The Walking Dead: The Final Season (2018)
Nintendo Switch / PlayStation 4 / Xbox One / PC
Adventure
Ontwikkeld door Telltale
Uitgegeven door Telltale
Na jaren de gevaren van zowel de levenden als de doden te hebben getrotseerd, zou Clementine in een afgelegen school wel eens een eigen thuis kunnen creëren. Maar de plek beschermen betekent offers brengen. In dit spannende, emotionele laatste seizoen bepalen je keuzes wie je vrienden zijn, hoe je wereld eruit komt te zien en hoe het verhaal van Clementine afloopt.
Ik kijk alweer uit naar de tweede episode van dit seizoen, met name vanwege de cliffhanger waarmee de eerste episode eindigt.
...en ik heb echt mijn best gedaan om een website te vinden die het nieuws tegensprak...
De situatie bij Telltale is blijkbaar zo slecht dat we wellicht nooit een einde krijgen van het laatste seizoen van The Walking Dead. Dit meld niet alleen de link van IGN, maar zowat iedere website en youtuber. Blijkbaar blijft het bij 2 episodes.
Ik heb toch nieuws gevonden dat hoop biedt : Twitter
Nu maar hopen dat episodes 3 en 4 worden uitgebracht. Eerst zien, dan geloven.
Zou deze game namelijk wel willen aanschaffen als alle episodes zijn uitgebracht.
Een andere Publisher is ingestapt om samen met deel van het telltale personeel het seizoen af te maken en uit te brengen!
...overigens niet zomaar 'een andere publisher'. Skybound games. Het bedrijf van Robert Kirkman. Ja hoor. De oorspronkelijke schrijver en bedenker van de Walking Dead comics. Wat ik dus wel heel sympathiek vind.
Ik zou het zelf heel erg fijn vinden mocht hij meerdere mensen van Telltale games onderdak bieden en ook wat van diens IP's overnemen om verder te zetten (Ja. Ik hoop stiekem dat ook The Wolf Among Us 2 nog een kans maakt. Hoewel het voor 99% zeker is van niet. Maar goed - Samurai Shodown en Streets of Rage waren tot voor kort ook morsdood geachte IP's en kijk eens...?).
Ik ga Telltale toch missen. Ook al leverden ze technisch niet de meest hoogstaande games af, waren er hier en daar ook wel eens wat knullige momenten in hun games en waren er diverse momenten dat de 'keuzes' echt duidelijk tot hetzelfde punt leiden (niet altijd), toch hadden ze mooi hun eigen niche in de industrie uitgekerfd en heb ik me er altijd behoorlijk mee geamuseerd.
Ik ben in ieder geval al erg blij dat The Walking Dead volledig word afgerond. Ook voor degenen die hem al hadden ge-preorderd. Is het in ieder geval geen weggegooid geld. (...zo vind ik Blues and Bullets nog altijd een tragisch voorbeeld van een onafgewerkt product. Had best wel wat potentieel. Maar helaas verder dan twee afleveringen zijn ze nooit gekomen).
Goed om te horen!
Zolang we een dontnod hebben die de fakkel (deels) overgenomen heeft en (grotendeels) betere spellen maakt vind ik het verlies van TT-games nog wel meevallen.
Deels. Maar bepaalde IP's vond (met name Borderlands en Fables) krijg je bij Dontnod helaas niet te zien. Dat vind ik dus heel erg jammer. Natuurlijk zijn er tegenwoordig gelukkig wel meer bedrijven die dit soort spellen uitbrengt. (zo was er recent nog eentje waar ik helemaal de naam van kwijt ben die toch best wel veelbelovend leek).
Episode 3 wordt op 15 januari 2019 uitgebracht!
Yep
The Walking Dead: The Final Season Resumes January 15 - Game Informer - gameinformer.com
Hoewel de game het typische zombiefilm formule volgt van een thuis zoeken terwijl er gevochten word met andere bendes, of voedselbronnen op aan het raken zijn, weten de krachtig uitgewerkte personages en de spot-on acteerprestaties het spannend te maken. Je krijgt ruim de tijd om kennis te maken met de verschillende jongeren in het gebouw. Er zijn zelfs momenten waarin ze gewoon plezier samen hadden zoals spelavonden of muziekavonden. Qua verhaal was er geen noodzaak deze stukken erin te plakken, maar het zorgde er wel voor dat je een band met ze vormde. Op gegeven moment begon ik echt om de personages te geven, het rot te vinden als er één te overleden kwam of elders ellende meemaakte, waarde te hechten aan de lessen die je AJ leert en er was zelfs de optie om een romance te beginnen (wat niet in andere delen kon). Ikzelf begon een romance met Violet. Het was mooi om te zien hoe 2 characters, die los van elkaar zoveel narigheid meemaakte, samen momenten van rust vonden.
Grafisch is dit de best uitziende Telltale game die ik gespeeld heb. Ditmaal is er aanzienlijk meer geëxperimenteerd met filters en harde contrasten, wat het comic-book gevoel sterker naar voren brengt. De models zijn gemiddeld gedetailleerd en er werd in de wereld meerdere keren mooi gebruik gemaakt van sfeervolle belichting. Soms waren de filters wat lelijk doordat ze de achtergronden te donkerzwart maakte, en soms zijn de gezichtsuitdrukkingen iets de cartoonisch (bv lippen die teveel naar beneden hangen en wenkbrauwen die te ver omhoog staan wanneer een character ontevreden is), maar niets dat de scene geheel verpeste.
Het duurde echter wel 2 episodes voordat ik verwikkeld in het verhaal raakte. In het begin is het voornamelijk rondlopen en praten. Door de cliché setting, waar al zoveel zombie apocalypse films/games zich aan hebben gewaagd, heeft het gewoon tijd nodig om de clichés op te frissen. Ook heeft deze game last van de Telltale kwalen zoals dat je overduidelijk weinig invloed hebt, wat de keuzemomenten meestal niet bijzonder maakt (de enige echt pittige keuze vond ik het kiezen of AJ de vrouw moest neerschieten of sparen). Dit word soms zelfs komisch gemaakt door de vreemde “x will remember that” of “x is displeased with your action” notificaties die Telltale altijd in hun games heeft zitten. Ditmaal worden ze op je geforceerd ipv dat je de optie hebt om ze uit te doen. Thanks voor de melding game, ik had niet door dat iemand ontevreden was toen ik met opzet kwetsende rotopmerkingen naar hem ging maken en hij agressief reageerde. Heel ophelderend dat je daar een melding over maakte.
De eerste 2 episodes zaten op een 3*, laatste twee op een 4*. Gemiddeld zou een 3,5* dus gepast zijn, maar zoals ik al zei heeft het einde zo’n grote indruk gemaakt dat een 3,5* gewoon niet juist voelt. The Walking Dead reeks (als geheel) is niet iets dat ik persé zou aanraden om te doen, wetende dat er interactive dramagames zijn met met een ronder verhaal en waar je meer invloed hebt, maar als je de vorige games goed vind dan is dit zeker geen verkeerde keuze. Een fijne afsluiter.
Met Telltale ben ik al een tijdje klaar, maar ik was toch benieuwd hoe het laatste seizoen van 'The Walking Dead' zou eindigen.
Ten opzichte van 'A New Frontier' heb je weer de controle over Clementine. Ondertussen zijn er een aantal jaar voorbij en ben je samen met AJ aan het overleven. Na een autocrash kom je in contact met wat tieners die in een afgelegen school wonen. Eindelijk een plek om thuis te noemen, maar zoals verwacht duurt de rust niet lang.
De eerste paar episodes bestaan voornamelijk uit het exploreren en kennismaken met de personages. Het gebeuren wordt aardig ingeleid voordat de bom echt barst. Wat dat betreft zijn de laatste twee episodes gevuld met de nodige actie. Hoogstaand is het allemaal niet, maar het biedt zeker het nodige vermaak. Daarbij was ik tegen het einde aan positief verrast.
Het is al langer bekend dat de gemaakte keuzes slechts een wassen neus zijn. Men neemt niet eens meer de moeite om dit te verbloemen; the show must go on. Op deze wijze worden er een aantal geforceerde momenten ingepropt. Ik liet het maar over me heen komen. Wat ik daarentegen wel kon waarderen is de treffende art style en de passende soundtrack.
Al met al is 'The Final Season' een gedegen afsluiting van de reeks. Het was ongetwijfeld een mooie reis om Clementine te zien groeien.
Dikke 3,0 sterren.
De weg van Clementine door de seizoenen heen van klein kwetsbaar meisje naar een puber met een sterk karakter en een groot verantwoordelijkheids gevoel vond ik geweldig.
Hoe ze zich aan het eind van seizoen 2 over de baby AJ ontfermt, hem in deel 3 uit het oog verloren is en aan het eind weer gaat zoeken raakte me.
Dan de final season. AJ is weer teruggevonden. Clem doet er alles aan om hem goed voor te bereiden op het leven in de wereld van de Walkers. En wat is hij toch een fel, mooi mannetje. Tijdens de game kreeg ik steeds meer compassie voor deze 2 met heftige emoties tijdens het eind van de tocht. Het eind vond ik echt verrassend. Mooi, heftig en emotioneel. Een prachtige afsluiting van de reeks.