Resident Evil 4 (2005)
Alternatieve titels: Biohazard 4 | Resident Evil 4: Wii Edition | Resident Evil 4 VR
Nintendo GameCube / PlayStation 2 / PC / Nintendo Wii / PlayStation 3 / Xbox 360 / Nintendo Wii U / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC VR
Ontwikkeld door Capcom en Armature
Uitgegeven door Ubisoft en Capcom
Ashley Graham, de dochter van de Amerikaanse president, is ontvoerd door een mysterieuze cult. Geheim agent Leon S. Kennedy, overlevende van de gruwelijke gebeurtenissen in Raccoon City, reist af naar Europa om haar terug te halen. Hij krijgt een welkom dat allerminst warm te noemen is; de lokale bevolking doet er in naam van de cult alles aan om hem het leven zuur te maken. Hun blinde toewijding aan de cult blijkt echter een duisterder oorzaak te hebben, en er steekt meer achter de ontvoering dan Leon had durven denken.
- nummer 56 in de top 250

Ik weet trouwens uit ervaring dat HD versies vaak stroef lopen op de ps3, dat komt omdat ps3 al vaak moeite heeft met 720p games, en HD remakes zijn altijd 1080p, dus dan krijg je frame-rate problemen.
De splinter cell HD versies zijn een goed voorbeeld daarvan, maar daar heb je niet alleen frame-rate problemen, maar ook kleine bugs.
Ik las via forums en op basis van gamespot cijfers dat de X360 versie hoger krijgt en beter schijnt te zijn vanwege soepele frame-rate.
Ja de x360 loopt dan ook erg soepel naar mijn ervaring, bijna net zo soepel als een snelle en goede pc.
Ik koop deze van de week ook ff, heb hem nog steeds in mijn ps2 collectie, maar heb op dit moment geen ps2 dus doe de HD versie wel voor X360.
zonder meer een aanrader om te kopen laat die Arcade shit deze maand eens liggen en koop deze game gewoon voor 1680 MP. mijn best bestede MP's dit jaar tot nu toe
1 kant tekening ik had wel graag gezien dat ze de Controls wat meer van deze tijd hadden gemaakt dit blijft gewoon een heikel puntje bij de RE serie.
Ps ook nog eens gewoon 1000 Gs puntjes voor te halen voor de junkie.s

En het is ook eigenlijk één van mijn eerste volwassenen spellen.
En dan is de impact alleen maar groter.
Ik heb de gehele tijd op het puntje van mijn stoel gezeten, want wat was dit een spel zeg.

De ps3 versie is geen HD remake, gewoon een regelrechte port in feite, als je ps2+component kabel+RE4+LCD tv met elkaar combineert, krijg je hetzelfde effect.
Graphics verliezen alleen wel de charme vergeleken met de ps2 versie, maar qua game-play is het nog steeds gigantisch plezierig, verslavend zelfs.
Kom er niet achter weg, give me a game like this anytime, de ps2 tijd was en is nog steeds indrukwekkend.
Daar kunnen ze tegenwoordig niet tegenop met al die dertien in een dozijn en voorgekauwde games die je 1 keer uitspeelt en dan nooit meer.
Capcom stak back in de PSX en PS2 tijd al met nek en schouders boven alle andere games uit, Capcom is er tegenwoordig flink op achteruitgegaan. (remake van een remake, uitmelking van een uitmelking)
Maar Capcom mag van mij alle RE games (en games als shadow of rome en onimusha serie etc.) wel gewoon remaken in HD glorie, het zijn gewoon klassiekers die leuk blijven.
RE4 heeft het houterige van de originele RE games, maar dat maakt het juist ook zo goed (die houterige bewegingen), het brengt spanning en interessante combat met zich mee. (helemaal omdat RE4 nog meer actie gericht is dan RE1&2)
De horror sfeer is flink aanwezig met ambient sound en schrikeffecten, het is alleen wel minder eng dan RE1&2.
Daarnaast zit je ook niet vast in een doolhof wat je met RE1 remake dus wel hebt, game-play is dus wat toegankelijker met RE4.
De sfeer is echt lekker, beetje vergelijkbaar met Demons Souls en Dark Souls.
Blijft een classic.
Ik heb het spel eerst op de PS2 gespeeld, toen op de Wii, en nu weer op de PS3..
Ik heb veel mensen horen klagen toen Resident Evil 5 uitkwam; Het was geen survival-horror meer etc etc(ben ik met ze eens). En dat het een actie game is geworden (ben ik ook met ze eens).
Maar het is toch allemaal bij Resident Evil 4 begonnen ? Door Resident Evil 4 is Resident Evil 5 zo geworden. En toch wordt Resident Evil 4 overal de hemel in geprezen (ook door mezelf

Wat maakt Resident Evil 4 dan zo goed tov Resident Evil 5 ?
Ik denk persoonlijk de sfeer. Het heeft nog steeds een creepy sfeer, combineer dat met een geweldige soundtrack. En je heb een semi survival-horror game met fast paced action. Bij Resident Evil 5 is dat laatste beetje survival-horror helaas helemaal verdwenen.
Ik vind het wel vrij lastig om het geniale maar actiegerichte Resident Evil 4 te vergelijken met de Old Skool Resident Evils.

uit hoeveel chapters bestaat deze game ? ik ben nu bij chapter 4-1
Er komt nog een vijfde chapter en daarna de finale. Heb dit spel op koninginnedag gekocht voor de PS2 en tegen de verwachtingen in op (normaal niveau) uitgespeeld. Een zwaar bevochten overwinning, ben heel wat keren afgeslacht, maar het was de moeite waard. In het begin werd Leon zijn hoofd nogal eens afgezaagd door die vent met die kettingzaag en ook trapte ik wel eens in een klem. Dat watermonster in chapter 1-3 heeft me meerdere malen opgevreten en die griezel in chapter 4-1 was ook geen pretje (dat predator-achtige ding.) Dan had je die kasteelheer nog, dat ukkie - Salazar, daar had ik de nodige mazzel mee omdat ik hem op een voltreffer met de rocket launcher kon trakteren, maar die andere engerd, It, daar heb ik veel moeite mee gehad. Dat ding heeft me behoorlijk vaak afgeslacht voordat ik uiteindelijk met hem kon afrekenen. Krauser was ook lastig maar Saddler viel uiteindelijk wel mee. Ashley is ook een paar keer door mijn toedoen om het leven gekomen en is wel eens in een klem getrapt die ik niet opgeruimd had. Uiteraard zijn we in het laatste bedrijf ook nog eens verongelukt. Ja, ik heb aardig wat afgevloekt en de game op retry gedrukt maar uiteindelijk telt de overwinning.
Na de overwinning heb ik de file opgeladen voor een nieuwe ronde met behoud van wapens en items, toen werd e.a. wat makkelijker maar sommige stukjes bleven lastig. Nadat ik Resident Evil 4 voor de tweede keer had uitgespeeld had ik genoeg geld om de Chicago typewriter te kopen, dan is er eigenlijk geen aardigheid meer aan: hoe snel kan ik door RE4 komen? Van het extra materiaal heb ik Separate Ways uitgespeeld, Assignment Ada heb ik afgebroken want die Krauser met zijn gemuteerde arm was me te lastig, wat is die kerel verdomde snel zeg! Het was overigens niet geheel een eigen overwinning in die zin dat ik de eerste keer zo nu en dan een walkthrough op YouTube geraadpleegd heb, heb geen zin om uren aan te kloten zonder resultaat, vroeger deed ik dat wel. Heb Resident Evil 5 inmiddels ook van marktplaats gehaald, spelen kan later wel. Ik laat games soms graag een tijdje liggen.

En zoals bij elke Resident evil game heb ik me weer prima vermaakt.
Dan heb ik geluk gehad want ik heb deze top game maar voor een paar euro gekocht.
Het is zonder twijfel de beste resident evil game.
echt zeer vermakelijk.

Zeer memorabel. Je ging er helemaal in op, de zieke journey die Leon hier doormaakt.
Enige wat ik hier wel altijd had.
Overal dreigt gevaar en leipe gasten, is dit echt het moment om met zo'n wijven kapsel te gaan lopen.
Maar de ouderdom van Resident Evil 4 begint zich wel te tonen. De graphics zijn in vergelijking met moderne spellen uiteraard weinig gedetailleerd, maar dat neem ik het spel niet kwalijk. Ik stoorde me echter wel behoorlijk aan de besturing. In recensies wordt die vaak als "tank-besturing" omschreven, en niet zonder reden: Leon is behoorlijk traag en het omdraaien van je personage gaat zeer moeizaam, waardoor de actie behoorlijk houterig en statisch aanvoelt. Dat je per se stil moet staan om te schieten (en de actie stil moet zetten om van wapen te kunnen wisselen) helpt wat dat betreft ook niet mee. En de quicktime-events vond ik eerder irritant dan spannend. Als je zulke dingen er al zo nodig in moet doen, gebruik dan toetsen waar je handen toch al op liggen, en niet de tegenintuïtieve "x" en "c".
Een nog groter minpunt (voor de versie die ik dit keer gespeeld heb) is echter de port. Ik wilde het spel wel weer eens herspelen, en ik heb de gamecube-versie niet meer, dus ik heb de PC-versie gespeeld onder invloed van recensenten die beweerden dat de port dit keer wél goed in elkaar zit. Maar dat is niet het geval. Ondanks de verouderde graphics moest ik de aspect ratio omlaag zetten om het spel zonder framerate-issues te kunnen spelen en het geluid en de beelden liepen in de cutscenes bij mij niet gelijk (behalve - vreemd genoeg - bij Separate Ways, dat ook een betere framerate had). Het is wel speelbaar, maar "de beste versie van Resident Evil 4" is dit niet, althans niet op een bescheiden laptop als de mijne.
Maar genoeg negativisme: hoewel het door de tank-besturing wel even duurde voordat ik er weer in kwam, en ondanks de lage aspect ratio en waardeloze cutscenes (en Ashley

Als je geen goede PC hebt kun je de port kortom beter mijden (tenzij je echt geen andere optie hebt), want tegen alle logica in is de port zeer veeleisend. En als je geen geduld hebt met een verouderde, houterige besturing is dit spel misschien ook niet aan je besteed. Maar hoewel Resident Evil 4 uiteraard niet meer zo indrukwekkend is als bij haar uitkomst vind ik het nog steeds een goed spel. De sfeer is nog steeds sterk, en de balans tussen survival horror en actie is sindsdien nooit meer zo goed gedaan. 3.5*
Jaa je merkt wel wat verouderingen kwa gameplay maar dat deert mij niet.
Het spel blijft dat enge karakter behouden, en die extra modes om zo veel mogelijk Zombies en bad guy's uit te schakelen binnen zoveel tijd vind ik een geweldige toevoeging.
En nog steeds het beste van elke Resident Evil spellen (ook van de Revelations delen)
Edit: Op zich gaat dit spel helemaal niet diep, een beetje oppervlakkig zelf (vergelijk het eens met een Fall out). Maar ik ken maar weinig spellen die deze tastbare angst combineren met zoveel fun, gore, en heerlijke gameplay combineert, het blijft een Klassieker....

Je hebt de game toch niet voor 20 euro gekocht he?
Ja ik heb hem voor de Gamecube de Wii en nu dubbel voor de Wii gekocht..
voor die 20 euro..
Ik had verwacht dat het er mooier uit zou zien (wat niet het geval is).
En ja sinds ik een externe harde schijf er aan heb gekoppeld doe ik rare aankopen