Suikoden (1995)
Alternatieve titels: Genso Suikoden | Suikoden I HD Remaster: Gate Rune War
PlayStation / PC / Sega Saturn / PlayStation Portable / PlayStation 3 / PlayStation Vita / Nintendo Switch / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S
Ontwikkeld door Konami en System Sacom
Uitgegeven door Konami
Jij bent de zoon van Theo McDohl, een van de zes grote generaals van het Scarlet Moon Empire. Als je vader erop uit moet om een rebellen opstand tegen te gaan in het noorden van het land, word jij, onder begeleiding van Gremio, je trouwe chaperon/bodyguard, verwacht in zijn voetsporen te treden. Door je reizen buiten de hoofdstad kom je erachter dat de Emperor zo corrupt als de pest is en een tiran is voor het gewone volk. Je ziet steeds meer waarheid in de rebellen zaak en sluit je uiteindelijk aan bij hetzelfde Liberation army, waar je vader tegen aan het vechten is.

Battlesysteem is lekker snel en blijft leuk door de vele verschillende moves en magics en het feit dat sommige characters samen kunnen 'combine' attacken. Daarbij het feit dat je 108(!) verschillende chars kunt recruiteren, met elk unieke skills en eigen verhaal. Dat maakt de gameplay zo super verslavend, je bouwt je eigen leger op met eigen kasteel, met bijbehorende mini-games en side quests.
Ook erg vernieuwend is de battles verdelen in 3 soorten, 'gewone' Rpg 6 partymember battles, 3d surroundings en 2d sprites, 1vs1 rock, paper, scissors stijl battles en grote 10.000 troepen strategy army battles, waar je meer commandos geeft, als echt actie uitvoerd, waarbij de karakters fungeren als generaals.
Het voortreffelijke verhaal (losjes gebaseerd op een oud Chinees boek, Water Margin) zuigt je zo mee met zijn karakters, dat je echt met ze meeleeft en constant je doel daadwerkelijk belangrijk lijkt, gewoon erg goed opgebouwd je groeit samen met de held snel op, en ervaart samen met hem steeds meer verantwoordelijkheden, vergeleken met je oude 'bediende' leven. Denk dat erg veel van die sfeer opbouw, toch ook door de mooie soundtrack komt. Hier nummer 6 Main Theme Arrange (Guitar Version) even downloaden

Prachtige game en imo tot nu toe de beste Suikoden (Hele serie is geniaal hoor) -> 5* en #6 in mijn top10!
Hier de intro....

Wat een game is dit zeg. Blijft heerlijk die RPG´s met die SNES graphics. Doet me denken aan mijn jaren dat ik totaal verslingerd was aan Secret of Mana.
De SNES look is werkelijk geweldig. Niets zo adorable dan die pixel poppetjes in RPGs uit de mid jaren negentig. Het battlesysteem is breed en erg snel, wat de gameplay alleen maar te goede komt. Want je tijd kan je goed gebruiken in deze game. Ook erg sterk is de enorme binding die zich al snel ontwikkelt met de chars. De heerlijke speelwereld, de magistrale muziek samen met de magistrale sfeer maken dit een waar pareltje.
Ook het recruiten is geweldig om te doen en zoals Squall al opmerkte, dev erschillende soorten battles is werkelijk geniaal gedaan. Dat zo'n game dik 10 jaar na dato nog als een huis staat is veelzeggend. Ik ben overdondert van de kracht van deze game en de game maakt zo´n verpletterende indruk dat ik nodig moet gaan puzzelen in mijn top 10. 5*

Erg vette nieuwe top10 NW, denk dat ik Fallout 3 ook ertussen probeer te proppen...
Suikoden II vond ik qua verhaal wat minder, maar gameplay leuker, kan je ook wel van genieten denk ik. En ben erg benieuwd wat je van Vagrant Story gaat vinden, imo een van de pinnacles van RPG gaming, denk dat je dan weer wat top-schuif-werk moet verrichten

dd, heb het nu nog steeds regelmatig op m'n mp3 speler staan...
Was bij mij ook wat puzzelwerk, helaas moest het ten koste gaan van Parasite Eve.
Gaat op mijn verlanglijst Squall.

Precies de reden dan ik er nog niet aan begonnen ben. Staat op de planning na Fallout.

Net uitgespeeld met dik 100 uur op de teller.
Mijn eerste toevoeging
Hoe bedoel je dat ? was dit spel je aller eerste toevoeging aan de Gamesmeter site!?
Ik keek op de Suikoden pagina van Konami en daar stond nog geen releasedatum en op Nedgame staat gewoon "2024".
Is het erg als je dit nooit gespeeld hebt zo ja zo nee, is het dan nog de moeite waard om de remaster te spelen?
Is het erg?
Ja dat is heel erg, imo de vetste pixel JRPG's van hun generatie, met drie verschillende lekker snelle battle systemen, een geweldige soundtrack die ik standaard in m'n playlist heb, mega meeslepend episch verhaal met 108 verschillende karakters die allemaal memorabel zijn, en adorable gedetailleerd pixelwerk, nu prachtig opgepoetst met de remasters.
Dus...
Suikoden heeft voor mij ook een grote herspeelwaarde omwille van de vele characters. Als je geen guide bij de hand hebt, dan lijkt het me gewoon onmogelijk om alle 108 characters te recruiten.
Ik vind dit echt een prachtige game, staat sowieso wel in mijn top 10.
...dan lijkt het me gewoon onmogelijk om alle 108 characters te recruiten.
Nee hoor, alles vroegah zelf uitgezocht

Trouwens nog een special mention voor de cook-off mini-game in S2, het Iron Chef Tournament een van de leukste side quest-strains ooit!
Ik heb er destijds toch gemist. Bij een volgende speelbeurt ga ik voor de volledige 108.
op 17/6 wordt 'm bezorgd volgens Mediamarkt...
...en dat is intussen al maanden oud.
...adorable gedetailleerd pixelwerk, nu prachtig opgepoetst met de remasters.
Wel ietsje meer als mere ports, aanzienlijke hd brush up toch? En meerdere QoL features they said...
Ja sure. Maar met meer dan een jaar vertraging vind ik het toch best vreemd. Het is niet alsof pakweg 80 of 90% van het grondwerk al gedaan is. Maar goed, als de games alsnog uitkomen en in degelijke staat speelbaar zijn volgend jaar is hun dat natuurlijk ook vergeven.
Ik dacht weer een mooie verzamelaar er bij.. maar de eerste recensie die ik vind is deze Suikoden I&II HD Remaster Gate Rune & Dunan Unification Wars Review - GameSpot een 6. Ik wacht nog even af wat er nog meer volgt ik heb dit ook nog nooit eerder gespeeld.
Ja dat cijfer van gamespot is ook met een rede.
Snap niet precies hoe en wat.
Maar volgens vele users daar, heeft het met een score systeem van gamespot te maken.
Omdat ze split fiction al gelijk een 10 geven en dan direct willen inhouden met score van andere games.
Qua rpg games kijk ik altijd naar rpgfan website en daar zie je een heel ander cijfer.
En probeer deze games maar eens fysiek voor psx te vinden als verzamelaar en retro gamer.
De prijs van deze remaster package is naar mijn mening meer dan acceptabel.
Ik had zowel de switch als ps5 versie besteld en heb er geen spijt van.
De Lunar Remastered Collection kijk ik nog meer naar uit.
Maar ik ga de suikoden games zekersteweten uitspelen (op zijn tijd) op beide systemen.
Ikzelf wacht ook hier nog even, tot ik een aanbieding zie of de prijs wat gedropt is.
Ja ben het er wel mee eens dat het geen remaster is zoals in de trant van wat NIS/marvelous en Square Enix juist zeer goed doen.
Konami mag misschien wel wat beter naar NIS en square enix kijken als goed voorbeeld.
Maar de sfeer, stijl en gameplay is nog steeds zeer goed in suikoden.
Blijft nog steeds als een huis overeind staan en een 6 vind ik gigantisch onterecht.
Maar misschien qua remaster niveau zou je het zo idd wel kunnen raten.
Al vind ik dat wat overdreven om het volledig pakket dan een 6 te geven.
Maar vermaak me prima met suikoden 1 voor nu.
Net weer ys lacrimosa of Dana ps5 versie opgepakt en neemt me weer helemaal mee.
Maar suikoden 1 pak ik er morgen of overmorgen weer bij.