menu

Baldur's Gate III (2023)

Alternatieve titel: Baldur's Gate 3

mijn stem
4,75 (6)
6 stemmen

PC / Macintosh / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
RPG
single player / multi player / online

Ontwikkeld door Larian
Uitgegeven door Larian en Spike Chunsoft

Het is tijd om een groep te vormen om het rijk te redden. Een oud kwaad is teruggekeerd naar Baldur's Gate, met de bedoeling het van binnenuit te verslinden. Enkel samen kun je weerstand bieden tegen deze gruwelijke gedaantes. Het lot van Faerun ligt in jouw handen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=OcP0WdH7rTs

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Console versies nog niet bevestigd, maar Steam zegt wel al cross-platform, of da's voor Google Stadia...

Ulysses
Larian kennende zal het eerst releasen op pc, wat aangepast worden en dan een grote definitive edition release op alle platformen. Wat tot nu toe een goed systeem heeft gebleken met de Divinity Original Sin games.

avatar van Grovonion
Awaaa? Waddade? Ik kan het stamelen niet stoppen, een vervolg op mijn allerbeste lievelingsgame? Stjakka!

avatar van Mithrandir
Ben benieuwd hoe Larian deze game gaat brengen, in de sferen van de divinity series of houden ze de formule aan van Bioware, wat de vorige delen zo'n klassiekers maakten.
Zeer benieuwd naar hoe deze game zich presenteert.

avatar van Rujar
Squall Lionheart schreef:
Consoles versies nog niet bevestigd, maar Steam zegt wel al cross-platform, of da's voor Google Stadia...


Dacht te menen dat deze voor de consoles exclusive op Stadia zal komen

avatar van Sinner
Rujar schreef:
Dacht te menen dat deze voor de consoles exclusive op Stadia zal komen


Voorlopig. Maar ik waag te betwijfelen dat het niet naar de Xbox, PS4 en eventueel Switch komt. Meestal werken ze zoals door Ulysses vermeld wel met definitive editions dus ik schat zelf de kans wel groot dat dit ook hier weer groot gaat zijn. Tenslotte is er enkele weken terug bekend gemaakt dat ook de originele Baldur's Gate's geport gaan worden naar (alvast) de Xbox One. (PS4 weet ik niet).

Qua besturing hoop ik dat men bij Larian de keuze laat tussen twee opties. De 'originele' - dus realtime en door middel van een pauze knop commando's geven en verder het verloop laten zien EN het Divinity Original Sin idee - dus met bewegingspunten en aldus turnbased - iets wat mij betreft beter op een console zou werken.

Maar goed dat zien we dan wel weer. Mijn voornaamste zorg is of ze de sfeer van de eerste beide Baldurs Gate's te pakken kunnen krijgen - iets dat wellicht wel lukt aangezien ze bij Larian hun sporen nu wel al verdiend hebben.

avatar van woeler82
5,0
Dat wordt mijn volgende nr 1 op de wenslijst .
De voorganger Baldurs Gate 1 +2 heb zeker al 2 x uitgespeeld.
Ik heb nog ff tijd voor de andere games die ik gekocht heb uit te spelen
Komt goed uit

Ulysses
30/9 komt de early access uit. Het verwonderd mij dat er hier niet meer over gezegd wordt op de site. 5e heeft een gigantische boost voor D&D bezorgd. Het is een fijn en toegankelijk systeem en ook mijn eerste kennismaking met tabletop roleplaying.

Zelf ben ik speler en DM. Speler doe ik voor de module Storm King's Thunder en DM doe ik voor de module Baldur's Gate: Descent into Avernus, de prequel van Baldur's Gate III.

Ik verwacht in deze game een heel stuk van die flexibiliteit terug te zien, zoals de tabletop. Larian beloofde dat ze massa's opties zouden geven aan de spelers.
In ieder geval spreken de trailers en demo's die ze getoond hebben mij wel al erg aan.

avatar van Sinner
Ik vermoed dat die flexibiliteit wel erin zal zitten. Larian heeft met de beide Divinity Original Sin games aardig wat bewerkstelligd (heb wel enkel deel 1 half doorlopen) - en die was qua opties en keuzes, zowel in gameplay als dialoog en combat al bijzonder uitgebreid.

Alleen jammer dat mijn huidige PC dit niet aankan. Ik hoop dus wel ergens dat er dus alsnog een port inzit naar de Xbox One. (aangezien Wasteland 3 recentelijk ook nog daarop verschenen is). Anders wordt het ergens in de toekomst toch een upgrade voor de PC.

Ik vind de trailers e.d in ieder ook mooi het hele sfeertje van weleer weten te vangen, niet volledig 'zoals het was' - maar goed genoeg om te spreken van een degelijke opvolger. En ik heb bij Larian (net zoals bij bvb InXile) wel alle vertrouwen erin intussen dat de game sowieso goed, zoniet geweldig zal worden.

avatar van woeler82
5,0
De game ziet echt goed uit, de battle is zoals divinity orginal sin 1 en 2.
Er zitten ook leuke filmpjes erbij, sommige beslissingen wordt met een dobbelsteen beslist.
Ben nu 2 uur aan spelen , dus ik kan nu geen beoordeling geven , maar de game is een must voor iedere rpg gamer ,en de game is ook best groot bijna 90 gigabite maar daarvoor word je ook beloond met extra filmpje etc, reken maar

avatar van Rujar
Staat op de whistlist! Wacht wel even op de eerste grote patch! Of valt het nog mee met allerlei bugs etc?

avatar van woeler82
5,0
De game is niet af maximale lvl is 4 1/2 en dan krijg je geen xp meer en je blijft maar in een regio
Bugs zitten er genoeg in maar niet zo erg dat die crash om de haverklap
Voor mij is dit een klein beetje een teleurstelling, ik moet helaas wachten tot de volversie uitkomt

Ik zou iedereen aanraden die dit spel wilt kopen toch ff te wachten tot de volversie uitkomt want na 30 uur spelen ben je max lvl 4 en je kunt niet travel doen naar andere regio's

Als laatste wil ik zeggen , de game is echt mooi , helaas nog ff geduld tot de volversie

avatar van Rujar
Nog een jaartje wachten dus ..

avatar van Grovonion
ik ga zeker wachten tot de volledige versie er is. Nu eerst tijd vrijmaken voor die andere grote RPG die eraan komt.

avatar van Sinner
Komt sowieso absoluut in huis. Zoals alles wat Larian uitbrengt. Maar idd - ik wacht wel nog even tot het spel uit early-access is, tot die tijd is er nog voldoende te doen. Maar ik ben wel tevreden dat vrijwel de meeste geluiden positief zijn. Hoewel ik bijna niet anders had verwacht na hun inmiddels toch wel indrukwekkende lijst aan ontwikkelde games.

avatar van FlorisV
Als het meezit wordt dit spel nog in 2022 uitgebracht (ze doen hun best, dus dat zal eind dit jaar zijn dan). Ook ik kan niet wachten. De cutscenes en de ontwerpen zien er prachtig uit.

avatar van Sinner
Ook zo'n titel waarvoor ik dus eerder denk aan mijn PC te upgraden momenteel dan een PS5 te halen. Betwijfel sterk of hij nog richting de Xbox One komt en samen met Warhammer Total War 3 en nog enkele games in dat universum die op til staan toch wel iets wat ik kost wat kost wil spelen. Zeker als ze het Baldur's Gate sfeertje erin weten te houden en zo te zien lukt dat tot nog toe heel erg aardig.

avatar van Sinner
...oh right. 31 augustus! Volledig uit Early Access. Dit is dan weer een extra streepje voor de PS5 als ik moest gaan kiezen. Het is dat ik net ergens een preview zag langskomen die me toch weer heel erg lekker maakt hiervoor. Larian en een nieuwe Baldurs Gate. Relatief weinig om te doen moet ik zeggen maar ook weer eentje die voor mij toch de doorslag zou geven voor de overstap naar 'iets nieuws' qua hardware...

...dat geen wasmachine is omdat die van jou gisteren is beginnen roken tijdens het wasdraaien. Doei voorlopig overstap 'iets nieuws'

Dit wordt misschien de eerste reden om een PS5 aan te schaffen, al had ik liever nog even op de Pro gewacht. Naja, eerst de reviews maar eens afwachten.

avatar van Grovonion
Dit wordt dan toch moeilijk kiezen: Starfield of deze...
Ik heb op deze inmiddels al 23 jaar moeten wachten, misschien dat hij dan nog even langer kan wachten?

Triggered om dit spel aan te schaffen, maar heb enkel PS4.
Ik volg Uier
Vroeger nog Dark Alliance gespeeld op PS2. Leuke game
Wat ik zie van deze game, wow

avatar van Sinner
Grovonion schreef:
Dit wordt dan toch moeilijk kiezen: Starfield of deze...
Ik heb op deze inmiddels al 23 jaar moeten wachten, misschien dat hij dan nog even langer kan wachten?


TBH...Baldurs Gate 3. Maar dat heeft ook te maken met de devs. Die hebben dermate sterk werk afgeleverd met Divinity Original Sin 1 en 2 (ja ik weet dat ik ze nog niet uit heb maar in de eerste heb ik toch een 30tal uur ingestoken voor mijn PC destijds de geest gaf).

Maar het zijn wel twee heel legitieme keuze's denk ik zo.

avatar van Maarten0402
Wel mooi hoor dat Baldur's Gate 3 zo veel lof krijgt en wat je dan ziet wat er met de Diablo franschise gebeurt. Ben erg gek op Diablo 1 t/m 2 (Lord of Destruction en zelfs de Remaster vind ik goed), maar ik vind het gewoon geweldig dat Larian dit product naar het volgende level brengt!

Meer dan verdient!

avatar van Sinner
Maarten0402 schreef:
Wel mooi hoor dat Baldur's Gate 3 zo veel lof krijgt en wat je dan ziet wat er met de Diablo franschise gebeurt.


Ik moet wel zeggen dat ik Diablo 3 tegenwoordig ook in dat rijtje vind passen. Na de DLC en de patches heeft Blizzard het overtijd weten om te buigen van matig-redelijk naar toch een sterke game. De 20 euro package van Diablo 2 en 3 met alle DLC op de Switch blijft een van mijn favoriete koopjes van verleden jaar.

Ik hoop dat dit ook met Diablo 4 gebeurt. Die vind ik nog altijd maar ondermaats van de stukken die ik heb gespeeld.

Maar inderdaad - als je ziet wat voor lof Baldur's Gate krijgt? Erg aardig. Netjes gedaan voor een bedrijfje uit Belgie dat 20 jaar geleden (of zo) bijna overkop ging. Ondanks alles hebben ze klassieker na klassieker uitgebracht en Baldur's Gate 3 lijkt tot nog toe de bekroning van al hun werk te zijn.

avatar van DarthSolidKevin
Ik moet bekennen dat alle lof voor BG3 ervoor heeft gezorgd dat de game ook vol op mijn radar is gekomen. In de nabije toekomst ga ik deze zeker eens een keertje spelen.

avatar van woeler82
5,0
De vollversie van Baldur's is nou uit en ik ben al verliefd op de game
Je kunt nou naar een andere zone gaan , de game kun je kopen vanaf 4 augustus
Later vertel ik meer

avatar van FlorisV
Ik heb het spel 1,5 jaar terug al gekocht in Early Access van Steam tegoed dat ik kreeg bij mijn nieuwe PC. Maar amper gespeeld. Zo koop ik wel vaker veel meer dan ik kan spelen. Maar nu het spel eindelijk uit is zie ik tot mijn vreugd dat er ook controller support bij zit. Mogelijk ga het toch spelen met muis en toetsenbord, wat ik niet vaak doe (en al dan niet draadloos vanaf mijn luie stoel maar dat moet ik nog uitproberen).

Hoe dan ook, met dit ene spel moet ik toch geramd zitten voor de rest van het jaar na al die jubelende ontvangsten!

avatar van FlorisV
[quote]Sinner schreef:
(quote)


Geweldig toch. En dan zie je zelfs figuren van AAA studios smeken dat de lat niet te hoog gelegd moet worden door dit soort spellen. Dat fenomeen gebeurde eerder toch ook wel enigszins met de Witcher 3 van CD Project Red (is die naam tijdens het communisme bedacht of zo?), hoewel hun Cyberpunk spel bij lancering veel teveel problemen had. De AAA's worden gewoon voorbijgestreefd door kleinere studios.

Het lijkt er wel op dat Bethesda hier spoedig een uitzondering op gaat vormen, met hun zeer imposant ogende Starfield. Krijg ik heerlijke Mass Effect vibes van...

avatar van FlorisV
Deze game is echt verassend goed geworden!

Al een aantal uurtjes gespeeld (5+) en erg onder de indruk. Heel mooi getekend spel, niet enkel qua cutscenes (rijkelijk gedoseerd!) en de battles zijn tactisch interessant met veel opties. Zo kun je van alles met je omgeving doen zoals het dippen van je zwaard in vuur voor extra schade. Waarschijnlijk heb ik nog maar net de oppervlakte aangeraakt van wat allemaal kan. Qua diepgang vergelijkbaar met Pillars of Eternity maar het is allemaal in prachtige 3D en de camera werkt over het algemeen soepeltjes. Met de controller beviel het spel erg goed. Wat het wel gemeen heeft met Pillars is de inventory met priegelig kleine items.

Het begin van het verhaal is een typisch gevalletje van een bonte verzameling avonturiers die moeten samenwerken tegen wil en dank. Van elk karakter kreeg ik wel meteen het gevoel dat er genoeg interessants onder het oppervlak te vinden zal zijn. Natuurlijk vertellen ze niet hun hele levensverhaal maar krijg je hintjes dat er meer aan de hand met ze moet zijn dan ze door laten schemeren.

De enorme diepgang is nog wat overweldigend en je kunt je onmogelijk van alles meester maken maar ik kijk gewoon welke spells en abilities ik interessant vind. Het blijkt al behoorlijk belangrijk een balans te vinden tussen assistentie, aanval en defensie. Elk poppetje moet productief blijven en aanvallen is niet altijd mogelijk. Positie is ook essentieel, net als de omgeving. Ik ben al vaak genoeg door vuur gelopen bijvoorbeeld.

Belangrijke waarschuwing is dat battles ook op het lage nivo nog best gevaarlijk zijn, je krijgt vanaf het begin flink op je lazer. Ze kunnen ook best lang duren dus begin gewoon in story mode zou ik zeggen. Wat meer moeilijkheidsgraden was geen overbodige luxe.

Ander klein minpuntje is dat bij het customizen van alles mogelijk is, blauw of paars haar, non binair en weet ik het wat maar gewoon zwart haar kan weer niet.

Ben verder benieuwd wat de Guardian voor rol gaat spelen!

avatar van FlorisV
Een waarschuwing: het spel trekt erg snel conclusies. Zo kreeg ik niet echt de kans om Lazael te bevrijden, de orc chick. En besloot het spel meteen dat ik haar in de steek had gelaten terwijl ik juist de buurt ging verkennen op zoek naar een oplossing haar te bevrijden. Kennelijk had ik een pijl moeten afschieten op het touw waar haar kooi aan hing. Ja, wist ik veel. Ik dacht die komt later wel terug en het hoort zo in het verhaal? Maar dat bleek ook niet helemaal zo toen ik het op ging zoeken. Dit vond ik wel balen. Aangezien het spel 70 uur duurt...ga ik toch maar terug naar een oude savegame. Ik wil geen companions missen op zo'n manier. Lazael schijnt wel een ontzettende bitch te zijn maar ik wil wel een vechter die kan hakken en beuken.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:35 uur

geplaatst: vandaag om 22:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.