Baldur's Gate III (2023)
Alternatieve titel: Baldur's Gate 3
PC / Macintosh / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Ontwikkeld door Larian
Uitgegeven door Larian en Spike Chunsoft
Het is tijd om een groep te vormen om het rijk te redden. Een oud kwaad is teruggekeerd naar Baldur's Gate, met de bedoeling het van binnenuit te verslinden. Enkel samen kun je weerstand bieden tegen deze gruwelijke gedaantes. Het lot van Faerun ligt in jouw handen.

Zeer benieuwd naar hoe deze game zich presenteert.
Consoles versies nog niet bevestigd, maar Steam zegt wel al cross-platform, of da's voor Google Stadia...
Dacht te menen dat deze voor de consoles exclusive op Stadia zal komen
Dacht te menen dat deze voor de consoles exclusive op Stadia zal komen
Voorlopig. Maar ik waag te betwijfelen dat het niet naar de Xbox, PS4 en eventueel Switch komt. Meestal werken ze zoals door Ulysses vermeld wel met definitive editions dus ik schat zelf de kans wel groot dat dit ook hier weer groot gaat zijn. Tenslotte is er enkele weken terug bekend gemaakt dat ook de originele Baldur's Gate's geport gaan worden naar (alvast) de Xbox One. (PS4 weet ik niet).
Qua besturing hoop ik dat men bij Larian de keuze laat tussen twee opties. De 'originele' - dus realtime en door middel van een pauze knop commando's geven en verder het verloop laten zien EN het Divinity Original Sin idee - dus met bewegingspunten en aldus turnbased - iets wat mij betreft beter op een console zou werken.
Maar goed dat zien we dan wel weer. Mijn voornaamste zorg is of ze de sfeer van de eerste beide Baldurs Gate's te pakken kunnen krijgen - iets dat wellicht wel lukt aangezien ze bij Larian hun sporen nu wel al verdiend hebben.
De voorganger Baldurs Gate 1 +2 heb zeker al 2 x uitgespeeld.
Ik heb nog ff tijd voor de andere games die ik gekocht heb uit te spelen
Komt goed uit

Zelf ben ik speler en DM. Speler doe ik voor de module Storm King's Thunder en DM doe ik voor de module Baldur's Gate: Descent into Avernus, de prequel van Baldur's Gate III.
Ik verwacht in deze game een heel stuk van die flexibiliteit terug te zien, zoals de tabletop. Larian beloofde dat ze massa's opties zouden geven aan de spelers.
In ieder geval spreken de trailers en demo's die ze getoond hebben mij wel al erg aan.
Alleen jammer dat mijn huidige PC dit niet aankan. Ik hoop dus wel ergens dat er dus alsnog een port inzit naar de Xbox One. (aangezien Wasteland 3 recentelijk ook nog daarop verschenen is). Anders wordt het ergens in de toekomst toch een upgrade voor de PC.
Ik vind de trailers e.d in ieder ook mooi het hele sfeertje van weleer weten te vangen, niet volledig 'zoals het was' - maar goed genoeg om te spreken van een degelijke opvolger. En ik heb bij Larian (net zoals bij bvb InXile) wel alle vertrouwen erin intussen dat de game sowieso goed, zoniet geweldig zal worden.
Er zitten ook leuke filmpjes erbij, sommige beslissingen wordt met een dobbelsteen beslist.
Ben nu 2 uur aan spelen , dus ik kan nu geen beoordeling geven , maar de game is een must voor iedere rpg gamer ,en de game is ook best groot bijna 90 gigabite maar daarvoor word je ook beloond met extra filmpje etc, reken maar

Bugs zitten er genoeg in maar niet zo erg dat die crash om de haverklap
Voor mij is dit een klein beetje een teleurstelling, ik moet helaas wachten tot de volversie uitkomt
Ik zou iedereen aanraden die dit spel wilt kopen toch ff te wachten tot de volversie uitkomt want na 30 uur spelen ben je max lvl 4 en je kunt niet travel doen naar andere regio's
Als laatste wil ik zeggen , de game is echt mooi , helaas nog ff geduld tot de volversie
...dat geen wasmachine is omdat die van jou gisteren is beginnen roken tijdens het wasdraaien. Doei voorlopig overstap 'iets nieuws'

Ik heb op deze inmiddels al 23 jaar moeten wachten, misschien dat hij dan nog even langer kan wachten?
Ik volg Uier
Vroeger nog Dark Alliance gespeeld op PS2. Leuke game
Wat ik zie van deze game, wow
Dit wordt dan toch moeilijk kiezen: Starfield of deze...
TBH...Baldurs Gate 3. Maar dat heeft ook te maken met de devs. Die hebben dermate sterk werk afgeleverd met Divinity Original Sin 1 en 2 (ja ik weet dat ik ze nog niet uit heb maar in de eerste heb ik toch een 30tal uur ingestoken voor mijn PC destijds de geest gaf).
Maar het zijn wel twee heel legitieme keuze's denk ik zo.
Meer dan verdient!
Wel mooi hoor dat Baldur's Gate 3 zo veel lof krijgt en wat je dan ziet wat er met de Diablo franschise gebeurt.
Ik moet wel zeggen dat ik Diablo 3 tegenwoordig ook in dat rijtje vind passen. Na de DLC en de patches heeft Blizzard het overtijd weten om te buigen van matig-redelijk naar toch een sterke game. De 20 euro package van Diablo 2 en 3 met alle DLC op de Switch blijft een van mijn favoriete koopjes van verleden jaar.
Ik hoop dat dit ook met Diablo 4 gebeurt. Die vind ik nog altijd maar ondermaats van de stukken die ik heb gespeeld.
Maar inderdaad - als je ziet wat voor lof Baldur's Gate krijgt? Erg aardig. Netjes gedaan voor een bedrijfje uit Belgie dat 20 jaar geleden (of zo) bijna overkop ging. Ondanks alles hebben ze klassieker na klassieker uitgebracht en Baldur's Gate 3 lijkt tot nog toe de bekroning van al hun werk te zijn.
Je kunt nou naar een andere zone gaan , de game kun je kopen vanaf 4 augustus
Later vertel ik meer
Hoe dan ook, met dit ene spel moet ik toch geramd zitten voor de rest van het jaar na al die jubelende ontvangsten!
Geweldig toch. En dan zie je zelfs figuren van AAA studios smeken dat de lat niet te hoog gelegd moet worden door dit soort spellen. Dat fenomeen gebeurde eerder toch ook wel enigszins met de Witcher 3 van CD Project Red (is die naam tijdens het communisme bedacht of zo?), hoewel hun Cyberpunk spel bij lancering veel teveel problemen had. De AAA's worden gewoon voorbijgestreefd door kleinere studios.
Het lijkt er wel op dat Bethesda hier spoedig een uitzondering op gaat vormen, met hun zeer imposant ogende Starfield. Krijg ik heerlijke Mass Effect vibes van...
Al een aantal uurtjes gespeeld (5+) en erg onder de indruk. Heel mooi getekend spel, niet enkel qua cutscenes (rijkelijk gedoseerd!) en de battles zijn tactisch interessant met veel opties. Zo kun je van alles met je omgeving doen zoals het dippen van je zwaard in vuur voor extra schade. Waarschijnlijk heb ik nog maar net de oppervlakte aangeraakt van wat allemaal kan. Qua diepgang vergelijkbaar met Pillars of Eternity maar het is allemaal in prachtige 3D en de camera werkt over het algemeen soepeltjes. Met de controller beviel het spel erg goed. Wat het wel gemeen heeft met Pillars is de inventory met priegelig kleine items.
Het begin van het verhaal is een typisch gevalletje van een bonte verzameling avonturiers die moeten samenwerken tegen wil en dank. Van elk karakter kreeg ik wel meteen het gevoel dat er genoeg interessants onder het oppervlak te vinden zal zijn. Natuurlijk vertellen ze niet hun hele levensverhaal maar krijg je hintjes dat er meer aan de hand met ze moet zijn dan ze door laten schemeren.
De enorme diepgang is nog wat overweldigend en je kunt je onmogelijk van alles meester maken maar ik kijk gewoon welke spells en abilities ik interessant vind. Het blijkt al behoorlijk belangrijk een balans te vinden tussen assistentie, aanval en defensie. Elk poppetje moet productief blijven en aanvallen is niet altijd mogelijk. Positie is ook essentieel, net als de omgeving. Ik ben al vaak genoeg door vuur gelopen bijvoorbeeld.
Belangrijke waarschuwing is dat battles ook op het lage nivo nog best gevaarlijk zijn, je krijgt vanaf het begin flink op je lazer. Ze kunnen ook best lang duren dus begin gewoon in story mode zou ik zeggen. Wat meer moeilijkheidsgraden was geen overbodige luxe.
Ander klein minpuntje is dat bij het customizen van alles mogelijk is, blauw of paars haar, non binair en weet ik het wat maar gewoon zwart haar kan weer niet.
Ben verder benieuwd wat de Guardian voor rol gaat spelen!