet om wraak gaat, maar om vergiffenis. Ik denk zeker niet dat ze Abby vergeeft, but she’d like to try en kan het eindelijk loslaten.

Ook wel sterk dat Joel tegen Ellie zegt: Als ik het opnieuw zou mogen doen, dan had ik precies hetzelfde gedaan. Er moet wel een link zijn tussen Joel's dochter en Ellie. Joel heeft zijn dochter niet kunnen redden, maar kon Ellie wel redden. Oké even kort door de bocht, je kunt niet echt spreken over specifiek goede en slechte mensen in deze game. Er is nogal wat grijs gebied. Voorbeeldje: Abby vermoord Joel. Waarom? 1. Hij heeft haar vader vermoord. 2. Hij heeft het meisje laten leven waarmee ze een potentieel geneesmiddel hadden kunnen ontwikkelen. En het ging Abby puur om Joel en Tommy en Ellie die erbij waren werden in leven gelaten. Dus dit is het simpele an eye for an eye principe. En we leren ook een andere kant van Abby kennen. De kant waardoor ik toch sympathie voor haar kreeg.

Joel is een goed mens (vind ik), maar om in de nieuwe wereld te overleven is het beter om geen goed mens te zijn, want er is maar 1 prioriteit en dat is overleven koste wat kost. Geen plaats voor liefde/tederheid en kwetsbaar zijn. Kijk maar hoe zijn relatie met Tess is. Puur zakelijk/professioneel. En tevens is Joel het grootste gedeelte van de game helemaal niet aardig tegen Ellie. En toch weet ze zijn hart te veroveren en is hij echt van haar gaan houden. En dus het licht / de liefde overwint de duisternis.

En natuurlijk kan er gediscussieerd worden waarom Joel niet even zijn verstand gebruikte. Of Ellie redden of Ellie dood en dan duizenden mensen redden. Joel had sowieso weinig tijd om hier eens goed voor te gaan zitten met een kop koffie. En toch zou je achteraf kunnen zeggen dat Joel rationeel gezien de juiste keuze heeft gemaakt. 1. Er was helemaal geen garantie dat het zou lukken. 2. De mensheid overleeft het al 20 jaar, dus het komt sowieso wel goed. 3. Ik vermoed machtsmisbruik. De Fireflies hebben een geneesmiddel. En dan? Dat gaan ze dan vrolijk uitdelen?

SeptuSword
Ik ben denk ik nu op 1/3e van de game, zoals ik zei ik neem de tijd. Alleen heb ik wel een probleem met TLOU2. Het is emotioneel zo zwaar beladen dat het voor mij echt moeilijk is om de game op te pakken. Het is compleet het tegenovergestelde van Uncharted. Dat is ook wel een kunst dat een game zo'n impact kan hebben maar persoonlijk speel ik liever voor plezier dan om depressief te worden.

Het is alsof je op een zonnige dag oude liefdes liedjes van Coldplay gaat opzetten.

avatar van JacoBaco
4,0
SeptuSword schreef:
Het is alsof je op een zonnige dag oude liefdes liedjes van Coldplay gaat opzetten.

Nee deze .. Abel Onderweg - YouTube

avatar van Eraser2
3,0
Net als het eerste deel voor mij een lastige game om te beoordelen. Grootste kritiek punt dat ik heb is gewoon de lengte van de game. Voor de eentonige type gameplay die the Last of Us biedt is 25 uur veel te lang (is dit een spoiler?)
Het gedeelte dat je speelt als Abby, wat ik overigens een mooie zet vond binnen het verhaal, draaft maar door. Dat had in 2,5/3 uurtjes ook wel verteld mogen worden. Qua productie verder natuurlijk een magnifieke game. Wat een prachtige wereld waar je je in mag wanen. Het was daarom ook voor mij nog zoveel mooier geweest als er meer stukken in hadden gezeten zoals het begin van de game waar je voor het eerst Seattle in komt. Jammer dat ze dit daarna compleet loslaten.


Verder wil ik nog een kritische noot kraken over de laatste uren van de game.
Nadat je Ellie kapot hebt geramd (waarom moest dit in godsnaam?) lijk je in een surrealistische sequentie terecht te komen op die boerderij. Dit werd door mij versterkt door het feit dat het voor Ellie in die stal plotseling in een nachtmerrie verandert en dat Tommie (die in mijn beleving morsdood was) kwam opdagen. Tommie zegt zelfs iets in de trant van dat hij en zijn vrouw uit elkaar zijn, ik dacht dat dit ermee te maken had dat hij dood is. Dit blijkt uiteindelijk dus helemaal geen hersenspinsel te zijn maar gewoon het vervolg van het verhaal. Dat brengt ons naar Santa Barbara waar Abby ineens op zoek is naar de Fireflies en er kennis wordt gemaakt met een andere bloeddorstige bende. Dit laatste stuk werd even afgeranseld in een paar uurtjes terwijl we daarvoor 20 uur in Seattle bivakkeerden. De balans was voor mij echt zoek toen. Ik vind dat gedeelte eigenlijk niets toevoegen afgezien van het einde tussen Ellie en Abby.

Om toch nog positief eindigen. De laatste scene tussen Joel en Ellie was magnifiek. Ik kon de tranen nog net bedwingen.

SeptuSword


Hahaha tekst komt letterlijk overeen

avatar van JacoBaco
4,0
Eraser2 schreef:
Tommie (die in mijn beleving morsdood was) kwam opdagen.

Ja, ik dacht echt dat hij een kogel in zijn achterhoofd kreeg, maar blijkbaar wordt hij is zijn wang geschoten en zo te zien is zijn oog ook beschadigd..

avatar van Rebel80
4,0
In 2enhalve dag uitgespeeld. Beetje dubbele gevoelens.

Ten eerste graphics zijn wel echt weer mooi, ook vind ik de NPC gesprekken en interactie top gedaan.

Qua samenstelling, ik zeg eerlijk ik ben meer van het testosteron zoals in Gears of War. Nu een hoofdrolspeelster die lesbisch is, een partner die Bi is, een transgender kind en een gym chick.

Niet bepaald het team waar ik voor zou kiezen

Irriteerde mij redelijk toen ik begreep dat je met Abbey een tijd moest spelen maar heb daardoor wel een ander beeld van hr gekregen.

Ik vind deel 1 beter maar deel 2 komt dicht bij.

avatar van JacoBaco
4,0
Denk aan je spoilers!

avatar van Awake78
4,0
Inderdaad pfffff....bedankt hè

avatar van Rebel80
4,0
Awake78 schreef:
Inderdaad pfffff....bedankt hè

Stel je niet aan drama queen. Dat je ook met Abbey speelt is niet echt een spoiler te noemen en met je bedankt hé..

Een tip, Als je niets over een film of spel wilt lezen ga dan geen berichten er over lezen tot je het gezien of uitgespeeld heb.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Hoewel behoorlijk bekend en idd lastig te vermijden these days, toch een spoiler, dus heb even tags geplaatst.

Voortaan als iemand een spoiler denkt te spotten graag gelijk even indienen, don't perpetuate, moderate!

avatar van Awake78
4,0
Rebel80 schreef:
(quote)

Stel je niet aan drama queen. Dat je ook met Abbey speelt is niet echt een spoiler te noemen en met je bedankt hé..

Een tip, Als je niets over een film of spel wilt lezen ga dan geen berichten er over lezen tot je het gezien of uitgespeeld heb.


Dat slaat echt nergens op...waarvoor zouden gamesites of users dan nog reviews maken? Ben het met je eens dat voor dit spel wat uitzonderingen zijn, zoals ik veelal gemerkt heb op andere sites enzo, maar dan nog.
Je kan toch prima iets over de gameplay zeggen of waarom je het wel of geen leuk spel vond, dit zo te benoemen zoals jij gedaan hebt is gewoon niet zo heel snugger, maar dat zal je zelf ook wel begrijpen - achteraf....

avatar van JacoBaco
4,0
Awake78 Vermoedelijk reageert Rebel80 zo vanuit gêne. Inderdaad, los van spoilers is er voldoende nuttige info te halen uit berichten en reviews.

avatar van Chrismania
4,0
The last of us 2 is ambitieus, zowel in het verhaal dat verteld wordt, als in level design. Met name qua verhaal toont Naughty Dog veel lef ten opzichte van het eerste deel. Het verhaal is volwassen, gewaagd en durft complexe, emotionele thema’s aan te snijden.

Ambitie en lef staan echter niet garant voor kwaliteit. De vraag is daarom; maakt Naughty Dog deze hoge inzet waar? Het korte antwoord is; voor een deel. Het verhaal dat The last of us 2 verteld is sterk, emotioneel en zet je aan het denken. Sommige thema’s liggen er wat dik bovenop, maar dat is te vergeven.
Bij dit soort verhalende games vind ik dat vaak het script teveel uitgesponnen wordt om de game-duur te rekken. Deze game is daarop geen uitzondering, met name richting het einde begon dit wat tegen te staan.

De gameplay is sterk, al valt het wel een beetje in de herhaling. Iets waar de eerste game ook wel last van had. Gelukkig is de spelwereld die gecreëerd is uitmuntend. Naughty Dog is koning in het creëren van dit soort settings. De hoeveelheid aandacht die ze spenderen aan het creëren van een geloofwaardige post-apocalyptische wereld is niet minder dan briljant en verdient enorm veel lof.

The last of us 2 is product van passie. Alles in de game straalt dit uit. Hiervoor kan ik niets dan bewondering hebben. Dat dit geen perfecte game maakt, kan ik daarom best door de vingers zien.

4*

avatar van lennert
5,0
Ik vind het toch fijn te constateren dat na de initiele angsten van spelers over de invloeden van Anita Sarkeesian en PC culture, het uiteindelijk niemand echt lijkt te boeien over hoe dit vormgegeven is in de game. Mooi.

SeptuSword
Wat een game!!!!! Zojuist de credits voorbij zien rollen, lekker dagje vrij van werk maar was al een heel eind.

Je moet ervoor open staan. Het is gewaagd, het is groots, het is interessant. Al kreeg ik vaak wel het gevoel dat ik hier een seizoen van The Walking Dead zat te kijken. Verschillende kampen, allerlei insteken van ieder kamp hoe zij zich erbij voelen.

Als we het hebben over politieke agenda, één ding kwam langs en dat is Lev. Een meisje dat zich identificeert als jongen. Het werd gelukkig niet geforceert, het werd even snel tussen lip en neus verteld door zijn oudere zus. Waarom 'hij' Lily genoemd werd door zijn stam. Ik kan hier een mening over hebben maar de manier waarop deze boodschap werd gebracht vind ik het niet nodig, het was gewoon dikke prima. Lev is een toffe character. Misschien ook nog sterke onafhankelijke vrouwen? Maar dat is juist wel aantrekkelijk toch?

Wat ik wel jammer vond is dat je veel minder met een companion rondloopt waardoor de game veel intenser aanvoelt, weinig luchtige dialogen tussen alle spanning. Maar van begin tot eind op het puntje van mijn stoel gezeten, graphics fenomenaal.

In het begin waar Jesse in de deurpost leunt van Ellie ik dacht even dat die kerel echt was, het was zo foto realistisch. Heel bizar en dan is dit nog op de PlayStation 4, moet je nagaan hoe het er straks op de 5 uit gaat zien.

avatar van JacoBaco
4,0
Ik ben de laatste weken zo druk met verliezen in Warzone dat de review er maar niet van komt. Maar vandaag wel. Ook al is het mosterd na de maaltijd.

Zoals al vaker gezegd is deel 1 een afgerond verhaal. Dus waarom er dan weer mee verdergaan? Doe een prequel en laat de game alsnog beginnen vanaf het moment dat Joel's dochter sterft. Tommy zegt halverwege deel 1 tegen Joel dat hij nog steeds nachtmerries heeft van de jaren dat ze (in het begin van de uitbraak) moesten overleven. En daarnaast, er zijn niet veel games die zich afspelen tijdens de daadwerkelijke uitbraak. Ja, Resident Evil 2 doet het. Maar de meeste games zijn post-apocalyptisch. Fallout, Metro, S.T.A.L.K.E.R., Mad Max, Horizon: Zero Dawn, Dying Light, Days Gone. En dan zijn dit nog een beetje de geloofwaardige games. Games zoals NieR: Automata. Top spel natuurlijk, maar toch net effe te fictief en past daarom niet in bovengenoemd rij'tje.

TLOU2 had makkelijk een meesterwerk kunnen zijn, mits een paar dingetjes anders zijn. Een groot euvel voor mij zijn de speelbare herinneringen over Ellie en Abby. De game duurt hierdoor uren langer. En vooral van Ellie vind ik ze niet geslaagd. En eigenlijk is het verhaal wat matig, rommelig en slordig. En dan maken ze de game ook nog eens zo’n 10 uur langer dan deel 1. En er zitten sowieso wat vreemde plot-holes tussen. Oké, de vorige TLOU stelt ook niet veel voor in de basis. Joel ontmoet Ellie, Ellie is immuun en Joel moet haar naar de Fireflies brengen. Maar het zit hem in de uitwerking/details. En dat is in deel 1 voortreffelijk gedaan. Deel 1 zit o.a. qua continuïteit gewoon beter in elkaar.

Maar wat overblijft is natuurlijk wel een game die er grandioos uitziet met professioneel acteerwerk, zeer sfeervolle muziek. En met de gameplay is niets mis. En er zijn bijna geen games die de wereld na een infectie uitbraak of nucleaire oorlog zo ontzettend rauw en realistisch kunnen overbrengen. Dat TLOU2 deel 1 niet overtreft neem ik ze niet kwalijk, maar ik had wel verwacht dat ze deel 1 kunnen evenaren. Helaas is dit niet gelukt. Is TLOU2 dan een matige game? Nee, verre van!

4,0*

mister-fool
Geen mening over Naughty Dog of TLOUS II, maar ben toevallig geabonneerd op het youtubekanaal van Nakeyjakey en deze analyse lijkt me wel tof om hier te plaatsen:Naughty Dog's Game Design is Outdated

avatar van jellecomicgek72
3,5
Ik zie zojuist de end credits voorbijrollen en ik ben ergens blij dat het er eindelijk op zit, er leek namelijk geen end aan te komen. Begrijp me niet verkeerd, The Last of Us 2 vind ik geen verkeerde game, alleen de game is zo ongelofelijk langzaam opgebouwd waardoor ik er nooit echt lekker in kwam. En dat terwijl ik de game heel sterk vond beginnen maar de focus word in dit spel zo ontzettend gelegd op het dramatische gedeelte, alsof de makers de hele tijd emoties bij de speler geforceerd proberen op te wekken, en dit ging de hele game door zowat en dat irriteerde mij mateloos.

Verder leek het ook wel alsof de zombies in dit spel complete bijzaak waren. Het hele verhaal gaat letterlijk alleen maar constant over lesbische seks en allerlei familiedrama daaromheen, het zal allemaal wel bedoeld zijn om extra emoties op te wekken bij de speler maar mij deed het bar weinig. Ik miste Joel ook in deze game, ik had nooit echt een band met Ellie omdat ik het gewoon niet echt een heel interessant personage vind. Okay, ze is dus lesbisch, maar moet dat dan heel de game zo benadrukt worden, voor mijn gevoel leek heel die game daar zo'n beetje om te draaien, lesbische vrouwen en mensen die niet met elkaar door een deur kunnen. Vanaf dat moment weet je ook dat het gewoon een klopjacht word op het einde, dat zie je echt van mijlenver aankomen. Nooit had ik ook echt zo'n gevoel van; wow, wat gebeurd hier nou allemaal? Ik vond alles vrij voorspelbaar en het grootste probleem wat ik met deze game heb is dat je in feite gewoon naar een Drama film zit te kijken, al het andere lijkt puur bijzaak te zijn. Ze hadden die Clickers en infected net zo goed weg kunnen laten want het voegt in mijn ogen bitter weinig toe op deze manier, het kwam op mij een beetje over zovan, oja, die beesten lopen hier ook nog steeds rond. Grafisch is het een schitterende game, en ook qua geluid en dergelijke heb ik hier niks op aan te merken, maar deze ga ik niet nog een keer spelen, dan knal ik het eerste deel er veel liever nog een keer in.

5,0
Deze game is volledig ten onrechte wereldwijd door het slijk gehaald mede door een grote gameplay leak enige maanden voor de release. Vermoedelijk rond deze periode, in ieder geval voor de release, heeft TLOU2 zowaar een woke label opgeplakt gekregen...

Zo veel pijn, moeite en liefde is hierin gestopt. Wie dat niet kan waarderen zou wellicht kunnen overwegen om te stoppen met gamen, want een productie als deze komt niet jaarlijks voorbij.

Ik ben blij dat de userscores als metacritic door de maanden heen wat rechtgetrokken zijn. Mij doet het pijn dat een game als dit niet de liefde kreeg die het verdient, terwijl andere games (kuch* Ubisoft?) telkens dezelfde welkebende kunstjes herhalen en onvergelijkbaar mildere kritiek hebben ondergaan.

Ik als 30'er wacht op dit soort games. De bloedserieuze, grimmige rauwe sfeer. Het explosieve geweld...

Het verhaal laat tegen het einde hier en daar een steek vallen en trekt wellicht iets te lang door. Het is daardoor op mij iets minder indrukwekkend dan het eerste deel. Ook ik had in eerste instantie wat moeite met het spelen van de andere character, maar na de game uitgespeeld te hebben viel dit voor mij allemaal op de juiste plek en kan ik hierdoor de stijlkeuze juist waarderen voor wat het is .

Wat mij beftreft is het echter onmiskenbaar de game van dit releasejaar, afwachten van 10 december daraan kan gaan veranderen.

avatar van Sateck
4,5
Zo, uitgespeeld. En weer een prachtige ervaring rijker dankzij Naughty Dogs. Een kleine 25 uur over gedaan.

Het begin was fantastisch. Je gaat spelen met een onbekende Elly, die ik meteen wel mocht. Tot het moment dat Joel dood gaat. Ik vond dat moment echt insane. Ik zat helemaal versteld. En had echt zin in wraak. Bring it on!! Ik kreeg bijna net zo'n wraakgevoel als Ellie zelf.

Tijdens het verhaal komen je veel tegenstanders tegen. Sluipen en uitmoorden die gasten. Maar eigenlijk, vind ik dit het grootste minpunt van de game. Het verhaal is zo(!) goed, dat je na 13 uur gameplay eigenlijk helemaal geen zin meer hebt in die clickers en tegenstanders. Ik heb de game toen ook op easy gezet. Het duurde mij allemaal te lang.

Ik had mij ook voorgenomen om de game in een week uit te spelen. Maar na 20 uur was ik er eigenlijk klaar mee. Toen heb ik de game 2 weken niet aangeraakt. Gisteravond lekker een avondje alleen. Speciaal biertjes ingeslagen en de laatste 5 uur uitgespeeld.

Dan het verhaal van Abby. Ik vond die ook prachtig. Al met al heb ik meer empathie voor Abby, dan voor Ellie. Een echte stoere strijdster, met dezelfde wraakgevoelens. Tjah, ik kan het allemaal moeilijk verwoorden. Ik vond het gewoon het mooiste verhaal wat ik ooit in een game ben tegen gekomen.


Op naar The Last Part(?) of Us....?

avatar van Awake78
4,0
Ik ga je review (nog) niet lezen, want zit nog vol in de game. Maar een kleine 25 uur.... wow ik zit nu al op de 31 en heb het idee dat ik nog lang niet bij het einde ben

avatar van Awake78
4,0
Ook uitgespeeld, iets langer over gedaan dan Sateck hierboven (31 uur). Maar deze game was het ook wel waard om lekker uit te pluizen en te looten. Vooral voor kogels, daar heb je namelijk wel wat van nodig.

Ja ik denk dat alles al over deze game is gezegd. Het is wel echt een goed spel, verhaal is goed en (soms té) duister en houdt je aandacht wel vast gedurende de game, ondanks de vele flashbacks en verhaallijnen. Ik stond echt versteld dat het stuk met Abby maar aanduurde en duurde iets langer dat ik had verwacht, maar ook gehoopt. Had niet zoveel met dit personage. Hoewel je ook wel weer respect krijgt voor haar en haar team (Mel, Owen) gedurende de game.

Grafisch is dit, zelfs op mijn oude PS4 (geen pro, maar wel een plasma) nog zeer behoorlijk. Misschien allemaal iets minder scherp enzo, maar je ziet natuurlijk wel de geweldige details van de prachtig vormgegeven wereld. Dit is wel echt smullen. Alles klopt en ze hebben het zichzelf daarmee knap lastig gemaakt.

Toch een paar mindere dingen: In het eerste deel zit een stuk 'open-wereld' in Seattle. Net als in Uncharted 4 was dit echt het minste deel van de game. Dit haalde zo enorm de vaart en pace uit het spel. Je bent in deze game(s) gewend om niet echt na te denken waar je heen moet, maar het lekker lineair op z'n beloop te laten, en ineens moest je navigeren, backtracken, de map uitvogelen, dingen zoeken....ok, in een AC of GTA heb je daar nog wel zin in, maar niet hier. Daar is het geen spel naar. Echt een half punt eraf voor dit gedeelte.

Tweede punt is toch het einde. Wat mij betreft was het klaar met het stuk op het boerderij. Dat zou een mooi einde geweest zijn en een goed einde. Dat ze nog een flashback krijgt a lá, maar dat ze er daarna wéér op uitgaat hadden ze niet moeten doen. Het spel duurt al vrij lang voor een singleplayer en dan dit toetje (wat uiteindelijk ook nog eens niets toevoegt aan het verhaal én gameplay). Het laat je alleen maar met een steen op je maag achter op de bank, want het is ook weer zo enorm geweldadig, net zoals het gehele spel. Erg duister allemaal ook. Het voelt ook zo tegenstrijdig omdat je in het stuk vóór de boerderij het idee had dat dat een (mooi) eindbaasgevecht was. Ook half punt eraf.

Ook, als ik eerlijk ben, zit er te weinig gameplay in. De meeste elementen zijn één op één overgekomen uit het eerste deel (de vijanden, wapens, mini-puzzels, bewegingen), dus ergens is er ook niet zo heel veel vernieuwing. Je doet in principe niet meer als rondlopen, looten, soms wat schrikken/schieten, en wat héle kleine omgevingspuzzels. En o ja, nog een verdwaalt quick-time elementje ook. Klein voorbeeld: in deel 1 zat nog een sniper-stukje, vanuit dat huis. Dit soort korte elementen hadden ze hier, ten behoeve van de variatie en luchtigheid, ook wel mogen invoeren.

Verder toch wel een pareltje hoor, zou er nog een deel 3 komen? Ik hoop het wel. Ik heb de Oled (LG BX) inmiddels binnen, dus kom maar op met de PS5 en TLOU3!

4*

avatar van Sinner
Ik snap overigens ook niet dat er een televisie serie komt rondom de gebeurtenissen met Ellie en Joel die wellicht zowel deel 1 als 2 bevatten. Wie daar je daar nou een plezier mee? De gamers? Want ook al heb ik deel 2 niet gespeeld (geen ps4 - komt ooit nog wel) - deze games zijn desdanig opgebouwd uit zowel verhalende elementen / gameplay alsook cutscenes dat ik eigenlijk niet meteen hierop zit te wachten op een slap aftreksel van beide games.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:57 uur

geplaatst: vandaag om 06:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.