Resident Evil 4 (2005)

Alternatieve titels: Biohazard 4 | Resident Evil 4: Wii Edition | Resident Evil 4 VR

Nintendo GameCube / PlayStation 2 / PC / Nintendo Wii / PlayStation 3 / Xbox 360 / Nintendo Wii U / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC VR

Ontwikkeld door Capcom en Armature
Uitgegeven door Ubisoft en Capcom

Ashley Graham, de dochter van de Amerikaanse president, is ontvoerd door een mysterieuze cult. Geheim agent Leon S. Kennedy, overlevende van de gruwelijke gebeurtenissen in Raccoon City, reist af naar Europa om haar terug te halen. Hij krijgt een welkom dat allerminst warm te noemen is; de lokale bevolking doet er in naam van de cult alles aan om hem het leven zuur te maken. Hun blinde toewijding aan de cult blijkt echter een duisterder oorzaak te hebben, en er steekt meer achter de ontvoering dan Leon had durven denken.

avatar van S10
S10
Kunnen we niet beter de europese titel hanteren. en biohazard als alternatieve titel gebruiken??

Overigens niet genoeg gespeeld om een oordeel te vellen.

S10 schreef:

Natuurlijk niet, het gaat toch om de originele titel, en dat is Biohazard. Overigens vind je deze ook als je in de zoekmachine gewoon Resident Evil intikt, dus dat moet geen probleem zijn.

Verder: 5*. Wát een game. Na Nemesis leek de serie toch een beetje op een dood spoor te zitten; het was een game die wel één grote adrenalinestoot was, maar miste een beetje de enge sfeer van deel 2 en toonde weinig vernieuwing (niets ten nadele van Nemesis verder op zich, want de game was w.m.b. wel degelijk zeer goed). Resident Evil 4 was daarin een zeer frisse update van het oude concept, en eigenlijk op alle fronten. Weg zombies, weg Racoon City, weg de statische achtergronden en fixed camerapunten. De nieuwe opzet met een volledige actieve 3D-omgeving, een spanning die (zeker in het eerste deel van de game) ongrijpbaar eng is, een setting die op alle fronten Racoon City wegvaagt in mysterie e.d., het gaat maar door. Resident Evil 4 is daarbij gewoon een fantastische beleving, met typische maar boeiende intriges (incl. een lading bekende karakters), is bovendien gigantisch, speelt werkelijk als een tiet (heerlijk, eindelijk eens écht mikken en daarbij lichaamsdelen kunnen raken e.d.). Nou ja, geniaal dus! Plekje in m'n top 10 en 5*. En ik schrijf er nog wel eens meer over.

avatar van S10
S10
Ik zie biohazard nou niet als de "orginele" titel. Het is enkel de noemer waaronder hij in japan is uitgebracht. Qua release date schelen ze enkele dagen.
Maar goed dat moet de crew maar beslissen welke insteek ze willen hanteren

avatar van sxesven
Tel daarbij op dat de game van Japanse makelij is en klaar ben je. Biohazard. De originele titel. Release-date is daarbij totaal niet van belang. Nu weer écht on-topic?

Mijn favoriete game
Geen enkel ander spel heeft mij tijdens het spelen zo'n gevoel gegeven als deze. Die spanning, die constante stress, het eigenlijk niet verder willen omdat het te eng wordt, maar toch doorgaan omdat je het zo gruwelijk vet vindt. Deze game heeft gewoon alles, prachtig sfeervolle omgevingen, hele creepy vijanden, vette actie met vette wapens, gruwelijke eindbazen, een spannend en lang verhaal, en een hoge replay waarde.
Zelfs al heb ik de levels al 100x gespeeld en weet ik waar elke vijand zit, nog steeds schrik ik en ben ik bloednerveus tijdens het spelen, en dat komt door de onovertroffen creepy sfeer van de omgevingen en de soundtrack.

5* en een nr. 1 notering in mijn top 10.

Volgens mijn eigen bescheiden mening de beste game van de ps2/gamecube tijdperk. Het niet kunnen bewegen tijdens schieten zag ik in het begin nogal tegenop, maar na ff spelen went het, en merk je niet echt meer het nadeel. Dit spel is echt een achtbaan van memorabele scenes met fantastische grapichs en sounds in een prachtige setting.
Als ik dit spel aan het spelen was kwam zelfs mijn vriendin naast me zitten om mee te kijken, en dat zegt hééééél wat !!
Hulde hulde hulde!!!

Pure briljantie dit!

Prachtige graphics en heerlijke gameplay. 5*

avatar van -marco-
Capcom bedankt. Mijn eerste 5 op deze gamesmeter. En terecht denk ik, wat een heerlijk avontuur, het zuigt je helemaal in de game.

Heb hem zojuist weer voor de wii aangeschaft en het trekt me nog steeds. Het avontuur blijft leuk, de spanning en de controls van de wii zijn echt een verbetering. Heb hem genomineerd bij de gamecube, omdat ik hiermee mijn eerste ervaring had met deze game.

In mijn ogen zijn capcom en nintendo de beste game-producers, dit is mijn mening uiteraad en niet iedereen zal deze delen.

Ik kan dan ook niet wachten op resident evil chronicols ( wii ) en resident evil 5 ( xbox360 ).

avatar van Paap
Is dit spel alleen op de Cube zo briljant of gaat de PS2-versie er ook goed mee door? (okee.. de ratings zeggen "ja")

avatar van sxesven
Ja, op de PS2 is ´ie ook goed (heb beide gespeeld). Die heeft zelfs nog extra subgames, de GameCube niet.

sxesven schreef:
Ah, vette poep Ik wacht eerst tot ik RE2 in mijn top 10 kan zetten, die staat nog niet op de site. En die moet ik echt weer eens spelen (kopen eerst :/ had 'm destijds geleend... en ik was zo bang voor die spinnen, ik heb hem zelfs nooit uitgespeeld geloof ik..pfffff..)

avatar van sxesven
RE2 heb ik gisteren toegevoegd maar staat nog in de wachtrij, kan niet wachten tot 'ie erop staat want ook hier gaat 'ie de top 10 in. Had 'm destijds ook geleend overigens, haha, maar toch nog zo'n drie keer uitgespeeld toen. En later gewoon nóg eens geleend. Maar ja, RE4 blijft dus een aanrader, echt fantastisch.

kiriyama
Heerlijk spel, zelfs 1 van m'n lievelings games. Vond het op momenten vrij moeilijk maar gelukkig nergens té. De gameplay was sterk, fijn (horror) sfeertje en opnieuw beginnen was zeker geen straf. 5 sterren en een dikke top 10 plek.

avatar van -marco-
Tijdens het spelen kwam ik een verwijzing naar killer 7 tegen, de naam van een magnum pistool.

Had killer 7 toegevoegd aan de site, maar is helaas vanwege " te lange" beschrijving geweigerd. Binnenkort nog eens proberen want killer 7 is voor mij een 5 ster spel.

Het spel ziet er heel goed uit, de tussenfilmpjes zijn super en er is meer bloed dan ooit te voren.
Toch kreeg ik niet echt het idee dat ik een Resident Evil game speelde, maar dat maakte me verder niet zo uit.
Komt denk ik door het hele nieuwe game systeem, ik vond de oude zeker zo prettig, maar goed dit was ook wel weer eens leuk.
De nadruk ligt op de aktie maar er valt ook genoeg te schrikken en te huiveren.
Verder is het spel natuurlijk hartstikke vet, een overdonderend visueel spektakel ook al is ie heel anders dan alle Resident Evil's! 5*

wat een ongelooflijk vette game is dit

echt eentje om 's avonds te spelen in het donker met niemand er bij..

en dat is ook meteen het nadeel: met een paar vrienden erbij en gezellige sfeer is deze game niet erg intens

wel 4.5* omdat ie zo vet is

clutch schreef:

wel 4.5* omdat ie zo vet is
Maar voor die momenten heb je zo veel andere games.

avatar van sxesven
Inderdaad, dat zou ik (allereerst) toch niet echt een nadeel noemen. Daarbij heb ik samen met vrienden ook veel lol gehad aan de Resident Evil serie, inclusief deel 4. Eéntje aan de controller terwijl de rest waarschuwingen ende suggesties roept en eigenlijk net zo intens het spel beleeft als degene achter de knoppen. Dus.

avatar van Maarten||
Dit spel heb ik nog nooit gespeeld. *schaam*

Ik ben ook fan van de RE reeks, maar na Code veronica had ik het eigenlijk wel gezien en wegens het niet meer beschikbaar zijn van een PS2 ten tijde van deze release (het apparaat was van mijn broertje en ik mocht hem toch niet meenmen toen ik het huis uit geschopt werd) heb ik deze helaas moeten missen, maar zo te lezen moet ik deze dus wel een keer spelen. Zal eens kijken of ik hem voor een leuke prijs kan kopen en hem dan op mijn PS3 kan afdraaien. En zo niet, dan wachten we op RE5.

Overigens vond ik deel 1 van de reeks verreweg het beste. Dat is voor mij het 5 sterren spel. Van de besturing en camera posities heb ik eigenlijk nooit last gehad. Ik vond het eigenlijk wel wat hebben als er opeens iets opdook voor je neus. De 3 vervolgdelen waren goed, maar eigenlijk te makkelijk en dan heb ik het niet over het verslaan van de zombies of andere lijers, maar over de puzzels. Hoe briljant is zijn de doombooks bijvoorbeeld? Of het slot met de lampjes om de kamer binnen te komen om V-jolt te mixen? En dat miste ik eigenlijk in de vervolgdelen, want daarom vind ik het eerste deel nog steeds geweldig.

avatar van davidov
Biohazard?
Ik ga al wat jaartjes mee in de game wereld maar om eerlijk te zijn heb ik daar nog nooit...maar dan ook nog NOOIT van gehoord.
Resident Evil...klinkt veel beter.

Waarom het anders heet snap ik dan niet, pas dan ook de poster even aan. Dit is zo bizar: vasthouden aan de originele naam die slechts enkelen kennen, maar wel een EU poster gebruiken met resident evil...

avatar van Maiky
Dit is mijn eerste Resident Evil/Biohazard spel, als je even die blauwe maandag meetelt dat ik vijf minuten in de PC-versie van het eerste deel rondliep. Misschien is dit een slecht teken, want de lat is nu zo hoog gelegd dat ik dit nog niet snel zie overtreffen, zelfs bij Resident Evil 5 niet.

Een eenvoudig verhaaltje, en dat waardeer ik. Geen onnodige haken, maar gewoon zoals het is; dochter van de president is ontvoerd naar een ranzig Spaans dorpje, waar langzaamaan het een en ander duidelijk wordt over de motieven.

Ik werd dus niet afgeleid door eventuele plotkronkelingen. Dat is mooi, want zo kun je alles over je heen laten komen. Dit is werkelijk waar een griezelig, intens eng spel. Dat begint al bij de graphics, die een unieke stijl hebben en behoorlijk smerig kunnen zijn. Zie de monsters, zie de monsterlijke aspecten van de boeren als je ze neer hebt geknald. Gecombineerd met de geluidseffecten is dit werkelijk een pareltje die je hartkloppingen geeft; de Regenerators en de Iron Maiden vind ik zulke misselijke rotmonsters, dat ik bijna niet meer verder durfde omdat ik in de verte al iets van die beesten hoorde. Jezus.

In eerste instantie was ook ik een beetje huiverig voor de controls en de gameplay, maar daar wen je snel aan. De Wii-versie zal vast en zeker beter zijn qua mikken, maar de Gamecubeversie die ik heb gespeeld speelde ook uitzonderlijk soepel en lekker.

Het helpt ook bij aan de spanning. Ik kan ook wel beamen dat je hier en daar behoorlijk in de stress staat; vooral als je een opdracht in samenwerking met Ashley moet volbrengen. En werkelijk, het angstzweet stond me geregeld in de handen. Dat komt door de onvoorspelbaarheid; je weet op een gegeven moment dat er van alles kan gebeuren; de makers hebben er echt zieke geintjes in geplaatst. Het hele idee van zo'n dorpje die door een cultus is gebrainwashed is al erg, maar er ook daadwerkelijk door lopen en de vijandige, realistisch ogende bewoners te ontmoeten is echt geen pretje.

Ik bleef na het spelen van dit spel met een behoorlijk nare nasmaak zitten. Ik heb het niet uitgespeeld. Ik kwam vast te zitten in een kamertje, zonder enige munitie, terwijl zich aan de andere kant van de deur een bende zwaarbewapende griezels verzamelden. Doorgaan was simpelweg niet meer mogelijk. Iets waar ik altijd heel bang voor ben in games; het punt waarop je niet verder meer kan komen omdat je geen kogels meer hebt. Lekker dan, daar ben ik echt niet blij mee...

Net uitgespeeld, maar zit nog te bibberen.

avatar van rpger
De afgelopen tijd heb ik dit spel gespeeld op mijn PC, en alhoewel ik al eens eerder een RE had gespeeld op een console en dit heeeelemaal niks vond, is dit toch wel een verdraaid verslavende game! Vond het niet echt spannend ofzo, zeker niet vergeleken bij Games als Alone in the Dark, System Shock en Half Life de game is maar daar weer net wat te Japans voor, het mist gewoon net effe de sfeer. Desalniettemin is de gameplay, zelfs met een gamepad, erg cool en verslavend. Als je hem uitspeeld krijg je nog wat bonus levels/games.

rpger schreef:
Het mist gewoon net effe de sfeer.

Ik ken geen andere game met zo'n perfecte, dreigende sfeer als deze. Als je het mij vraagt is de sfeer juist een van de belangrijkste redenen waarom deze game zo meesterlijk is. Die eerste wereld is toch geweldig? Hoe de makers zo'n enge sfeer hebben neergezet terwijl het toch klaarlichte dag is, dat vind ik nog eens knap!

avatar van rpger
Tsjo-Wi schreef:

Alone in the Dark wel eens gespeeld? System Shock 2?

avatar van Tsjo-Wi
Alone in the Dark heb ik wel gespeeld ja, vond ik niet heel veel aan. Best creepy dat wel, maar niets vergeleken met RE4 vind ik. System Shock ken ik niet, maar eens proberen dan.

avatar van metaledje
Nou nou een beetje te hoog de hemel in geprezen, een goede resident evil? JA!!! dat is zeker een feit, maar toch vind ik het gedoe met parasieten een beetje afgezaagd en dus is het griezelig sfeertje een beetje minder als zombies!!! ik mis de zombies wel, maar ik begrijp natuurlijk dat ze een keer met iets nieuws op de proppen moeten komen, al vind ik code veronica toch nogsteeds de beste, simpelweg omdat de scenes en gebeurtenissen veel boeiender zijn als in dit deel!!!! Maar resident evil blijft altijd genieten!! zo ook dit deel weer! Daarom een hoog plaatsje in mijn top 10

avatar van Maiky
De cliche-waarde van de parasieten, dat kan ik nog door de vingers zien. Alleen het feit dat je het later in de game tegen mariniers moet opnemen, neemt wat mij betreft iets van de sfeer weg.

Als ik bang wil worden gemaakt, wil ik dat dat met onmenselijke mensen wordt gedaan. Niet met figuren die ik in het echte leven ook tegen wil komen.

Maar ja, wie weet kom je later in het spel wel onmenselijke mariniers tegen. Weet ik veel, ben immers niet ver in het marinier-gedeelte verzeild geraakt. (Ja, daar baal ik echt van )

Maiky schreef:

Over welke mariniers heb je het? Die gasten in die derde wereld zijn ook gewoon bezeten hoor, ik kan me geen menselijke tegenstanders herinneren.
En waarom zijn parasieten nou weer cliché en afgezaagd? Zombies niet dan?