menu

The Outer Worlds (2019)

Alternatieve titel: The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition

mijn stem
3,74 (17)
17 stemmen

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Shooter / RPG
single player

Ontwikkeld door Obsidian
Uitgegeven door Private Division en Take-Two

In de toekomst heeft de alsmaar groeiende commercie het mogelijk gemaakt dat bedrijven de ruimte beginnen te koloniseren. Tijdens je doorreis op een kolonistenschip, op weg naar de verste rand van de Melkweg, lig je veilig te pitten in je hypersleep pod, als je plotseling vroegtijdig wakker wordt gemaakt. Je bevindt jezelf te midden van een grootse samenzwering die de kolonie Halcyon dreigt te vernietigen. Al snel wordt je heen en weer gesleurd tussen de facties van de verschillende bedrijven, die allemaal strijden om macht in deze uithoek van de ruimte.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ujfolWOLD1I

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Nieuwe (wellicht iets te) Fallout-esque RPG van de makers van de originals en New Vegas. Ziet er goed uit!

Helaas krijgt de toxic fanboy rivaliteit tussen Bethesda en Obsidian hiermee wel weer een flinke lading fuel.

avatar van Sinner
4,5
Die fanboy rivaliteit snap ik sowieso niet echt. Laat ze maar beiden netjes hun games uitbrengen, beiden hebben kwalitatief uitstekende games uitgebracht dus..

En inderdaad ik vind hem ook erg goed uitzien...de Fallout mechanics maar dan in een meer cyberpunk / sci-fi achtig setting. Je hoort me echt niet klagen. Obsidian heeft intussen hun sporen in het genre echt wel verdient dus ik kijk hier echt naar uit. Wederom: 'ik kan hier alleen maar blij van worden'.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Bethesda zijn meesters in het neerzetten van prachtige werelden die uitnodigen om ontdekt te worden. Helaas is het schrijfwerk nogal hit and miss (meestal miss) en slopen ze steeds meer RPG-elementen uit hun games.

New Vegas was dan ook de beste Fallout wat mij betreft, een mooie wereld om te ontdekken, een goed verhaal en side quests en veel RPG-elementen. Laat maar komen deze game!

avatar van Sinner
4,5
BoordAppel schreef:
New Vegas was dan ook de beste Fallout wat mij betreft, een mooie wereld om te ontdekken, een goed verhaal en side quests en veel RPG-elementen.


Wat mij betreft ook. En Wasteland 2, Tyranny en Pillars of Eternity waren er zeker niet minder om (Pillars 2 heb ik nog niet gespeeld). Dus mijn verwachtingen liggen best hoog. Ze hebben qua karakterbuilding en storytelling hun sporen absoluut verdient.

avatar van Sinner
4,5
Aardig wat meer info op volgend 20 minuten durend ACG filmpje trouwens.

The Outer Worlds Info Blowout - New Details, Trailer and Gameplay Breakdown and More - YouTube

mister-fool
Ziet er erg goed uit.
De prachtige poster mag er ook zijn, doet wat aan WO1 propaganda denken.

avatar van leatherhead
Sinner schreef:
Die fanboy rivaliteit snap ik sowieso niet echt. Laat ze maar beiden netjes hun games uitbrengen, beiden hebben kwalitatief uitstekende games uitgebracht dus..Kom op, Bethesda is toch amper nog serieus te nemen? Het ging al een hele tijd flink bergafwaarts met ze maar met de catastrofe genaamd Fallout 76 is het wat mij betreft einde verhaal voor ze. Volgens mij is er inmiddels amper nog sprake van een fanboy rivaliteit met de enorme lijst aan fuck-ups van Bethesda.

Anyway, enorm benieuwd hiernaar. Obsidian is nog altijd verantwoordelijk voor wat mij betreft de beste RPG ooit dus ik verwacht hier best veel van. Al ben ik dan persoonlijk niet zo weg van het hele sci-fi aspect.

avatar van Sinner
4,5
[quote]leatherhead schreef:
(quote)


Waar dan? Fallout 4? Nochtans een game die door behoorlijk veel gamers erg geliefd is (inclusief mij). Dat er hier en daar een mankement heeft dat kan zijn (maar dat is bij diverse Obsidian titels net hetzelfde). Dus zo dramatisch is het niet. Elder Scrolls Online? Ook perfect speelbaar en heeft zich prima ontwikkeld door de jaren heen (en als day1-speler vond ik het overigens ook goed te doen). En als uitgever van ondermeer een Doom of Wolfenstein mogen ze zich ook laten zien.

Dus om ze af te rekenen puur en alleen op Fallout 76 is een beetje onzin. Het ging echt niet 'flink bergafwaarts'. Dat is toch flink een stapje erover. Anders mag je ook even aanhalen dat Knights of The Old Republic II ook niet bepaald 'af' was, en New Vegas de fangemeenschap heel erg in twee heeft verdeeld...ondermeer...

avatar van leatherhead
Fallout 4 heeft de nodige kritiek gehad hoor. Niet vanwege 'hier en daar een mankement' maar ook op de algehele richting die Bethesda uit lijkt te gaan. Het strippen van RPG elementen zoals Boordappel al zei, het meer richting fps terrein begeven. Sowieso lijken ze met de jaren steeds luier en luier te worden in hun gamedesign (nog stééds dezelfde flut engine, bugfixes lekker overlaten aan de mod community).

Met 'bergafwaarts' bedoel ik trouwens niet enkel de kwaliteit van de games, maar ook het imago van het bedrijf zelf. Belachelijke prijzen voor een Season Pass, het hele gedoe rondom de Creation Club wat nogal wat teweeg heeft gebracht, microtransactions, de karrenvracht aan leugens van Todd Howard. Of wat te denken van de hele controverse rondom de Pre-Order editie van Fallout 76. Begint een beetje te stinken allemaal. Hier trouwens een goed filmpje dat alles even op een rijtje zet.

avatar van Confusie
Naar de Switch.

avatar van Confusie
Moet best aardig zijn.

Jammer dat er helemaal niks bekend is over de Switch versie op dit moment.

Anders toch maar voor de PS4 halen mocht die de helft goedkoper zijn tegen de tijd dat ie een keer op de Switch verschijnt.

Leukste Fallout die ik heb gespeeld was New Vegas dus dit zou zomaar eens een voltreffer kunnen zijn.

avatar van Sinner
4,5
Staat eind van de week op Xbox Gamepass als ik me niet vergis. Leuke manier om kennis te maken met de game. Even kijken of de performance wel degelijk is e.d en dan zou ik evt wel in de nabije toekomst tot aanschaf willen overgaan. (want ook hier - fan van Obsidian, en toch iets wat ik fysiek in de kast wil hebben staan).

Maar goed eerst even Resident Evil 7 uitspelen. Krijg het idee dat ik daar tegen het einde aanzit en dan begin ik weer fulltime aan een nieuwe game.

avatar van Awake78
Even voor mij...kun je hem dan niet 'helemaal' spelen als ie op de gamepass staat?

Lijkt mij een zeer leuke game. Speel toevallig nu weer Fallout 4 en heb wel weer zin in zo'n verse game in een nieuw universum. Volg deze game al best een tijdje en zat gister om 15 uur dan ook klaar voor de reviews! Die me overigens (gelukkig) niet tegenvallen!

avatar van Sinner
4,5
Awake78 schreef:
Even voor mij...kun je hem dan niet 'helemaal' spelen als ie op de gamepass staat?Jawel hoor. Absoluut. Maar ik gebruik de service voor bepaalde games (met name voor RPG's) eerder als een soort demo service om te kijken hoe het loopt / draait / speelt omdat dat een genre is dat ik toch nog altijd verzamel en het liefst in de kast heb staan. Maar de spellen die op Gamepass staan kan je wel degelijk gewoon volledig spelen en uitspelen.

avatar van Mithrandir
Gelukkig zag ik deze net in de updates staan, anders wist ik geen eens dat deze game bestond/uitkomt. Mijn interesse is wel gewekt, gezien Obsidian vele noemenswaardige games heeft gemaakt (zelfs NWN 2 vond ik tof, terwijl de enige game die mij niet kon bekoren was Alpha Protocol)
Deze game gaat dan ook een kans krijgen, kijk er wel naar uit nu.

avatar van banjo
The Outer Worlds Review - nl.ign.com
een 8.7

The Outer Worlds Review - Into The Future - GameSpot
een 9

Het is dus een soort Fallout en dat is erg goed nieuws voor Switch gebruikers..
Maar er is inderdaad nog helemaal geen informatie over die versie, misschien gaat dat wel helemaal niet door?.

avatar van Awake78
Iemand al aan het spelen? Ben erg benieuwd! Heb mijn doekoe vandaag uitgegeven aan CoD...vrees dat ik de verkeerde keus heb gemaakt ?

avatar van Shinobi
Hmm, dit lijkt mij ook wel een interessante titel.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Niet aan het spelen, maar hier wel een artikel/rant over waar Outer Worlds doorgaat op het punt waar Bethesda met Fallout de verkeerde afslag nam: Soapbox: The Outer Worlds Highlights Just How Far Fallout Has Fallen - Push Square - pushsquare.com

avatar van DarthSolidKevin
4,5
Ik heb de game gisteren gekocht en nu zo'n 5 uur gespeeld (kan ietsjes meer zijn). Je merkt duidelijk dat Obsidian goed heeft gekeken naar zijn eigen Fallout titel (New Vegas) en dat in een andere jasje heeft gestoken. En daar is helemaal niks mis mee, want tot nu toe bevalt The Outer Worlds me 100 keer beter dan Fallout 4 en Fallout 3 samen.

New Vegas was voor mij ook de enige boeiende Fallout (Heb 1, 2 en Tactics niet gespeeld). Dit komt vooral door manier waarop het geschreven is en het feit dat je acties effect hebben op hoe bepaalde facties op je reageren. Dat gegeven is ook in The Outer Worlds weer aanwezig. Tot nu toe veel leuke dialogen gehoord en ook de reacties die je (stille) held kan geven zijn (soms met een lekkere dosis sarcasme) goed geschreven. Ook leuk om te zien dat teamgenoten reageren op NPC's en zij op hun beurt weer op hen reageren. Dat maakt de wereld een stuk levendiger.

De gunplay is een beetje een stap terug als je het vergelijkt met andere shooters van deze tijd, maar het werkt goed genoeg om niet saai of frustrerend te worden. Verder heb je ook veel opties in het bouwen van je eigen personage, dus RPG-liefhebbers komen niks te kort hier. Visueel is het niet heel spectaculair en ook de gezichtsanimaties zijn echt Fallout-achtig (lees ook: zijn verouderd), maar ook dat stoort niet eigenlijk.

Ik zou de game wel aanraden. Voor 55 euro krijg je écht een volledige game zonder microtransacties, loot boxes, roadmaps en live service onzin. Geen day one, collector's of andere edities, maar gewoon de game en dat was het. Ik heb echt constant weer zin om verder te gaan en er zijn maar weinig games die dat nog bij me voor elkaar krijgen tegenwoordig. Of de game de hele rit goed blijft, weet ik niet. Ik weet wel dat ik de komende tijd weer even zoet ben.

avatar van mrdig
4,0
Nice, de game zit ook in game-pass dus maar eens een kans geven binnenkort.

avatar van Sinner
4,5
Heb hem heel even gespeeld via game-pass - als een soort van korte demo en ik ben verkocht. Zeker eentje die ik ook in huis haal. Nou ben ik sowieso fan van Fallout (allemaal) maar dat gevoel heb je hier al helemaal - het is Fallout maar dan in een jaren 50 of 60 Sci-Fi setting ipv dan een 'moderen sci-fi' setting. Toch weer een unieke setting imo.

avatar van DarthSolidKevin
4,5
Vandaag na iets minder dan 40 uur de game uitgespeeld (op hard) en de eindresultaten van mijn keuzes voorbij zien rollen. The Outer Worlds is voor mij de verassing van 2019. Toen de eerste reviews werden gepubliceerd, kwam ik er pas achter dat de game uit was. Zelfs toen dacht ik: die haal ik wel een keer als hij goedkoper is. Hoe meer ik over de game hoorde, hoe groter mijn interesse werd. Uiteindelijk besloot ik de gok te wagen. Dat blijkt een gouden zet te zijn geweest.

In The Outer Worlds laat Obsidian maar weer eens zien dat er hele goede verhalenvertellers bij de studio werken. Alles aan de fictieve wereld is zeer gedetailleerd uitgedacht, waardoor je het idee krijgt dat het echt zou kunnen zijn. In het fictieve Halcyon zijn corporaties de baas en bepalen ze het leven van de kolonisten. Dat leven is een echte 24/7-maatschappij waar niemand baat bij heeft. Nou ja, behalve de CEO's dan natuurlijk. Geeft Obsidian hiermee een kritische blik op onze maatschappij? Daar kan je over discussiëren, maar de game houd je, zonder irritant te worden, wel een spiegel voor en werpt een kritische blik op de rol van het kapitalisme in onze wereld. Dit soort zaken aankaarten is iets wat goede sciencefiction ook hoort te doen in mijn opinie.

Maar laat mijn, ietwat kritische, wereldbeeld je niet afschrikken. The Outer Worlds is en blijft gewoon een leuke game. De sterke basis wordt ondersteund door de bewoners van de wereld die heel goed en realistisch overkomen. Uiteraard heb je ook wat rare snuiters hier en daar, maar zeg nou zelf: die heb je in de echte wereld ook. Je voelt aan alles dat ze, voordat ze op je pad komen, al een heel leven achter de rug hebben. In The Outer Worlds draait de wereld niet om jou. Jij bent er onderdeel van en als je weg zou gaan, blijft Halcyon gewoon bestaan. Voor mij was dit een van de reden om steeds terug te keren, want ik was heel benieuwd hoe de wereld zou reageren op de dingen die ik nu weer aan het uitspoken was.

Uiteraard hoef je dit niet alleen te doen, want er zijn ook verschillende teamgenoten te rekruteren die je een handje helpen op je reis. Ook zij hadden al een leven voordat jij in beeld kwam, wat hen nog echter maakt. Het feit dat NPC's sommige teamgenoten herkennen en ze ook aanspreken, maakt The Outer Worlds zo bijzonder. Je nieuwe vrienden zijn geen simpele aanhangsels die buiten het grote plaatje vallen. Ze zijn er onderdeel van.

Hoe je uiteindelijk met Halcyon omgaat, is aan jou. Zelf ben ik heel erg van de dialogen, dus het merendeel van mijn vaardigheidspunten gingen in de sociale skills intimidate, lie en persuade. Hoewel het niet mogelijk is om je overal uit te lullen, (een groot beest gaat namelijk niet weg als je het lief vraagt) had ik wel het idee dat ik veel dingen met woorden kon oplossen. En ook hier komt het goede schrijfwerk weer naar voren, want de reacties die je (stille avatar) kan geven, zijn ronduit geniaal te noemen.

De wereld, personages en het schrijfwerk zijn dan ook de redenen om deze game in huis te halen. Voor de gameplay hoef je het niet te doen. Hoewel de game prima werkt, voel je aan alles dat de shooter mechanieken wat houterig zijn. Het is prima speelbaar, maar als je het vergelijkt met andere games in het genre, is het allemaal vrij basic. Grafisch is het ook prima. Niet baanbrekend, maar gewoon oké. Zoals ik in een eerder bericht al aangaf, kom je als RPG-liefhebber extra aan je trekken door de opties die je krijgt om je personage helemaal eigen te maken. Wil je een domme bruut (met bijpassende dialogen!) zijn die alles met slagwapens dood? Tuurlijk, waarom niet. Liever een charismatische wetenschapper die ook gemakkelijk sloten kan ontgrendelen? Geen enkel probleem.

The Outer Worlds is, zoals ik in het begin al zei, de grootste verassing van 2019 voor mij. Ik wil zelfs zo ver gaan om te zeggen dat hij weleens bovenaan mijn lijst van favorieten games van dit jaar kan komen. Het is weer even geleden dat een game mij zo in de wereld kon trekken en ik vond het oprecht jammer dat mijn avontuur in Halcyon was afgelopen. Zeker een titel die ik in de toekomst nog eens ga oppakken. Als Obsidian dit soort games dadelijk ook voor Microsoft gaat maken, is er eindelijk weer een (goede) reden om een Xbox in huis te halen.

4,5* (gespeeld op: Xbox One)

avatar van banjo
The Outer Worlds komt in 2020 uit op de Switch - nl.ign.com

Geweldig dat deze "Fallout" beleving zeker naar de Switch komt !

avatar van Awake78
Gister deze toch maar gekocht ipv Death Stranding. Begon toch te twijfelen in de winkel...

Valt me wel op dat de graphics erg verouderd zijn. Laatst nog eens Fallout 4 gespeeld en die had toch wel sterkere lichttechnieken en physics enzo. Dit is wel een stapje terug in de tijd. Bepaalde textures kunnen gewoon écht niet meer.
Ook jammer dat het geen open wereld is en dat het spel wat makkelijk is, waardoor je de angel uit het wapen- en armorlevelen haalt omdat dit dus blijkbaar niet zo nodig is.

Verder wel leuke ideeën en soepele gameplay. Alleen ging het begin voor mij wat rommelig en snel, waardoor ik er niet echt lekker inkwam en me helaas niet zo goed kon inleven in je personage en dat is wel nodig in zo'n wereld en zeker bij een RPG.

Ik ga er vandaag mee door...

avatar van Confusie
Aparte keuze dan, dit is ongetwijfeld leuk maar niets dat we niet eerder hebben gezien.

Daarnaast ervaar ik dat twijfelachtige wat je beschrijft momenteel bij Death Stranding helemaal niet.


avatar van Awake78
Nou dat is toch wel goed te horen. Weet je, ik speel deze gewoon uit komende maand en dan ruil ik hem in voor DS. Die game heeft mijn interesse zoveel gewekt dat die er toch wel gaat komen. En in de tussentijd wacht ik gewoon jouw reviews af ?

avatar van Confusie
Hoe dan ook een veiligere aankoop dit, dat wel. Je weet wel grotendeels zo'n beetje wat je mag gaan verwachten.

Wat Death Stranding betreft, ik had er een goed gevoel bij maar wist ook niet precies hoe ik het ging vinden, nog steeds niet helemaal, maar dat maakt het juist interessant.

Spannond.

Ook wel.

Beetje vreemd overigens maar toch ook weer typisch GamesMeter dat ik momenteel als enige hands-on bericht er over. Het zou wel leuk zijn om eens van wat andere echte mensen, niet reviewers, te vernemen hoe zij het nou eigenlijk ervaren.

avatar van banjo
Confusie schreef:
Beetje vreemd overigens maar toch ook weer typisch GamesMeter dat ik momenteel als enige hands-on bericht er over. Het zou wel leuk zijn om eens van wat andere echte mensen, niet reviewers, te vernemen hoe zij het nou eigenlijk ervaren.


Ja! word eens wakker luie gamers meer meningen willen we! het moet weer bruisen op GM!.
Potverdikkeme !

avatar van Chrismania
4,0
Toffe game. Ben er wel wat snel doorheen gegaan (20 uur). Toch wel wat stuff gemist dus. Wellicht nog een play through doen, want daar leent deze game zich uitstekend voor.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:19 uur

geplaatst: vandaag om 15:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.