Spiritfarer (2020)

PC / Nintendo Switch / Xbox One / PlayStation 4 / Macintosh / Android / Apple iOS
Adventure

Ontwikkeld door Thunder Lotus
Uitgegeven door Thunder Lotus

Spiritfarer is een gezellig managementspel over doodgaan. Als veerman voor de doden moet je een boot bouwen om de wereld te verkennen, zorgen voor je geestenvrienden en ze over mystieke zeeën varen om ze uiteindelijk in het hiernamaals af te leveren.

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
Ik had hier nog niet eerder van gehoord. Maar zojuist de trailer gezien en direct aangeschaft. Ik laat me verrassen, ben zeer benieuwd.

Staat al een hele tijd op mijn lijst. Geheide aankoop in een sale. Of als ik teveel geld heb. De trailer is prachtig en het concept lijkt me erg mooi gevonden en ook best een emotioneel gebeuren. Had de trailer ergens anders gepost en ook daar was iedereen ook meteen verkocht.

Een uurtje gespeeld deze week. Meteen ook weer weggelegd. Zo slecht of saai? Nee. In tegendeel. Spiritfarer is werkelijk prachtig en greep me ook meteen bij de keel. Audiovisueel heerlijk en het voelde ook echt vanaf het begin al 'speciaal' aan. Niet als een game die je 'eventjes' tussendoor speelt, maar als iets waar je je ten volle aan wil overgeven en van genieten. Zeker nu ook de drie (gratis! Netjes! Zo mag het ook eens!) DLC packs uit zijn. Maar helaas (nou ja) maak ik dus nog steeds het Wilde Westen onveilig in RDR2. Dus heb ik deze maar even on-hold gezet. Maar ik heb het gevoel dat dit voor mij wel eens een absolute topper kan worden.

avatar van Princess Piranha
Haha wat goed! Het is inderdaad een prachtige game. Ik speel het momenteel co-op samen met mijn vriend.

Het kan ook juist een game voor even tussendoor zijn. Want je bent toch wel veel bezig met varen, craften, kleine requests. Hoewel... als je eenmaal lekker aan het spelen bent dan blijf je vaak ook wel bezig. Dus misschien is het niet eens zo gek om het even on-hold te zetten

Princess Piranha schreef:
Het kan ook juist een game voor even tussendoor zijn.

Oh nee hoor. Bestrijd ik niet dat dit voor anderen het geval kan zijn. Maar mijn concentratie e.d is echt wel een probleem dankzij mijn medicatie dus krijg ik het idee dat ik niet optimaal kan gaan genieten van zowel dit als RDR2 als ik ze door elkaar heen speel. Vandaar dus. Dit is echt een persoonlijk iets.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Nu "gratis" via Netflix games op Android en iOS te spelen!

avatar van Finidi
In Spiritfarer begeleid je je metgezellen op de boot naar het hiernamaals. Die metgezellen moet je dan natuurlijk wel eerst ophalen uit de wijde wereld, en blijken vaak oude bekenden te zijn. Hartverwarmende en hartverscheurende verhalen wisselen elkaar af, met een aantal kippenvelmomentjes tot gevolg. Bijgestaan met schitterende art en mooie muziek.

Waar ik wat minder positief over ben is de gameplay, die bestaat uit het gebruikelijke verzamelen en craften, met af en toe wat matige minigames tussendoor. Het verzamelen gebeurd door de reizen tussen eilanden en daar de lokale grondstoffen te plunderen (hout, ijzer etc), en door op de boot groente en fruit te planten en te verzorgen of te vissen. Vervolgens kunnen al die grondstoffen natuurlijk verwerkt worden tot andere zaken, middels een keuken om gerechten te koken, een zagerij om van hout planken te maken en dergelijke. Met ook een vervelend dag en nachtritme, wat je altijd in de weg zit. Denk Stardew Valley, maar dan simpeler en op een boot. Allemaal al zo vaak eerder gezien, dat ik het niet voor elkaar kreeg deze game langer dan een uur achtereen te spelen zonder me te vervelen, vooral als er geen ontwikkelingen waren in het verhaal.

Maar het is wel een uitstekende game om op de Steam Deck te spelen, waar het loopt als 'n zonnetje. En gewoon in de slaapstand zetten om weg te leggen en even wat anders tussendoor te doen.